icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

voskovka
9. nov 2013

Jeden dedinčan si každý deň prinášal do dediny vodu v dvoch veľkých zviazaných nádobách prehodených na chrbte osla, ktorý cupkal vedľa neho. Z jednej starej a deravej nádoby voda pomaly vytekala. Z druhej novej, nevytiekla cestou ani kvapka. Stará popukaná nádoba sa cítila ponížená a neužitočná tým viac, že nová nádoba využívala každú príležitosť, aby ukázala svoju dokonalosť: “Zo mňa nevytečie ani kvapka.” Raz ráno sa stará nádoba zdôverila gazdovi: “Vieš, uvedomujem si svoje nedostatky. Strácaš čas, námahu a peniaze mojou vinou. Kým prídeme do dediny, som poloprázdna. Odpusť mi moju slabosť a moje rany.” Na druhý deň cestou gazda popukanej nádobe povedal: “Pozri sa na kraj cesty.”..“Je nádherný, plný kvetov.”...“Tvojou zásluhou,” povedal gazda, “To ty každý deň polievaš okraj cesty. Kúpil som vrecko semienok a vysial som ich na okraj cesty a bez toho, aby si to vedela a chcela, si ich denne polievala.”Všetci sme plní rán, všetci sme popraskaní, ale keď chceme, Boh vie z našich nedokonalostí urobiť divy.

krasnu sobotu dievcence

zuzkalenka
10. nov 2013

32. nedeľa v Cezročnom období Z
2 Mach 7, 1-2. 9-14
Ž 17, 1. 5-6. 8+15
Refrén: Až raz vstanem zo sna, uzriem tvoju tvár, Pane.
2 Sol 2, 16 – 3, 5
Lk 20, 27-38 alebo kratšie Lk 20, 27. 34-38
Aleluja, aleluja, aleluja.
Ježiš Kristus je prvorodený z mŕtvych; jemu sláva a vláda na veky vekov.

olejka
11. nov 2013

Nakupujte v pro-life lekárňach

Jednoduchý spôsob ako šíriť kultúru života je nakupovať v “pro-life” lekárňach. Občianske združenie Christin zverejnilo zoznam lekární na Slovensku, ktoré chránia a rešpektujú život.

Otcovia biskupi zverejnili stanovisko k predaju antikoncepčných prostriedkov.

http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...

V súlade s učením Katolíckej cirkvi vyzývajú k ochrane každého ľudského života od jeho počatia až po prirodzenú smrť a rešpektovaniu etických požiadaviek vyplývajúcich z nenarušiteľnej dôstojnosti človeka, jeho života, zdravia, ľudských práv a mravne oprávnených záujmov. Keďže antikoncepčné prípravky s abortívnym účinkom a takzvaná núdzová antikoncepcia sú agresiou proti ľudskému životu, nabádajú k obmedzeniu ich predaja a podpore organizácií, ktoré ich nemajú v ponuke. Ide o náročnú, dôležitú a pritom jednoduchú výzvu: nakupovať v lekárňach, ktoré rešpektujú hodnoty života.

Na Slovensku je takmer 2-tisíc lekární a viac než 4-tisíc farmaceutov. Zatiaľ nie je známe, koľko z nich je možné považovať za pro-life. Pre tých, ktorým leží na srdci ochrana ľudského života a chcú uprednostňovať lekárne s pro-life postojmi o. z. Christin pripravilo zoznam lekární, ktoré rešpektujú princípy uvedené v stanovisku biskupov. Podľa Tomáša Kuzára z občianskeho združenia Christin je hlavným kritériom pre výber lekárne do zoznamu jej postoj k predaju hormonálnej antikoncepcie:

Lekáreň Milosrdní bratia, Bratislava
Lekáreň U Dobrého Pastiera, Žilina
Lekáreň Karmel, Trstená
Lekáreň Caritas, Martin
Lekáreň Siloe, Martin
Diecézna lekáreň sv. Lukáša, Poprad
Lekáreň sv. Alžbety, Špitálska 7, Bratislava
Lekáreň Herba, Handlová
Lekáreň Herba, Chrenovec – Brusno
Lekáreň sv. Kozmu a Damiána, Hlavná ul., Prešov
Lekáreň u Barborky, Levoča
Lekáreň Adonai, Košice
Lekáreň Mária, Rajecké Teplice
Lekáreň PRIOR, Trenčín

K iniciatíve o. z. Christin sa pripája aj Fórum života a pozývame všetkých vás, ktorí máte overené informácie o lekárňach uplatňujúcich princíp ochrany života od počatia, aby ste nás o tom informovali na mailovej adrese danka@forumzivota.sk. Hlásiť sa môžu aj samotní lekárnici 🙂

olejka
11. nov 2013
inkinka
12. nov 2013

@olejka je toto jedina agenda krestana katolika ktoru ponuka verejnosti? Potraty, antikoncepcia, sex? Tomáš Halík varuje pred vyberanim len jedinej veci a jej nafuknutim a nazyva to herezou:

https://www.youtube.com/watch?v=J2Uw6PTqrEs

0:34

maca_p
12. nov 2013

@olejka tak toto uz naozaj hranici s tmarstvom. v tychto lekarnach by mali predavat uz len vitamin C.

zita19
12. nov 2013

Vy si plodte deti kolko chcete, ale nam nechajte moznost vyberu. Ja sa nestaram do vas a vasho zivota, vy sa nestarajte do mojho!!!

evkasus
12. nov 2013

@maca_p Preco? Ved Cirkev ma stale rovnaky postoj k otazke potratov a antikoncepcie.

magimary
12. nov 2013

@zita19 to bolo k čomu??? 😨
týka sa to tých lekární?
však na Slovensku je možno 10000 lekární a tebe vadí, že 14 z nich nepredáva antikoncepciu? 😨
veď do nich nemusíš ani vstúpiť
veď ti nikto nič nevnucuje,
alebo fakt nechápem, k čomu to patrilo 😨 🤐

maca_p
13. nov 2013

@evkasus
@magimary cirkev mozno, ak by vasi farari mohli mat svoje rodiny, tak oka, ale su to s prepacenim len onanovaci, ti odvaznejsi maju milenky a niektori maju pobockov, ci ako sa nemanzelskym detom hovori. cize cerkevni hodnostari by mali predovsetkym drzat usta co sa tyka antikoncepcie vseobecne. nastasite je aj dost hriesnic z radov katolickych veriacich, co vyslovenie prdia na odporucanie biskupskej stolice ohladom ATK ci hormo alebo nehormo. lekarne maju byt dostupne pre kazdeho so vsetkym druhov lieciv.

zuzkat1
13. nov 2013

Inak co sa tyka tej antikoncepcie tak ma to normalne zdvihlo zo stolicky! Co je uz biskopov do toho ze kto si co kupuje. Nech nekupuju ked sa im nepaci ale nech ostatnym nevnucuju svoje nazory.

evkasus
13. nov 2013

@maca_p Prdiet mozes aj ty na co chces...napr. aj na tie lekarne...mas tu stale dost lekarni, kde si ATK kupis. Lekarne maju mat vsetky druhy lieciv, ale ATK nie je liecivo.

magimary
13. nov 2013

@maca_p tvoj názor,
tak si vyber jednu z tých 10000 lekární, či je to pre teba málo?
tých 14 lekární pre tých, čo nepoužívajú ATK treba ozaj závidieť...
človek by neveril, čo všetko sa dá závidieť
a čo všetko vám bude biť do očí...

evkasus
13. nov 2013

@zuzkat1 Ale za biskupmi stoja ludia, ktori tiez nepovazuju ATK za spravnu volbu...

zuzkat1
13. nov 2013

@maca_p asi chcu viac potratov alebo pohodenych deti..

magimary
13. nov 2013

@zuzkat1 ale prečo to riešite???!
vám to nikto nevnucuje, tak sa na to vykašlite
a nakupujte si za milióny chémiu, ktorá vám otravuje organizmus...
voči gustu žiaden dišputát...

andelka
13. nov 2013

Já třeba očekávám,že v případě potřeby koupím v lékárně umělé mléko pro mimčo..a taky to není léčivo.

zuzkat1
13. nov 2013

@magimary riesim to lebo toto je zasah do nasich prav. A ak dopustime toto skoncime tak ze cirkev bude vsetko diktovat.

magimary
13. nov 2013

@zuzkat1 a do akých práv?
vari si ich nemôžete napĺňať v ostatných 9986 lekárňach?

evkasus
13. nov 2013

@zuzkat1 Je zasahom do tvojich prav aj to, ze vo vegetarianskej predajni nenajdes maso? Mozes ist do inych predajni, kde ho najdes. Je to len o vybere.

A to, ze taketo lekarne existuju nenariadili biskupi. Ale Ti, ktori lekaren riadia sa tak rozhodli.

zuzkat1
13. nov 2013

@magimary lenze lekaren ma byt pre vsetkych.kazda jedna.

evkasus
13. nov 2013

@andelka To je pravda, ale ja som reagovala na vetu: "Lekarne maju byt dostupne pre kazdeho so vsetkym druhov lieciv. "

andelka
13. nov 2013

@evkasus
@magimary jenže lékárna je všeobecná služba. Pro všechny.
Kdežto např když půjdu do vegetariánské prodejny, tak tam logicky nebudu očekávat maso..když chci maso, půjdu do řeznictví ne?

evkasus
13. nov 2013

Inak kolkokrat sa mi stalo, ze som boal v lekarni a nemali urcite lieciva. Musela som ist do inej.

andelka
13. nov 2013

@evkasus pokud je určeno, že HA se prodává jen v lékárně, tak má být k dostání v každé. Což třeba UM není, to se dá koupit i jinde..nicméně očekávala bych ze zkušenosti, že v lékárně ho budou mít taky (pokud by to nebyla nějaká vyloženě prokojící..pak bysme se mohli dočkat ale i drogérie, kde z principu neprodávají kondomy..)

zuzkat1
13. nov 2013

@evkasus potraviny a lekaren nemozes porovnavat. Lekaren ma byt pre vsetkych a ma tam byt dostupne vsetko co sa v lekarnach predava. To nie je ako masiarstvo,pecivo atd.

andelka
13. nov 2013

@evkasus u nás se dá objednat, pokud nemají. Nebo jít jinam, což je výhoda větších měst.

katarina104
13. nov 2013

prepáčte, že sa tu miešam, ale každému odporúčam prečítať si knihy ako evangelim Vitae, humanae Vitae a radostná zvesť o sexe a manželstve....možno potom pochopíte aj cirkev a jej postoj k tomuto problému..
Cirkev nikomu zle nikdy nechcela, práve naopak..Boh nám nedal prikázania preto, lebo nás chce niečomu nútiť, dal nám ich z lásky..a pre tvrdosť našich sŕdc..
Ináč cirkev ponúka aj iné alternatívy ako sa vyhnúť počatiu a to syptotermálnu či billingsovu metódu plánovania rodičovstva...antikoncepcia škodí samotnej žene..máme právo si určovať kedy mať dieťa??? a zabrániť Bohu ak chce On, aby nám dal taký nádherný dar? a potom ak dieťa mať nemôžme preto, lebo sme brali HAK, plakať a sťažovať sa Jemu??? zamyslime sa..tak prajem pekný deň

evkasus
13. nov 2013

@andelka Preco by ludia, ktori nepovazuju ATK vo svedomi sa spravnu volbu nemohli prevadzkovat svoje lekarne bez ATK? Nemaju na to pravo?
ATK nie je zakonom zakazana...je dostupna. Nikto tym nestraca moznost volby.

zuzkat1
13. nov 2013

@katarina104 a ked ja v boha neverim...ma pravo mi niekto v mene mytu hovorit co mam robit?
A Ano zena bude tehotna a ona sa bude o mimi starat tak jasne ze ona sa ma rozhodnut kedy ho mat