icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

ewellina
25. júl 2012

@cecil36 Láska je o obeti. Čím viac pre niekoho trpíš, tým viac miluješ.

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 Nemôžeš oddeľovať obetu od lásky, obeta bez lásky nie je obetou. Bez lásky sa pre druhých ani nedokážeme obetovať. 🙂

ewellina
25. júl 2012

@vejula Pre teba to možno nie je podstatné, ale pre mnohých áno.

vejula
25. júl 2012

@mamkabeika Vieš ale to môžem povedať o uzdravovaní pomocou modlitby. Tiež su pripady, kedy nezabrali lieky ani žiadne lekarske procedury a nakoniec im pomohla modlitba a silna viera v Boha. Ale ešte preto nebudeme zakazovať všetky lieky a chemoterapie a neviem ako procedury. Len preto, že su aj pripady, kedy tieto lieky nepomohli a pomohla až modlitba a viera v Boha

vejula
25. júl 2012

@ewellina ano ja viem, preto som sa spytala, či to o IVF už vyhlasil koncil...

mamkabeika
25. júl 2012

@vejula Myslím, že radšej znova napíšem rozdiel medzi liečbou a hraním sa na Stvoriteľa 🙂

Medicínu by som mohla prirovnať k autoservisu. Lekári opravia určité vady na ľudskom tele či liečia choroby, ktoré sme počas života nadobudli. Je to v súlade s Božím plánom. Aj neplodnosť je vadou na organizme, ktorú treba liečiť. To sa páči Bohu.

Ale CAR by som už prirovnala k továrni na automobily. Človek nefunguje ako výrobná linka. Teda nemal by. Ani ľudské životy nie sú automobily, aby sme ich mohli vyrobiť, koľko chceme. A rozhodovať sa, ktoré sú alebo nie sú životaschopné a ktoré nie a zvyšné likvidovať určite nie je súčasťou Božieho plánu.

cecil36
25. júl 2012

@mamkabeika @ewellina ja ak robim nieco z lasky nikdy to neberiem ako obetu. Milujem svoje deti nadovsetko. K synovi vstavam 50 x za noc a ani raz som to nepokladala za obetu k nemu. Robim to z LASKY 🙂 🙂 🙂

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 To je jedno, ako to berieš ty, nič nezmeníš na tom, že to obeta je 🙂 Materinská láska sa vie nekonečne obetovať, preto sa jej nič nevyrovná 😉

vejula
25. júl 2012

@mamkabeika toto som čitala. Ja som len previedla tvoju argumentaciu na iny priklad. Nejdem porovnavať IVF a lieky. Ja len spochybnujem tie argumenty, že IVF nie, lebo aj tak je modlitba silnejšia. Ano, modlitba je silnejšia aj od liekov a rôznych procedur. A ak Boh chce dôjdeš k uzdraveniu aj bez nich. LEn toto som chcela napisať....

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 Neťahajme sa za slovíčka 😉 podstatné je, že tak miluješ a že sa obetuješ z lásky 🙂

veve39
25. júl 2012

@vejula Cirkev sa k IVF viackrat oficialne vyjadrila roznymi sposobmi. ktore sa povazuju pre cirkev za zavazne, t.j. nejde o nejake individualne postoje - boli to napr.papezske encykliky - napr. Encyklika Evangelium vitae Jana Pavla II., encyklika Donum vitae Kongreagacie pre nauku viery, Katechizmus katolickej cirkvy...
tie oblasti, ktore spominas ty - transplantacie, pitvy neviem ci boli niekedy zavaznym stanoviskom, tiez sa priklanam k tomu, ze islo o indiv. nazorove prudy jednotl. teologov

mamkabeika
25. júl 2012

@vejula uff, to už sú pre mňa pokročilé úvahy 🙂 Ale stále to neospravedlňuje samotné IVF

cecil36
25. júl 2012

@mamkabeika este k tym gamblerom. Vidim, ze sme sa nepochopili, alebo nechapes cirkevne zakony ty.... neviem. Gamblerstvo je psychicka choroba a aj RKC anuluje sobas, ak jeden z manzelov trpi psychickym ochorenim, zatajil ho a trpel nim aj pred sobasom. Toto bol pripad, ktory som uvadzala ja. Naopak, RKC neanulovala sobas manzelov, ked manzelka tyrala dieta a nakoniec opustila rodinu. A potrestani RKC boli dvaja nevinni ludia muz a male dieta.

vejula
25. júl 2012

@veve39 tak tiež neviem, či to bolo niekedy v nejakych papežskych encyklikach popisane, ale ja osobne vidim na IVF zle len tie nadbytočne embryjá, ktore sa dalej použivaju na pestovanie vakcin, či su zničene inym spôsobom. Inak som voči tomuto dosť otvorena.

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 Ty si myslela, že s tou chorobou už vstupovali do manželstva, no manžel to zatajil? Alebo o tom obaja vedeli a vstúpili s tým do manželstva?

Lebo ten prvý prípad, kedy sa také niečo zatají, cirk. sobáš je neplatný, a môže sa anulovať, táto okolnosť spadá do tých podmienok, ktoré má vysvetliť kňaz na náuke, preto som ich hore nepísala.

cecil36
25. júl 2012

@mamkabeika tak mi teda vysvetli preco mne vyslo az tretie ivf. Stale nechapem preco to tretie a nie prve, druhe alebo siedme. A inak ubezpecujem ta, ze ziadna zena sa do ivf nevrha bezhlavo a po par nezdaroch. Je to totiz fyzicky, psychicky aj financne narocne.

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 Tak potom je to ten prvý prípad 🙂 Tým že sa po svadbe "prejaví" ako gambler si tým myslela, že už aj pred svadbou tým trpel.

veve39
25. júl 2012

@vejula je to vec postoja, vnutorneho, ako to citis
ja osobne som vo vnutri citila, ze IVF nie, nie je to spravne - a veeeeelmi sa ma to tykalo (vek nad 30, nemoznost otehotniet)
o zmrazenych "nadbytocnych" embryach ani nehovorim.....nechcem nikoho presviedcat o tom, co spravne je - to mi vobec neprinalezi
je to vec srdca, viery - ako to citis
ja ja citim v RKC plne stastna a slobodna 🙂

a pre ostatne - nepotrebujem ani barlicky, ani bezmyslienkovite prikyvovanie "autoritam"
clovek skutocnej viery - Bohu vdaka za nu, je to dar zhora, sa vzdy bude citit slobodny a naplneny
ked som ja osobne vieru nasla, kedze ziadne vedenie k nej sa u nas doma nekonalo, bola som zo svetskeho pohladu vsetkym vybavena - dobra praca, dobry vztah, slusne materialne zabezpecena...takze ani neslo o potrebu ziskat akusi zivotnu barlicku, zeby mi nieco chybalo, ako tu ktosi napisal
hladala som naplnenie toho prazdeho miesta, ktore vo vnutri predsa len a nasla som ho prave v uceni RKC - z mojej strany dovtedy rovnako zaznavanej, ako tu medzi riadkami zaznieva od viacerych prispievateliek, cize sa na ne nemozem ani hnevat, ani cudovat, reagovala by som pred rokmi asi rovnako 😉

cecil36
25. júl 2012

@mamkabeika je uplne jedno ci s tym vstupovali do manzelstva alebo nie ak je dokazane, ze gamblerstvo vzniklo pred sobasom. A budem konkretna, ano ona o tom nevedela, gambler bol uz pred sobasom, mala na to svedkov, dokonca niekolkokrat utiekol z liecenia v Bystrici, vsetci knazi, ktorych pozna jej potvrdili, ze sobas ma byt anulovany. Skoda len, ze na to caka ta chudera uz tri roky.

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 To vie len sám Boh. Vtedy prišiel ten správny čas. Ako som už napísala, pán nežije v čase ani v priestore a pre neho nie je nič nemožné. Keď nadišiel správny čas, zoslal vám anjelička 🙂 Je to krásne.

To verím, že je to náročné, preto Pán by nás rád od toho uchránil a verím tomu, že si praje, aby sme svoju energiu využili na lepšie účely a viac mu dôverovali.

Vieš, len sa mi to ľahko píše, ja sama som netrpezlivka 🙂 Takže neviem, ako by som sa zachovala v tej situácii. Ale IVF-ko ospravedlňovať nikdy nebudem.

vejula
25. júl 2012

@veve39 a oni by možno pred rokmi reagovali ako ty 🙂

mamkabeika
25. júl 2012

@cecil36 To je škoda, áno, sobáš má byť anulovaný, ak jej to zatajil. Sobáš sa má uzatvárať za pravdivých podmienok.
Dnes sa akosi na všetko dlho čaká 😒

veve39
25. júl 2012

@vejula ktovie 😉 ...uz to je dlhsia doba podla mna - pomaly 8r. a v otazke "pravosti" sa citim v srdci stale rovnako pevna...samozrejme ze moje zlyhania a zidenia z cesty pokracuju, ale ved my nie sme dokonali, nam to ani neprinalezi

tortelinka
25. júl 2012

@mamkabeika necitala som celu diskusiu ale nesuhlasim s tym, ze adopcia je len o obete, to by urcite nefungovalo, pri rozhodovani zohrava ulohu velmi vela faktorov

mamkabeika
25. júl 2012

@tortelinka Tak uveď príklady 🙂 Ja som myslela, keď sú už zohľadnené všetky faktory, bez ktorých si adoptovať dieťatko nemôžme 🙂 Ked sa už pristupuje k pijímaniu dieťatka do rodiny. Zvýraznila som obetu, ktorá bez lásky nefunguje.

tortelinka
25. júl 2012

@mamkabeika neviem ako ty, ale ja mam ado dieta a keby som sa rozhodla iba sa pren obetovat, nesla by som do toho

mamkabeika
25. júl 2012

@tortelinka Prepáč, prosím, mohla by si to ešte raz napísať? Nejako sa mi nechce tvoj príspevok zobraziť 🙂 ďakujem

tortelinka
25. júl 2012

@mamkabeika neviem ako ty, ale ja mam ado dieta a keby som sa rozhodla iba sa pren obetovat, nesla by som do toho, podla mna je tam musi byt aj uplne sebecka tuzba mat dieta, aj tuzba pomost niekomu

mamkabeika
25. júl 2012

@tortelinka Túžba mať dieťa podľa mňa nie je sebecká, ak kráča ruka v ruke s láskou a túžbou obetovať sa 🙂

máte adoptované dieťatko? To je krásne 🙂 Napíšeš, ako to prežívate? 🙂

tortelinka
25. júl 2012

@mamkabeika ano mame maleho syna, prezivame asi rovnake radosti a starosti ako vsetci rodicia 🙂