icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkat1
7. okt 2013

@fra na etike sa nehraju ale ucia sa veci dolezite v zivote-preco treba pomahat,vyznam rodiny,kamaratov atd...

zuzkat1
7. okt 2013

@ninuska8 vypocujem si to zajtra,som na mobile... No nechapem co si mi tym chcela povedat

maja22
7. okt 2013
maja22
7. okt 2013

@zuzkat1 škola hrou 🙂 Nie hra pre hru, ale hra ako zážitkové učenie - aplikuje sa to aj na iných hodinách. Napríklad aj na hodinách náboženstva. 😉

zuzkat1
8. okt 2013

@maja22 ja viem co je skola hrou.no v tom kontexte to vyznelo ze na nabozenstve sa ucia a na etike len hraju

katja78
8. okt 2013

@poohie mne zas zakázali ísť na cirkevnú ZŠ, že to nemám preháňať, veď mníška zo mňa nemusí byť 😅 😅 😅 😨 ale to bolo tesne po revolúcii, tak moji tradične zmýšľajúci rodičia sa asi báli 😨 a dnes nášmu najmladšiemu bežne povedia, že môže z neho kľudne byť aj farár 😀 😀 😀

olejka
8. okt 2013

Vydavateľstvo Don Bosco prináša v týchto dňoch knihu Teológia jeho/jej tela, ktorá je určená najmä tínedžerom, ale aj ich rodičom, učiteľom, animátorom, kňazom, katechétom, jednoducho všetkým, ktorí chcú mladým porozumieť, a ktorí chcú s nimi diskutovať na takú intímnu tému akou je sexualita. Autor knihy Jason Evert spolu so svojou manželkou Crystalinou patria medzi známych propagátorov teológie tela a medzi mladými na celom svete si zaslúžili rešpekt a uznanie. Slovenská mládež sa o tom mohla presvedčiť aj na Svetových dňoch mládeže v Madride v roku 2011, kde obaja manželia vystúpili za obrovského aplauzu mladých z celého sveta.
„Vydavateľstvo Don Bosco sa tak snaží priniesť zrozumiteľným jazykom tému, ktorou sa v 129 príhovoroch rozhodol Ján Pavol II. predstaviť krásu Božieho plánu ľudskej lásky – teda aj sexuálnej – a radosti z nej. Je to téma, s ktorou sú mladí denne konfrontovaní a v tomto im chcú saleziáni aj prostredníctvom tejto knihy pomôcť,“ hovorí riaditeľ vydavateľstva Ján Miško. Ján Pavol II. tento nový pohľad na sexualitu, lásku a ľudskú osobu nazval teológiou tela. V predhovore knihy sa čitateľom prihovára aj Christopher West: „Samotné príhovory Svätého Otca pôsobia akademicky a potrebujú byť akoby rozlúsknuté, aby boli prístupné a užitočné pre mladého čitateľa. Uvedomujeme si, že len prekladanie teológie tela do zrozumiteľného jazyka nestačí. Rôzne témy z príhovorov Jána Pavla II. je potrebné vniesť do konkrétnych situácií našich životov. A to sa práve darí Jasonovi Evertovi nielen v tejto knihe.“
„Aj nám vo vydavateľstve Don Bosco záleží na tom, aby mladí, zvlášť v tejto dobe, kedy sú základné princípy ľudskej sexuality relativizované, spoznali pravé hodnoty, ktoré do nás vštepil milujúci Boh,“ vysvetľuje Ján Miško.
Kniha Teológia jeho/jej tela vyjde v najbližších dňoch aj ako e-kniha

pavlinaoo
8. okt 2013

Holky, můžete mi, prosím, poradit? Chci nechat pokřtít naší holčičku. Může jí jít za kmotru její babička? Moje mamka? Nebo je ten výběr nějak limitovaný? Moc děkuji.

andelka
8. okt 2013

@pavlinaoo no, radši by to měl být někdo ve věku rodičů, pokud ta možnost je. Mně šla za kmotru babička, nikoho jiného jsem neznala a byly jsme si blízké..ale za pár let zemřela..kmotři by měli dítku pokud možno vydržet a provést ho skoro celým životem.

poohie
8. okt 2013

@pavlinaoo ja by som tiez tak povedala, idealne niekto, u koho je perpektiva, ze dietatku aj bude pomahat v tom duchovnom zivote. modlit sa zanho a tak. ale zasa je dolezite, aby to bol niekto, kto to berie vazne. tak ak nikto taky v tvojom okoli nie je, tak radsej babka, ktora vie, o com to je.

pavlinaoo
8. okt 2013

@andelka @poohie děkuji, v mém okolí mě právě nikdo jiný nenapadá...popřemýšlím ještě a děkuji za odpověď.

lamianka
9. okt 2013

Ahoj, mozes poziadat blizkeho znameho, nemusi byt z rodiny. Ale ak by mala z toho radost tvoja mamicka alebo babicka, nechaj to na nich. Krstni rodicia mozu byt dvaja 🙂, ja mam svagrinu a kamarata - obaja su krstnimi mojim 5-tim detom nezavisle na sebe, teda nie su v ziadnom blizkom vztahu.
Dolezite je, aby mal aspon jeden z krstnych rodicov vsetky sviatosti a bol katolik 🙂 a samozrejme umysel pomoct ti vychovavat dieta vo viere.
Zelam vsetko dobre!
Laura

elana
9. okt 2013

@pavlinaoo můžeš se na ten úmysl i pomodlit, tohle je zrovna taková záležitost, kdy k "vhledu" dochází někdy naráz a divíš se, žes na to předtím sama nepřišla 🙂 Jinak samozřejmě Tvá maminka, je úplně v pořádku, i já bych do toho klidně šla, kdybych neměla "generačně a fakticky" vhodnější osobu (jakože zatím skutečně pro očekávané dítě nemám).

marusik
10. okt 2013

snívalo sa našej štvorročnej, ja som mala slzy na krajíčku:

K: "mamka, mne sa snívalo, že ma zrazilo také veľké auto."
m: "joj, a čo sa potom stalo? išla si do nemocnice?"
K: "nie, ja som zomrela."
m? "fíha! a čo sa stalo potom?"
K: "išla som do neba."
m: "jéj, a ako to vyzeralo v nebi? čo tam bolo? koho si stretla? ako Ti tam bolo?"
K: "mamka, v nebi bolo krásne. Bol tam kráľ i krásna kráľovná a všade bolo veľa nádherných hračiek. Bol pri mne Ježiš a hral sa so mnou."

magimary
11. okt 2013

@marusik wow! mám zimomriavky na celom tele!

olejka
11. okt 2013

Rodičia – píšeme na Vládu Slovenskej republiky! Nesúhlasíme s tzv. Gender ideológiou a so sexuálnou výchovou na slovenských školách!

Milí priatelia, dňa 7. októbra bol odoslaný rodičmi vládnym činiteľom tento list – ako informovala KBS pani Daniela Obšajsníková. Môžete ho použiť aj vy, vo vašej škole, vo vašom meste, podpísať ho a poslať tiež na ministrov, premiéra a prezidenta Slovenskej republiky. Čím viac rodičov na našich školách toto urobí, tým skôr možno eliminovať resp. úplne zastaviť kritizovaný postup našej vlády ohľadne presadzovania tzv. gender-ideológie, ako aj amorálnej sexuálnej výchovy na našich školách. Anton Selecký

Vážený pán predseda vlády SR, Robert Fico,

vážený pán minister školstva, Dušan Čaplovič,

vážený pán minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák,

vzhľadom na úsilie zo strany lobistických skupín o presadenie gender ideológie v školách a MŠ, ako aj o tlaky na zavedenie nezdravej formy sexuálnej výchovy, my, dolu podpísaní rodičia zhromažení v…………………………………………………………….., vyjadrujeme zásadný nesúhlas so zavedením sexuálnej výchovy a gender ideológie do škôl a predškolských zariadení.

Podľa výskumov odborníkov na problematiku rodovej rovnosti a jej dopad na človeka a spoločnosť (napr. H. Alvaré, G. Kuby, www.alvare.sk, www.kuby.sk ) sme presvedčení, že je to nevedecká ideológia nepodložená žiadnymi faktami, vedúca človeka k zmätku, dezorientácii a následnej deštrukcii osobnosti dieťaťa a mladého človeka, ktorý bude v budúcnosti čeliť psychickým problémom. Mužské telo pozostáva výlučne z mužských buniek, ženské telo výlučne zo ženských buniek. Tento rozdiel je biologicky daný, ničím nemenný. Rozdielnosť týchto dvoch pohlaví je vzájomne obohacujúca. Presviedčanie gender ideológie o tom, že biele nie je biele a čierne nie je čierne, je úplne neprijateľné, pričom všetci súhlasíme s rovnakou dôstojnosťou muža a ženy. Snaha o zavedenie rodovej rovnosti do škôl vnímame ako snahu o skoré stimulovanie sexuality už od predškolského veku, ako prebieha v niektorých štátoch Európy, neraz proti vôli samotných rodičov. Takéto vyučovanie pre naše deti rozhodne nechceme.

Je zarážajúce, že pracovné listy pre žiakov pripravila aj Spoločnosť pre plánované rodičovstvo, ktorá má svoje korene v spoločnosti Plánované rodičovstvo v USA.

Informáciu možno nájsť napr. : http://www.rodicovstvo.sk/sexedu/Prac_listy_pre...

Niektoré nezdravé formy sexuálnej výchovy, čerpajú aj z učenia deviantného sexuológa Alfreda Kinseyho, ktorý mal za výskumnú vzorku väzňov, homosexuálov, pedofilov, sexuálnych násilníkov. Skúmal stovky detí od dojčenského veku a vykonával na nich otrasné sexuálne pokusy „v mene vedy“. Stal sa „otcom“ sexuálnej výchovy, z jeho deformovaných výskumov dodnes čerpajú niektoré učebnice sexuálnej výchovy na celom svete. Uvedená spoločnosť má snahu o skorú sexualizáciu mladistvých, ktorým následne propaguje antikoncepčné prostriedky, z predaja ktorých jej plynú nemalé finančné zisky. Pod falošnou tvárou ochrany mladých pred HIV ich stimuluje k promiskuitnému životu. V afrických krajinách, kde propagujú antikoncepciu, počet nakazených HIV stále stúpa, pričom v Ugande po zavedení Národnej stratégie morálneho života s dôrazom na abstinenciu a vernosť výrazne znížili percento nakazených HIV a percento sexuálne aktívnej mládeže zo 60 na 5%.

Na poslednej strane pracovného zošita sexuálnej výchovy, ktorý pripravila Spoločnosť pre plánované rodičovstvo je i množstvo odkazov na stránky homosexuálov a lesieb. Tieto učebné pomôcky sú nevhodné, klamlivé, jednostranne orientované a urážajúce ľudskú dôstojnosť.

Vyjadrujeme znepokojenie, že hoci Slovenská spoločnosť pre plánované rodičovstvo nie je oficiálne poverená realizovaním sexuálnej výchovy zo strany štátu, je financovaná cez rôzne projekty aj zo štátnych peňazí napr. z grantových schém Úradu vlády SR.

Vyslovujeme zásadný nesúhlas, že ministerstvo zahraničných vecí podporilo vydanie učebnice o homosexualite pre stredné školy v auguste 2013 sumou 15.000 €.

MZV SR nielenže nekonzultovalo túto svoju iniciatívu s MŠ SR, ale ani sa verejne nespýtalo, čo si o tomto projekte myslíme my, rodičia.

Ďakujeme pánovi ministrovi školstva, že nepodporil rozšírenie tejto učebnej pomôcky na stredných školách. Zároveň žiadame pán ministra školstva, aby vypustil odporúčanie týkajúce sa rodovej rovnosti z pedagogicko – organizačných pokynov na školský rok 2013/2014 - v bode 1.6.10 (ľudské a detské práva).

Žiadame rešpektovanie ústavného práva nás rodičov podľa článku 41, ods.1 a ods.4 Ústavy SR:

(1) Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.

(4) Starostlivosť o deti a ich výchova je právom rodičov; deti majú právo na rodičovskú výchovu a starostlivosť. Práva rodičov možno obmedziť a maloleté deti možno od rodičov odlúčiť proti vôli rodičov len rozhodnutím súdu na základe zákona.

Uplatňujeme si naše rodičovské práva! Neželáme si, aby vyučovanie takéhoto typu preniklo k našim deťom!

Žiadame, aby štát zastavil podporu nezdravej formy sexuálnej výchovy cez rôzne grantové projekty, na ktoré idú peniaze, často z iných rezortov, ako ministerstva školstva.

Vyjadrujeme ľútosť nad tým, že na rôzne rozporuplné projekty, ďalej činnosti výboru pre rodovú rovnosť, LGBTI, vláda vyčleňuje finančné prostriedky z našich daní. Múdrejším investovaním týchto peňazí, napríklad do rezortu školstva, v podobe zvýšenia platov pre učiteľov, by sa našim deťom mohlo dostať kvalitnejšieho vzdelávania.

http://www.magnificat.sk/2013/10/rodicia-piseme...

poohie
12. okt 2013

@marusik krasny sen!!!
@olejka citam tu Emmerichovu, co si sem dala nedavno, teda len som zacala, ale tesim sa na to, vdaka!

evkasus
12. okt 2013

Prednaska od Gabriele Kuby o rodovej ideologii...z Nitry ....tento tyzden...

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fww...

lamianka
15. okt 2013

@marusik to je velka milost, tiez som mala v detstve zivy sen s Pannou mariou - este dnes mam slzy v ociach, ked si nan spomeniem. A hladiac na roky dozadu a vdaka modlitbam mojej mamicky som bola od mnoheho uchranena. Pevne tomu verim a chcem co najskor zasvatit P.M. aj moje deti - len este neviem, ako to oficialne mozem uskutocnit. Ja som bola zasvatena priamo rimskym nunciom Neposkvrnenemu srdcu, ktore putovalo svetom. Na niektore sny sa nezabuda a treba si ich uchovat v srdci. Tak ako don Bosco 🙂

katja78
15. okt 2013

@lamianka normálne sa dohodni hocikedy s vašim p.f., sestra moja, keď sme krstili najmladšieho, náhodou to bol sviatok Nepoškvrneného srdca Panny Márie, tak po skončení obradu sa spýtali p.f., či im môže zasvätiť malého, a bola to vraj taká 5-minútová modlitba, ja som si ani nevšimla, kedy to stihli.
Ona si už prečítala túto knihu:
http://www.kumran.sk/posledny-exorcista-satan-v...
pri čítaní sa niekedy až bála, a najviac, keď čítala o deťoch 😔 tak na odporúčanie pátra Amortha, dali ich malého syna zasvätiť Nepoškvrnenej 🙂

marusik
15. okt 2013

joj, ja som mala taký živý sen so sv. Pavlom... odvtedy beriem svätých vážnejšie🙂

lamianka
15. okt 2013

@katja78 Dakujem, knihu som uz citala, teraz je v predaji uz dalsia jeho kniha. Ked som bola mala, boli sme s maminou v Medjugori a videla som na vlastne oci vyhananie diabla, takze takymto veciam VERIM. Existencia diabla je nepopieratelna a treba deti zasvacovat a chranit ich modlitbami.
Urcite sa spytam pana farara...len som nemala cas za nim ist, po omsi vzdy utekam domov.

zuzkalenka
15. okt 2013

Svätej Terézie od Ježiša (z Avily), panny a učiteľky Cirkvi B
(spomienka)
Rim 1, 16-25
Ž 19, 2-3. 4-5
Refrén: Nebesia rozprávajú o sláve Boha.
Lk 11, 37-41
Aleluja, aleluja, aleluja.
Živé je Božie slovo a účinné; rozsudzuje myšlienky a úmysly srdca.

olejka
15. okt 2013

Rozbieha sa už jedenásty ročník projektu Sviečka za nenarodené deti
15. 10. 2013 15:16

Bratislava 15. októbra (TK KBS) Hlavnou myšlienkou projektu Sviečka za nenarodené deti 2013, ktorý sa v týchto dňoch už jedenástykrát rozbieha s podporou a požehnaním slovenských biskupov, je spojiť Spomienku na všetkých verných zosnulých, ktorú slávime 2. novembra, so spomienkou na nenarodené deti, ktoré zomreli pri umelom alebo spontánnom potrate. Kampaň má tri rozmery – duchovný, vzdelávací a praktický. „V modlitbách chceme pamätať aj na rodičov týchto detí, i na tých, čo vykonávajú alebo aktívne podporujú umelé potraty. Milosrdenstvo a odpustenie sú cesta, ktorá je symbolom tohto duchovného rozmeru,“ vysvetľuje Marcela Dobešová, predsedníčka Fóra života, ktoré projekt organizuje.

Sprievodné osvetové aktivity sú spojené so šírením úcty k životu v každej jeho fáze – od počatia až po prirodzenú smrť. „Momentom, ktorý spája duchovný rozmer kampane s praktickým, je symbolická sviečka, ktorú na pamiatku zomrelých nenarodených detí môžeme zapáliť a umiestniť v oknách našich domovov,“ hovorí koordinátorka projektu Elena Miškovičová a dodáva, že práve predaj dvoch druhov týchto symbolických sviečok s logom Fóra života v rámci verejnej zbierky, je „základným zdrojom pre financovanie celoročných projektov, kampaní a aktivít zameraných na ochranu ľudského života a jeho dôstojnosti a podporu rodiny, aby sa tieto kľúčové témy nedostávali na okraj záujmu spoločnosti, ale priamo do jej stredu.“ Prispieť je možné aj priamym darom na číslo účtu 5033357295/0900.

Fórum života organizuje Sviečku za nenarodené deti už tradične prostredníctvom farností a rôznych spoločenstiev, pri ktorých je nenahraditeľná pomoc dobrovoľníkov – ľudí, ktorým je myšlienka ochrany života blízka a chcú sa podieľať na jej šírení aj prakticky, napríklad distribúciou propagačných materiálov, pomocou pri predaji sviečok v rámci verejnej zbierky, organizovaním modlitbových stretnutí na podporu pro-life iniciatív a podobne. O konkrétnych možnostiach pomoci sa môžu záujemcovia dozvedieť na telefónnom čísle 0904 738 411 alebo na adrese: ela@forumzivota.sk. Podrobnosti o kampani Sviečka za nenarodené deti 2013 sa dajú nájsť aj na internetovej stránke: http://www.forumzivota.sk/sviecka-za-nenarodene...

TK KBS informovala Danka Jacečková

lamianka
15. okt 2013

Dnes mame 8 vyrocie svadby 🙂...uplne som zabudla. Az ked som si vsimla, ze je sv. Terezky, spomenula som si na sobas...svietilo nam slniecko a bolo velmi krasne 🙂

evkasus
16. okt 2013

SVÄTÝ GERARD (16.10) je po celom svete uctievaný ako patrón matiek, tehotných žien a šťastného pôrodu. Linky na modlitby matiek k tomuto veľkému orodovníkovi sú tu: http://www.vyveska.sk/sv-gerard-majella-reholni...

voskovka
17. okt 2013

dievcata mam problem a potrebujem pocut nazor vas-veriacich.aj ja som veriaca.
ide o to ze nasi sa rozviedli skoro po 23rokoch spolocneho zivota (okolnosti nejdem rozmazavat)
teraz mamina ma priatela a chcu sa v maji zobrat na urade. sme pozvaní na svadbu len sa stale zamyslame ci ist ci neist.
este stale su moji rodicia pred bohom vo zväzku,svetsky zväzok zrusil nas stat rozvodom ale pred bohom su stale svoji. a pride mi to ako z krestanskeho hladiska proti mojej voli podporovat maminu v tomto rozhodnuti ale na druhej strane viem ze ak nepojdeme tak ze urcite si mamu pohnevam a zas nechcem aby moji synovia boli bez babky.....prosim vas o radu ako by ste tuto situaciu riesili vy.rozpravala som sa s jednym knazom o tom a povedal mi ze je to na mne.... takze mi moc nepomohol...

magimary
17. okt 2013

@voskovka môj názor je taký,
že pre teba je dôležité, aký k tomu zaujímaš postoj ty (a síce, že to neschvaľuješ a neurobila by si rovnako),
to ostatné je už na svedomí tvojej mamy (ona sa bude zodpovedať za svoje prešľapy),
to, že pôjdeš na ten sobáš (v záujme zachovania dobrých vzťahov), automaticky nemusí znamenať, že to schvaľuješ a stotožňuješ sa s tým konaním