icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

zuzkat1
13. nov 2013

@katarina104 takze ty nepouzivas ziadnu metodu? nic. Lebo ak ano tak je to to iste v ruzovom. A nepis mi tu o lutosti nad mojimi detmi nic o mne nevies.

andelka
13. nov 2013

@katarina104 je fakt že celou knihu nemám..mám z Cenapu, absolvovala jsem kurz a mám ještě Stručnou učebnici STM od Predáčových..tam se ekologickému kojení taky věnují. Ale prostě mi z toho nevyšlo, jak určit spolehlivě neplodné dny, když hlen a čípek jsou nejednoznačné a BT x měsíců neukazuje nic.

olejka
13. nov 2013

@zuzkat1

uplne suhlasis..nikto nema pravo Ti vraviet co mas robit ale ani mne ked
.ale ja v Boha verim a necakam kedy to nariadia biskupi vyhlasenim ja o tom uz mam dost info aj skusenost...

..ze homeopatia je proti mojmu svedomiu...lebo ide o magiu..

.nemam chut podporovat takuto lekaren ktora ju predava...takisto ani potratovu tabletku ani hak...kym mi hak nepredpisal lekar a neprecitala som si to osobne takisto som nepocuvala cirkev...co mi ma kto hovorit...ale ide o tzv potratovy alebo peresnejsie postfertiilizacny ucinok a o tomto Ti nepovie lekar..ani lekarnik...proste Ti to daju..akoze mas pravo na pekny plet????

az ked som to mala rozbalene...mi tato informmacia zdvihla zaludok...
Kde to zijeme ked nie sme vobecinformovani???

To je tu naozaj len cirkev ta ktora povie pravdu???

ako krestan mam pravo povedat takymto veciam NIE..
A ak lekarnik ma tu hrdost si zavesit kriz nad dvere...preco by nemohol odmietnut distribuciu takychto nemoralnych liekov???

Kazdy mame svoje svedomie..a ja myslim ze je strasne fajn ze KONECNE sa ozyva aj

tato moznost nediskriminovat krestana pacienta alebo zakaznika a takisto nediskriminovat krestana farmaceuta aby konal podla svojho povolania a svedomia a nie proti nemu
,,,,,,,,,,,,
Lekárnik pri poskytovaní farmaceutickej starostlivosti predstavuje dôležitý odborný článok vo vzťahoch medzi lekárom, liekom a pacientom. Nie je iba predajcom alebo vydávajúcim liekov a zdravotníckych pomôcok, ale vykonáva aj veľmi dôležitú odbornú konzultačnú činnosť vzhľadom na správne a bezpečné použitie lieku, jeho účinky, nežiaduce účinky a prípadné interakcie. Zanedbaním tejto povinnosti by mohol užívateľovi lieku spôsobiť poškodenie zdravia, prípadne ohroziť jeho život. Informovanie používateľa lieku – pacienta zo strany farmaceuta musí byť predovšetkým pravdivé, úplné a dostatočne zrozumiteľné. Farmaceut pri výkone svojho povolania nikdy nesmie konať proti ľudskému životu alebo zdraviu – a vždy musí rešpektovať ľudskú dôstojnosť, práva a morálne oprávnené záujmy pacienta. Pre farmaceuta – kresťana je navyše plnenie týchto povinností vecou kresťansky informovaného a formovaného svedomia a prejavom kresťanského svedectva""""

magimary
13. nov 2013

@andelka prvú fázu abstinujeme a lásku si dokazujeme inak 🙂
ja netvrdím, že to tak funguje u všetkých, ja som ti opísala, ako fungujeme my...
a skorý návrat MS som si vymodlila (nech to zneje akokoľvek divne)

@zuzkat1 akému počatiu v neplodnom období?

zuzkat1
13. nov 2013

@andelka ja ta chapem...nepoznam metodu ale verim ze niekedy to proste nejde. No su ludia ktorych nepresvedcis.

andelka
13. nov 2013

@zuzkat1 já třeba ty metody rozlišuju podle negativního vlivu na to "správné" prožití sexu..nebo jak to nazvat..bariérové metody překáží tomu výhradnímu spojení, postaví se překážka. Hormonální mají navíc další účinky, které to negativní působení zvyšují. Takže sama bych sáhla po tom menším zlu (takže spíš kondom, pesar...než HA nebo tělísko)

andelka
13. nov 2013

@magimary co byste dělali, kdyby ta první fáze trvala třičtvrtě roku?
Hm, to máš dobrý..já musela prcka odstavit v noci, aby se mi MS vrátila..a haprovalo to ještě dost dlouho.
Je to fakt o štěstí, když se tohle po narození dítka dá aplikovat. Dokud nedojde k něčemu takovému, tak se o úctě k plodnosti a o abstinenci mluví snadno..Pak teprve dochází na lámání chleba.

@zuzkat1 asi tak, zrovna tohle bych brala hodně individuálně.

andelka
13. nov 2013

@zuzkat1 zapomněla jsem pogratulovat k těhu 😵

zuzkat1
13. nov 2013

@magimary ale ty vyhladavas umyselne neplodne obdobie. teda s umyslom ze nechces dieta.

@olejka pokial viem hak brani ovulacii a teda nedojde k pocatiu. A Nie ze zabije embryo

zuzkat1
13. nov 2013

@andelka Dakujem🙂 vyzera to tak ze to uz bude ok

andelka
13. nov 2013

@zuzkat1 těch účinků má HA víc..další je že zhušťuje hlen, takže spermie se k případnému vajíčku nedostanou, a další je, že snižuje děložní sliznici, takže případné oplodněné vajíčko se nemá kam uhnízdit. Je to malá pravděpodobnost, ale je..jsou ženy, které otěhotněly při braní HA a nejsou si vědomy žádného pochybení.
Ano, sice člověk úmyslně vyhledává neplodné období, ale prostě pořád je to jen reakce na znalost těla..a vždycky si musí přiznat, z jakého důvodu v plodných dnech sexovat nechce. Je to dost o sebereflexi.

zuzkat1
13. nov 2013

@andelka kazdy ako mu vyhovuje🙂 ja Som pocas kojenia n
aechcela hak a tak sme riesili prerusovany styk

olejka
13. nov 2013

@zuzkat1 nici stielku maternice...takze aj ked o tom nevies, zygota sa moze vytvorit...proste nahoda asi 1 zo 100 pripadov a pre mna dost velke riziko...kedze potratovo sa sprava cele tvoje telo....

vlastne tu zygotu ,ten malicky potencial, ktory ale podla nasej viery uz ma dusu v momente pocatia je ludska bytost...ten sa neuchyti v maternici lebo spominana stielka je stensena a ide to von...cloviecik skonci v kanalizacii.. 🤐

uz som neraz narazila na zeny ktorym ani tento ucinok antikoncepcie nezabral aotehotneli napriek nej...teda dokazov o ,,nahodnych" ovulaciach je dost 😅

andelka
13. nov 2013

@zuzkat1 aspoň jste se na něčem shodli s mužem 🙂
Tady ty věci jsou fakt už o přístupu a o vztahu než o dané metodě. blbý je, když metoda je základ a potřeby různé..

zuzkat1
13. nov 2013

@andelka aj kamoska ma dieta cez hak... Nic nie je 100%
Stale je to o tom ze cokolvek si vyberies robis to lebo nechces dieta. Ja Som nemala trvaly prac.pomer.takze by som prisla o pracu

zuzkat1
13. nov 2013

@andelka suhlasim. To obaja musia chciet tak.inak je to o nicom.

elana
13. nov 2013

ha, tady to zase žije 😝 😅

já jsem kupodivu tentokrát nikoli v heretickém křídle, ale zaujímám stanovisko půl na půl...v záležitostech antikoncepce naprosto souhlasím s @andelka , vše, co napsala, bych napsala stejně.

naopak v záležitostech lékáren s ní nesouhlasím, myslím že lékárna je "obchod" jako každý jiný a jeho majitel si může o sortimentu rozhodnout výhradně sám, jestliže mu svědomí nedovoluje HAK prodávat, tak i s osobním "rizikem", že přijde o velkou, opravdu velkou část příjmů, tak ji prodávat nebude, je to stejné, jako když jsou lékaři, kteří prostě ze zásady neprovádějí umělé potraty a přitom ti by měli být první, po nichž se bude štěkat, že se zpronevěřujou Hippokratově přísaze, když slíbili že budou pomáhat-a žena, která o UUT žádá, tak se domnívá, že jí pomoženo bude a oni jsou tam pro ni.

vím, že farmacie tím, že se dotýká zdraví a tím základní lidské potřeby, tak jde o velmi citlivou oblast, ale dokud jsou lékárny soukromé, nikoli zřizované státem, pak prostě majitel má právo o svém sortimentu rozhodnout, stejně tak jako majitel restaurace (která taky uspokojuje základní lidské potřeby), může rozhodnout, zda ji povede jako kuřáckou nebo jako nekuřáckou.

andelka
13. nov 2013

@zuzkat1 jj, ale já fakt nemám na to, sexovat jen tak bez ohledu na cokoliv..oba kluci jsou napoprvé(i když u mě funguje kojení jako antikoncepce)..ale fakt nechci mít co 2roky další dítě..Nemám nic proti těm co to tak mají, přeju jim to, ale moje cesta to není, upřímně, fakt, nekecám 😀

olejka
13. nov 2013

@zuzkat1 zuzka ak si ateista a nevyrusuje Ta svedomie,
mozem sa spytat, ci sa snazis presvedcit katolikov na svoje,,nabozenstvo" alebo preco Ta to zaujima...ved zijes podla svedomia....potom aky problem....asi nemoralne pre Teba nie je to co pre veriaceho...

mne predtym neprislo nemoralne vela veci a pritom som veriaca...len ked si uvedomujem ako som niektore veci nevedela a nenasiel sa jediny co by to objasnil aj rozumom ,nielen dogmou ...proste sa pozri na to kolko zien po haku ma rakovinu..maloktory muz keby si toto precital by ,,nechcel" radsej ratat plodne dni ked svoju zenu naozaj lubi

https://www.modrykonik.sk/blog/olejka/article/hormonalna-antikoncepcia-zabija-embryo-a-q1uf8e/
http://www.milujtesa.org/nr/v_kruhu_rodiny/o_by...
http://www.rodinka.sk/zdravie/plodnost-zeny/ha-...
http://najmama.aktuality.sk/clanok/228491/antik...

andelka
13. nov 2013

@elana čauky 🙂 je fakt že já nějak pocitově vidím rozdíl mezi těmi lékaři a lékárnou jako veřejnou službou (i když vím, že lékárny jsou soukromé a že i lékárníci se pak musí přizpůsobit tomu co po nich chce majitel..např. aktivní nabízení různých přípravků..)
Ve větších městech je lákáren hafo, ale co třeba nějaké malinké,kde jedna lékárna jak na potvoru končí brzo a druhá ti HA neprodá..a tobě hoří termín, riskuješ rozhození "cyklu"..

maribell
13. nov 2013

podla mna je to s tymi lekarnami tiez hlupost... lekarnik moze mat svedomie ale on predsa nikoho nenuti brat antikoncepciu ! ..on ju len predava ..myslim ze sme dost vyspely stat a kazda zena sa vie sama rozhodnut ci antikoncepsiu bude brat alebo nie ..je to na kazdej z nas a ked vsetci lekarnici odmietnu predavat tak potom co? ...ci radsej nech mlade zufale baby ktore sa "vdaka" veriacim lekarnikom dostanu do takzvanych "problemov" (neplanovane tehotenstvo) hadzu deti v igelitkach do kontainerov? ... uvedomte sa ludia ...v dnesnej dobe sa tazko kaze o sexe ze treba snim pockat bohuzial doba je taka a radsej budem problemu predchadzat a dcere predpisam hak ako potom riesit nasledne tehotenstvo v 15tich !

olejka
13. nov 2013

@elana kurackou i nekurackou.....to bolo fajn.. 😀 asi tie naplaste na odvykanie od fajceniaalebo pseudocigarety by ,,moralne" tiez nefungovali... neviem...no su zeny ktore hak potrebuju kvoli zdravotnym problemom...tak bol aj moj pripad a mne doki neponukal,,nepotratovu variantu"
potom pre krestanku je mozna len uplna abstinencia apre manzela asi ta,,nekuracka"lekaren 😅

osobne ked vidim niekde Bezaka, vraciam sa k tomu co sem dala @inkinka

tak hned mi napadne hereza , byvaly rocker a rebel... ale zeby to bolo opacne...nuz jedneho dna mozno zistime ako sme sa mylili...mozno aj hak bolo,,moralne" a podla mojej kamosky protestantky planovanie deti je v rozpore s Pismom svatym...tak co si to nasi vrchni predstavitelia vymysleli...ze PPR

ja mam jediny dvod preco verit cirkvi....aj ked casto nesuhlasim.. 😉 som len clovek nemusim vsetko chapat a so vsetkym suhlasit predsa 😔

http://www.misie.sk/index.php?option=com_conten...

fra
13. nov 2013

@andelka no tak na to možeš myslieť o den- dva-tri skor a kupiť si ju v tej druhej lekárni , ved hak nie je ako chrípka, že nič sa nedeje a zrazu behom hodiny zistíš, že zrazu potrebuješ nejaky liek - tiež si myslím, že lekárne sú súkromné a lekárnici možu predávať to, čo chcú - ved koniec koncov je to tak s ostatnymi liekmi aj v inych lekarnach- niektoré male lekarne niektore druhy liekov jednoducho nevedú a hotovo- prečo by prave hak mala byť výnimkou?

zuzkat1
13. nov 2013

@olejka ja ale nikoho nepresviedcam. A to iste ocakavam od biskopov sr.

magimary
13. nov 2013

@zuzkat1 už sa opakujem, ale ukáž mi miesto, situáciu, kde biskupi presviedčajú teba?

maribell
13. nov 2013

to uz sa mozu zacat starat do vsetkeho.. tak isto predavacka v potravinach moze mat zle svedomie ze nici ludom zdravie ked predava cigarety, alkohol, .. a aj tak pochybujem ze tento "zakon" nieco vyriesi pretoze majitel lekarne radsej lekarnika vyhodi a najma takeho ktory s tym problem mat nebude pretoze mu nebude odhanat potencionalnch zakaznikov recami o viere a svedomi ...

zuzkat1
13. nov 2013

@magimary @maribell to vystihla uplne presne. Zasahuju do sfer zivota nas vsetkych takymito navrhmi.

olejka
13. nov 2013

@zuzkat1 K 21. máju 2011, k rozhodujúcemu okamihu sčítania, mala Slovenská republika 5 397 036 trvalo bývajúcich obyvateľov.

Rímskokatolíci – 3 347 277 (62 %), evanjelici – 316 250 (5,9 %), gréckokatolíci – 206 871 (3,8 %). Takéto sú počty príslušníkov troch najväčších náboženských vyznaní na Slovensku.

Tak neviem preco by mala mensina diktovat vsetkym...

biskupi len podporuju pravo konat podla svedomia, co je na tom zle???

Článok 7 Dohody medzi Slovenskou republikou a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami z roku 2002 znie :
„Slovenská republika uznáva právo každého uplatňovať výhrady vo svedomí podľa vieroučných a mravoučných zásad svojej registrovanej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti. Rozsah a podmienky uplatnenia tohto práva ustanovia osobitné dohody uzatvorené medzi Slovenskou republikou a registrovanými cirkvami a náboženskými spoločnosťami.“

maribell
13. nov 2013

@olejka to je dobre odveci to len preto ze vacsina ludi je "sfanatizovana" maju trpiet vsetci? ..a ze nikoho nepresviecaju ..jak ze nije ked vdaka prevahe nam skacu do zivota? ...a co my? ateisti? ... len taky priklad ked na slovensku po scitani bude 80% fajciarov tak to mozeme rovno kaslat na pravo nefajciarov a fajciari si mozu zapalit bars aj v cakarni u lekara.. lebo len vyuzivaju pravo prevahy a rozhoduju tak o zivote mensiny ..

evkasus
13. nov 2013

Prosim Vas ved biskupi iba vydali vyhlasenie k tomu, co je uz davno v celej Cirkvi zname....nielen na Slovensku....
Je normalne, ze sa vyjadruju k veciam, alebo ze prezentuju postoj Cirkvi k moralnym otazkam.
Ich vyjadrenia su urcene ludom, ktori do Cirkvi patria a nielen formalne...
Dokonca ludia sami ziadaju biskupov o vyjadrenia k urcitym otazkam.

Takze nerozumiem, preco to rozculuje aj ludi, ktori s Cirkvou nechcu mat nic spolocne.
Okrem toho, ich vyhlasenie nie je dogma.
Na druhej strane veriaci clovek si sam zodpoveda za svoje konanie. A kazdy skutok ma aj inu povahu zodpovednosti.
Je ine pouzit abortivnu antikoncepciu na pravidelnej baze a je ine pouzit kondom v krizovom stave, lebo zena si nevie rady a manzel ju nepodporuje v prirodzenych metodach.
Ja som vylucne za prirodzene metody, ale zivot prinasa skutocne vela pribehov a okolnosti, kedy je aj zena bezradna.
No cez to vsetko, vyhlasenie biskupov povazujem za spravne a vitane. Ma to byt ako majak.