Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@maribell nemusíš nič obiehať, len vynecháš túto jednu, kde už dopredu vieš, že tam ti ATK nepredajú:
Lekáreň PRIOR, Trenčín
ja ich obieham ďaleko viac, keď zháňam lieky pre svojho chorého syna
a keď mi napokon povedia, že je dočasná "odstávka" toho lieku a ani netušia, kedy opäť bude...
@maribell Myslis? Z tych par lekarni po celom SR mas malu sancu, ze na taku natrafis. A kedze je znamy ich zoznam, tak mozes ist rovno do inej.
Ja som tiez bola nutena ist do viac lekarni, ked som nieco zhanala, ale mysli, ze tebe to bude hrozit s mensou pravdepodobnostou, kedze ich je tak malo.
@magimary je to somarina a budem si za tym stat ...som slobodny clovek a mam opcianske prava ..viem sa sama rozhodnut a viem aj ake nasledky hak prinasaju .. nechapem ake zle svedomie moze mat lekarnit preto ze preda hak ... ved on predsa neotvori zene krcok a nevytiahne dieta z maternice von! ..
@magimary kazdy robi chyby preto sa na ceruzku dava guma 🙄 .. ja antikoncepciu nebriem ale zastavam sa ludi ktori ju beru a maju pravo si ju kupit kdekolvek pretoze na to lekarne su! ... je to obchod! .. a len tak mimochodom ak si aj ty veriaca tak teraz si sa ukazala za vsetkych ze vsetky tie vas miluj blizneho svojho a kto do teba kamenom ... ale osocovat ludi to vam ide 😉
@maribell stale nechápem, ako sú obmedzované tvoje občianske práva??? predstav si (trochu hypotetickú) situaciu, že nejaky lekarnik radšej lekaren zavrie, lebo v nej nechce predávať hak a je to proti jeho svedomiu... alebo si predstav, že by tam tá lekáren vobec nebola .... jednoducho by si šla do inej najbližšej lekarne kde tu hak majú a hotovo... je tvojím občianskym právom, že musíš mať lekáren na nejakom mieste kde je to tebe najbližšie či ako?
@fra já jsem si jen vzpomněla, jak jsme před nedávnem s kamarádkou hledaly dostatečně dlouho otevřenou lékárnu, protože potřebovala koupit HA, předtím neměla peníze a potom zase čas. Naštěstí v OC bývají otevřené déle a měli..kdyby byla zrovna na potvoru prolife, tak je asi v rejži 😅
@magimary ja som nenapisala ze hadzes kamenom ..ja som napisala tie vase neviem ako sa to vola..ze kto do teba kamenom ty do neho chlebom...to ja hazdem kamenom a preto by si ty mala chlebom .. nije ako male decko "no, ale tie oPčianske práva.. však si oPčianka a môžeš" navazat sa do jednej sprostej chyby
@maribell ved si vezmi gynekologov, predpokladam že vačšina vyštudovala lebo chceli pomahať ženám- s tymto povolaním ale suvisia aj potraty- no a nie každý gynekolog musí vykonavať potraty može si už naštastie už vybrať či to robiť bude alebo nebude- ak chce žena isť na potrat, tak si zrejme najde takeho, ktorý ich vykonáva a nenarieka že ten ktory je na prvom rohu ich nerobí .... no a s lekarnikmi to može byť kludne uplne rovnako ak uznávajú že hak može mať v niektorych pripadoch abortívny účinok - nechápem, prečo by človek nemohol žiť podľa svojho svedomia, ked tak chce žiť, nech je hoci aj lekárnik?
.
nechapem, prečo niekomu vadí že z 1931 lekární na Slovensku ( https://www.slek.sk/lekarne-gis-kraje ) v 14 nie je hak - stále ich ostane ešte presne 1917 kde tá hak bude k dispozícii - podla mna mnohé naozaj životne doležité lieky nie sú dostupné v ovela vačšom počte lekární a nerobí sa z toho žiadne haló
@fra neda sa to porovnavat s gynekologom... pretoze ten nasilne otvori krcok, dieta zabije a vyberie co sa o lekarnikovi povedat neda...ja len upozornujem na to ze viera zasahuje do veci o ktorych by mali rozhodovat ludia.. ja neplatim dane viere aby tvorila zakony... tak isto ako viera chce aby som respektovala svedomie lekarnikov tak isto chcem aby viera respektovala neveriacich a nepchala sa do vsetkeho...
@magimary urcite nije spravanie 12rocneho dietata a zvyraznovanie chyb za ucelom zosmiesit cloveka
@maribell praveze sa to da porovnat s tym gynekologom...je to presne ten isty princip.
A nie je napriklad proti zenskym pravam to, ze sa potrat nevykonava uplne na kazdej klinike, ci nemocnici?
Myslis, ze clovek ktory studoval farmaciu a chce si otvorit lekaren sa ma vzdat svojho sna len preto, ze by musel proti svojmu svedomiu predavat ATK? Ak predavas produkt, ktory moze posobit abortivne, tak nepriamo podporujes to, co sa pri pouziti vyrobku deje.
@maribell lenže ak bude mať majiteľ obchodu morálny problém s predajom alkoholu, tak sa môže slobodne rozhodnúť, že ho nebude predávať. Majiteľ lekárne sa takto rozhodnúť nemôže, zákon ho núti ATK predávať, či sa mu to páči alebo nie. Píšeš, že máš svoje občianske práva, ale prečo ich potláčame majiteľom lekární?
@evkasus kazdy sa tu snazime nieco povedat mne je to jasne a je mi jasne aj to ze sa nikdy nezhodneme pretoze sme ludia a kazdy bojuje za to svoje.... a ja sa len pokusam povedat ze ma hneva to ze to riesi viera.. viera s tym nema nic spolocne ked sa tak citili lekarnici nemuseli to riesit cez vieru...mna len proste hneva ako sa vsade viera vtlaca a zhana ovecky.. s tym ze lekarnik ma zle svedomie ja nevidim ziadny suvis s vierov tak isto moze mat zle svedomie ateista...
@maribell to si napísala veľmi dobre, aj ateista môže mať zlé svedomie a veľakrát to tak naozaj je. Lenže ak má ateista zlé svedomie, tak ho za to nikto nezhadzuje, nikto ne neho neútočí, ale sa mu v rámci tolerancie umožní, aby sa rozhodol podľa vlastného svedomia. Ak lekárnik povie, že je kresťan a jeho svedomie mu nedovolí predávať atk, tak to každého rozčúli, pretože to súvisí s vierovyznaním.

@evkasus ja to tak nevidim pretoze zasahuju do zivotov ludi ktori nechcu mat s vierou nic spolocne... jednoducho je na kazdom jendom z nas ci verit budeme alebo nije a preto by sa viera nemala starat do veci do ktorej jej nic nieje ... sme stat v ktorom by mali rozhodovat ludia nije viera