Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@mamkabeika a ja ťa teda poprosím, aby si nespochybňovala spôsoby počatia našich detí a hodnotu takto narodených detí a nehľadaj dôvody, prečo je takýto spôsob počatia chybný🙂
My sa vás posnažíme pochopiť, takisto váš odpor k takému spôsobu počatia, kde ani krásny výsledok a nádherné a šťastné deti nenalomia váš názor o nevhodnosti a nedôstojnosti takto vzniknutého života 🙂
@mamkabeika ja nespochybnujem vašu vieru, ale spochybnujem cirkev a jej "pravidla"...nemusím hľadať dôvody, ani chyby, oni sa totiz ponúkajú same...ja sa len cudujem, že ešte stále existuju v 21.stor.ludia, ktori k svojmu Bohu potrebuju niekoho, kto im bude nieco diktovat a zakazovat.
@mamkabeika ako vies ze prave od vas Pan chce aby ste si vzali x deti do pestunstva? celkom by ma zaujimalo co vedie rodiny vlastnymi malinkymi detmi k tomu? btw. kolko ma to vase najmladsie a chcete si vziat do pestu jedno dieta ci viacero resp. surodencov?
@minewka Aj napriek tomu, ze sme pocali prirodzene, sa ideme dat na pestunsku starostlivost. Pre mna je jedno, ci to dieta vynosim alebo nie. Dieta je ten najvacsi dar, je jedno ci sme ho pocali alebo nie, podstatne je, ze nam ho Pan zveri. To by som robila.
Ale nie som v tvojej kozi, nezazila som si to co ty, takze nesudim tvoj pripad. Len sa mi nepaci ako spochybnujes moje presvedcenie. Nikdy nesudim konkretnych ludi ale poukazujem na nespravnost konkretneho cinu.
@maznacik007 Pretoze s nim prezivam otvoreny vztah a dostavam odpovede na moje otazky. A to doslova. Pan mi povedal aj ze som tehotna, a to len 5 dni po ovulacii. Potvrdilo sa mi to az v 4. tyzdni
Nenasledujem slepo ucenie cirkvi ani knazov, ale vsetko premodlim a premeditujem. A dostavam odpovede niekedy nie hned, ale vzdy ich dostanem.
@maznacik007 Dokonca mi posiela do cesty ludi, ktori mi pomahaju pomalicky sa k tomu dopracovat, bez toho, aby som stretnutie s nimi vyhladavala.
@minewka Aj moje dietatko je stastne a milovane a krasne, no pocate v hriechu. Nijako ho to neochudobnilo 🙂 Pan mu to vsetko vynahradza 🙂 Aj vasim detickam 🙂
@mamkabeika prečo v hriechu?...za slobodna?...no vidis, aj mnozstvo deti su pre CIRKEV pocate v hriechu umelého oplodnenia a som si istá, že Boh ich miluje a vsetko im vynahradza...no vidíš, u seba to vies prijať, tak to dokaz aj u iných deticiek.
@billam Aj vase prijimame, uz som to tu pisala mininalne 4-krat, verim,ze Boh im to vynahradza o to viac, lebo deticky nemozu za konanie dospelych. Nezalezi na tom ako sme ich povolali na svet (ci v sulade s Bozim planom alebo nie), vzdy boli, su aj budu tymi najcennejsimi stvoreniami na Zemi.
@mamkabeika Ak sa nestotožňuješ s konkrétnym činom, posudzuješ ho, zároveň súdiš aj aktérov. Nevieš, či by ti to bolo jedno, keby si vlastné deti mať nemohla 🙂...
Je pekné, že si sa dala na pestúnsku starostlivosť, raz by sme aj my s manželom chceli jedno dieťa adoptovať. (adopcia mi je bližšia ako pestúnska starostlivosť - aj keď tuším adopcii predchádza práve pestúnska starostlivosť - nepoznám dobre tieto formálne veci okolo)
@mamkabeika ja tento nelogizmus fakt neviem pochopiť - nesúhlasíš s ich počatím, dehonestuješ a ponižuješ takúto formu počatia - ale deti si vážiš a si rada, že sú tu.
Fakt - daj iný príklad zo života, kde to takto akceptuješ.
@minewka Myslis pocate za inych okolnosti, ktore su hriesne? Ci co konkretne myslis?
@mamkabeika už nevládzem, idem spať, zajtra napíšem, že som konkrétne myslela..dobrú noc 🙂
@minewka Tak ti skusim odpovedat inak: deti su velkym darom za kazdych okolnosti 🙂 A som rada, ze su tu, lebo viem, ze ak to je v Bozej voli, aby sa narodili, zoslal by vam ich aj bez IVF, v mojom pripade aj neskor v manzelstve. Teda je uplne jedno, za akych okolnosti boli volani na svet, detickam to neublizi. To my dospeli sa raz budeme zodpovedat. Len Boh vie, co nas caka, nechava to zahalene tajomstvom, my sa mozeme len dohadovat.
@minewka dobru 🙂
@mamkabeika TEnto prispevok som neadresovala konkretne k niečomu v tejto teme, bolo to skôr všeobecne vyjadrenie mojich pocitov. Nie voči tejto teme, ale celkovo.... Ani nemam pocit, že by ste ma tu nejako ponižovali, to nie.... Ale ten pocit je skôr z môjho okolia.... KEd si dovolim povedať, že proste mi vôbec nesedia niektore dogmy v RKC alebo podobne mierne vyhrady, citim od tych katolikov akoby trochu odsudenie. A viem, že nema zmysel to rozoberať, ale neviem prečo by mi to malo kradnuť klud v srdci, len za to, že niesom schopna akceptovať všetko čo sa RKC vyhlasi za zaväzne. A podla môjho sa nemam za čo hanbiť, len preto, že jednoducho niektore veci v cirkvi mi pridu pomylene...
@veve39 ja absolutne neposudzujem tvoju vieru, to by som si nedovolila, len vlastne to iste čakam od druhych. A ten prispevok nebol mysleny voči tebe vôbec. A ano tu stať PEter ty si skala samozrejme poznam, ale aj tento system podlieha stale zmenam v čase, a boli aj temne časy, však vieme.... Diabol pokušal aj Ježiša, prečo by nepokušal predstavených cirkvi.... MAjetok a peniaze su silna zbraň diabla, podla mna. Nevravim, že mamone podlahli všetci, to by som sa neodvažila tvrdiť, ale tým, že musia držať spolu aj v dobrom aj v zlom, vo velkom su tam tieto veci podla mna zastierane. A ked niekto otvori usta dopadne jak Bezak. I ked nemyslim si, že je to pre neho nejaka životna tragedia čo sa stala.... Je tam určita nesloboda a ked niekto vybočuje zradu je za to trestany. Proste to čo sa deje v cirkvi nieje dokonale, ale to neznamena, že ju odsudzujem, len si nezatvaram oči pred jasnymi vecami. To snad nieje podmienkou spravneho kresťana.
@minewka - Katka, tento Tvoj mylný predsudok mám na mysli, aby si obhájila, uviedla nejaký KONEKRÉTNY príklad, kedy tak RKC činila:
"Je to neskutočné, že cirkev nepriamo začína deliť ľudský život na hodnotný a menej hodnotný a k tejto segregácii (dokonca nie na základe rasy, ale už na základe spôsobu počatia!) nabáda aj veriacich."
Na písala si ho 24.júla o 23:16, strana 22.
@minewka tieto veci vnimame inak... A ano keby som žila v inej kulture, zrejme niesom kresťanka katolička. Možno som priliš otvorena, ale Boh nieje obmedzený tak ako my ludia. Aj v Biblii je pisane, že Ježiš ma aj ine ovčiare - nech si to vysvetlí každy ako chce. Ja verim, že JEžiš Kristus je živy Boh, Ale nevyvraciam vôbec ine nabožnestva, važim si každeho, kto uprimne veri v Boha (nech už ho nazyva akokolvek)
Ale nakoniec bude len jeden ovčinec a jeden pastier, takže všetci uprimne veriaci smeruju k jednemu cielu.
JA by som bola falošna k sebe samej, keby som popierala vieru v JEžiša krista a len v ramci nejakej mody vyznavala Alaha... Myslim, že to by sa Bohu nepačilo 🙂
Čo sa tyka biblie tak tam sme proste každa uplne niekde inde. JA som si ista, že pokial niečo pochopiš, nie z vlastneho usilia ale ked ti to skutočne ukaže Boh, tak tam nieje priestor na žiadne pochybnosti, ani najmenšie. Pochybnosť je typicka pre ludí, pre všetko čo pochadza čisto z ich hlavy, preto takmer v každom prispevku pišem podla mna. Ale ked je niečo od Boha, tam už pochybnosť nieje. Su to dve diametralne odlišne veci - veci pozemske a veci nebeske, ktore pochadzaju nie z tohto sveta
@vejula ja som ani nemyslela, ze ty konkretne vieru inych posudzujes, viac-menej to bolo myslene vseobecne, vidis, aky raz diskusia nabrala
mnoho veci nam nemusi byt jasnych, aj ked sa tak javia a myslime si, ze ich mame preluskane
k Bezakovi sa radsej vyjadrovat nebudem, teda len v kratkosti - nevieme vsetko, vsetko vedia len skutocni akteri (vsetkym myslim relevantne fakty a okolnosti, ktore k odvolaniu viedli, nie to, co nam serviruje "prokatolicka" tlac a media - SME, TA3), osobne ma to mrzi, aj ked ho nepoznam, bol mi velmi sympaticky, este aj predtym, ako sa stal biskupom
media o neho do odvolania takmer ani nezakopli - kratko pred odvolanim otvaral v Trnave krestansky hudobny festival - kolkoze z teraz tak agilnych medii o tom prinieslo aspon ciarku ? a zrazu aka dojemna starostlivost o nespravodlivost, ktora sa biskupovi udiala...
vezmime si vsak, kolko beznych ludi ho malo doteraz slusne povedane doslova "v pazi" a zrazu aj tych, ktori o nom takmer nepoculi zacal zaujimat, on knazom verim ze v pastoracii nadalej zaujima a kazdy kto chce k nemu moze najst cestu - mozno aj toto je ovocie tej nepriaznivej situacie
ešte hodím ďalie myšlienky.
Ak teda niekto považuje umelé oplodnenie za "liečbu" neplodnosti, ktorou určite nie je, lebo príčina neplodnosti, či u muža, ženy, alebo u oboch sa umelým oplodnením nevylieči, len preskočí.....tak prečo by aj adopcia nemohla byť považovaná za "liečbu neplodnosti".
Uvediem príklad. Mamabeika písala o svojej príbuznej, s manželom nemohli mať vlastné deti 12 rokov. Medzitým tragicky zahynuli rodičia ich synovcov/neterí (spolu 3 detičky), ktoré si adoptovali a pár rokov po tejto adopcii počali normále! takýchto prípadov je iste oveľa viac, ja poznám tiež minimálne jeden. Tuším Cecil36 to zhodnotila tak, že u ženy sa odblokoval starostlivoťou o deti akýsi psychický blok, že nemala čas myslieť na plodenie detí, a tak počala. Celkom by to dávalo zmysel. Takže adocpia veľmi úspešne vyliečila, skutočne vyliečila neplodnosť, ktorá nebola podmienená organicky, nejakou chorobou ženy/muža/oboch.
@veve39 ale to, že sa to začalo teraz medializovať, je celkom pochopitelne, dalo sa to čakať. To že sa o Bezakovi bližšie dozvedeli ludia až teraz ked je škandal je tiež pochopitelne.... Ale ani jedno ani druhe nema nič spoločne s tym o čom som pisala a s podstatou veci.
JEdnoducho podla mna sa môžu myliť aj predstavitelia cirkvi aj ten najvyšší predstavitel. To je všetko čo som chcela napisať. Myslim, že nieje mojou povinnosťou ako kresťanky veriť každemu slovu čo sa povie čo sa vyhlasi, čo niekto spiše do nejakej encykliky. I ked niekedy mam pocit že ano. Nieraz som mala pokec s mojim starkym, že čo som to za kresťanku, ked neverim v neomylnosť papeža a nich sa idem tam postaviť k nemocnici so stražnou vežou a podobne.... No mne tieto reči pridu už celkom vtipne, ma svoj vek, len toto v človeku vybuduje slepe vyznavanie autorit z tohto sveta.
@vejula urcite sa ludia v Cirkvy, tak ako vsetci ostatni ludia mylia.
Slova "Ty si Peter a na tejto skale postavim svoju Cirkev a brany pekelne ju nepremozu" su pre mna slovami papezovej neomylnosti vo veciach viery. Viery, cize nie vnutornych zalezitosti Cirkvy, ako je napr. odvolanie biskupa.
Neomylnosti nie preto, ze je ako clovek dokonalejsi od ostatnych, ale preto, ze v otazkach viery ho vedie Duch svaty.
Inak by Cirkev bola uz davno roztriestena na xy denominacii, s roznymi vieroucnymi platformami...a nebude, ja som presvedcena o tom, ze RKC tu bude az do konca cias
@vejula - celkom chápem, že v dnešnom svete, kedy sa informácie šíria veľmi rýchlo, informačných zdojov je neprebené množstvo, sa ťažko odlišuje Pravda. Často-krát človek pochopí, až keď sa sám popáli.
Napriek tomu, že nikto nie sme neomylní, mám stále dôveru v učenie RKC, lebo sám Ježiš povedal, keď vyvolil a rozoslal pred sebou "iných" sedemdesiatich dvoch:
"Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda. Kto však pohŕda mnou, pohŕda tým, ktorý ma poslal."
Lk 10,16.
A dal záruku, že Jeho učenie budú vedieť šíriť aj omylní a hriešni ľudia a napriek útokom Zlého odolá:
"A ja ti hovorím: Ty si Peter a na tejto skale postavím svoju Cirkev a pekelné brány ju nepremôžu."
Mt 16, 18.
@veve39 pre teba su slovami papežovej neomylnosti, preto lebo tieto slova už raz cirkev takto vysvetlila... Ja nechcem protirečiť, ani na to nemam moc silu. Ved je to ok, ak to proste takto vnimaš, tak v poriadku. Ja v tom teda vôbec nevidim preklad, papež je neomylny 😅 PRoste nikde to tam nemôžem najsť.
Ale chapem,. že ty to tam vidiš. No važne je asi zbytočne o tom teraz polemizovať....
@veve39
„Ale keď prišiel Kéfas do Antiochie, zoči-voči som sa postavil proti nemu, lebo si zaslúžil pokarhanie. Kým neprišli niektorí od Jakuba, jedával s pohanmi. Ale keď prišli, odťahoval sa a oddeľoval, lebo sa bál tých, čo boli z obriezky. A s ním sa pretvarovali aj ostatní Židia, takže sa dal aj Barnabáš strhnúť ich pokrytectvom. Keď som videl, že nepostupujú priamo, podľa pravdy evanjelia, povedal som Kéfasovi pred všetkými: Keď ty,
Žid, žiješ pohansky, a nie po židovsky, ako to, že nútiš pohanov žiť po židovsky?!" (Gal 2, 11-14).
Peter-Kefas-nomylny priamo podla teba ustanoveny Jezisom ako neomylny bol Pavlom napominany ked chybyl.
🙂
Ziaden clovek nie je neomylny. Jediny clovek, ktory bol zaroven Bohom a chodil tu po zemi, bol Jezis, ci nie? On ma primat a pecat Boziu - pecat neomylnosti, bol nam jediny podobny vo vsekom okrem hriechu. Vsetci ostatni sme len omylni ludia, vratane papezov, biskupov, knazov 🙂
@lucka_220809 Peter-Kefas nielen podla mna 🙂 dostal od Jezisa primat a neomylnost vo veciach viery, tie slova maju aj pokracovanie :
" Tebe dám kľúče od nebeského kráľovstva: čo zviažeš na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané v nebi." ...neviem, ako si tieto Jezisove slova vysvetluju ostatni, mne su dost jasne 😉
a moj osobny nazor - asi to nebola nahoda, ze si pre primat vybral Jezis cloveka, ktory aj pocas jeho zivota, aj po jeho smrti viackrat ludsky zlyhal, asi aj tym nam chcel Jezis cosi povedat....
dievcata, nemam na to priestor obhajovat a vysvetlovat svoju vieru, hladat tam "zakutia" ktore vidia ine krestanske cirkvy...o chvilu totiz odchadzame do HR na dovolenku
kazdy nech pocuva hlas svojho srdca a nasleduje ho 🙂
ja len svoj nazor....
ako moze byt niekto taka sprosta ovca a verit tomu, co hlasa cirkev!!!???

@billam ano mam 🙂 Ale aj ked sme plodni, teraz sme mali problem pocat, urcite horm. problemy. A Boh mi pomohol 🙂 A verim tomu, ze neodoprie nikomu, kto ho uprimne ziada o pomoc.
Ideme sa s manzelom dat na dlhu cestu pestunskej starostlivosti, vzdy sme chceli velku rodinu (svoje deti) ale Pan od nas chce, aby sme pomohli detom, ktore nemaju rodinu. Preto sme upustili od svojich planov a dame sa na tu Boziu cestu.Keby si vedela, aky mame strach, ale upokojujem sa tym, ze je to prirodzene, ze som len clovek.