icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

megies777
29. nov 2013

@magimary si milá, už dlho to riešime, najťažšie na tom je že mm nie je veriaci a teda nie vo všetkom sa zhodneme. Ale snažíme sa.

evkasus
30. nov 2013

Pastiersky list na 1. advetnu nedelu:
http://kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vyhlas...

zuzkalenka
1. dec 2013

1. adventná nedeľa [rok A, cyklus II.] F
Iz 2, 1-5
Ž 122, 1-2. 4-5. 6-7. 8-9
Refrén: S radosťou pôjdeme do domu Pánovho.
Rim 13, 11-14a
Mt 24, 37-44
Aleluja, aleluja, aleluja.
Ukáž nám, Pane, svoje milosrdenstvo a daj nám svoju spásu.

voskovka
1. dec 2013

tak dnes si zapalme prvu adventnu sviecku zaciname krasne pripravne obdobie pred vianocami....verim ze pre kazdeho budu výnimočné,krasne a najmä ľudské a nie zalozene na materializme 🙂 pointou vianoc nie su preplnene obchodne domy,kde mate problem sa dostat ku kosiku ale preplnene nase srdcia ocakavanim narodenia nasho spasitela.tak vam zelam krasnu a pozehnanu nedelu 🙂

zuzkalenka
6. dec 2013

Piatok po 1. adventnej nedeli F
alebo Svätého Mikuláša, biskupa B
(ľubovoľná spomienka)
Iz 29, 17-24
Ž 27, 1. 4. 13-14
Refrén: Pán je moje svetlo a moja spása.
Mt 9, 27-31
Hľa, náš Pán príde s veľkou mocou a osvieti zrak svojich služobníkov.

andelka
6. dec 2013

@megies777 já osobně, pokud bych opravdu pro další dítko zatím nebyla, bych kombinovala v první fázi kondom a v druhé se spolehnout na STM. Záleží hodně na cyklech, na pravidelnosti, na kvalitě symptomů..někdy ta první fáze není úplně jasná a nejvíce se tam chyuje v interpretaci.

megies777
6. dec 2013

@andelka no a keďže cyklus mám viac ako nepravidelný a nekontrolovateľný, takže sa tým nedokážem riadiť. Dík zatiaľ sme to vyriešili prerušovaním

andelka
7. dec 2013

@megies777 já přerušování nesnáším, frustruje mě to. U těch nepravidelných bych to řešila jak jsem psala..po proběhlé ovulaci už je to 99,9% i u nepravidelného cyklu.

ematko29
7. dec 2013

@megies777 ahoj podobné riešim aj ja,u mna je tto komplikovanejšie v tom smere,že my aj ked by sme chceli otehotnieť bránia nám v tom iné veci ako napríklad,že manžel má zdravotné problémy berie lieky aja sa bojím tak už viac neplánujeme hoci ja by som aj chcela 😒 dalej ja mám tak nepravidelnú menštruaviu,že oslavujem ked dojde a pár rokov som brala aj antikoncepciu na upravu cyklu ,ale ako som sa dočítala,že ani nevieme presne ktorá je abortívna tak už viac nechcem.Asi 3roky ju už neberiem.Tak sa snažíme s mojou endokrinologičkou o upravu cyklu.už som myslela,že sa to upravilo ,ale nie.Sa s manželom smejeme,že máme vlastne dar ,že nemusíme sa chrániť,iné ženy beru antikoncepciu aby neotehotneli a my sa musíme liečiť aby sme vôbec otehotneli ak by sme chceli.Ale zas na druhej strane človek nikdy nevie a kedže berie lieky pri ktorých by som nerada otehotnela musíme riešiť aj tentto problém.Zas som veriaca a všetko obraciam aj z tejto strany.Ak by manžel nebral lieky tak sa jednoducho nechránime a užívame si ale takto je to oto komplikovanejšie.Ani z voza ani na voz

megies777
7. dec 2013

@ematko29 takto nejako som bola donedávna na tom aj ja. Mala som menštruáciu tak 3-4x do roka, tiež som sa liečila antikoncepciou. Lenže ja som z nej mávala strašné migrény v tej 7 dňovej prestávke, akoby si telo na ňu zvyklo a potom to chýbalo, neviem si to vysvetliť. Tak som vysadila a opäť sa to opakovalo, cyklus len 3-4x do roka. Lekár mi dokonca povedal že prirodzenou cestou dieťa nesplodíme, no to sa mýlil. Sama neviem ako sa to podarilo ale ked sme si povedali že sme pripravení n dieťatko, tak sa to aj podarilo. Takže ja to beriem ozaj ako dar. No teraz po poslednom synčekovi sa mi cyklus ako tak "popravil" Už mám tak cca raz za 2 mesiace. Niekedy je to po 35 dňoch, niekedy po 50 dňoch...
@andelka ja tiež nie som nadšená z prerušovania, no kondóm nemôžem, som alergická, hneď som vyhádzaná

ematko29
7. dec 2013

@megies777 ja tiež verím,že sa to dá do normálu ,ale nič sa nedeje.a niekde v kutiku dúfam,že raz možno nám pán Boh dá ešte bábo aj ked v to už ani neverím.

slniecko2
7. dec 2013

@voskovka narážala si na odfotené dieťatko, že vyzerá ako votrelec. To je hodné kresťanky! aj keby bolo narodené a zmutované akokoľvek tak je to stále dieťatko a podľa mňa to nijako strašne nevyzeralo. Tak sa tu zbytočne nefuč, že ti to niekto vytkne.

megies777
7. dec 2013

@ematko29 no a to práve treba - mať vieru. Ja som sa nikdy nad tým nezamýšlala že by takýto nepravidelný cyklus mohol byť problém. A možno aj preto sme boli obdarení vždy keď sme sa cítili byť pripravení na ďalšie dieťa. Ale teraz sa už na to necítim a hoci je to odomňa asi sebecké, už vôbec neplánujem ďalšie dieťa

mariana0915
8. dec 2013

babulky, nezabudnite zajtra je prikazany sviatok 😉 tak odychujte 🙂

voskovka
8. dec 2013

@mariana0915 dnes neposkrvnene pocatie panny marie.... 🙂
Deväť mesiacov pred sviatkom Narodenia Panny Márie si každoročne pripomíname tú veľkú milosť, ktorú Matka Božia dostala – od samého počatia v živote jej matky sv. Anny bola nepoškvrnená, bez hriechu. Sviatok Nepoškvrneného počatia sa slávil už v 7. storočí na východe dňa 9. decembra a mal rôzne názvy – Počatie našej presvätej Bohorodičky alebo Počatie sv. Anny. V západnej Cirkvi sa rozšíril v 12. storočí. Slávil sa 8. decembra. Prvý pápež, ktorý ho oficiálne schválil, bol Sixtus IV. v roku 1479. Zároveň udelil plnomocné odpustky tým, čo v tento deň budú prítomní na sv. omši alebo na pobožnosti k Panne Márii („hodinky k Panne Márii“).

mariana0915
8. dec 2013

@voskovka no dneska je,lenže 2sviatky v jeden den nemožu byť,tak nepoškvrnene sa presuva na zjatra 😉

voskovka
8. dec 2013

@mariana0915 a ono to je zajtra v kalendari? ci ako? lebo trosku nechapem ked som bola v kostole dnes tak sa to slavilo dnes....

mariana0915
8. dec 2013

@voskovka tak možno u vas,ale u nas zajtra 😉

voskovka
8. dec 2013

@mariana0915 jáááj táááák lebo som uz kukala ze reku o com neviem 🙂

mariana0915
8. dec 2013

@voskovka 😀

voskovka
8. dec 2013

@mariana0915 a asi zalezi aj od farnosti 🙂 lebo som volala svokre a u nich omsa bola akoze dnes venovana slavnosti ale poboznost bude zajtra 🙂

mariana0915
8. dec 2013

@voskovka jasne,každa chyžky inakša variška tak určiet aj farnosť 🙂 my mame stale tak,že ked je sviatok v rovnaky den-nedela tak presuva sa svaitok na pondelok 🙂 lebo dneska je aj 2adventna tak neslavi sa aj aj,my si odychneme aj zajtra vy nie 😝

voskovka
8. dec 2013

@mariana0915 háhá 🙂 no pekne pekne tak si zajtra oddychni aj za mna 🙂 2dni 🙂

megies777
8. dec 2013

@voskovka u nás tiež zajtra.. A smiem sa spýtať, ty si tu ešte nedávno mala napísané že sa snažíte o bábätko? Tak to gratulujem, že sa zadarilo, nech je všetko v poriadku 😉

voskovka
9. dec 2013

@megies777 hej hej 🙂 dakujem krasne a sme neskutocne stastni..... 🙂 mala som darcek na narodeniny v podobe testiku 🙂
a este kontrola pred vianocami az mame srdiecko a budu krasne vianoce 🙂

zuzkalenka
9. dec 2013

Nepoškvrnené počatie Panny Márie B
(slávnosť presunutá z nedele)
Gn 3, 9-15. 20
Ž 98, 1. 2-3b. 3c-4
Refrén: Spievajte Pánovi pieseň novú, lebo vykonal veci zázračné.
Ef 1, 3-6. 11-12
Lk 1, 26-38
Zdravas‘, Mária, milosti plná, Pán s tebou; požehnaná si medzi ženami.

zuzkalenka
15. dec 2013

3. adventná nedeľa R/F
Iz 35, 1-6b. 10
Ž 146, 6c-7. 8-9a. 9b-10
Refrén: Príď, Pane, príď a zachráň nás. alebo Aleluja.
Jak 5, 7-10
Mt 11, 2-11
Duch Pána je nado mnou; poslal ma hlásať radostnú zvesť chudobným.

zuzkalenka
22. dec 2013

4. adventná nedeľaF
Iz 7, 10-14
Ž 24, 1-2. 3-4b. 5-6
Refrén: Hľa, prichádza Pán, on je Kráľ slávy.
Rim 1, 1-7
Mt 1, 18-24
Hľa, panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel, Boh s nami.

zuzkalenka
23. dec 2013

Utorok po 4. adventnej nedeli F
Na rannú omšu:
2 Sam 7, 1-5. 8b-12. 14a. 16
Ž 89, 2-3. 4-5. 27+29
Refrén: Tvoje milosrdenstvo, Pane, ospevovať budem naveky.
Lk 1, 67-79
Hviezda, čo vychádza, jas večného Svetla a Slnko spravodlivosti; príď a osvieť tých, čo sedia v temnotách a v tieni smrti.

zuzkalenka
23. dec 2013

A tu je aj na sviatky 🙂

PRIKÁZANÝ SVIATOK – Narodenie PánaB
(slávnosť)
Vigília:
Iz 62, 1-5
Ž 89, 4-5. 16-17. 27+29
Refrén: Tvoje milosrdenstvo, Pane, ospevovať budem naveky.
Sk 13, 16-17. 22-25
Mt 1, 1-25 alebo kratšie Mt 1, 18-25
Zajtra bude zahladená neprávosť zeme a začne nad nami kraľovať Spasiteľ sveta.
V svätej noci:
Iz 9, 1-3. 5-6
Ž 96, 1-2a. 2b-3. 11-12a. 12b-13
Refrén: Dnes sa nám narodil Spasiteľ, Kristus Pán.
Tít 2, 11-14
Lk 2, 1-14
Zvestujem vám veľkú radosť: Dnes sa nám narodil Spasiteľ, Kristus Pán.
Na úsvite:
Iz 62, 11-12
Ž 97, 1+6. 11-12
Refrén: Dnes zažiari nad nami svetlo, lebo sa nám narodil Pán.
Tít 3, 4-7
Lk 2, 15-20
Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle.
Počas dňa:
Iz 52, 7-10
Ž 98, 1. 2-3b. 3c-4. 5-6
Refrén: Uzreli všetky končiny zeme spásu nášho Boha.
Hebr 1, 1-6
Jn 1, 1-18 alebo kratšie Jn 1, 1-5. 9-14
Posvätný deň nám zažiaril: poďte, národy, a klaňajte sa Pánovi. Dnes zostúpilo na zem veľké svetlo.