icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

vejula
7. okt 2013

a pre tohp chlapika maju hole ženy možno transcendentalny naboj a priklaa im nadpozemsky vyznam 😀 😀

zuzkat1
7. okt 2013

@vejula hej aj ja som pocula aj citala ze ked uz sa dostane clovek do tej fazy ze umiera tak ze to ani neboli... Mozog akoby vypol vsetky centra bolesti a prepol na nejaky iny mod kedy sa to javi byt prijemne.

zuzkat1
7. okt 2013

@vejula ja si myslim ze clovek vtedy podvedome mysli na veci v ktorych vidi spasu ci radost...mozno ten co videl jezisa nemal rodinu a aj ked o nom vedel malo v tom okamihu to bral ako spasu a ten suknickar ten mal radost zo zien...ja asi budem vidiet dceru ako poslednu vec.

vejula
7. okt 2013

@zuzkat1 to je podla mna velmi ťažko predpovedať čo budeš vidieť, nevieš čo všetko je v tvojom podvedomí. Možno aj toho JEžiša uvidiš 😉 ale možno aj nie. Keby sme vedeli čo všetko sa skryva v našich mozgoch, v našich bunkach, zažitky našich predkov vdaka ktorým sme sa vyvyjali tak ako sme sa vyvyjali. To je ťažko povedať. Ja dufam v to, že skutočne duša je nad mozgom a ten mozog nas chrani len pred šokom z prechodu z hmotneho tela do iného stavu existencie na uplne inych zakladoch. Ved všetko tu je dosť relativne a len ťažko povedať o nejakej absolutnosti. KEd si zobereš čas - vraj v hodine smrti sa ti premietne cely živto (niekomu 80rokov) tiež relatívne... Hmota, ktorá v tej najzakladnejšej forme nepodlieha zakonom relativity, niektore treorie sa domnievaju že ten uplny zaklad hmoty tvoria len energeticke struny (teoria strun) to by potom aj hmota bola len relativny pojem a vskutočnosti by šlo o určitu formu energie, ktorá sa nam takto javí. Alebo len taky jednoduchý priklad ako farba, ktorú len my vidime ako určitu farbu, lebo odraža vlnenie o určitej vlnovej frekvencii, ktorá sa nam javí ako určita farba. To su tie paradoxy 😀

fra
7. okt 2013

@maca_p "male hriechy obzerstvo (niekedy), ohovaranie celebrit mi urcite odpustia. ved sa to neda porovnat s vrazdou emoticon . alebo zabitim emoticon alebo defraudaciu emoticon alebo spreneverou majetku emoticon."
žiaľ, dá sa to porovnať, aj malý hriech je hriech a v konečnom dosledku Božiu slávu bude mocť vidieť iba úplne čistý človek ... každý z nás je hriešny a každý potrebuje neustále odpustenie hriechov, myslím, že človek, keď toto pochopí, uverí ... a bude sa tešiť z nekonečnej a odpušťajucej Božej lásky ... ale kým sa sama sebe zdáš ok a fajn, tak vlastne ani nemáš žiaden dovod veriť ... isteže, ak budeš prosiť o odpustenie, odpustia ti tieto malé hriechy, ale odpusili by ti aj veľké, odpustili by ti hocijaké... ak nebudeš prosiť o odpustenie, ani malé hriechy ti neodpustia ...celkom mi sem sedí výrok C.S.Lewisa: "Na konci budú iba 2 druhy ľudí- jedni, ktorí povedia Bohu: "Buď vôľa tvoja" a druhí budú tí, ktorým Boh povie "Buď vôľa tvoja" "

terezka1947
7. okt 2013

@zuzkat1
@vejula ...viete,baby...mne zomierali v rukach obaja rodicia...ludia velmi dobri...a milujuci...posledne chvile opisovat nebudem...je to pre mna velmi osobne a ani sa to nehodi tu-polemizovat o tom....pre mna to bol uzasny zazitok-na jednej strane smutok,na druhej ich vyjadrenia a radost na tvari(nie euforia z uvolnenia bolesti)...su veci,kt. sa tazko opisuju a uz vobec sa nehodi o nich polemizovat....vzdy je nejake mozno a vzdy vsetko mozme otocit.....kazdy musi to svoje "duchovno"zazit,musi prezit nejake nakopnutia v zivote,nieco,kedy si povie doooo kelu,to asi nie je sranda,asi predsa len ...
neda sa donekonecna polemizovat a cakat,ze niekto nieco,nejaky super dokaz prinesie....viera je otazkou srdca,neda sa logicky vysvetlit,lebo by to viera nebola...ale je na nas,ci si to srdce nechame otvorene...takze vam prajem najma ODVAHU mat to srdce otvorene,lebo niekedy nejaky divny strach z niecoho nam brani prijat niektore veci...a mam pocit,ze ten nedefinovatelny strach nas potom robi nestastnymi a neustale hladajucimi,ale nenachadzajucimi..je to bludny kruh....takze este raz,prajem odvahu mat srdce otvorene 😉
pekny den,diskutujuce zienky a najma vela pokoja v srdci a tym padom aj usmevu a radosti z malickosti 😉

vejula
7. okt 2013

@terezka1947 myslim, že ja mam srdce otvorene každej možnosti... nezakladam si patent na svoj rozum či svoje presvedčenie, vo svojej omylnosti, len ťažko môžem tvrdiť, že som si ista pravdou.
Ked hovorime o tom umieraní. KEd umierala moja babka, moja mama bola s nou v dochovnom spojení. A predstav si babka už velmi trpela, ale nedokazala opustiť tento svet kvôli hmote. Mama to s nou v duchovnom spojení preživala a potom jej povedala, babka vykašlite sa na tych 500SK čo mate v penaženké a chodte. Vtedy sa mojej mame (zrejme aj babke) ulavilo a zaspala (nebola s nou fyzicky v kontakte, babka bola v nemocnici a mama doma v posteli) Mamu zobudil až zvonček, otec si zabudol kluče a prišiel domov so spravou, o ktorej mama už ale vedela...Babka umrela. Medzi rečou spomenul bže jej npobral osobne veci a v penaženke mala ešte 500Sk..

terezka1947
7. okt 2013

@vejula ...myslim,ze nehovorime o tom istom "zomierani'... ☹
ale zaujimave prepojenie dvoch ludi....inak,ja som netvrdila,ze ty nemas srdce otvorene....pisla som iba vo vseobecnosti svoj pohlad na "hladanie"cloveka...a tym hladanim som si aj sama presla...takze vlastne som iba reprodukovala svoju skusenost 🙂
pekny den

evkasus
7. okt 2013

@vejula Ako bola tvoja mama s nou v duchovnom spojeni?

vejula
7. okt 2013

@evkasus Bolo to nadranom, mama doma ležala v posteli, ale bola v takom akoby polospanku a velmi zle sa jej dychalo, nemohla dychať, zrazu sa ocitla v nemocnici pri babke... Citila ako keby sa bala odisť, akoby ju tu niečo držalo, tak jej povedala: Babka vykašlite sa na tych 500Sk v penaženke a odidte, vtedy pocitila mam velku ulavu a tvrdo zaspala.... Ona nemala odkial vedieť, že babka ma v penaženke tych 500 Sk. KEd jej to potom povedal otec, tak pochopila, že v tom bolo niečo viac

katja78
7. okt 2013

@zuzkat1 Zuzi, napr. na škole, kam chodí naša najstaršia ponúkali buď RKC alebo evanjelické náboženstvo, takže výber tu je, dokonca ako jeden z krúžkov bol "biblia hrou", je to samozrejme zohľadnené podľa percentuálneho zastúpenia vierovyznaní v našej populácii, kde "menšinové " náboženstvá resp. vyznania, nemajú možnosť, to dá rozum, ale napr. protestantskí rodičia by mohli dať svoje dieťa na to evanjelické náboženstvo, židia, moslilovia a iní majú na SK smolu, taká až multikultúrna spoločnosť tu, z pochopiteľných dôvodov, ešte nie je (a ja dúfam, že ani nebude 😔 )
Ale čo sa týka viery detí vo veku 6-9, tak je úplne normálne a prirodzené, že vo svojej detskej viere rastú, nemôžme od nich chcieť niečo iné...hoci RKC nám dáva za príklad aj vieru detí-svätcov, napr. sv.Dominik Savio 🙂 a je ich určite oveľa viac, a to už je niečo nadprirodzené, kedy viera dieťaťa rastie, resp. žije z Božej milosti, kedy to dieťa k Bohu veľmi ťahá 🙂

evkasus
7. okt 2013

@vejula Zaujimave. Ja si myslim, ze je tam duchovny vyznam.
Ale asi by som ho hladala dalej ako v tom, ze babka nedokazala tento svet opustit kvoli hmote...peniazom.
Sny mozu byt totiz symbolicke...teda vacsinou su...aj ked ide o polosen.

olejka
7. okt 2013

Som trochu unavena z diskusii, lebo cokolvek napisete, akokolvek dobre to myslite, stale to niekto vezme inak ... ale som rada ze som toto spolocenstvo objavila...a ze to je otvorene pre verejnost....strasne fajn... 😉

citam o com diskutujete na poslednych stranach , ,, dokaz o existencii Boha"...
Tak tato mysticka nikdy nebola v Izraeli ani v Egypte a v zjaveniach ktore mala presla tieto miesta a opisala ich a to s takou detailnou uchvatnostou ze to museli zapisovat a vydali o tom aj knihu..podla jej slov preskumali miesta kde zila a zomrela Panna Maria..vyriesili zahadu okolo dvoch hrobov....vlastne malo ludi vie ze podla jej videni tocil aj Mel Gibson Pasiu

Dnes je krasny sviatok Ruzencovej Panny Marie...mozno pride vhod toto citanie. 😉

http://saletinirozkvet.webnode.sk/products/zivo...

vejula
7. okt 2013

@evkasus no neviem, mne to neprišlo ako sen... To by bola velka nahoda, že sa mama ocitla v izbe kde babka umierala presnbe v čase, v ktorom lekari zapisali jej smrť. Ďalej mi pripada zvlaštne, že po tom ako jej povedala, aby sa sa vykašlala na tie peniaze, že ju čaka niečo lepšie nech odíde, pocitila obrovsku ulavu a spojenie s babku skončilo. Navyše ak vezmem do uvahy, že nemala odkial vedieť presnu sumu, ktorú babka v penaženke mala.

zuzkat1
7. okt 2013

@katja78 to je mozne,no stale je to krestanstvo. Ale o to ani tak nejde. Ide o to co som pisala,ze tak male dieta,navyse z domu nevedene k nabozenstvu sa nevie zodpovedne rozhodnut v takejto veci.

vejula
7. okt 2013

@evkasus a navyše musela by si poznať našu babku.... Neraz plakala nešťastná, že ona ani nesmie umrieť, lebo čo bude s tymi všetkymi veciami v jej skriniach... takže ano naviazanie na hmotu na tomto živote môže sťažovať potom prechod podla mna

evkasus
7. okt 2013

@vejula Ja som tiez zazila 2x taky polosen...ked poviem, ze polosen, tak nemyslim, ze to bol klasicky sen.
Tiez to neviem vysvetlit, ale nazvem to polosen.
Ja povazujem, takuto skusenost ako skusenost od Boha...a ja za tym vzdy vidim skor duchovny boj, nieco, co Boh chce zjavit..naznacit...a nieco dolezite.

vejula
7. okt 2013

neviem sice o čo šlo v tvojom prípade.... chapem, že ak je to priliš osobn= tak to nechceš pisať len tak na verejne forum. Ja asi zaver neviem urobiť, možno to bol skutočne Boh, ktory tym chcel niečo ukazať, ale nezavrhujem ani možnosť, že ide o schopnosť každého človeka, ktorú ale bežne nevyuživame, ani sa jej nevenujeme, takže je v našich zemepisnych širkach velmi vynimočná. Napríklad takí mnísi vychodnych naboženstiev, ktorí celý svoj život preživaju najmä v meditaciach a rozvoja duševnej stranky seba samých niečo také ako cestovanie mimo telo, či telepatia, nieje nič neobvyklé

evkasus
7. okt 2013

@vejula Tak konkretnosti nebudem pisat, ale ja som mimo svojho tela nebola. Bolo to trosku ine.

beruska.zuzanka
7. okt 2013

Ahojte, sorry, že vám vstupujem možno trošku odveci do diskusie, viete mi poradiť, ako sa rieši, ak sa krstní rodičia nemôžu dostaviť osobne na krst? Existuje nejaké zastúpenie? Je to z vážneho dôvodu, majú choré deti infekčnou chorobou a my doma novorodenca... alebo stačí, aby bol prítomný jeden z manželov? Ďakujem 😉

fra
7. okt 2013

@beruska.zuzanka ked sme krstili najstaršieho, jeho krstna mama prave nemohla prísť lebo ležala v nemocnici na rizikovom, tak krst prebehol bez nej - neboli s tym žiadne problemy ani vybavovačky, jednoducho ten krst prebehol bez nej ... ale neviem, ako je to oficialne

magimary
7. okt 2013

@beruska.zuzanka určite stačí aj jeden z krstných rodičov, len nahláste, že chcete mať zapísaných oboch
/naša krstná mama-teda krstná našich detí bola pri poslednom akurát v porodke, prišiel krstný, ale v krstnom lístku máme zahlásených oboch/

poohie
7. okt 2013

tak som sa uspesne docitala az do konca. zda sa mi celkom zaujimave a zvlastne, ze vzdy sa objavia ludia (na nikoho nic v zlom, len sa cudujem), ktori tvrdia, ze v Boha neveria ani onho nemaju vobec zaujem, ale akosi sa nedokazu nezapajat do diskusii o nom alebo o temach spojenych s nim. a castokrat su dost oboznameni s cirkevnymi a inymi vecami, maju precitane Sv. Pismo alebo sa ho chystaju precitat len tak zo zaujimavosti 🙂 len ma to prekvapuje, to je vsetko. lebo som sa s tym uz viackrat stretla. pripada mi to, ako keby ich Boh k sebe tahal aspon cez tu zvedavost, ked to nejde inak 🙂 ale kludne, akokolvek 🙂
ja som mala pred tyzdnom 10. vyrocie krstu. trosku ma to zahanbuje, kedze ja som to Pismo este ani raz cele neprecitala. chyba mi par kapitol, ale za 10 rokov? aj preto ma to udivuje, ze ja som tych prvych 20 rokov takmer nic o Bohu nevedela. ale nemenila by som za nic. zivot s Bohom je nieco uzasne (neznamena, ze nie je velakrat tazky) a chapem, ked ho ludia nepoznaju, tak ich zivot viery nelaka. len tak teoreticky to nejde.
Ale viem, ze Jemu staci trosku pootvorit dvierka svojho srdca a uz je tam 🙂 a clovek si ho musi zamilovat 🙂

co by som robila, keby moje deti sa rozhodli pre "nevieru"? tiez to iste, co tu bolo spominane, modlila by som sa za nich nadalej tak, ako to aj robim, alebo asi este viac. inak ma ale zaujalo to uvazovanie o etike a nabozenstve. nad tym som nikdy neuvazovala. ze co keby moje deti chceli chodit na etiku kvoli kamaratom.
ja som teda bola z neveriacej rodiny a v piatej triede, ked sme si mali zvolit, som si zmyslela, ze chcem ist na nabozenstvo, lebo mi kamaratky nakecali, ze na etike sa budeme ucit, ako spravne jest lyzickou 🙂 doma to bolo zamietnute 🙂 chcela som ist na omsu, lebo tam chodili kamaratky, tam som sa tiez nedostala. akosi ma Boh pritahoval celu tu dobu (hoci to bola vtedy mozno ta detska zvedavost), len som o tom nevedela. a nasiel si svoj cas a svoju cestu. je proste uzasny!

terezka1947
7. okt 2013

@poohie ...velmi sa mi pacila veta: Jemu staci trosku pootvorit dvierka svojho srdca a uz je tam....
veru.....tak to je 🙂
len mam pocit,ze niektori ludia sa boja,ze tym pootvorenim nieco stratia a nieco pridu....v skutocnosti naozaj o nieco pridu 🙂 .....pridu o svoj vnutorny nepokoj.....
moja kamoska vyrastala v evanjelickej rodine....boli sme kamaratky od narodenia...stale spolu....teraz je mniska 😉
ako k tomu doslo?
isla raz so mnou do kostola na omsu a ja som isla na prijimanie...a ona nie.....mali sme mozno 15-16 rokov....nejako jej to nedalo....a stale riesila,preco by ona tiez nemohla chodit castejsie...a riesila to a riesila....az nakoniec je mniskou....a musim povedat,ze neskutocne vzdy pozitivne naladena 😀
takze....fakt niekedy Pan Boh ma mozno aj zmysel pre humor-myslim,ake sposoby si vyberie na pritiahnutie ludi 😀

maki73
7. okt 2013

@poohie no u nás si děti nevyberou nic, protože se to neučí :D, ani nevím, co si mám pod učením etiky představit, asi to u nás zastává sbor pro mládež, který je v rámci církve, ale jak jsem pochopila, tak se ve vašem náboženství učí jen katolické, což mi přijde stejné, jako učit v etice pouze jíst lžičkou...no možná dobře, že to u nás není...

zuzkat1
7. okt 2013

@poohie no uz sa to uci od 1triedy

@maki73 na etike? Spolocenske vztahy,slusnost,co je kamaratstvo,vyznam rodiny atd

maki73
7. okt 2013

@zuzkat1 no vím, co znamená etika, ale my ji měli na základce jen pod rodinnou výchovou a na gymplu jsme měli jak náboženství tak etiku pod předmětem s názvem "základy společenských věd" ale tam se probírala všechna náboženství, probírali jsme i korán a podobně.

zuzkat1
7. okt 2013

@maki73 no to je iny predmet,v ramci nehn sme mali aj pravo a ekonomiu.
Etika je alternativa k vyuke nabozenstva.

maja22
7. okt 2013

@maki73 aj my sme mali na gympli občiansku náuku, kde sme sa zaoberali okrem iného aj významnými svetovými náboženstvami. Náboženstvo je predmet iného charakteru, nemusí sa učiť len katolícke, ale aby sa mohlo učiť iné, musí byť zozbieraných určitý počet žiakov a musí byť k dispozícii učiteľ, ktorý má na vyučovanie toho daného náboženstva vzdelanie alebo povolenie.

fra
7. okt 2013

@maki73 nie, predstavuješ si to inak ako to na Slovensku je: na zakladnej škole si deti (resp. viacmenej rodičia) možu vybrať, kam budú ich deti chodiť- či na katolícke náboženstvo, či na evanjelické náboženstvo alebo na etiku je to taká hodina raz tyždenne ... čiže evanjelici (možno aj ine konfesie, podľa záujmu) aj katolíci na tom svojom náboženstve sa učia fakty ich viery, prečo by sa mali učiť iné náboženstvo? (je to čosi ako obdoba nedeľnej školy, len cez vyučovanie- (náboženstvo učia obyčajne farári alebo katechéti tej ktorej cirkvi- zrejme ak by bolo v triede viac baptistov alebo metodistov a bol by k dispozíci človek, ktorý by to učil, myslím že by nebol problém) ... no a pre deti ktorých rodičia nechcú poslať na naboženstvo je etika- tam sa vlastne hrajú a učia sa takej všeobecnej etike- viacmenej ako byť slušný a podobne, bez náboženstiev...