icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

dedikatessa
4. okt 2013

@evkasus No pokial praktikujes katolicke ritualy ako je omsa a palenie sviecok za mrtvych, modlitby za zomrelych ci k Marii tak mi je luto ale s tym Boh nema nic spolocné. Lebo clovek ked spozna ziveho Boha vsetko toto zanecha a ostane mu len Jezis Kristus .

evkasus
4. okt 2013

@matulinuska myslim, ze ta tu nikto nekamenoval...len ludia vyjadrili iny nazor ako mas ty. A to niekedy moze vyzniet ako utok...a pritom je to opacny nazor. Nepochopenie moze vyzniet ako utok.

Len ma zarazila tvoja predstava o tom, ze sviatosti by mala Cirkev udelovat bez akejkolvek protihodnoty...ci clovek vie o co ide, ci nie...to je jedno. Naco priprava, naco vedomosti, naco navsteva kostola...len dajte ked chcem...a nepytajte sa preco chcem...jednoducho chcem.
Takto to zial nemoze fungovat. Je prirodzene, ze veci vyzaduju pripravu. A ak tam niejaki pubertaci idu iba preto, ze to chce ich babka, tak hold to moze byt pre nich obrovska zataz, ze sa musia nieco aj naucit.

evkasus
4. okt 2013

@dedikatessa Ja mam Krista a je to pre mna zivy Boh.
Ano, zijem zivotom katolickej Cirkvi, modlim sa ruzenec, modlim sa za zomrelych, som rada, ze tu mame taku peknu iniciativu ako "Sviecka za nenarodene deti".
Z mojej skusenosti...Boh ma s tymito vecami vela spolocne...a je to zivy Boh...v ineho by som neverila...

ematko29
4. okt 2013

@dedikatessa ked píšeš,že svätá omša nemá nič spoločné s Bohom,ako mi vysvetlíš príbeh o malom Ježiškovi ked ostal v Božom chráme aby kázal o Bohu ked ho hladali Panna Mária s Jozefom tak im povedal,že prečo ste ma hladali,neviete,že som so svojím otcom?A čo sa týka znovuzrodenia,nieje jedíného človeka na zemi bez hriechu aj keby sa neviem ako snažil,neexistuje ,Pán nám dáva opäť a opäť šancu byť lepšími aj ked vie,že sme slabí,nikto sa mu nevyrobná lebo len on je dokonalý.Už len to je hriech ked tvrdíte ,že ste bez hriechu.to sa nedá ani nijakým znovuzrodením to je totálny blud.

dedikatessa
4. okt 2013

@evkasus tak to teda nie je Boh biblický ale katolicky lebo za mrtvych sa modlit je zbytocne kazdemu dal Boh zivot jeden tu na zemi kde sa moze rozhodnut pre Krista alebo pre tento svet, modlitby za mrtvych je vysmievanie sa obeti Jezisa Krista,skus nad tym trosicku porozmyslat alebo ti moze pomoct tento clanok :
Učenie o očistci bolo totiž vymyslené ľudmi s tým účelom, aby sa RKC nabalila na odpustkoch, ktoré sa vyberajú ako prostriedok na zmiernienie utrpenia duší v domnelom očistci, prípadne na skrátenie jej pobytu v očistci, aby mohla ísť do neba.
Nikto nikdy však nedokázal povedať, žiaden pápež ani jeho posluhovači, KOĽKO by ktorá duša mala byť v očistci a kedy jej utrpeniu bude koniec. Ani to nemôžu vedieť, pretože v Písme nič také nie je. Ak by teda očistec bol realitou, Xkrát by sa mohlo stať, že duša už je dávno v nebi a na zemi na ňu ešte vyberajú odpustky. (Mimochodom, odpustky sa pretransformovali aj do platenia za omše za zosnulých.)
Celá Biblia hovorí jasnou rečou - prijať Božiu vládu nad ľudským životom je možné len počas života, po smrti to už nemá nič čo dočinenia s vierou, po smrti už nie je možné zmeniť údel. Vedel to aj Dávid, ktorý sa postil len dovtedy, kým jeho nemanželské dieťa zomrelo, potom vstal a najedol sa. Vedel to aj Jób aj pisatelia žalmov, ktorí hovorili, že mŕtvi Hospodina vzývať nemôžu.
Nikde v Biblii nie je o očistci nič. Zhola nič. Dosť vážny fakt, ak sa jedná o tak závažnú vec. Všetko stojí na tom, čo hovoria o očistci ľudia, ktorí ho vymysleli a vyučujú o ňom – a to sú autority RKC.
Aby mu dali punc vierohodosti, pojali sa prekrútiť niektoré verše z Biblie, ktoré akože o očistci hovoria. Napríklad:

Mt 5.25-26: Pokonaj sa čím skôr so svojím protivníkom, dokiaľ si s ním na ceste, aby ťa protivník neodovzdal sudcovi, sudca strážcovi a neuvrhli ťa do väzenia. Vpravde hovorím ti: Nevyjdeš odtiaľ, kým nezaplatíš do poslednej koruny.

V tomto verši priraďujú pomenovanie protivník diablovi, lenže kontext verša hovorí o spore bratov (kresťanov) – viď verše 23 a 24. Ak je protivníkom Boh, tak sa o očistec nejedná, pretože žiadne DOČASNÉ ubytovanie v očistci, ale večné a v pekle, ako sme si už ukázali.
Tieto isté slová nájdeme aj v Lk 12.58-59, kde Ježiš tieto slová hovorí v kontexte karhania Židov za to, že nerozsudzovali, čo je spravodlivé (v.57)
Čo teda znamená „nevyjdeš odtiaľ (z väzenia), kým za všetko nezaplatíš“? Znamená to, že v očistci teda naozaj musíme zaplatiť za svoje hriechy?
Veriť tomuto je ukážkovým pohŕdaním, ignorovaním a neverou tomu, čo urobil Ježiš. To Ježiš Kristus zaplatil za moje hriechy, nielen zomrel za ne, ale aj trpel za ne ukrutným utrpením za nás (Žid 13.12; 1Pt 2.21). On zaplatil za naše hriechy úplne a dokonale – na kríži zvolal: Je dokonané!
Tvrdiť, že my môžeme niečo pridať k tomu, aby sme doplatili čosi za seba, znamená povedať o Ježišovi, že to neurobil dosť dobre. Že nepriniesol dokonalú obeť.
Písmo však hovorí, že spasenie (spod moci smrti a večného zatratenia) je iba v jedinom mene – Ježiš Kristus (Sk 4.12). List Židom mnohými spôsobmi pojednáva o Jeho obeti, ktorá bola tak dokonalá, že stačila iba jedna jediná raz a platí navždy.
Písmo jasne vyučuje proti takým praktikám, akými sú napríklad s očistcom súvisiace odpustky, či platenie za omše - mrknite si Sk 8.20 ;)
Tak čo teda znamená „nevyjdeš odtiaľ (z väzenia), kým za všetko nezaplatíš“?
V skutočnosti je to väzenie oveľa bližšie, než by si kto chcel pripustiť. Pán tu hovorí o duchovnom princípe neodpustenia a zviazania hriechov, čo sa deje POČAS ŽIVOTA na zemi – píšem o tom v článku Duchovne spojení, prečítajte si ho, prosím.
Tí mučitelia môžu byť popri ťažkých životných situáciách, ktoré Boh (Sudca) dopustí, aj démoni, ktorí trápia ľudí v ich živote. Uvedomte si, že v pekle ľudí démoni netrápia, ani nemôžu, pretože tam sami trpia, oni sami sú tam sužovaní – peklo bolo určené pre nich.
V pekle nevládne satan, Pánom pekla je Boh. Satan a jeho démoni sa desia pekla.
Pýtam sa vás ako Ježiš Židov v Lk 12 v kontexte tých slov: vari nerozsudzujete, čo je spravodlivé? Či neviete, že spravodlivosti za naše hriechy bolo učinené zadosť na golgotskom kríži? Či je spravodlivé vysmievať sa Ukrižovanému, že neplatil dosť? Myslíte si, že Dokonalý a Nekonečný nezaplatil všetkým, čo mal?

Spamätajte sa a kajajte sa, uverte pravde!

Spýtajte sa Jeho, je živý, vie rozprávať! Len či aj máte uši na počúvanie, keď si vyberáte učiteľov podľa toho, čo vám je milé!
A nechoďte na mňa s Makabejskými a inými nekanonickými knihami, ktoré nie sú Božím Slovom! Upleťte si z nich papierové pierka a strčte si ich za klobúk.
Veriť v očistec, o ktorom Biblia nehovorí a je čiste ľudským učením, nie je veriť vo väčšie Božie milosrdenstvo, ale naopak - je neverou v skutočné milosrdenstvo, pretože Boh za nás zaplatil VŠETKO!

terezka1947
4. okt 2013

@dedikatessa ....je to tvoj nazor,presvedcenie...neberiem ti ho a respektujem ho...len mi je trosku cudne,ze ten pan-autor toho celeho "zamyslenia sa nad katolikmi"...mimo ineho pise,ze IBA clovek,kt.veri Biblii bude spaseny....ze ostatni ludia-ci uz katolici,evanjelici,mohamedani,atd...tito uz nie(pokial sa neriadia vylucne Bibliou)....hm...tak v tomto sme(katolici)trosku "smelsi".....znamena,ze my verime v to,co povedal aj papez Frantisek-budem parafrazovat.....iba Boh vidi do srdca cloveka a tym padom moze byt spaseni aj "neveriaci"....kt.cely zivot dodrziava svoje moralne zasady...takze jedine Boh vidi do srdca cloveka...my ostatni sme na ceste k nemu,padame a vstavame........a napr.nikdy som este nepocula,ze by mi nejaky farar pri spovedi povedal,ze ...no,tak teraz si sa vyspovedala...a suuup do neba...jajajaj,kdeze....sice sa odpustju pri spovedi hriechy....ale nie tresty za ne.....takze do neba je dost daleko 😉
vies,ja naozaj respektujem tvoju vieru....myslim,ze nie je dolezite ludi delit na jednych a druhych...malo by nam ist o spolocne dobro vo svete,lasku jeden k druhemu....a ja v mene tejto lasky som rada,ze som si mohla precitat tvoj link a zaroven sa opat zamysliet nad sebou,nad tym,v co verim.....opat ma nieco posunulo dalej...a dakujem ti za to...
ja som stastna,ze sa mam v zivote o koho opriet a ked nevladzem,ma ma kto dvihnut a opat "nakopnut"....
a verim,ze aj teba robi stastnou to,v co veris....takze krasny vikend a rada som ta "spoznala"

katy2
4. okt 2013

@dedikatessa odporucam ti precitat si knihy Machabejcov 🙂 je to stary zakon a dozvies sa tam vela veci o ucte k mrtvym aj o viere v posmrtny zivot....

dedikatessa
4. okt 2013

@terezka1947 prepac ale nemas pravdu ver si comu chces ale neveris Bohu takze tvoj ciel nemoze byt zivot po smrti v jeho pritomnosti 😉 Frantisek sa poriadne myli ale je to tvoje slobodne rozhodnutie ze veris viacej cloveku ako Bohu !

katy2
4. okt 2013

@dedikatessa inak zasnem nad tvojou odvahou povedat niekomu, ze neveri Bohu.... odkial mas to pravo takto sudit a hodnotit? na teba tiez nikto neutoci, ze mas svoju vieru v Boha....

dedikatessa
4. okt 2013

@katy2 machabajci nekanonicke knihy pridane katolikmi neskor cize vobec ich nemozeme brat ako sucast Pisma. Mrzi ma to.

terezka1947
4. okt 2013

@dedikatessa ja verim Bohu...a az cez Boha cloveku...a co vies,mozno sa raz v nebi stretneme 😉 ...ja som sice dost velky hriesnik,ale snazim sa tam smerovat...uvidime,co na to povie Nebesky otec=lebo je to otec,moj otec,milujuci,chapajuci-ak treba aj upozornujuci a karhajuci....ale je to stale otec....

dedikatessa
4. okt 2013

@katy2 no pokial mi niekto napise ze veri tomu co hovori Frantisek a nezaujima ho to co hovori Boh v pisme tak to nie je odvaha ale pravda, ze neveri Bohu ale cloveku.

dedikatessa
4. okt 2013

@katy2 a nie je to súd..takze by som takto nezvelicovala

katy2
4. okt 2013

@dedikatessa nastastie nasu vieru Bohu ci v Boha bude sudit a posudzovat On sam.... A je to vlastne uplne jedno, co si o nasej viere myslia ludia.... 😉

evkasus
4. okt 2013

@dedikatessa Tak ako si ty myslis, ze sme zbludili, tak si to zial aj ja myslim o tebe...na zaklade posledneho prispevku. Je to len nazor tak ako tvoj.
Predpokladas, ze nik z nas sa nerozprava s Bohom, nik z nas nema usi na pocuvanie. Ak by som nedokazala pocut Bozi hlas vo svohom srdci, tak v Boha neverim. Lebo iba prezite sa stava pre mna aj pravdivym.

Kto rozhodoval v tvojom pripade o tom, ktore knihy su kanonicke?

maki73
4. okt 2013

@olejka
@evkasus co píše @dedikatessa mi přijde zcela logické, vůbec nechápu, jak můžete tvrdit, že katolická církev je ona církev, o níž se píše v Písmu svatém, to je přeci nesmysl, již s ohledem na to, že jako jediná katolická církev používá nepřesné a necelé překlady Bible a celé originální texty má schované!!! Už tohle mi přijde pochybné...dále bych pak chtěla podotknout, že výklad uvedený na stránkách dříve uvedených, není jen výkladem jediného člověka (neboť to jistě nemá jen ze své hlavy), ale přesně stejné je i učení a výklad většiny odnoží evangelických církví a všech jiných křesťanských shromáždění, které osobně znám...nechci na nikoho útočit, nebo tvrdit, že jeho víra je ta špatná, neboť si myslím, že nejdůležitější je víra v Krista a to ostatní pro mne nejsou tak významné odlišnosti, ale napadá mne otázka, znáte-li vůbec učení nějaké jiné církve než právě římsko-katolické (neboť to zná snad každý Křesťan), protože mi připadá, že o evangelických církvích toho asi moc nevíte, když pod pojmem církev si představujete "to uskupení" v jehož čele je Papež...

vejula
4. okt 2013

@dedikatessa mysliš že keby si sa narodila kde v nejakom domorodom kmeni, kde ešte nestihli zavitať misionari, verila by si v bibliu???? 😅 Ako môžeš napisať to, že bude spaseny len ten kto uveri biblii. Fakt si myslíš, že sa Biblia dostane každemu jednemu človeku do ruk?
Fakt si mysliš, že kebyže sa narodiš v inej kulture, kde xy generacii vyznava ine naboženstvo, tak ti len tak zaiskrí v hlave, a budem ja kresťanka, ved ten Ježiš, to bol isto ten pravy???

evkasus
4. okt 2013

@maki73 V katolickej Cirkvi existuje apostolska nadvaznost od sv. Petra. Je jedna Cirkev ktoru Jezis zalozil.

Ja zakusam cez tuto Cirkev ziveho Boha a v tejto Cirkvi sa mi dal poznat. Preto zostavam tam, kde Boha nachadzam.

Okrem toho mne na katolickom uceni nic neprotireci mojmu chapaniu a veci zapadaju. Pre mna je to dar byt sucastou Cirkvi.

maki73
4. okt 2013

@terezka1947 ale kdo tady tvrdí, že evangelici a jiní křesťané, nevěří v Bibli? Ano, z těch stránek jasně vyplývá, že autor nesouhlasí s učením katolické církve, ale evangelici jsou zcela ztotožněni s jeho výkladem, pak tedy nevím, jak to můžete srovnávat třeba muslimy, neboť ti nemají s Biblí společného zhola nic, řekla bych, že vaše vysvětlení bylo poněkud nešťastné, pokud jsem to pochopila správně, ale i tak bych všem řekla asi toto: "Kdo z vás to osobně nemůže porovnat, protože o tom nic neví, neměl by se prezentovat názory, které jsou založené na výmyslech."

maki73
4. okt 2013

@evkasus no já proti tomu nic nemám, ale není to ta církev, kterou Ježíš založil a její zvyklosti jsou prostě vymyšleny lidmi, ovšem to rozhodně nepopírá, že takto člověk nemůže poznat pravého Boha, vždyť Bible neučí nic o tom, že by si lidé nemohli nic přidat, aby byly spokojenější, jen mě osobně se prostě ten autoritářský systém nelíbí, ale to je dle mého jen věc volby a každého, s čím se ztotožňuje, nemyslím si, že bychom měli mezi sebou hledat rozdíly, naopak bychom měli vyzdvihovat společné 🙂

evkasus
4. okt 2013

@maki73 Dajme tomu ze slavenie Eucharistie je pre niekoho nasa pomylena zvyklost. Pre mna je to vrchol...ktory nam sam Jezis prikazal slavit. Ignoracia alebo deinterpretacia jeho slov cloveka ochudobni o ten podstatny dar, ktory nam dal.

vejula
4. okt 2013

@dedikatessa ešte ma napadlo, čo detičky, ktoré umru a ešte nestihnu prečitať bibliu a uveriť jej??? Tiež budu zatratení?

maki73
4. okt 2013

@evkasus Ale já netvrdím, že je to pomýlené, prostě mám jen jinou víru, ale podstata je stejná...pro mne je pravý Křesťan ten, kdo svou víru myslí vážně a katolická víra dle mého učí jen některé věci zbytečně, nebo já to tak osobně prostě cítím, ale rozhodně si nemyslím, že by to že slavíte něco navíc mělo znamenat, že to není pravá víra...naopak se mi ale nelíbí, když vy tvrdíte, že nám nekatoličkám něco chybí, protože my prostě uznáváme jen to, co je psáno v originále Bible. Nic z toho, čemu věřím já není v rozporu s tím, co se v Bibli píše o církvi a to mi prostě stačí, ale nikomu nechci vnucovat, že by měl opustit svou církev a jít jinam jen proto, že něco jiného existuje, myslím si, že každý by měl být tam, kde cítí ducha svatého a cítí, že tam patří, to je pro mne podstata církve 🙂.

vejula
4. okt 2013

@maki73 ja si myslim, že každý citi ducha svätého vo svojej viere... Dokonca som minule videla dokument, v ktorom stimulovaním určitej časti mozgu, ktora je zodpovedna za transcendentalne preživanie, pocitili ludia, dokonca ateisti duchovne zažitky...
Na druhej strane, asi ten človek na niečo tu tanscendentalnu časť mozgu ma, čiže to určite nebude len tak... Možno trochu od veci, ma to len tak napadlo

maki73
4. okt 2013

@vejula ano, jistě každý kdo je ve své církvi nebo prostě ve své víře spokojen, tak tam cítí ducha svatého, jen někdy je třeba hledat...já jsem se musela podívat na několik různých křesťanských shromáždění, než jsem si uvědomila, kam patřím a kde se cítím dobře...ale jsem si jistá, že to tak mělo být, abych pochopila, co to znamená cítit se dobře v církvi a měla jsem možnost poznat to, v co věří ostatní a co se učí jinde, myslím, že tu zkušenost by měl dostat každý, aby dokázal pochopit, kde všude Bůh působí a kolik různých cest k němu vede...

magimary
4. okt 2013

@maki73 presne o tom to je...máme hľadať to, čo máme spoločné a nie to, čo nás rozdeľuje...
máme jedného Otca a každý má inú cestu, ktorou k nemu kráča, tak prečo sa vzájomne ponižovať a odsudzovať (event. označovať za tých, ktorí nemajú Boha?!)?
My máme aj súkromnú tému veriacich a sme tam aj protestanti, aj katolíci, aj iné protestantské denominácie a NIKDY sa nezhadzujeme navzájom, naopak-plne sa rešpektujeme a máme sa vzájomne radi,
prečo to nemôže byť tak aj tu?...

len preto, že je téma otvorená (jasne nazvaná) a každý si sem príde kopnúť, ak ho práve RKC naštve a niečo mu na nej nevonia, lebo tam nepokrstili dieťa, tam nezosobášili manželov?
škoda...

Máme jediného Otca a často to tu vyzerá, akoby to tak nebolo...

doplním k poslednému príspevku: práve v tej téme, ktorú som vyššie spomenula sa vzájomne "dozvedáme" aj o "učení" iných cirkví, nie sme nevzdelaní zadubenci, ktorí iné nevidia a nevedia...

vejula
4. okt 2013

@maki73 ťažko sa mi na tuto temu teraz diskutuje, lebo som vo faze, v ktorej citim vo všetkom taku relativitu... DufaM, že to nieje konečna faza mojej cesty. Uvidim. Nejdem o tom radšej bližšie diskutovať, lebo viem, že toto za mna žiaden človek nevyrieši

maki73
4. okt 2013

@vejula věřím, že určitě ano, já jsem jednu dobu pochybovala o svém vlastním pocitu, zda tomu doopravdy věřím, jestli o sobě můžu doopravdy tvrdit, že jsem křesťanka...také proto jsem prošla tolik církví, zjišťovala jsem, kde je mé místo a prosila Boha, aby se mi ukázal, jaký má pro mne plán a kam směřuje má cesta...Bůh ví, jaké je naše poslání, má pro každého z nás plán a určitě i ty brzy ucítíš, kam tvá cesta směřuje 🙂.

vejula
4. okt 2013

@maki73 dakujem, povzbudila si ma... myslim to važne. 🙂

malinkaaninka
4. okt 2013

@vejula nie je celkom pravda to,že spasení budú len kresťania a ludia žijúci podla svätého písma.ked si vezmeš desatoro,tak dosť neveriacich podla toho žije bez toho,aby chodili do kostola samozrejme-vynímajúc prvé prikázanie.nekradnú,neopíjajú sa,necudzoložia a podobne.nechcem aby to vyzeralo ako manuál cesty do neba 🙂 ja o tomto viem len okrajovo.hlavne ja nie som ten,kto bude súdiť 🙂 aj tí,čo sa nikdy k biblii nedostali môžu ísť do neba,aj neveriaci človek môže viesť dobrý život.o tom snad netreba polemizovať.základ je,aby sme boli v medziach určitých mravných zásad.