icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

maki73
3. okt 2013

@mizulienka ne nejde o to, že bych na to nevěřila, jak jsem psala výše, jsem protestantka ne katolička, věřím na Biblický křest, neznám přesně všechny katolické tradice a ani ty přesné rituály, nebo nevím, jak to přesně napsat, prostě se mi na tom nelíbí, že by člověk pro to musel něco dělat, tím myslím ty "církví" nařízené věci, jako je učit se něco nazpaměť a tak...v tomhle jsem měla obrovské štěstí, tím, že jsem z ateistické rodiny, tak jsem neměla žádnou "favorizovanou" církev a měla jsem možnost projít si jich více a sama si vybrat, kde se mi líbí a s čím souhlasím...myslím, že nevěřím ve svátost v tom smyslu, který máte na mysli Vy, protože to je domnívám se právě parketa katolické církve, my nic takového nemáme, jak jsem psala výše, křtí se v řece a prostě křtít může kdokoli, kdo už je pokřťený, biřmování nemáme vůbec, takže je logické, že v něj ani nevěřím, ani moc nechápu, jak by se v něj věřit dalo...

maki73
3. okt 2013

@matulinuska to jsi mě pobavila :D každopádně si myslím, že k tomu musí člověk dojít sám a přesně, cpát dětem bibli je přímo čin, jak jim ji zhnusit...kolik takových případů znám...vždyť jako kniha je to tak moc moc těžké na čtení...jediné co z toho může vzejít je, že se děti naučí některé pasáže nazpaměť, ale stejně jim nebudou rozumět, to snad ani nejde, rozumět tomu, pokud člověk nechce...pak je to jen jako nějaká těžko zapamatovatelná básnička..

mizulienka
3. okt 2013

@maki73 nie je to len zase o ludoch, ze niektori vedia detom podat tu bibliu tak, aby sa im nezhnusila?
my mame doma 3 detske biblie, kazda je zaujimava inym sposobom, v jednej su pribehy zaujimavejsie, druha ma krasne ilustracie, tretia je uplne pre najemnesie deticky a ani raz sa nestalo, ked som povedala, podme si precitat nieco z biblie, zeby deti povedali ze nechcu...mladsia sa uz teraz tersi na prve svate prijimanie, ze tam stretne Jeziska..nemyslim si, zeby sme mali deti ochudobnovat o citanie biblie, podla mna je to uplne prirodzene.

evkasus
3. okt 2013

@budova108 K tvojej otazke o Cirkvi...preco Cirkev...

Poznas trosku Stary Zakon? Bohom vyvoleny narod tvoreny ludmi ako my.
Boh si ich vyvolil, dal im privilegia, dary, viedol ich a vyslobodzoval ich...napriek tomu tento narod Boha velakrat sklamal, kde tu prepadli modlosluzbe, kde tu hresili, kde tu nedoverovali Bohu ze ich znova vyslobodi, kde tu nadavali a reptali voci Bohu.
Cirkev je Kristova nevesta...dalo by sa to prirovnat tomu vyvolenemu narodu...patri do neho vlastne kazdy pokrsteny a je otvorena komukolvek, kto uveri v Jezisa a v evanjelium. Dalo by sa predpokladat, ze tato Cirkev ako narod zlozeny z hriesnikov nebude padat? Ze nikdy v nom nedojde k pohorseniu, ku krivde? Nie.
Je to aj tajomstvo...
Cirkev je aj hierarchia, ale su to aj obycajni ludia, je to spolocenstvo cez ktore sa nam ponukaju dary a ktore je spolocenstvom, ktore zalozil samJezis.

Ja si myslim, ze Cirkev si doceni clovek, ktory zacne zit s Cirkvou. Ktory sa rozhodne zakusit to, co Cirkev ponuka.
Ved iba cez skusenost moze clovek dostat prezitie.
Ak je niekto v Cirkvi uz od narodenia, ale nie je v prostredi, kde by mu boli veci vysvetlovane a v prostredi, kde by bola jeho viera podporovana, tak velmi lahko sa moze ocitnut na pozicii z ktorej sa pozera na Cirkev zhora.
Pochopenie a prezitie vysvetluje veci samo za seba.

maki73
3. okt 2013

@mizulienka no to ano, já samozřejmě nemyslela dětské verze, ale tu originální celou Bibli, ty dětské jsou super 🙂, plánuji teď koupit na Vánoce...ale co jsem zatím tak viděla, tak z nich lze rozhodně čerpat poučení a příběhy jsou tam krásně srozumitelné, ale ta hlavní myšlenka se takto asi sdělit nedá...

evkasus
3. okt 2013

@jaron vsetko sa da v tejto dobe relativizovat...a tak aj pojem fanatizmus...

mizulienka
3. okt 2013

@maki73 aku hlavnu myslienku teraz myslis?

podla mna sa da citanie biblie prisposobit veku a potrebam deti...pre deti tie detske biblie, pre pubertiakov vysla teraz taka upravena biblia aj s pribehmi konkretnych ludi (snad som si to dobre zapamatala, ak nie, opravte ma 😉) ale podla mna pubertiaci uz vedia pekne pochopit aj "ozajstnu" bibliu, takze v tom nevidim ziadny problem.
Ked som vyrastala u nas sa nikdy biblia necitala, nechybalo mi to, az kym som nezacala bibliu citat ja sama doma uz ako dospela...citam povacsine rano a krasne ma to nastartuje 😀 do celeho dna. 😉

maki73
3. okt 2013

@mizulienka no že ty dětské Bible na mě působí spíše jako takové pohádky, tím ale nechci říct, že je to tak špatně, vlastně s tebou souhlasím, jen jsem chtěla říct, že s dětskou biblí asi člověk nepochopí, o čem je vlastně víra a nevím, jestli lze takto pochopit, co vlastně Ježíš učil...a s tou upravenou verzí pro puberťáky, mám něco podobného a je to moje nejoblíbenější knížka 🙂, dostala jsem ji někdy v 16 od jednoho pastora i s věnováním a tehdy to pro mě bylo hrozně důležité, mám tedy ještě tu novou 2012 a nesnáším ji, je hnusně napsaná, nevím, jestli vyšla i ve slovenštině, ale rozhodně bych vám to nepřála :D, ecumena je prostě ecumena a nikdo mi asi nevnutí, že ta nová je modernější a srozumitelnější...spíše naopak

olejka
3. okt 2013

Velmi pekne ked sa do tejto temy na kus reci zastavi aj ten kto este neveri

a este krajsie ten kto uz neveri..Blahozelam k babatku
@dedikatessa

ale pravda je ze ak aj mas krst, aj birmovku...este nemusis poznat kto je Boh, ze to nie je len oblatka som tiez pochopila az po stretnuti s nim 😉az po obrateni....apropos ta stranka obrateny katolik...nie je nahodou slobodomurarstvo???lebo je to utok na rkc 😉

http://minoriti.sk/index.php/aktuality/40-zo-zi...
http://www.magnificat.sk/2013/07/aktualne-eucha...
http://www.saints.svetlonevidiacim.sk/16_najvac...

http://www.saints.svetlonevidiacim.sk/16_najvac...

ewellina
3. okt 2013

@matulinuska "ostatne by mi najradsej natlacili bibliu do krku a nech sa zadusim!"
😀 😀 😀

Celkom iste. ;)

ewellina
3. okt 2013

@matulinuska čo sa týka toho posmrtného života.... Uvidíme. 😉

katja78
3. okt 2013

@matulinuska - ja len tak, že či máš odvahu....Tvoja dcérka teda nie je pokrstená? 😅 zrejme...

terezka1947
3. okt 2013

baby,ja tu mam normalne niekedy duchovne cvicenia 🙂 ....paci sa mi diskusia aj s "neveriacimi'...lebo sada naozaj pekne popisat-samozrejma,kym nedochadza k urazkam ☹
....ono je zaujimava jedna vec....POSMRTNY ZIVOT neexistuje.....AAAAAALE,rozmyslam tak nad tym,ze ci si niektori ludia nepolozili otazku....alebo nezamysleli sa....ze CO AK PREDSA EXISTUJE?....lebo tak vam poviem,uz len takato pochybnost by ma nahlodavala 😉

katja78
3. okt 2013

@terezka1947 - prečítala som článok, čo sem dala Olejka:
http://minoriti.sk/index.php/aktuality/40-zo-zi...
a tam sa píše: "Kostolík vyhľadávajú veriaci i neveriaci z celého sveta. " 🙂 🙂 🙂 🙂

matulinuska
4. okt 2013

@katja78 odvahu na co??

dedikatessa
4. okt 2013

@olejka ta stranka je o poznani ziveho Boha, ziadne slobodomurarstvo.

dedikatessa
4. okt 2013

@olejka posielas odkazy na katolicke stranky a nevidim ani jeden odkaz na ziveho Boha, bibliu...z toho vyplyva ze katolici nemaju Boha biblie ale katechizmu

olejka
4. okt 2013

@dedikatessa tak ok poznavam ziveho Boha v eucharistii ,

http://modlitba.sk/?p=2923

ale ak niekto nemoze pristupovat k sviatostiam...napriklad ze je v konkubinate alebo rozvedeny, neznamena ze nemoze zit s Bozieho slova..

ale toto sa podoba na sektu , lebo keby ten clovek nepoznal rkc, nemal by vieru nemohol by pisat kritiku na cirkev ktora mu ju dala...takisto si myslim ze ak neuznava autoritu papeza, parafrazuje jeho vyroky s AKOU to ze mi PYCHOU 🤐 😠 a vysvetluje Bibliu vlastnym vykladom hresi proti duchu svatemu

Kto nie je so mnou je proti mne, a kto nezhromažďuje so mnou, rozhadzuje.
31 Preto vám hovorím: Ľuďom sa odpustí každý hriech i rúhanie, ale rúhanie proti Duchu sa neodpusti.
32 Ak niekto povie niečo proti Synovi človeka, odpustí sa mu to. Kto by však povedal niečo proti Duchu Svätému, tomu sa neodpustí ani v tomto veku ani v budúcom.

Evanjelium podľa Matúša - kapitola 12

A duch svaty to je hlas cirkvi.

,,prijmite Ducha svateho:Jn 20 22,

olejka
4. okt 2013

@dedikatessa Ok Tvoj nazor..moj je ze sa za Teba treba modlit, lebo si stratila vieru v praveho Boha aprvy priznak je neuznavat cirkev a nezit sviatostnym zivotom. Ale tu si na dobrom mieste lebo baby sa za Teba urcite pomodlia..

Papez Frantisek je uzasny, pripravuje pastoraciu rozvedenych a nestastnikov ktori ziju bez sviatosti...

Stale je nadej, neboj..Pekny den Ti prajem.. 😉

dedikatessa
4. okt 2013

@olejka no ked myslis, verim, ze ty vieru raz najdes, lebo zatial zijes nabzenstvom 😉

katja78
4. okt 2013

@matulinuska úprimne odpovedať na otázku 🙂

erique12
4. okt 2013

@terezka1947
takze po smrti uz nic nieje? telo sa rozlozi, a po case bude zivit druhych...

a co nebo a peklo? 🙂

terezka1947
4. okt 2013

@dedikatessa nechcem sa velmi rozpisovat,ale celkom nechapem....pises

@olejka e,ze to nie je sekta...a ze jej prajes,aby nasla Boha Biblie a nie katechizmu....no,ale nejako nechapem celu tu stranku....alebo nechapem,ako mozes "verit" jednemu cloveku,kt.sa sam rozhodol podat "svoje" vysvetlenie Biblie....lebo hned v uvode pise:....Na tejto web stránke som sa pokúsil stručne cez svoje svedectvo vysvetliť Biblické učenie.....nechcem pana Rasta urazit...ale aj ja viem zalozit stranku,kde podam "svoje"svedectvo....a nebudem sa "bit"s ostatnymi na nejakom fore,ked bude mat niekto iny nazor.
...lenze cely ten obsah je trocha pochybny a zavana sektarinou,lebo za sektou vzdy stoji nejaky "novodoby"osvietenec...takze je pre mna link,kt.si dala na toto forum minimalne irelevantny....ale je urcite zaujimavy a radim vsetkym,precitat si ho....pre rozsirovanie obzorov....
respektujem tvoj nazor....tvoj pohlad na vieru...

terezka1947
4. okt 2013

@erique12 pre mna zivot po smrti existuje...nebo,ocistec,peklo....moj prispevok bol takym zamyslenim sa...lebo mnohi tvrdia,ze po smrti je koniec....ale rozmyslam,ze co keby sa tak zamysleli nad tym a polozili si otazku: a co ked po tej smrti predsa len nieco je?

terezka1947
4. okt 2013

@dedikatessa ospravedlnujem sa...pisala si jej: verim, ze ty vieru raz najdes, lebo zatial zijes nabzenstvom...

erique12
4. okt 2013

@terezka1947

a co ked smrt neexistuje, ako moze zomriet zivot? zivot vzdy bol, je a bude...
co ked peklo je uz tu - je to nase EGO. a nebo je osvietenie...

terezka1947
4. okt 2013

@erique12 😉

evkasus
4. okt 2013

@dedikatessa No ja som katolicka, ale doma si citam bibliu a nie katechizmus...asi som teda stretla ziveho Boha...

evkasus
4. okt 2013

Dnes je krasny sviatok sv. Frantiska .... a ja pridavam modlitbu... jeho chvalospev...ktory iste vsetci poznate (ale aj tak).
😉

PIESEŇ BRATA SLNKA
Najvyšší, všemohúci, dobrý Pane,
tebe patria chvály, sláva i česť a každé dobrorečenie,
len tebe patria, Najvyšší;
a nijaký človek nie je hoden vysloviť tvoje meno.
Buď pochválený, môj Pane, so všetkým svojím tvorstvom,
najmä s pánom bratom Slnkom,
ktorý je dňom a skrze neho nám dávaš svetlo.
A on je krásny a žiari veľkým jasom;
o tebe, Najvyšší, je nám znamením.
Buď pochválený, môj Pane, za sestru
Lunu a hviezdy;
na nebi si ich utvoril jasné, vzácne a krásne.
Buď pochválený, môj Pane, za brata Vietor,
za vzduch i mračná, za jasnú oblohu i každé počasie,
čím dávaš svojim tvorom obživu.
Buď pochválený, môj Pane, za sestru Vodu,
ktorá je veľmi užitočná, pokorná, vzácna a čistá.
Buď pochválený, môj Pane, za brata Oheň,
ktorým osvetľuješ noc.
Aj on je krásny, veselý i silný a mocný.
Buď pochválený, môj Pane, za sestru našu
matku Zem,
ktorá nás živí a stará sa o nás
a vydáva rozličné plody s farebnými kvetmi i trávu.
Buď pochválený, môj Pane, za tých,
čo odpúšťajú pre tvoju lásku
a znášajú slabosť a trápenie.
Blahoslavení tí, čo to pokojne znášajú,
lebo ty, Najvyšší, ich budeš korunovať.
Buď pochválený, môj Pane, za sestru telesnú Smrť,
ktorej žiaden živý človek nemôže uniknúť.
Beda tým, čo zomierajú v smrteľných hriechoch;
blažení tí, ktorých nájde v tvojej najsvätejšej vôli,
lebo druhá smrť im neublíži.
Chváľte môjho Pána a dobrorečte mu,
ďakujte mu a slúžte s veľkou pokorou!

dedikatessa
4. okt 2013

@terezka1947 Co je sekta ? Nie je katolicka cirkev najvecsou sektou na svete? ved vsetci sa podriaduju papezovi, biskupom a fararom ma svoju banku, majetky a od ludi non stop taha peniaze. Ked ma niekto iny nazor ako vecsina tak ho bud vyradia alebo potichu musi zmiznut. To su sektarske praktiky nie ?Alebo jedna velka politika 🙄