icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

luci78p
3. okt 2013

@magimary no tak čo už

mizulienka
3. okt 2013

@matulinuska s tym krstom to mas podobne ako s ucenim anglictiny...nebudes dieta ucit anglictinu, len preto, aby si ked uz bude dospele, slobodne vybralo? nie, budes ho ucit anglctinu od malinka, aby sa lahsie ucilo, aby sa mu dostala do "zil"

bubulka722
3. okt 2013

@mizulienka Nerada sa miešam do vašej diskusie, ale nedá mi reagovať na tvoje prirovnanie s angl. jazykom. Len pre porovnanie, takto isto uvažovali naši pra-pra dedovia pred 150 rokmi za čias tvrdej maďarizácie??? Aby sa im maďarčina dostala do žíl? Nie som neonacista, len milujem Boha a svoju rodnú zem. Som pokrstená, tak isto aj moje deti. Beriem to ako niečo nad čím sa nepremýšľa, čo sa nemá spochybňovať a priznám sa vo svojej duši cítim stále viac, že nie všetko čo hlása RKC mi prechádza plynulo žilou.

ninuska8
3. okt 2013

@matulinuska cirkev nie je sekta, aby musela niekoho motivovat, aby sa k nej pridal...aj ked sa tesi kazdemu celnovi a prijima ho🙂
ak si si nevsimla cirkev sa vobec neuzatvara pred okolitym svetom, lebo napr. aj ty, ako ateistka, by si o nej prd vedela (a aj vies), naopak, cirkev vzdy reaguje na problemy vo svete...
a co sa tyka krstu, prvotni krestania boli krsteni vo veku dospelosti, po doslednej priprave-katechumenate, avsak neskor prislo do praxe krstenie malych deti, kedze ich rodicia sa zarucili za ich vychovu k viere, k rozoznavaniu hriechu, k laske k bliznym a k Bohu...

matulinuska
3. okt 2013

Je to hlupost, ako mozte porovnavat vieru k uceniu sa anglictiny? Viete len anglicky jazyk dietatku do zivota nieco da,myslim ze si lahsie najde pracu aj v zahranici a dorozumie sa v cudzich krajinach ale povedzte mi cim mu viera napomoze v zivote? Akurat bude verit v nieco pree vas nadprirodzene a tym to konci. Boh ho nenauci ani citat ani pisat ani mu v zivote nijako nepomoze a ak nahodou bude mat problemy bude cakat ci mu jeho Boh pomoze a ak nie bude sklamany. Ja viem vy mate iny nazor..

maki73
3. okt 2013

@mizulienka To je pěkná hloupost, nechápu, jak to vůbec můžete srovnávat, mimochodem když už to srovnáváte, vy určitě děti anglicky už do malinka? Dost o tom pochybuji...každopádně je to přesně tak, jak psala @dedikatessa , mimochodem pěkný článek 🙂, copak v Bibli někde křtí děti? Někdy mi přijde, že někteří "věřící" tu knihu snad ani nečetli...jasně se tam totiž píše, že křest člověk podstupuje dobrovolně a vědomě, o čemž by se dalo u malých dětí jistě polemizovat, natož pak o tom, kdo může křtít...takže jistě, je to váš názor, ale nechápu, jak se tímto můžete snažit vyvracet jiný, když není nijak podložený...

ninuska8
3. okt 2013

@bubulka722 vobec si to nepochopila...

ninuska8
3. okt 2013

@matulinuska vobec si to nepochopila

ewellina
3. okt 2013

@matulinuska 🙂 Práve naopak. Angličtina človeku pomôže len mizerných možno 70, možno 80 rokov, čo preletí - ani sa nenazdáš. Avšak živá viera človeku pomôže získať večný život.

matulinuska
3. okt 2013

@ninuska8 Z mojho pohladu si myslim ze cirkev sa drzi na Slovensku hlavne kvoly dedinam kde to je stale v "mode" no ked pridete do mesta do kostola najdete tam sotva par ludi. Keby sa na Slovensku nebrala cirkev u veriach tak vazne a boli by kostoly preplnene veriacimi ale staci ze v kostole pri mojom mieste bydliska maju zeny zakazane dat si suknu ci tielko alebo kratase,pardon zda sa mi to primitivne a tymto si urcite ziadnych inych neziskaju.

mizulienka
3. okt 2013

@bubulka722 asi si ma nepochopila, alebo ja nechapem teba 😕
ja hovorim, ze ani pri anglictine nebudes cakat do dospelosti, ale budes ju ucit, ked su deti este male....to je iba prirovnanie....
hovorim, ze som za to, aby boli deti krstene ako male a od mala boli "oboznamovane" s vierou a ked budu dospeli, tak sa rozhodnu....

mizulienka
3. okt 2013

@matulinuska hehe si ma rozosmiala....to porovnanie, co ti do zivota da viac, ci anglictina alebo viera 😀 😀
keby si mala v sebe aspon kustik viery bolo by to ovela ovela viac do zivota ako keby si vedela plynule anglictunu 😉

matulinuska
3. okt 2013

@ewellina nehnevaj sa na mna ale kazdy clovek umre pochovaju ho a koniec...Nebudes predsa zit vecne!

magimary
3. okt 2013

@matulinuska je vidno, že si veľa tých kostolov v mestách nevidela 😅
ten náš "mestský" praská každú nedeľu vo švíkoch...
však @fra 😉

bubulka722
3. okt 2013

@ninuska8 Presne viem čo si tým chcela povedať, len si myslím že si použila veľmi nešťastné prirovnanie. 😉 V mnohých otázkach učenia RKC sa ja stále hľadám, zamýšľam sa, uvažujem a väčšinu z nich zodpovedaných nemám. Som šťastná a vďačná svojim rodičom za výchovu v láske k Bohu.

ninuska8
3. okt 2013

a
@matulinuska neplet si cirkev s kostolmi...nebudem sa opakovat, uz som to tu v teme pisala....a co ze sa cirkev drzi na Slovensku??? to co je??? Cirkev je na svete uz vyse 2tis. rokov...musis este vela studovat a hladat, si mlada a neboj, keby si prisla do kostola v tielku, urcite ta odtial nikto nevyhodi🙂

mizulienka
3. okt 2013

@magimary ako len moze vediet, ako vyzeraju kostoly, ked sama sa vyhlasuje za ateistku a ti do kostola nechodia 😎

maki73
3. okt 2013

@matulinuska no tak to už je zase něco jiného, nemůžete přeci tvrdit, že Bůh vám nepomůže, když v něj nevěříte :D, jednak to není pravda a jednak se to nedá někomu takhle vysvětlit, ale asi by na světě nebyly tisíce věřících, kdyby jim Bůh nepomáhal 😉, Bůh pomáhá, dává ale také bere, jenže hlavní je, že s vírou má člověk vždycky jistotu, že to tak mělo být, Bůh ví, jaká je naše cesta...nemyslím to nijak špatně, mě trvalo dost dlouho, než jsem to pochopila...je hrozně snadné to takhle říct, když o tom člověk nic neví...většina lidí si myslí, že víra je o tom, dodržovat desatero a dělat spoustu věcí, které by se prostě dělat měly, takže to prostě zavrhnou a dál se o víru nezajímají...když mi bylo 13 a setkala jsem se poprvé s křesťany, nejdříve jsem reagovala úplně stejně a trvalo mi dva roky, když jsem se každý týden setkávala s jejich myšlenkami a názory a začala jsem si o tom něco zjišťovat, než jsem pochopila...Až tak v 16 jsem dokázala otevřeně říct, že jsem křesťanka a stojím si za tím, je smutné, že dnešní společnost se někdy tváří, jako by se za to člověk měl snad stydět a mladí lidé to někdy ani nepřiznají, aby se na ně nedívali "jako na blbce".

magimary
3. okt 2013

@mizulienka však presne o tom je táto téma posledných 5 (či koľko) strán 😅
najviac sa k tomu vyjadrujú tí, čo to nepoznajú ani z rýchlika...
asi sa pripojím k téme o neurochirurgických operáciách a budem tam filozofovať vo veľkom
(hoci som priamo medinu nikdy neštudovala 😀)

matulinuska
3. okt 2013

@mizulienka pozri ja som sem neprisla vyvolavat konflikty ani noc podobneho jednoducho vyjadrit nazor a tym to konci. Vies ked som bola este decko dali ma pokrstit vlacili po kostoloch lebo nedelna omsa prijimanie hento tamto bola som vedena k viere no tak sa mi to zhnusilo ze ani za nic by som toto svojej dcere nespravila a pochybujem o celej cirkvy ak musi clovek ktory chce mat birmovku spravit testy z neviem kolkych otazok? Myslim si ze ak chce niekto birmovku mat nech sa paci a ne vymyslat okolo toho voloviny. Ak cirkev chce mat viac veriach preco robi taketo caviky okolo toho? Ty mas svoj nazor ja svoj

mizulienka
3. okt 2013

@matulinuska ved nikto tu z nas nechce vyvolavat konflikty...ale ako si to predstavujes s tou birmovkou alebo celkovo so sviatostami?
chces krst, prides, knaz pokrsti a koniec, neukazes sa v kostole do birmovky a potom pan farar dajte aj birmovku, to by ti malo vystacit tak do sobasa, ale predsa sobas v kostole musi byt tiez, pretoze je to pekne, take romanticke, tak aj sobas bude v kostole a potom sa nejakych 30-40 rokov alebo aj viac ak Boh da, neukazeme v kostole az pohreb si urobime pekny v kostole, ako sa patri, ved co by ludia povedali....tak si to myslela, alebo som si to len ja zle vysvetlila?

mizulienka
3. okt 2013

@maki73 neucia sa uz deti v skolke jazyky? u nas v skolke je taka moznost....
bud som to ja zle sformulovala to prirovnanie, alebo ho pochopil len malokto

bubulka722
3. okt 2013

@matulinuska Prepáč tvoje uvažovanie mi pripomína mňa spred 10 rokov. Prešla som si dlhú cestu a vrátila som sa späť k Bohu a veľmi dobre viem prečo. Mnoho ľudí ani nevie prečo v Boha verí, skrátka boli tak vychovaní a finito. To však nestačí, život je len a len v hľadaní skutočnej pravdy. Pre mňa je Boh pravda a preto sa snažím žiť v pravde a v Bohu. Možno raz pochopíš a oľutuješ svoje názory, presne tak isto ako som ich oľutovala ja.

matulinuska
3. okt 2013

Ukamenujte ma! Vidite clovek si vyjadri svoj nazor a pustite sa do mna ako by som vam nieco strasneho spravila. Pozrite mam 20 rokkv ano som mlada podla vas o zivote nic neviem a nechcem pochopit vasu vieru. No verte ze ja tu vieru mam no nie ako vy v nieco pre vas uzasne ale ja verim jednoducho v seba a ze vsetko zvladnem a vsetko sa mi podari. Mam vela kamaratov a znamych nielen v mojom veku starsich ci mladsich a mozem vam s istotou povedat ze ani jeden z nich nie je veriaci pretoze i ked ich od malicka k tomu viedli,viedli ich nasilu. Ak chcete svoje ratosleti vychovavat ku viere nech sa paci nikto vam v tom nebrani chodte do kostola pocuvat farara ako rozprava o umuceni Krista no ludia ako ja si vieme predstavit inak stravene doobedie nedele a robime si co sa nam paci tak sa prosim nado mnou neosocujte ze ja neviem a som mlada. Vas tu tiez nikto neriesite tak nechajte aj mna nic strasneho som vam nespravila..

maki73
3. okt 2013

@matulinuska s tím naprosto souhlasím, určitě to není všude, ale sama "církev" kolikrát mladým věřícím háže klacky pod nohy a tím je v podstatě i odrazuje. Bohužel, zrovna letos jedna moje kamarádka katolička měla mít biřmování, ale farář ji i jejího bratra odmítl vzít, protože nesplnily docházku na přípravu kvůli studiu!!! Naopak vzal tam jiné, kteří se chodí do kostela vyloženě jen ukazovat a jinak bych si dovolila tvrdit, že jsou to jen pozéři a rozhodně bych takové lidi nenazvala křesťany...bylo mi to hrozně líto, protože vím, že si to opravdu oba přáli a že svou víru myslí vážně, jenže na to se vůbec nehledělo, jen se tam museli naučit spoustu věcí nazpaměť a splnit docházku...pěkně to mají tedy zařízené...ještě že na takové teatrální věci já nevěřím, je mi opravdu smutno, když vím, že se tohle děje...

evkasus
3. okt 2013

@matulinuska Neviem ako sa Cirkev uzatvara pred okolitym svetom.
Jej hromazdenia su otvorene vsetkym.
Otvorenost neznamena, ze Cirkev zacne hlasat hodnoty sveta, aby prilakala ludi, ktorym nevonaju zrovna urcite hodnoty, ktore su obsiahnute v evanjeliu.
Inak hoci popularita Cirkvi v Europe a v zapadnom svete klesa a veriacich ubuda...na inych kontinentoch zasa rastie a ludia su oslovovani a vstupuju do Cirkvi. Cirkev to nie je iba Europa a severna Amerika. A kedze do Cirkvi partia ludia na celom svete, tak je treba vidiet aj to, ze niekde cast "tela" trpi ale inde sa zase ina cast "tela" tesi zdraviu.

maki73
3. okt 2013

@mizulienka ne myslím, že jsem to pochopila správně jen s tím nesouhlasím...vždyť podle Bible by měl být právě křest "vrcholem" naší cesty za poznáním víry a ne naopak...prostě si jen myslím, že by se mělo dítě první učit, pak rozhodnout a nakonec nechat pokřtít, tak jak to je psáno v písmu svatém, asi to tak je za nějakým účelem ne? Ale jinak výsledek je stejný, s tím souhlasím, jen mi to prostě přijde pokrytecké...

matulinuska
3. okt 2013

@mizulienka s tou birmovkou som to myslela tak ze ak chce niekto birmovku preco musi pisat testy?Snad si myslim ze ak clovek pravidelne navstevuje kostol a veri v Boha preco by sa musel ucit 80 otazok? Ja viem preco to cirkev zaviedla,pretoze vsetci co si birmovku spravili vacsina pubertaci tak len preto ze chceli mat pokoj od babky a vedeli ze dostanu peniazky do vacku tak aby tp nebolo zadarmo. Ale zda sa mi to divne takto testovat verisacich ci vlastne vedia o cirkvi uplne vsetko..

mizulienka
3. okt 2013

@maki73 ak sa mozem spytat, na co veris? neveris na sviatosti celkovo, ci iba na birmovku?

matulinuska
3. okt 2013

Jedina rozumne rozmyslajuca zena @maki73 ostatne by mi najradsej natlacili bibliu do krku a nech sa zadusim!