Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@billam no úprimne sa priznám, že som rovnako zhrozená z toho, čo čítam. 😒 Veľmi sa musím ovládať a veľmi sa snažím reagovať slušne. Netušila som, aký hlboký odpor k takému spôsobu počatia veriaci majú. Mrzí ma to, čakala by som viac pochopenia. Najmä od žien - matiek. Že dieťa stráca dôstojnosť pri takom počatí a bude raz mať problémy? Uffff.... 😒 😒 😒
@inkinka nuž, ja do takýchto diskusií vstupujem často, cítim potrebu sa vyjadriť, len som z toho občas unavená a občas sa aj pýtam, či to vôbec má nejaký zmysel. A potom idem zasa do toho. Neporovnávam sa s nimi, som presvedčená, že tie dievčatá berú svoju vieru vážne a milujú Boha celým svojím srdcom, v tej láske k Bohu a blížnemu by sme sa mohli podobať všetci 🙂 Ale to neznamená, že majú so mnou súhlasiť, ak to cítia inak, hoci ma vtedy zamrzelo, že diskusiu s nami odmietajú. Myslím si, že bola slušná a bez urážok. Ale tiež mohli mať z toho pocit únavy, v tomto ich chápem 🙂
@maja22 práve mi je zle z takýchto názorov, ake napisala
@mamkabeika....ty zrovnavas dosiahnutie svojho cieľa s materinský citom???...je neskutočné krute, co si napisala....práve si odsudila milióny deti, ktore boli pocate "bez Boha"...aj ruku toho lekara, ktorý "mechanicky" spaja vajicko so spermiou vedie Boh!
@mamkabeika prečo by to malo byt od veci...ked vy nerespektujete rovnost deti pred Bohom...doslova uprednostnujete deti, ktore boli pocate prirodzene - za pomoci Boha...odmietate lekarsku pomoc pri plodeni...tak potom buďte rovnako radikálne a odmietnite lekara pri pôrode...a prežije len to dieta a matka, ktorým je to sudene....rovnako krute, ako to, co ste povedali na margo umelých deticiek.
@minewka negatívny postoj k umelému oplodneniu RKC ja poznám z dôvodu, že čo potom s tými odobratými vajíčkami? neviem presne ako to prebieha, nám bolo vtlkané, že oplodnia všetky a iba niektoré vložia do ženy, zvyšok zamrazia .. a vraj čo potom so zvyškom? zahodiť? lekárske účely? ťažko sa vyjadriť, najmä ked niekde na Kryme je výskumné stredisko venujúce sa práve bunkám odoberaným z embrií (neviem narýchlo ako ich volajú), ktoré potom zomrú, ale dokážu pomôcť ťažko postihnutým .. ľuďom, ktorí doslova boli prevážaní na vozíkoch, nevnímali a s tými bunkami začali mať ako také prejavy .. ťažko povedať, čo je v tomto prípade horšie .. len som chcela napísať, ako to vysvetľovali u nás na náboženstve
@minewka Ja tomu verim, ze ked ma pre vas Pan dieta pripravene, tak vam ho zosle aj bez IVF. Len chce vasu uprimnu modlitbu a spolahnutie sa na neho 😉 Ja som Boha prosila uprimne prosila a modlila sa o plodnost a deti uz od 15 rokov. A verim tomu, ze neodoprie prosiacej matke, ktora v neho vklada doveru. To by ale v tebe musela byt viera, ze to dokaze, lebo je naozaj Boh, Stvoritel.
Ked neveris tomu, co hlasa Cirkev, tak vo svojom vnutri porozmyslaj alebo sa ho to s vierou rovno opytaj: co sa Bohu paci viac? modlitba, pokora a spolahnutie sa na neho alebo spolahnutie sa na CAR?
@maja22 pretoze Boh je pri každom vzniku nového zivota...narodí sa predsa jeho dieta a on mu pritom pomaha...nedáva dvoch ludi dokopy preto, aby sa po cely život so sebou len rozprávali, ale aby mali deti...niektoremu dieťatku treba dopomoct na tento svet a práve pri ňom sa Boh najviac narobí 🙂....a ver mi, že Boh rovnako lubi dieta pocate prirodzene, alebo umelo...nerobí v tom rozdiely...rozdiel robí len cirkev...a z toho mi je zle.
@billam my neuprednostňujeme žiadne deti, prečo nám stále vkladáš do úst niečo, čo sme nepovedali? Deti za nič nemôžu, deti sú vždy Bohom milované. Neuznávame tento spôsob "sexu" - ako inak to napísať, aby to bolo zrozumiteľné? Verím, že tie detičky sú vytúžené, milované a to aj majú byť, aj to verím, že je to obrovská pomoc, ktorá sa neplodným párom poskytuje, len sa s tým proste nestotožňujem.
@maja22 ked žena potratí, hovoria jej, že to tak chcela Vyššia sila či Boh .. ak je to tak, tak prečo ten Boh dopustí, aby sa dieťa z Petriho misky narodilo? podľa jeho narodenie je dôkazom, že každý si zaslúži šanci na život .. ked takto píšeš .. potom neberme lieky, atb, neočkujme, nedávajme deti do inkubátorov, neoperujme .. pretože kde máme tú istotu, že Boh si želá, aby ten zrazený človek prežil?
@minewka spomenula som si na dááávny článok v Živote .. manželia, syn a dcéra, obaja v puberte .. stala sa taká vec, že dcéra dostala rakovinu a v rodine nebol vhodný darca a pred nimi dlhýýý zoznam .. lekári dali nádej, že možno %dalšie dieťa im zachráni staršiu dcéru .. tak teda rodičia počali, neviem akým spôsobom, ale ľudia sa do nich obuli, že je to zneužívanie práv nenarodeného dieťaťa, vôbec nemá príležitosť sa vyjadriť k tomu, či chce podstúpiť odber kostnej dreni a či ju vôbec chce dať svojej staršej sestre ... bla bla .. všetko dopadlo dobre, staršia dcéra sa vyliečila s dreňou od svojej malej sestry
@mamkabeika asi ťažko bude prosit o zoslanie babatka moja teraz 5mesacna neterka, ktorej hned po pôrode museli odobrat vajecniky...☹
@margarita ok, rozumiem ,aj ked neviem co si tym chcela povedat...ale necitala som celu diskusiu, len zbezne tak neviem ci sa riesi IVF a adopcia, ci ako
@lili_mia dôvod, ako ho poznám ja (kopírujem):
v Taliansku pod tlakom teologov thurzov z rkc prijali zakon, ktory bol najrestriktivnejsim zakonom o ivf na svete - nepovoloval ziadnu kryoprezervaciu oplodnenych vajicok, vsetky sa museli implantovat do maternice...
sice ziaden "zivot" v katolickom ponimani sa ani nenicil, naopak, nicil sa zivot parom ktore museli zakazdym podstupovat tu istu torturu hormonalnej pripravy, odberu gamet, implantacie protoembryii - len kvoli thurzom.
aby im nakoniec thurzovaia povedali, ze je to stale malo, ze oni su proti tomu in vitro, nie proti fertilization v ivf.
Čítajte viac: http://pietruchova.blog.sme.sk/c/248801/O-dosto...
pekný večer prajem,
nestačím sa čudovať,kam sa to tu stále zatáča 😕 😅
nestíham-idem dočítať
len som si všimla poznámku od majky- že sa tu miešajú medzi katolíkov tí "iní" - a čo keď je to Boží plán? 😉
vezmi to takto 😉
aspoň je diskusia živšia, nie?
nemusíme si tu potichúčky pritakávať 😉
môžme debatiť aj s ľuďmi hľadajúcimi. ono sa nám môžu javiť ako odporcovia,ale možno len sú na ceste hľadania 🙂
a ešte- okopčila som tu príspevok z inej témy- keď ste už pri tých embryjkách, ich množstvách,postoji Cirkvi k tým "zvyšným" 😉
neberte to ako provokáciu 🙂
"Niektorí predstavitelia Katolíckej cirkvi sú v prospech očkovania schopní hodiť cez palubu aj katolícku morálku:
http://www.slobodavockovani.sk/news/otvoreny-li...
@lili_mia prečo Boh dopustí, aby žena počala dieťa s násilníkom? Ja neviem dať odpoveď na každú otázku, ktorú dostanem... Ale verím ( a o tom táto téma je, o viere), že Boh to vie a my máme jeho vôľu prijať. Otázka je, či to dokážeme... Neplodné páry sa tešia, že medicína už vie robiť skoro zázraky, plodné páry zasa môžu vyberať z množstva antikoncepčných prostriedkov, aby tých detí zasa nebolo až moc... A Boha voláme na pomoc, aby nám vyhovel...
@billam Akoby sme nerespektovali? Kazde dieta stvori Boh, bez ohladu za akych (aj hriesnych) okolnosti ho my, ludia volame na svet. My odsudzujeme tie hriesne okolnosti (sebecke milovanie, smilstvo, cudzolozstvo, IVF, ci znasilnenie), za ktorych su deti volane na svet, chapes? Boh im dava dusu a navracia im nami kradnutu dostojnost.
Je spravne liecit choroby ako aj neplodnost, aj v tom smere sa medicina vysvihla. Ale pri pocati sa treba spoliehat na Stvoritela, lebo clovek nesmie "vyrabat" cloveka. Aj pri IVF ako aj pri normalnom pocati konecny vysledok neovplyvnime, je to na Bohu, tak preco na nom nenechame aj nase prirodzene pocatie a odmietame jeho pomoc? Verim tomu, ze ak ma Pan pripravene dietatko pre manzelov, tak im ho zosle tak ci tak, aj bez IVF. Chce len od nas vieru a doveru. Lebo je mnoho parov, ktore ostali bezdetne aj napriek mnohym pokusom IVF a dobrym zdravotnym vysledkom.
Aha, chapem ten suvis s tym fararom, ironia. Skus vynechat tu ironiu 😉
@billam Tak moze mat ine poslanie. Potrebovala by darcovske vajicka. Tak by mohla namiesto vsetkych tych narocnych utrap s IVFkom prijat opustene dieta. Je to velky dar byt matkou, avsak nezalezi na tom, ci to dieta vynosi a porodi alebo nie. A na svete je tolko nestastnych deti, ktore potrebuju rodinu.
Ahojte, skočila som sem trošku mrknúť a začítala som sa do príspevkov. V každej viere sa nájdu bludári, pokrytci a farizeji, nemôžete to brať všeobecne. Poznám a mám vo svojom okolí ľudí, ktorí sa bijú do pŕs, akí sú katolíci a pritom urobili niečo, čo katolícka cirkev striktne zakazuje a vlastne, každá cirkev odsudzuje a považuje za hriech. Preto som trošku voči RK cirkvi a niektorým veriacim a farárom zaujatá.. Hriech, ktorí ťaží moje srdce prešiel niekoľkými modlitbičkami a odpustkami.. toto ja nepovažujem za správne... Zhodou okolností som prešla pár cirkvi, po udalosti, ktorá sa mi v živote stala a všade som našla pomocnú ruku, len v oficialitách RK cirkvi nie... takže je to o individuách, o ľuďoch, v čo a akým spôsobom verí a hlása a svedčí.. nie o cirkvi... Boha máme všetci jedného, tak ho tu prosím Vás neťahajte tzv. "za nohy". Pretože zlo a hriech nerobí on.. ale ľudia, či sú katolíci, alebo nie...
@mamkabeika takze umele oplodnenie je pre teba, vas, cirkev, hriesna okolnost...a ako viete, že je to aj pre Boha?....moja mala neterka sa moze zbytočne modlit cely zivot a verit, že Boh spravi zázrak, ona nikdy prirodzeným spôsobom neotehotnie - nema oni jeden vajecnik!!!...tzn., že Boh jej hned pri porode odoprel moznost byt matkou...prečo???...alebo jej mam neviem koľko rokov stále tvrdiť, aby sa modlila a modlila a verila v Pana, že raz aj v jej brzdou bude mat novy zivot?
@mamkabeika je veľmi ľahké písať to, čo píšeš, keď tie deti máš.
Nevieš, čo by si robila, keby si aj napriek úprimnej snahe tie deti nemala.
A zase opisuješ Boha len skrze toho, čo si ty dostala.
Boha som sa opýtala - a odpoveď je CAR s motlitbou, pokorou a prosbou 😉
@mamkabeika máš iba vlastne deti?...pocate prirodzene?
@billam Nikto nie sme ini, ti druhi, horsi, lepsi, ci pravoverni. Sme len ludia, sme na tom dobre, ak sme hladajuci a neuspokojime sa s nejakym chabym vysvetlenim 'pravdy'. Odjakziva som mala rada komunikaciu s ludmi inej viery ci s ateistami. Citila som sa poctena, "ze mozem Bohu drzat stranu" 🙂
A viete, na co som vzdy prisla? (po nekonecnej a nikam smerujucej polemike) Ze cesta vedie len jednym smerom: cestou porozumenia, snahy pochopit sa navzajom a hladania spolocnej cesty.
Preto Vas prosim, nespochybnujte nasu vieru a presvedcenie a nehladajte dovody, preco je nase presvedcenie chybne. My sa vas posnazime pochopit, takisto aj vasu tuzbu po dietatku, kvoli ktorej by ste urobili cokolvek.
@maja22 je to úplný alibizmus - verím, že je to vytúžené dieťa, milované, šťastné - ale sa s tým nestotožňuješ...
Tým, že popieraš "hodnotu" a správnosť počatia, popieraš hodnotu aj takto narodeného dieťaťa.
Daj mi iný príklad zo života - kde sa nestotožňuješ so spôsobom, považuješ spôsob za nedôstojný, ale s výsledkom súhlasíš a vážiš si ho. (príklad - ktorý by sedel na tézu, prečo cirkev odmieta umelé oplodnenie)

@billam Trosku od veci, nemyslis? To s tymi porodnymi bolestami 😕