Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@zuzkat1 reagujem na túto vetu:
"lenze lekaren ma byt pre vsetkych.kazda jedna. "
- veď aj je 😅
rovnako ako doteraz.
ja tiež musím občas lieky (a to sú LIEKY!) naháňať po viacerých lekárňach
a neriešim to, i napriek tomu, že "každá jedna lekáreň je pre všetkých"...
presne ako napísala evka: stále je možnosť voľby...
a tebe nikto a nikde nezasahuje do tvojich práv-tebe osobne biskupi /zjavne/ nič nekážu...
odporúčajú to tým, ktorí sa riadia svedomím a prikázaniami.
@katarina104 no, vzhledem k tomu, že jsem dost dlouho STM nemohla používat a na jiné metodě jsme se nemohli domluvit, nám vztah skončil na bodu mrazu. A nějak nejsem schopná to brát tak, že to byla boží vůle? svým způsobem nejhorší měsíce života? nějak nejsem schopná to brát jako kříž, jako možnost k růstu? Asi nejsem správně věřící..
neviem co je na tom divne podla mna je lekaren biznis, obchod a kto nechce predavat nech nepredava... je uplne normalne ze niektore lekarne nedrzia niektore typy liekov.. a co idem do inej ...
tak ako napr. UPT nevykonavaju napr. v Ruzinove tak idu zeny inam ...
sama mam kamosku lekarnicku co pracuje v takejto pro life lekarni ... ak sa mi nepaci nechodim tak a idem inam .. sak je slobodny vyber lekarne a tie su dnes fakt na kazdom rohu.
😉 😉 😉
Vcera som bola v knihkupectve a len tak prezerala knihy, co su teraz v ponuke. Mrkla som do Bukovskeho Navod na prezitie pre zenu. Nahodne prelistovala a bola som prekvapena, ze i on ma negativny nazor na ATK. Jeden z mala muzov si uvedomuje o ake svinstvo...hlavne cehmicky ide.
Aj ked pre veriacich to nie je iba otazka chemie.
@zuzkat1 bezne nemavaju lieky aj preto ze sa im to neoplati resp. su specialne tie lieky a casto ti ich ani neobjednaju ...
mne lekar ak ide o speci lieky ... ci uz pre mna alebo pre dieta priamo odporuci kde si to mam ist kupit kde to mavaju... toto je caste aj napr. pri koznych ochoreniach, reumatickych , imunologickych a pod. 😉 😉 😉
@maznacik007
@evkasus v poriadku este Som sa s tym nestretla,max povedala ze objednaju,ale beriem. No aj tak trvam na tom ze cirkev je do toho h... S prepacenim. Som uplne vytocena do vsetkeho sa pchaju. Pomaly jak v stredoveku.
@zuzkat1 netýka sa to obsahu tejto témy a je to HODNE OFF TOPIC,
prečítaj si úvodný príspevok, o čom táto téma je:
...
"Požehnaný Zelený štvrtok emoticon Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva emoticon
21. apr 2011 o 14:42"
...ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života...
@zuzkat1 do nášho rozhodne nie 🙂
rozdiel je v tom, ako to kto vníma,
poznám totiž ateistov, ktorí sú tolerantní, majú otvorené srdce a nikdy by "nekopali" do toho, čo je nám sväté (akože prísť do témy o Cirkvi a napísať, že je celá o h.vne)...
tí ostatní sú skôr antiveriaci, ktorí si kopnú do veriacich už len z princípu, a samozrejme pri tom nezabudnú apelovať na našu toleranciu...
táto téma nie je len pre veriacich, chodia sem mnohí aj neveriaci-pýtať sa na možnosti krstov a iných sviatostí, aleb o hľadať odpovede na otázky ich pochybností...to je OK a to všetko je súčasťou nášho života-odpoovedať, byť nnápomocní...
ale nie pre tých, ktorí sem chodia ako na bojové pole kydať na to, čo nás napĺňa a čo je našim životom...
@andelka vzťah by mal byť založený na láske, nie na sexe a na vzájomnom porozumení,ináč by som to zvážila..
@magimary ja som sem uz velakrat prispievala a vzdy Som normalne diskutovala o kadecom. A ja sice nechapem ale neberiem vam vieru. Ide mi fakt len o to ze tak ako ja nehovorim vam ze mate uznavat upt alebo atk alebo eutanaziu ci vztah nadivoko atd. Tak to iste ocakavam od prislusnikov cirkvy. Ze nebudu hovorit masam co ano a co nie. A nikde som nenapisala ze cela viera je o h... Ale ze cirkev je do toho h...myslim tym do toho co zena urobi,kupi... Je to kazdeho slobodne rozhodnutie.
Vo Francuzsku uz podobne snahy lekarnikov boli zamietnute. V pripade Pichon and Sajous v. France Europsky sud pre ludske prava rozhodol v prospech zien, ktore antikoncepciu kupuju. Nemyslim si, ze je to stastne alebo spravodlive riesenie, je to opacny extrem, ako volanie druhej strany po "uprednostnovani" prolife lekarni, inak povedane bojkotovanie neprolife lekarni. Idealne by bolo, keby jedna ani druha strana nevnucovala svoje presvedcenie tym druhym, ktori maju nazor iny. Ja som za to, aby mali farmaceuti slobodnu moznost volby, co budu predavat a aby zeny, ktore maju moralny problem nakupovat v neprolife lekarni si mohli nakupit v prolife a s radostou za nou cestovali aj desiatky kilometrov. A aby si zena, ktora HAK pouziva ho mohla kupit bez odsudzujucich a pohrdavych pohladov, pretoze je v neprolife lekarni a tu jej ho predaju dobrovolne a bez vyhrad 😉
Vadi mi ale ta vyzva na bojkot lekarni, ktore HAK predavat budu a taka akasi moralna nadradenost.
@zuzkat1 ale prečo máš pocit, že: "...budu hovorit masam co ano a co nie"
veď oni to odporúčajú tým, ktorí sa riadia svedomím a prikázaniami, nie
"masám"...
masy pôjdu do inej lekárne (je ich na každom kroku aspoň desať, u nás v našom minimeste je ich asi 15),
tí, ktorí sa riadia prikázaniami pôjdu inde...
to je všetko.
@zuzkat1 Aj komunisti sa bali toho, ze Cirkev im ovlada masy, ktore chcu ovladat oni sami.
A preto Cirkev ociernovali a chceli vieru pokladat za rozpravku.
Mne sucasna situacia pripada podobne. Clovek sa boji niecoho, co mu nemoze uskodit, lebo vyrasta stale iba zo slobodneho rozhodnutia, ale neobava sa skutocnej hrozby.
@katarina104 no, jenže vztah bez sexu a fyzického kontaktu je spolubydlení a ne vztah. A bohužel si asi lásku a porozumění každý vykládá jinak. A co se vztahem a city udělá, když se snaží jen jeden...
@katarina104 do vztahu patri aj sex.
A ano mozme kupit zatial. Mne ide o ten styl akym sa to presadzuje. Suhlasim uplne s inkainka.
Já jsem velký zastánce STM, ale z vlastní zkušenosti jsem zjistila, že uplatňovat jen toto za každých životních okolností může být dost ošidné.
Samozřejmě i já vidím a akceptuju rozdíly mezi druhy antiko..ale nezavrhovala bych všechny jako jisté zlo.
@zuzkat1 nuž, tak to sme pri /tvojich/ pocitoch,
realita môže byť (a v mnohých prípadoch aj je) iná,
ak by si čítala ten dokument, o ktorom sa tu nepriamo bavíme (kde sú spomenuté tie lekárne, resp. ich zameranie a vysvetlenie, že prečo nie), tak by si tam videla jednoznačného adresáta, komu je vyjadrenie určené (tým pádom by si mala možno aj pocity iné);
citujem:
"... 5. Kresťanom, kresťanským inštitúciám, organizáciám a zariadeniam, ako aj všetkým ľuďom dobrej vôle vzniká v súvislosti s vyššie uvedenými požiadavkami závažná morálna povinnosť uprednostňovať a podporovať všetkými vhodnými prostriedkami farmaceutov a lekárne, ktoré uplatňujú a rešpektujú výhrady svedomia a zásady profesijnej etiky farmaceuta vo vzťahu k ochrane ľudského života a zdravia.
Štrbské Pleso 26. októbra 2013 "

@evkasus nechapes o co mi ide. O princip..ak dovolime male zasahy tak nakoniec skoncime vsetci v klastoroch.