icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

tortelinka
25. júl 2012

@margarita tak to je zvlastne, ja poznam kopec ludi s ado detmi a kazdy z nich hovori ake je to super, aj ja hovorim to iste

vejula
25. júl 2012

@veve39 jj ved ja nehovorim. JA ani nevystupujem proti cirkvi... Ale to neznamena bezpodmienečne, že nemôžem rozmyšlať aj sama a počuvať srdcom, nie slepo. To podla mna ešte neznamena, že som nejaky vyvrhel či burič...
Ale pravdupovediac, niekedy mam pocit, že akonahle si dovolim o niečom pochybovať či citiť inač, tak som hned tá zlá, tá neposlušná....
Mne sa praveže zda z noveho zakona, že ludia, ktorí sa bezvyhradne držali zakona, a ktritizovali všetkych ktorí nejakym spôsobom robili niečo inač ako to mali oni zaškatulkovane tak boli JEžišom sprdnutí.
Vid ked Ježiš robil zazraky v sobotu, ked jedol "nečistymi rukami" a podobne... KEd tí čo doddržiavali zakon, nepomohli umierajucemu, len aby sa nepošpinili a mohli byť učastní na obradoch....

JA len jeden uryvok, nad ktorym sa občas zamyšlam a hladam odpoved:
Vari neviete, bratia - ved hovorim takym, čo poznaju zakon-, že zakon panuje nad človekom, dokial žije? Aj vydatu ženu zákon viaže len k žijucemu mužovi, ak muž zomrie, je oslobodená od zákona muža. Kým teda žije muž, budú ju volať cudzoložnicou, ak patrí inemu mužovi. Tak ste aj vy bratia moji, zomreli zakonu skrze Kristovo telo, aby ste patrili inému, tomu, ktorý bol vzkriesený z mrtvych, aby sme prinašali ovocie Bohu. LEbo kým sme boli v tele, pôsobili v našich údoch hriešne vášne, podnecované zákonom, a prinášali ovocie smrti. Ale teraz sme oslobodení od zákona, lebo sme zomreli tomu, čo nás držalo v zajatí, aby sem tak slúžili po novom, v Duchu, a nie po starom podľa litery.

mamkabeika
25. júl 2012

@tortelinka 🙂 A koľko má rokov/mesiacov? A v akom veku ste si ho adoptovali, ak to smiem vedieť? 🙂

lucka_220809
25. júl 2012

@vejula 😉

vejula
25. júl 2012
lenkove
25. júl 2012

@margarita AHOJ,
tvoja posledna veta v prispevku, ze si nikdy nepocula od kamosky, ze adpotuj si, je to super, ma uplne zamrazila. Chapem, ze nie sme dlhorocne kamaratky, ale aspon zname urcite. Ak si z mojej strany tuto vetu nikdy nepocula/necitala tak zjem moje ponozky. (prave ich tu skladam, bud fialove alebo pruzkovane, vyber mi). Ak si moje doterajsie vyjadrenia nahodou nepochopila, tak pre istotu: Adoptuj si, je to super. Ak o tom teda vobec uvazujes, ci niekedy uvazovala, ale to je ina tema (a kazdeho sukromna, ba az intimna). Nedokazem pomenovat ani jednu negativnu vec, ktora by sa spajala s adopciou (no ano, cakanie 😝 a strach ako dopadnes na setreni organov 😅 )

mamkabeika
25. júl 2012

@vejula Ak smiem, zareagujem na tvoj príspevok adresovaný @veve39 🙂
Neviem prečo, ale našla som sa v tvojom príspevku. Prosím, ak si to myslela inak, môžeš dovysvetliť 🙂

My, ktorí odsudzujeme samotné IVF, neodsudzujeme ľudí, ktorí to podstupujú. Som si istá, že tu nikto taký nie je. Mne by sa tiež nepáčilo, keby ma za moje prehrešky niekto odsúdil. Všetci robíme chyby, no a čo! Je to ľudské.

Ale rozmýšľať nad sebou, snažiť sa počúvať Boha srdcom, snažiť sa aspoň pochopiť, prečo cirkev niečo odsudzuje, (pretože asi má na to nejaký dôvod), rozmýšľať viac srdcom ako rozumom a mať otvorené srdce pre Neho, to je Božie 🙂
Prečo píšeš: "To podla mna ešte neznamena, že som nejaky vyvrhel či burič... ", to by som nechcela, aby si niečo také z niektorého príspevku cítila. Toto je téma o RKC, v ktorej by mal prebývať Boh a pokoj. A Boh prijíma každého, ktorý hľadá a snaží sa Mu páčiť, nezáleží na hriechoch 🙂

veve39
25. júl 2012

@vejula ved to nikto nehovori...avsak ani ti druhi nepocuvaju "slepo", mna dost rusia a irituju tieto vyjadrenia, v podstate znevazujuce veriacich, pricom klasicky nevieme nic o tom druhom, o tom, ako svoju vieru skutocne preziva, ci taha na hlbinu, ci ostava na povrchu...
preto sa ani tu nevyjadrim k viere, ci neviere druhych...lebo je to plytke a posudzovacne

ja proste verim slovam Jezisa
"A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu. Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi."
nepotrebujem to pred druhymi obhajovat, vysvetlovat - v podstate su to pre mna prilis intimne temy na to, aby som ich na anonymnom fore zdielala, takze uz sa aj stahujem 😉

pia22
autor
25. júl 2012

Dievčatá veľmi prosím o modlitby - objavili sa mi dosť vážne vyzerajúce zdr. problémy, cítim sa zle, zajtra ma čaká vyšetrenie, bojím sa☹.

veve39
25. júl 2012

@pia22 ked som bola tehotna - po mnohych rokoch vytuzene, vymodlene tehotenstvo, prisli zaroven nutne navstevy NOU (Narodny onkolog.ustav) - Bohu vdaka vsetko dobre dopadlo, nalez nebol pozitivny.
Viem ako sa citis, pre mna v tych tazkych chvilach bol NAJ, NAJ, NAJ Zalm 91 - cekovo patri k mojim najoblubenejsim.
Len kratky vysek z neho, v tych dnoch som sa s tymito slovami zobudzala aj zaspavala,ako je tomu aj v inych tazsich usekoch zivota :
Kto pod ochranou Najvyššieho prebýva
a v tôni Všemohúceho sa zdržiava,
povie Pánovi:
"Ty si moje útočište a pevnosť moja;
v tebe mám dôveru, Bože môj.“
...
Pretože sa ku mne pritúlil, vyslobodím ho,
ujmem sa ho, lebo pozná moje meno.
Keď ku mne zavolá, ja ho vyslyším
a budem pri ňom v súžení,
zachránim ho i oslávim.

Prajem nech ti vysetrenia dobre dopadnu, budem mysliet aj v modlitbe

mamkabeika
25. júl 2012

@pia22 Držím pršteky a myslím na teba aj v modlitbe, držkaj sa 🙂

margarita
25. júl 2012

@tortelinka
asi som sa nejasne vyjadrila - ja nevravim, ze adopcia nie je fajn ci super, myslela som len to, ze pary, ktore si adoptovali, chapu sami najlepsie, ze to nie je krok pre ktory sa rozhodnes za mesiac ci dva...a tym som myslela, ze pary, ktore take nieco ani vo sne ani teoreticky nikdy neriesili, tak ti davaju take napady a navrhy na adopciu na pockanie...
uz je to logickejsie napisane??? 🙂

napr. aj nam radili o kupe bytu najradsej taki, co byt dostali od rodicov, a sak vezmite si hypoteku do konca zivota nam vraveli taki, co ziadnu sami nesplacaju...takto nejak som to myslela...

margarita
25. júl 2012

@lenkove
vid co som napisala tuto hore tortelinke 😉 jasne?
sorry ze pisem jak blb teraz, ale za posledne 2 mesiace spim tak max.4 hodiny denne a ficim jak namydleny blesk cely den s Kitty, tak to potom vyzera, ze pisem nezmysly 😵

minewka
25. júl 2012

@katja78

poprosím ťa, aby si v rámci korektnosti diskusie nevytrhávala moje príspevky z kontextu a brala do úvahy, že väčšinou reagujem na ten ktorý príspevok a fakty v ňom použité.

Nie ja som použila argument o dôstojnosti počatia nového života mimo tela ženy.

Ešte raz sa pokúsim vyvrátiť polopravdy - že pri umelom oplodnení je NUTNÉ nechať oplodniť 10 vajíčok (dúfam, že už útlocitné žienky budú spokojné s terminus technicus "vajíčko" ). Vôbec to nie je nutné, je to na zvážení páru, je to možné podľa predstáv páru redukovať.

Celkom nechápem, čo si chcela povedať svojimi citáciami - že Boh existuje, alebo sa to vzťahuje na umelé oplodnenie?

A ktoré moje predsudky považuješ za mylné?

minewka
25. júl 2012

@mamkabeika si strašne radikálna vo vyhláseniach o hodnotách a poníženiach dieťaťa počatého vďaka umelému oplodneniu , ale bytostne ti vadí komentár typu, či by si nechala svoje dieťa radšej zomrieť ako nechať liečiť.

Prečo používaš tento dvojitý meter? Ja sa ťa môžem opýtať, či sa moje dieťa teda radšej nemalo nikdy narodiť?

Aký je rozdiel - zabrániť Božej vôli a nechať dieťa zomrieť a rozdiel medzi zabrániť Božej vôli a nechať dieťa sa narodiť ?

Vyhýbaš sa odpovedi na moju otázku - pretože ak si skutočne tak dôsledná v svojich názoroch - vieš veľmi dobre, že akýkoľvek postup proti Božej vôli nie je správny a darmo si ho budeš ospravedlňovať tým, že je rozdiel, či má dieťa zomrieť, či narodiť sa - všetko je Božia vôľa, Boží plán a ty mu tak kafreš do remesla.

Vieš veľmi dobre, že by si nechala svoje dieťa zachrániť, aj proti Božej vôli, ale hanbíš sa to priznať.

minewka
25. júl 2012

A k tým všeobecným narážkam, že človek neveriaci (mimochodom, náš blízky rodinný priateľ - rím.kat. kňaz, raz v jednej spoločnej diskusii povedal, že nemá rád delenie na veriacich a neveriacich, ale na hľadajúcich a nehľadajúcich a ateistov...ja sa s tým stotožňujem...🙂 ) by nemal (alebo nemá právo) posudzovať cirkev, Boha, atď - potom celkom nechápem, ako môžu plodné ženy posudzovať umelé oplodnenie a diskutovať o hodnote takého počatia a hodnote takého nového života.

minewka
25. júl 2012

@vejula vieš..to delenie na veriaci..neveriaci...

Často vnímanie viery vychádza z výchovy a z vnímania viery rodičov ... čítam si tu niektoré názory a rozmýšľam, čo by dané osoby písali, keby sa narodili niekde v Tibete, v horách a rodičia ich viedli k vyznávaniu budhizmu.. 🙂..zamyslieť sa nad tým, kým sme, kde sme sa narodili, v akých podmienkach žijeme, s kým žijeme, s kým sme žili, aká bola naša minulosť.

Príde mi to také, neviem, povrchné vnímať vieru skrze slová písané a x krát prepisované pred tisíckami rokov, skrze príbehy viažuce sa k úplne inej dobe....
Nemyslela som to tak, že človek potrebuje nejaké zvláštne vedomie na to, aby pochopil napríklad Bibliu, ale potrebuje sa zbaviť povrchnosti a ísť viac do hĺbky, než len tie obrazné prirovnania....čítam tu také vehementné slová o tom, ako niekto pocítil spojenie s Bohom..ako vie, že toto spojenie pochopil správne? Taká vnútorná pochybnosť je podľa mňa najlepšia cesta k tomu, aby človek neustrnul v hľadaní, vnútorná pochybnosť je svetielko pre mňa, maják v tme, ak náhodou prestaneme pochybovať a začneme si byť príliš istý....

Ja osobne vnímam kresťanstvo - hlavne ako snahu byť dobrým človekom a byť dobrým človekom je cesta veľmi namáhavá, ťažká, človek musí veľa krát prekonať samého seba - čo je asi najťažšia životná prekáža... Byť dobrým človekom - to je pre mňa akoby pomyslená krížová cesta.

maja22
25. júl 2012

@minewka miešaš hrušky s jablkami. Každý kresťan by si mal vážiť ľudský život, od jeho počatia. A každému počatému životu by malo byť umožnené, aby sa narodil. Narazili sme na seba v téme o umelých potratoch, postoj nás oboch je k tejto téme úplne jasný, komu nie je, nech si to tam prečíta, v tejto téme vôbec nemienim rozdúchavať diskusiu na túto tému, lebo aj tak tu riešime všetko možné. Takže tvoja otázka: "Aký je rozdiel - zabrániť Božej vôli a nechať dieťa zomrieť a rozdiel medzi zabrániť Božej vôli a nechať dieťa sa narodiť ? " sa mi zdá nezmyselná. Neviem, ako človek môže brániť Božej vôli, ak má niekto súdené, aby zomrel. Či je to dieťa, či dospelý. Môžeme sa len modliť, aby ho Boh ešte chvíľu medzi nami nechal, kým ho k sebe povolá. Inak neviem, ako sa dá brániť smrti proti Božej vôli. Možno ty vieš, tak konkretizuj, mne nenapadá teraz nič. A druhá časť otázky mi príde takisto nelogická - prečo by mal Boh chcieť, aby sa nejaké dieťa nenarodilo? Ale možno si mala na mysli počatie. To tu už bolo viackrát vysvetlené, ale tak zopakujem. Boh dokáže aj zlé veci obrátiť na dobré. Aj keď nám to niekedy príde ako nezmysel. Napríklad ak je dieťa počaté pri znásilnení. Je to malé percento znásilnení, pri ktorých je počatý nový ľudský život a mnohým sa to zdá ako pokračovanie krivdy na tej žene a nič dobré na tom nevidia. Je to pochopiteľné, lebo takto proste nový život vznikať nemá, máme v sebe zakódované, že dieťa je plodom lásky dvoch ľudí. A predsa občas človek vznikne aj takto. Nepochopiteľné. Prečo sa tak stane, vie len Boh a dotknuté osoby sa s tým musia vedieť nejako vyrovnať. Takisto dá Boh život aj pri počatí, ktoré sa snaží dosiahnuť nejaký lekár, vedec v Petriho miske. Po starostlivom preskúmaní vajíčok či spermií. Nevieme, prečo to Boh robí. Asi to nejaký zmysel má. Tak, ako má nejaký skrytý zmysel to počatie dieťaťa pri znásilnení. Boh je pánom života a smrti. Ale tak, ako nesúhlasí s každým spôsobom, ako človek z tohto sveta odíde (dal prikázanie Nezabiješ), tak nemusí súhlasiť ani s tým, ako je človek na svet "volaný". Napriek tomu každého človeka miluje. Lebo všetci sme jeho deti. 🙂

maja22
25. júl 2012

@minewka môžeš posudzovať, koho chceš, Cirkev, aj Boha, len niekedy tým, ktorí to čítajú, už môže ísť na nervy - bez urážky. Lebo táto téma nebola vytvorená na kritizovanie RKC, ale pre ľudí, ktorí zmýšľajú podobne, aby si tu navzájom zdieľali svoje pocity, názory a pod. To, že diskutujeme, je naša dobrá vôľa, ono väčšinou z takýchto tém sa potom vyčlení nejaká súkromná skupinka, kde si veci riešia bez zbytočných negatívnych emócií. Mňa už vypoklonkovali z témy, ktorá síce bola kresťanská, ale nie pre katolíkov, mala som tam pár poznámok, ale brali to ako narúšanie témy a oberanie ich o pokoj, tak požiadali katolíkov, aby sme odtiaľ odišli. Ale zasa nemám potrebu rýpať do niekoho, kto je iného vierovyznania. Vieš, mňa vždy zamrzí, keď sa poukazuje najmä na chyby, ktorých sa kresťania alebo teda konkrétne katolíci dopúšťajú. Lebo na druhej strane katolíci denne aj neskutočne trpia, najmä v moslimských krajinách sa boja o svoje životy, každý týždeň agentúry prinášajú správy o vypaľovaní kostolov, zabíjaní kresťanov, ich prenasledovaní, neobjavuje sa to v hlavných správach, nie je to až taká "dôležitá" téma, ale zato nevyhľadávam na nete moslimské diskusie, aby som im tam šplechla, že ich viera sa mi nepáči 😒 A keby som to aj skúsila, asi by ma odtiaľ rýchlo poslali do kelu... Vieš, niekedy má človek náladu na diskusiu a rozpráva sa o všetkom a niekedy má už všetkého dosť a nechce sa mu povedať ani veta. Len si tak zronene číta, čo kto zasa má proti tomu, čo je jemu sväté a vzácne...

billam
25. júl 2012

Bože, aké ste tu vsetky múdre...hlavne tie, ktore ste pocali prirodzene...je vari vase dieta iné, nez to, ktore bolo pocate v Petriho miske?...odvolavate sa na Boha, ktorý rozhodne, kto sa má narodit....tak potom v porodnych bolestiach hybajte do kostola, nech vase dieta porodi farár a nie lekár!!!

maja22
25. júl 2012

@billam tak tú poslednú vetu by som tipovala asi na 14-ročného pubertiaka, ktorý v rozčúlení nevie, čo povedať, nie na dospelú ženu...

billam
25. júl 2012

@maja22 tipujes zle....fakt sa mi prevracia zaludok z toho, ake tu opäť máte nazory na umelé oplodnenie...je mi jasne, že cirkev zakazuje antikoncepciu...ale, co trepete o detoch, ktore sú pocate inak, tak to je fakt hnus...aj som si povedala, že nebudem na vase nazory reagovať...ale toto mi jednoducho nedalo....

emita
25. júl 2012

ahojte, je tu aj téma kde by som sa mohla duchovne povzbudiť v spoločenstve veriacich mamičiek, alebo sa tu všetky takto zvrhávajú na ostré diskusie? hľadám 😅

minewka
25. júl 2012

@maja22 je pekné, že Boh dokáže zlé veci obracať na pekné, len škoda, že ľudia to nasilu obracajú na zlé 🙂
Nečítaš pozorne. Buď si prečítaj moje príspevky v kontexte ako reakciu na niečo, nejaký argument, alebo teda nečítaj, ak nechceš. Nie, nemá pre mňa logiku - ak niekto považuje umelé oplodnenie za fušovanie Bohu do remesla, ale nepovažuje za fušovanie Bohu do remesla napr. intubovanie. Bez jedného by sa človek nenarodil, bez druhého by zomrel.
Ak život dáva Boh aj v Petriho miske - je to jasný dôkaz (jasnejší už asi nie je) - že takéto počatie schvaľuje a odobruje. 🙂 či nie? Ktovie.

Dieťa z umelého oplodnenia je plodom lásky. To ťa môžem uistiť 🙂

Nekritizujem vieru, ani vierovyznanie. 🙂

Ak teba zamrzí, že niekto poukazuje na chyby, mňa veru zamrzí, ak si prečítam , že dieťa počaté umelým oplodnením nie je dôstojne počaté dieťa....

Rešpektujem tvoju požiadavku, aby som sa stiahla.

Ty zronene čítaš, ako ktosi znevažuje to, čo je ti blízke a vzácne, ver mi, že ja čítam rovnako zronene, ako ktosi znevažuje to, čo je blízke mne - moje dieťa.

Buď šťastná, že si bola obdarená plodnosťou 🙂 A dúfam, že časom budeš sama schopná dať tú toleranciu, ktorú sama žiadaš.

inkinka
25. júl 2012

@maja22 už Kristus upozorňoval svojich učeníkov na neprajníkov a prenasledovanie kvôli ich viere, a niečo v tom zmysle, že kto sa k nemu prizná, k tomu sa aj on potom prizná, pre vieru sa išlo na smrť a nie do diskusie s oponentmi. Je ľahšie si pestovať niečo, čo je komu sväté a vzácne niekde v tichom pokojnom kútiku, ako to brániť a osvedčiť takto svoju vieru. A to, že teba vypoklonkovali...chceš sa s nimi porovnávať?

maja22
25. júl 2012

@billam z čoho sa ti prevracia žalúdok? Že aj to dieťa je Bohom milované? Lebo o deťoch som písala len to. Že Boh má rád všetky svoje stvorenia. Neviem, čo iné by si chcela počuť.

mamkabeika
25. júl 2012

@minewka Som v tom radikalna, lebo aj Boh je radikalny. Bud si s Bohom alebo nie si s Bohom, bud mu patris cela alebo si hladas bocne cesticky ako si ospravedlnit svoje konanie. Viera nie je o kompromisoch, bud zijes s Bohom alebo bez Boha, si na jeho strane alebo na strane toho, co chces ty. Bud je najdolezitejsie to, co chce Boh (a snazis sa to zistit, pocuvas Ho), alebo cokolvek ine (v tomto pripade tuzba mat dieta). A preto nemozeme kvoli dosiahnutiu svojho ciela manipulovat so spermiami a vajickami a mechanicky ich spajat dokopy a rozhodovat o zivotaschopnosti embryi. Vtedy Bohu, svojmu Stvoritelovi hovorime, ze si vystacime sami, ze ho pre vznik noveho zivota nepotrebujeme. Napriek tomu verim, ze stale pri nas stoji nehladiac na nase pady a nepravosti voci Nemu a posiela nove zivoty, ktore ma pre ten dany par pripravene.

A neliecit chore dietatko je hriech, pretoze nasou ulohou je (ak sa da) zmiernit jeho bolest, prip. vyliecit neduhy, ktore dostalo. To je v Bozom plane, rovnako ako liecba problemov s plodnostou, kt. patria medzi neduhy.

billam
25. júl 2012

@minewka vo vsetkom s tebou súhlasím....reagovala som preto, lebo sa mi naozaj nepáči, ako sa cirkev a jej ovecky k tejto téme vyjadruju a neakceptujú dieta pocate umelým oplodnenim...je to hriech pre rodicov?...je to dieta hriech?...fakt nerozumiem....a hlavne, co chlapov /knazov/ do toho...oni nikdy nebudú chápať materinský cit!

maja22
25. júl 2012

@minewka nemám pocit, že by som znevažovala tvoje dieťa. Som vďačná, že ma Boh obdaril plodnosťou. Každého niečím obdaril a každý má aj svoje problémy a ťažkosti, s ktorými sa musí učiť žiť.

minewka
25. júl 2012

@mamkabeika áno, mechanicky spájame dokopy vajíčko a spermiu, lebo žiaľ, (napríklad) pre tvarovú vadu spermie to nie je možné prirodzene. Rovnako, ako operujeme vrodené chyby, vady, lebo bez mechanickej nápravy by daní jedinci zomreli.

O životaschopnosti embryí rozhoduje jedine Boh. Rovnako, ako v konečnom dôsledku rozhoduje o tom, či sa "ten cirkevne správny" mechanický zásah podarí, alebo nie 🙂