icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

elana
17. okt 2013

@voskovka souhlasím s @magimary . "Cti otce svého i matku svou", i když je to někdy těžké, jsou to svébytné osobnosti s vlastním životem, za nějž se budou zodpovídat nikoli nám a i když s jejich rozhodnutím nesouhlasíme, tak v rámci zachování dobrých vztahů (nejen navenek, ale skutečně, i maminka jistě prošla těžkým obdobím kolem rozvodu a dobře si své nové manželství promyslela, takže je pro ni důležité, aby ji její děti podpořily a daly najevo, že stojí při ní, i když si myslí, že dělá chybu a samy by se zřejmě zachovaly jinak) já bych se obřadu taky zúčastnila.

terezka1947
17. okt 2013

@voskovka mama je dospela osoba,zodpoveda sama za seba....je to tvoja mama aj nadalej....na "svadbu"by som isla...ved ucast neznamena,ze s jej pocinanim suhlasis...ale ako som pisala,je to tvoja mama...ma svoje svedomie...povedat svoj nazor treba,ale nemyslim,ze je svadba dovod,aby ste narusili svoje vztahy...

ewellina
17. okt 2013

"ved ucast neznamena,ze s jej pocinanim suhlasis" tak toto je podľa mňa dosť diskutabilné.

voskovka
17. okt 2013

@ewellina aj ja si myslim.....nakolko to vyznie dost blbo ale ak tam pridem bude si mysliet ze ju v tom podporujem ze s tym suhlasim....

molka
17. okt 2013

@voskovka ja by som mame povedala, že s jej konaním síce nesúhlasím, ale rešpektujem ho a preto prídem.

elana
17. okt 2013

@voskovka v tom případě pokud to cítíš takto, tak nechoď 😉 Zdá se mi, že jsi víceméně rozhodnutá.

ewellina
17. okt 2013

@voskovka ja by som asi nešla, ale mame by som sa snažila vysvetliť aj to, že napriek tomu ju mám rada a záleží mi na nej.

ewellina
17. okt 2013

@voskovka Možno tým, že by si prišla, bol by to v istom zmysle aj niečo ako podraz voči tvojmu otcovi.

elana
17. okt 2013

@ewellina je moc hezký, jak to lidi vidí různě (to nemyslím vůbec jako ironii, fakt se mi to líbí)...já bych zas šla, ale vysvětlila bych jí, že jdu opravdu jen kvůli ní, protože je to moje maminka a jeden z mých nejbližších lidí. Že kdyby šlo o kohokoli jiného (kamarádka, teta), tak bych nešla, protože s rozhodnutím vnitřně nesouhlasím, ale mám ji ráda a chci v den, kdy je šťastná být při tom, resp. s ní.

voskovka
17. okt 2013

@elana mne ale vadi ze je to moja mama mam ju rada ale ja som stale dufala ze sa daju dokopy. ved aj ja s muzom som jedina v celej nasej rodine ze sme si zachranili manzelstvo vdaka bohu a viere....2x sme sa mali rozviest a proste to neurobim nech ten dole robi vsetko preto aby ziskal dalsie duse aby trpeli nasim rozvodom aj moje deti proste to nechcem. a vsetci sa divia ako dokazem odpustit xyz veci co muz urobil ale tiez to bolo v obdobi kedy sme na boha "nemali čas" tak to vsetko chapem. a teraz je tak dobre lepsie ako pred svadbou.proste vsetko sa da a som osobne proti rozvodom. aj ked viem ze mama to mala velmi prevelmi tazke a jej partnera respektujem vyzera byt dobrak....ale stale mi nesedi u nej (nemyslim fyzicky) a bojim sa aj o mamu ze časom zisti ze to nebolo spravne rozhodnutie....Proste v ich manzelstve nebude boh a pochybujem ze im bude pozehnavat.

elana
17. okt 2013

@voskovka rozumím a vůbec se nechci přít, do rodinné situace vidíš jen Ty, nakonec taky dobře maminku znáš, takže snad trošku posoudíš, jak to dopadne, jestliže nepůjdeš (jestli se nad to dokáže povznést, pochopit a respektovat Tvůj názor, nebo jestli se urazí, zatvrdne a rodina se rozpadne "znova a víc" tím, že se ještě navíc zničí vazba matka-dcera-vnuci).

ewellina
17. okt 2013

ak by tou účasťou @voskovka dosiahla "pokoj v rodine", nebol by to taký falošný pokoj?

magimary
17. okt 2013

ja som to myslela presne tak, ako @molka napísala
ísť tam (ak nie kvôli sebe a svojim pocitom z "toho celého", tak kvôli deťom-jej vnúčatám), ale jasne mame naznačiť, že moja účasť neznamená súhlas s jej konaním

napokon, však ste už asi o tom (neraz) aj hovorili, tak predpokladám, že tvoj názor pozná,
preto už zase aj ty vieš predpokladať, či ju (ne-)prekvapí tvoja (ne-)účasť,
podľa toho sa rozhodni

voskovka
17. okt 2013

@ewellina ano a po rozvode nasich som asi jedina ktora sa snazi pomahat obom. otec nepracuje ma vsade dlhy mame dlzi vyzivne a byva sam nema kolkokrat co do ust. niekedy mam pocit ze sa vsetko zosypalo mojim odchodom z domu ked som sa vydala ....neviem. snazim sa ked mame nieco naviac doniest otcovi bez vedomia muza mamy.... ci na jeho narodeniny ci len tak. na vianoce tiez. ked to raz mama zistila lebo ma videla susedka na stedry den bola urazena ze tam chodim a podporujem ho. no a ked sa rozvadzali to vam bolo ine obdobie jeden chcel az idem svedcit v prospech druheho no proste des a hruza nesvedcila som nikomu. tykalo sa ma to ale nechcela som uskodit ani jednemu ani druhemu. velakrat som uvazovala ze tak vratit cas aby boli zase spolu aby vsetko bolo tak ako kedysi ale viem ze nemam taku moc aby som zvratila co sa stalo.

magimary
17. okt 2013

@ewellina no, ja osobne si myslím, že ani teraz tam nie je "úplne ten pravý pokoj" (aspoň tak to cítim z riadkov a nijako nehodnotím, iba píšem svoj pocit, @voskovka , 😉), ale kvôli tým deťom-vnúčatám- to podľa mňa význam má aj tak, ich vzťahy môžu vyzerať úplne inak, ako vzťah mamy s nesúhlasiacou dospelou dcérou /teraz i v budúcnosti/

ewellina
17. okt 2013

@magimary veď ja nevravím, že teraz je.

ewellina
17. okt 2013

@voskovka ťažké to máš. Byť zadobre s oboma, zatiaľ čo oni medzi sebou majú nedobrý vzťah.... ☹

voskovka
17. okt 2013

@magimary ja som aj uvazovala tak ze nepojdem viem ze to mamu bude stvat velmi dlho ale aj to casom prejde.....

voskovka
17. okt 2013

@ewellina najhorsie je byt neutralny....voci obom.

magimary
17. okt 2013

@voskovka je to v pohode, ak si sa tak rozhodla a zvážila si aj všetko to "vzťahové" okolo toho (vnúčikovia, váš vzťah...) 😉

andelka
17. okt 2013

@voskovka já bych šla, pořád je to tvoje matka, její život. Jejich život. Tyhlety rozvody po desítkách let mají hluboké kořeny, kolikrát jsou lidé spolu jen kvůli dětem, a když vylétnou z hnízda, zjistí, že je nic nepojí, nemají se rádi..a kolikrát už není síla tam zase něco složitě hledat.
Přečti si tohle..
http://www.christnet.cz/clanky/4663/krestanska_...
Podle mě je lepší a správnější že chce maminka žít v pevném oficiálním svazku.
A ještě si zkus představit, jak by bylo tobě, kdyby se týkalo tebe..

terezka1947
17. okt 2013

@ewellina noo,vies,
@voskovka je uz teraz medzi mlynskymi kamenmi...a uz vzdy bude...vzdy bude nieco,co moze jeden ci druhy pochopit ako podraz 😒 ,ziadny falosny pokoj....jednoducho tam uz pokoj nebude....
...neviem co by som v tvojej situacii robila...a mas to tazke ☹
....napada ma len jedno....odsudzovat sa ma hriech,nie hriesnik...
mama zrejme pozna tvoj nazor,ze s tym celym nesuhlasis...a urcite by som jej to aj opakovala,ale opat tvrdim,ze je to tvoja mama....inu uz mat nebudes...a ani tvoje deti babku...takze moj nazor; na svadbu by som sla-aspon teda na tu uvadnu cast,resp.mozno az na nejake posedenie po tej svadbe...
su veci,kt. sa podla mna nedaju vzdy riesit radikalne-aj ked by ich tak riesit bolo treba....lebo do rodiny sa vnesie este viac nepokoja a bolu ako v nej uz je teraz ☹

voskovka
17. okt 2013

@andelka viem ze je to len moja domienka ale mam pocit ze stastna nebude.... ale asi by som mala prestat mysliet na to tak intenzivne a nechat to na jej rozhodnuti.odkedy mi to povedala stale to mam v hlave a neviem ci robim dobre ci zle....

ewellina
17. okt 2013

@terezka1947 "jednoducho tam uz pokoj nebude...." toto by som dokázala povedať, iba ak by som stratila vieru v Boha a vieru v to, že každý sa môže obrátiť k Bohu.

terezka1947
17. okt 2013

@ewellina ...dobre...chytas ma za slovicka...ok....dakujem za opravu...tak som to nemyslela,myslela som momentalny aktualny stav....jasne,ze BOH ma svoje cesticky....a nikto nevie,na co je dobry tento cely problem...a rozhodne najviac v celej situacii pomoze modlitba...

voskovka
17. okt 2013

dievcata a neuverite co sa stalo teraz. volala mi mama....... zomrela mamina babka moja prababka v nemocnici.... cize v sobotu pohreb.... a mamina povedala ze ak babka zomrie ziadna svadba nebude teda ze sa odklada na neurcito......
bude to zniet divne a mozno si o mne pomyslite ale jedine co ma napada je že vsetko zle je na nieco dobre....
neuveritelne..............................

andelka
17. okt 2013

@voskovka pokud se k jejím rozhodnutím budeš stavět takhle, tak nebude. Pořád bude myslet na to, že jí to v podstatě nepřeješ, nesouhlasíš s tím, nevidíš to jako dobrý počin..a bude jí to líto.. a může to ten nový vztah opravdu ovlivnit. Bohužel. Je dospělá, svéprávná, nemusí se nikomu zpovídat (kromě boha, ale to je problém jen její). Nám jako dětem nepřísluší cokoliv hodnotit.

ewellina
17. okt 2013

@voskovka 😕 Tak vidíš. Boh má aj tak všetko pod kontrolou. Nech dá Boh pokoj jej duši.

andelka
17. okt 2013

@voskovka no nevim, je to náhoda, ale ta změna je celkem standartní, dělá se to tak většinou, že se svatba odloží. Nic víc bych v tom radši neviděla.
Upřímnou soustrast.

terezka1947
17. okt 2013

@voskovka hm....Pan Boh vie co a ako ma kedy urobit...myslim,ze nic na svete nie je iba nahoda...