icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

maja22
21. júl 2012

@lili_mia myslela som to tak, že ak sa dvaja k sebe túlia, pocit ich vzájomnej blízkosti v nich začne vyvolávať túžbu... Dá sa k sebe túliť aj bez toho, aby to skončilo sexom, ale proste raz to vzrušenie príde... Ak po tom obaja túžia, ale nie sú schopní si určiť, či sú práve plodní alebo nie a tehotenstvo je veľkým rizikom, tak práve na takéto situácie som myslela ako na výnimočné. Ak by sa začali jeden druhému vyhýbať, prestali si prejavovať nežnosti a túliť sa k sebe, lebo by už potom mali zaťažko sa ovládať, tak také vzájomné odcudzovanie sa vnímam pre ich vzťah ako väčšie nebezpečenstvo, než si vypýtať dovolenie od kňaza na používanie bariérovej antikoncepcie.

maja22
21. júl 2012

@lili_mia myslela som to tak, ako píše vejula a neviem, aké spoľahlivé je meranie bazálnej teploty a sledovanie hlienu u chorej ženy, ktorá berie rôzne lieky a zdravotný stav jej môže ovplyvniť hocičo...

vejula
21. júl 2012

@lili_mia ale su pripady kedy ani meranie BT ani žiadna prirodzena metoda proste nefunguje. Napr v čase po pôrode ked žena dojči a ešte nema ms. Ale otehotnieť napriek tomu že nema MS môže - v blizkosti mam viacero pripadov...ŽEna ked po pôrode dojči nemusi menštruaciu dostať mnoho mesiacov.... Vtedy merať BT nema zmysel - kedže tam potrebuješ určitu dobu nepretržity spanok - pri dojčenom dieťati nemožne, kedže sa dojči niekolkokrat v noci, podla ms sa riadiť nemôžeš kedže žiadnu nemaš, ale napriek tomu nemôžeš vedieť kedy ti pride prva ovulacia, pretože ta predchadza prvej menštruacii.

lili_mia
21. júl 2012

@maja22 na podobnú otázku som počula, že človek je inteligentní tvor a pokiaľ obaja vedia, že k otehotneniu nemôže dôjsť, majú byť v tomto dôslední a poznať, čo sa deje v ich telách.. dá sa to aplikovať aj na to, aby žena vedela v ktorej fáze cyklu je .. podľa problémom v tomto je ako žiť, aby človek nemal pocit, že o svojom živote nerozhoduje on (vieme, že bude tak ako si Boh zaumieni), ale že ja sa mám prispôsobiť tomu ako povie, trebárs môj spovedník.. v tomto sa neviem vyhnúť tomu, že som zahnaná do kúta a musím sa riadiť pokynmi niekoho, kto v prvotnej podstate z mäsa a kostí .. nepoviem, ak je človek osvietení od narodenia a má dar božieho vedenia, ale kňaz, ktorý si túto cestu vyberie na základe želanie mamičky, tam nemám pocit, že bol nejak požehnaný v tom, aby ľuďom odovzdával Božie vedenie a vtedy sa cítim zahnaná do kúta, ked mi takýto človek má dávať rady, ako sa mám chovať k svojmu partnerovi, ale to je už o inom

justinna
21. júl 2012

Když se nad tím zamyslím, tak Měření bazální teploty a HAK jsou dle mého z principu stejné...obě metody v určitém hledisku slouží, jako antikoncepce...a braní HAK, že způsobuje potrat, to je docela blbost, ne? Do jisté doby se žádná regulace nepřipouštěla a nikde není zmínka o tom, že metoda plodných a neplodných dnů je v záměru s "božím plánem", to je až oficiální dovolené řešení doby pozdější, mám z toho pocit, jako "úlitby bohům", snad si každá žena musí vyřešit, zda-li půjde do antikoncepce a jaké...proč hned odsuzovat a každý pár vede svůj sexuální život a má své svědomí....

lili_mia
21. júl 2012

@vejula samozrejme, že poznám "výnimky", tak ako poznám baby, ktoré hoc v noci vstávali k dieťaťu, teploty mali také aké mávali počas cyklu pre prvým tehu .. ale to je o inom.. ja len na margo toho ako sa Cirkev obháňa prirodzeným sledovaním dní
@maja22 pre vás obe .. naozaj na naše rozhodnutie má vplývať kňaz? nestačí meditácia osamote, dať tomu čas niekoľko dní a podľa vnútorného pocitu vedieť, či použiť/nepoužiť kondóm? s týmto mám ja stále problém, pretože môj život je o mojom vzťahu s Bohom, o našich vnútorných rozhovoroch a ak cítim, že chcem mať aj takéto chvíľky s partnerom a som si istá, že nejde o ctižiadostivosť, tak prečo do toho ťahať niekoho tretieho, teda kňaza?

vejula
21. júl 2012

@lili_mia ja som nikde nepisala že si chcem pytať od niekoho povolenie. Už som raz napisala, že verim, že ak budem prosiť Boh mi da vedieť čo odomna chce. JA so ti len vysvetlovala prispevok od majky, kedže tvoju reakciu som proste nepochopila

maja22
21. júl 2012

@justinna nie je to to isté. HAK ti upravuje cyklus, jej užívaním hovoríš Bohu, že tvoje telo stvoril zle, že ty si ho musíš sama upravovať a vieš to lepšie ako on. Pričom vlastne zdravé telo, zdravú maternicu robíš chorou - neschopnou prijať dieťa. V tom spočíva aj jej abortívnosť - ak by hormóny neurobili svoju robotu dobre a predsa by došlo k oplodneniu, tak maternica nie je schopná to oplodnené vajíčko udržať a prijať - to sú mikropotraty, o ktorých žena nemá potuchy a môže ich mať za svoj život, pokým berie HAK, naozaj veľa. HAK je robená tak, aby bola čo najspoľahlivejšia, preto je tam často poistka... Až do roku 1930 všetky kresťanské náboženstvá odmietali antikoncepciu, po tomto roku postupne začali pripúšťať aj používanie HAK, až zostala len rkc, ktorá dodnes tvrdí, že používanie HAK je z princípu zlé...

maja22
21. júl 2012

@lili_mia to dovolenie od kňaza chcem proste preto, že verím, že len kňazi majú moc, že čo rozviažu na zemi, bude rozviazané i v nebi a čo zviažu na zemi, bude zviazané i v nebi. Nemyslím si, že by táto moc bola daná všetkým. Ak viem, že Boh si používanie antikoncepcie nepraje, môže mi kňaz vymodliť výnimku, takto to vnímam ja, ale opäť len v teoretickej rovine, ako sa poznám, asi by som to nedokázala, moje svedomie mi doteraz vždy vravelo, že akákoľvek antikoncepcia je zlá a neviem, či by sa na tom chorobou niečo zmenilo. Ale uvažujem nad tým, ja uvažujem nad všeličím 😅

justinna
21. júl 2012

@maja22 - Děkuji za objasnění tohoto pohledu! Ale z principu mi to pořád přijde stejné - hlídat si plodné, neplodné dny, abych teoreticky neotěhotněla, nebo používat jinou antikoncepci, s tím, že pokud žena otěhotní, dítě přivítá, jako dar...Ze "starého" hlediska by i metoda plodných, neplodných dnů byla zasahování do Božího plánu, neboť ON sám ví nejlépe, kdy a kolik budeme mít potomků. Takže mám z toho pocit, že je to pouze alibismus a je nesmysl nevyužít antikoncepce, problémy v rozvojových státech vidíme a nikdo nespočítá, kolik se již neefektivně zaslalo peněz například do Afriky, kde nikdo antikoncepci neřeší a děti tam vyrůstají v otřesných podmínkách....Používání antikoncepce souvisí i s vývojem lékařské vědy a připomíná mi to nevyužít třeba operace kolene, protože ON se mi o koleno buď postará, nebo ne, protože chce, abych případně zůstala mrzák...

lili_mia
21. júl 2012

@vejula ani netvrdím, že si ho pýtaš .. ja sa pýtam, či na naše konania fakt majú vplývať kňazi .. ked už rozoberáme neželané tehotenstvo kvôli ohrozeniu života matky .. trebárs ja by som vzala kondóm a neriešila, že každá spermia má dostať šancu splodiť nový život .. a proste som zapojila do uvažovania aj teba, že ako to berieš aj ty

lili_mia
21. júl 2012

@maja22 čiže dobre chápem, ak mám dojem, že teba proste svedomie nepustí, jednoducho už máš vštepené isté zásady a aj keby ti kňaz povedal, že môžeš, tak vnútorný pocit ťa nepustí? čiže nakoniec sme pritom, že stále je to o tom ako danú vec človek vníma .. pretože ak chce, bude hľadať dôvody, ktoré mu budú schvaľovať jeho konanie?

maja22
21. júl 2012

@lili_mia asi tak. Povedala by som, že svedomie sa dá ľahko otupiť. Prvý raz pri "zlej" veci má človek obrovské výčitky, druhý raz už menšie, tretí raz to skoro nerieši a potom sa mu to zdá už celkom normálne a navyše: každý tak robí, tak prečo ja nie..... vo veľa situáciách v živote to môžeme vnímať takto. Otázne je, či si človek uvedomí, že ho to vzďaľuje od Boha a či s tým chce niečo urobiť. Ak mi dá kňaz rozhrešenie, resp. dovolenie, istým spôsobom ma to oslobodzuje. Ale neviem, čím viac nad tým uvažujem, tak mi to nepríde správne. Keď si zoberiem, že sú kňazi, ktorí dávajú rozhrešenie párom, ktoré spolu žijú pred manželstvom, no neviem, či je zrovna toto správne, či ich to k Bohu približuje, alebo je to len taký sebaklam... Príde mi to ako sebaklam, asi aj to používanie kondómu by mi prišlo ako sebaklam...Nooo, už sa tu pekne zamotávam 😅

adenka84
21. júl 2012

Ahojky vám všem...
moc vás prosím mohla bych se přidat k vám do diskuze? Objevila jsem vás včera večer...přiznávám od začátku jsem vás nečetla a už nejspíše nedočtu..tolik času bohužel nemám, ale moc ráda bych si s vámi alespoń občas touto formou popovídala..překvapujeme mě, že se tu také najdou stejně věřící maminky jako jsem já...a jsem za to moc ráda...jen koukám, že mezi vámi není žádná česká duše a nebo se mýlím? Ale to mě vůbec samozhřejmě nevadí...
pokud vás něco o mě zajímá klidně se ptejte ráda se vám blíže představým 🙂

lili_mia
21. júl 2012

@maja22 jáááj to rozhrešenie .. mne sa nepáči, že človek celý život buzeruje svoju ženu, deti, chodí z práce ožratý, názor kamarátov je viac ako názor manželky a ked dostane rakovinu, tak ho zrazu osvieti a v nemocnici na posteli z posledných síl ešte vydrží návštevu kňaza .. pani je spokojná, že muž umrel v rozhrešení, ale mne je z toho zle.. no mne nie je určené, aby som ich súdila

lili_mia
21. júl 2012

@adenka84 Ahoj, akurát na predchádzajúcej strane je česká maminka

maja22
21. júl 2012

@justinna opäť protirečím, nedá sa to porovnať s liečením chorého organizmu, lebo pri HAK je to presne naopak, neliečiš, deformuješ svoj prirodzený cyklus. Plodné a neplodné dni máme na to, aby sme rozumne pristupovali k plánovaniu, koľko detí sme schopní prijať, nemyslím si, že je Božím prianím, aby sme sa množili ako králiky. To by sme boli plodné vkuse aj my ženy, nielen muži. Ale nie sme plodné stále, to je dôvod na to, aby sme vlastné telo sledovali a využili tie možnosti, ktoré nám boli Bohom dané. Pri sledovaní svojho tela a zisťovaní, kedy som plodná a kedy nie, pozývame do spoločného plánovania aj Boha, vyžívame to, čo pre nás pripravil a zároveň sme si vedomí, že Boh môže mať iné plány ako my a sme ochotní jeho plán prijať. Pri HAK Boha vylučujeme, sme tam my dvaja s partnerom a tabletka, ktorá blokuje to prirodzené v nás. Akoby sme hovorili Bohu - v tejto oblasti sa do nás nestaraj.

adenka84
21. júl 2012

@lili_mia aha díky už jsem se všimla.. .)

justinna
21. júl 2012

@maja22 - Je otázka, co je správné, co né, to se jednou dozvíme u Božího soudu...nicméně se omlouvám, ale stejně mi přijde tato metoda, jako alibismus, neboť pokud bychom souložili jen dle "Božího plánu", tak se necháme překvapit....pokud budeme používat kondom, či jiné způsoby antikoncepce, tak dle principu je to samé, jako vědomě souložit v neplodné dny....Nemyslím teď HAK, na ní se názory liší, ale myslím tím použít jiných antikoncepčních prostředků. Je to zajímavá otázka, ale někdy mám pocit, že se paradoxně často u věřících řeší sex a soulož, než jiné záležitosti....

maja22
21. júl 2012

@lili_mia asi ho tá pani veľmi milovala a asi na tú lásku mala nejaký celoživotný zdroj 🙂 Poznám aj ja podobné prípady, keď žena mala veľmi, skutočne veľmi ťažký život s manželom, ale čerpala silu zo sviatostí, dokázala mu odpustiť a jeho práve choroba zmenila, uvedomil si, aký bol a dožil život v zmierení s ňou aj s Bohom. Nie je to ojedinelé, takých svedectiev poznám dosť, podľa mňa je to zasa úžasné, ako Boh dokáže posilňovať v ťažkých situáciách a dá silu aj odpustiť, dokonca sám odpustí. Preto je to Boh milosrdenstva a lásky, na ňom je najúžasnejšia tá schopnosť odpúšťať, čo je pre človeka tak veľmi ťažké a bez jeho zásahu často až nemožné.

mamkabeika
21. júl 2012

@justinna Zareagujem na ten vývoj lekárskej vedy a operácie kolena. Rozdiel je v tom, že operácia kolena sa snaží vyliečiť určitý PROBLÉM, ktorý máme s kolenom. Ale plodnosť nie je choroba a už vonkoncom nie PROBLÉM. Tvoja plodnosť svedčí o tom, že si zdravá žena a že všetko funguje tak ako má. Že si dostala dar od Boha. Neplodnosť je naopak PROBLÉMOM, ktorý treba liečiť.
A využívanie plodných a neplodných dní nie je antikoncepcia, už z predpony ANTI, usudzujeme, že je PROTI počatiu. Ale milovaním sa mimo plodných dní nekonáme proti počatiu, len využívame, čo je prirodzené, od Boha dané, aby SEX neslúžil len na plodenie detí, ale hlavne na obnovu manželských sľubov.

maja22
21. júl 2012

@justinna aj ja som počula o kresťanoch, ktorí sa vôbec nesledujú a sú ochotní prijať každé dieťa, ktoré počnú. Je to pre nás až nepochopiteľné, my sme už v tomto dosť tak materialisticky založení, počítame peniaze, chceme bývať na úrovni, dopriať si radosti života, dobré jedlo, dovolenky, chceme deťom zabezpečiť štúdium, dať im nejaké zabezpečenie do života. Preto to racionálne pristupovanie k plodeniu. Bolo by to asi ideálne, nechať všetko na Boha, ale nepovažujem za hriech sledovať svoje vlastné telo a podľa toho sa zariadiť. Avšak používať antikoncepciu už za hriech považujem, aj ten kondóm, lebo to je už vedomé bránenie tomu, aby sa mohol uplatniť aj Boží plán, nielen náš. Pri milovaní sa v neplodných dňoch síce chceš zabrániť otehotneniu, preto tie neplodné dni, ale zároveň tam nechávaš aj ten priestor Bohu, pripúšťaš to, že sa môžeš mýliť a môžeš otehotnieť, ale vedome tam napriek tomu inú bariéru nedávaš.

mamkabeika
21. júl 2012

@adenka84 Vitaj medzi nami 🙂

maja22
21. júl 2012

@adenka84 vitaj medzi nami, na začiatku tu bola s nami aj @andelka - dlho sa neozvala, ale snáď ju týmto vyvolám 🙂

lili_mia
21. júl 2012

@maja22 a čo život s takým človekom cez 30rokov, no tá premena trvala len rok-polrok, kedže potom zomrel .. vtedy uvažujem, či beriem vzťahy naľahko, ked mám dojem, že žiť tak dlho v takom zväzku, s dennodennými urážkami, aby on až pod hrozbou rakoviny prišiel k zmene? tu som rozpoltená, jednak, v dobrom aj v zlom, ale dlhodobo je iba to zlé a na druhej strane, Boh nechce, aby sme boli nešťastní a ked si nás niekto neváži, tak potom prečo s ním žiť naďalej?

maja22
21. júl 2012

@lili_mia mala som podobný názor, akože rozvod nie, ale rozluka áno, pre psychické aj fyzické zdravie takto týranej ženy určite. Ale keď som počula ten názor, že tá žena je vďačná, že to vydržala a neodišla, dokonca, že ho doopatrovala a odpustila, tak to ma dosť prekvapilo, najmä keď bolo vidieť, že to myslí úprimne, že ju to naozaj teší. Týmto jej svedectvom opäť prehodnocujem svoje názory na tieto veci... Inak sa počúva o tom, ako by mala žena vydržať s chlapom v dobrom aj zlom od niekoho, kto v živote od muža nepočul nadávku a kvety boli samozrejmosť a inak sa to počúva od ženy, ktorá si prešla všetkými tými hroznými a ťažkými vecami a má tento názor. Ale najviac kládla dôraz na prijímanie sviatostí a myslím, že ju samu posilňovali obety, ktoré prinášala za obrátenie svojho muža.

adenka84
21. júl 2012

Děkuji vám moc za přivítání.. je to od vás milé,,, 🙂

vejula
21. júl 2012

@lili_mia nemusiš žiť s človekom ktory ťa bije tyra, a uraža... To podla mna ani Boh nekaže. JA by som pri takom mužovi nežila, nielen kvôli sebe ale ani kvôli deťom. Zrejme nie rozvod, ale rozluka sa tomu hovori, a v takychto pripadoch toto toleruje aj cirkev

lili_mia
21. júl 2012

@maja22 to je fakt na zamyslenie..

andelka
21. júl 2012

@maja22 ahojky 🙂 já na vás stále myslím, no nemám moc kdy dočítat a sledovat...mám tu pár soukromých diskusí a ještě na emiminu mám dost "práce" s raděním a sledováním pár holčin ohledně cyklů, ovulky, otěhotnění apod. 🙂
Je nás zas o jednoho víc 🙂 tak přibylo radostí i starostí a ubylo času.
Právě uvažujeme že se musíme konečně rozhodnout kde budeme prcka křtít, a halvně koho požádáme o kmotrovství. Kmotr staršího syna už má dětiček hodně, už mi to přijde "blbé", jenže já nemám tušení komu jinému říct a muž to zas pořád odkládá, to přemýšlení.

@adenka84 já jsem tady 🙂