icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

billam
26. júl 2012

@anibas prečo???...ved spermia je muzova a vajicko tvoje...len tvoja maternica nie je schopná vynosit oplodnene vajicko...jasne, že by nešlo o cudziu osobu, ale napr. o sestru, niekedy sa stáva, že aj matka vynosi dieta vlastnej dcere....co je na tom absurdne?

anibas
26. júl 2012

@billam a čo ranné nevoľnosti ? a čo prvé kopkanie nôžkou ? a čo zvuky srdiečka na sone ? a čo 3D sono ? a čo prestrihnutie pupočnej šnúry ? to je trvalé puto dieťaťa a matky ... AKO na toto zabudne matka - bocian ????? nie je láska matky a dieťaťa väčšia ako láska sesterská ?

evkasus
26. júl 2012

@lucka_220809 k tvojmu prispevku 14:17

Tu si mozem iba priznat nepresnost...ano je to tak ako pises ty, ze je neomylny v otazkach viery a mravou. Mas uplnu pravdu 😉 Takze uprimne sa priznavam. 🙂

Ale k tej neomylnosti chcom chcela pridat este vysvetlenie, lebo nie kazde papezove vyjadrenie v otazke mravov a viery je neomylne. Musia byt splnene niektore podmienky.
Ake podmienky su potrebne na to, aby mal urcity papezov vyrok status "neomylny" a teda zavazoval veriacich katolikov vo svedomi?
Musi to to byt slavnostné vyhlásenie. Hovori sa tomu "Ex Cathedra", t.j. ze papez viaze vsetkych veriacich vo svedomi v urcitej otazke ucenia o viere alebo mravoch.

Ex cathedra doslova znamema: z katedry, od stola, od oltára. Ak papez hlasa cosi ex cathedra (z katedry), hlasa to ako ucitel Cirkvi, nie ako sukromna osoba, clovek. Vtedy hlasa nie svoje osobne nazory, ale nejake ucenie viery.
Neomylnost papeza neznamena, ze je neomylna pravda to, co papez prehlasi pocas audiencie, zahranicnej cesty, pri rozhovore s osobnostami, ci radovymi veriacimi, alebo pri hocakej inej prílezitosti.

lucka_220809
26. júl 2012

Dievcata, tak nad tym celym premyslam, lebo sa mi zda, ze si tak vzajomne potrebujete dokazat, ze jedni alebo druhi su nejaki divni, ked zavrhuju alebo nezavrhuju ivf a nie je to chvilkami ani velmi taka priatelska vymena nazorov 🙂 Sak ale to byva, ked je diskutovana tema palciva..

Mna sa ta tema tyka velmi osobne. To ale nie je dolezite, ale spominam to pre to, aby mozno ste si to precitali bez toho predsudku, ze posudzujem nieco, co sa ma netyka a co nemusim riesit. A asi tento nazor bude skor pre veriace tu, resp. neveriace zienky asi vela v tomto zmysle nenariesia, pre nich ivf asi velmi konfliktne nema byt preco.

Ale.. spomenula som si na pasaz, kde Pavol hovori o tom, ako je bozske ostat bez partnera a len pre Boha, ale pre pokojny zivot, nech si najde kazdy svoju zenu, aby nebol skusany a aby nehresil roznymi smilnymi myslienkami (prepacte, ze nedavam presnu pasaz a len parafrazujem,nechce sa mi to teraz hladat). Tak nejakvnimam aj tuto problematiku. Ak si odmyslim sposob, akym mnohe centra asistovanej reprodukcie funguju (ta masovost, business, mnohokrat mozno nie celkom "nezavineny" prvy-druhy neuspech a pod., prip. oplodnovanie vela vela vajicok, mega-hormonalnu stimulaciu a pod.) a samotnu pomoc takymto sposobom k dietatku, ktora by teda tieto divno-odradzajuce faktory nemala, nemyslim si, ze by to bol z hladiska viery az taky problem. Resp. duch by chcel vselico, ale telo je slabe a tuzby su vec tela a ktora ina je tak specificka, ako tuzba po dietatku. A verim aj, ze je "bozskejsie" (mame sa stavat svatymi) vlozit toto uplne do ruk Boha a On moze premenit vsetko. Zaplnit akukolvek dieru v nas, lebo On je viac ako akakolvek nasa tuzba a akakolvek ludsky naplnena potreba. Pripadne, verim, ze mnohi, co odovzdaju takuto tazku vec do ruk Bohu s doverou, sa dockaju i zazrakov. Ale nie vsetci sme toho schopni, nie vsetci sme vo viere silni, nie vsetci vieme tak zit pre Boha, aby nas nenaplnena tuzba nenicila a neoberala o schopnost zit a milovat Boha i ludi. Ja si myslim, ze Boh je velmi prakticky vo svojej laske k nam.

Je to len na zamyslenie. Viem, ze katolicka cirkev definuje vsetky tie veci inak, ale o to mi tu vobec nejde. Nemyslim si, ze nas moze chranit to,ze sa budeme pridrzat veci bezohladu na to, co nam hovori svedomie a co premodlime pred Bohom.

@billam
@minewka
@hori
a vlastne ktokolvek si to tu cita 🙂

lucka_220809
26. júl 2012

@evkasus ano, ja viem a aj rozumiem, to su spravne argumenty. Sice stale plati, ze i vo veciach vierouky boli niektore veci zmenene, ale to je jedno. Chcem len povedat, ze v praxi papez poziva celkom inu "neomylnost", a to je to , co nie je dobre. A my sa musime pozerat, co veci sposobuju v praxi, lebo tym velmi casto i su.

Ak som za posledny mesiac nepocula aspon 20krat vetu konciacu "ale nemozem spochybnovat papeza" a dokonca na margo Bezak-odvolania (pardon, ze ho vytahujem stale, mna inak az tak velmi nezaujima) som od velmi mudrych ludi dostala argument, ze predsa musime doverovat papezovi, lebo je neomylny vo veciach viery a moralky...

Chcem tym povedat, ze napriek tomu, ze oficialna neomylnost je nejako zadefinovana, autorita papeza a poslusnost voci nemu si myslim je v praxi takmer bezbreha. A to je to, co by sa podla mna postupne menit malo a bolo by to cirkvi len na dobre... autoritarstvo v katolickej cirkvi je. Aj ked vacsina knazov dnes uz - vdaka Bohu - je naozaj pristupnych fajn chlapikov, realita ostava - "knaz ma viac pravdu ako ja, lebo vie lepsie, lebo sa asi viac modli a Boh mu viac hovori ako kedy mne moze" - prehanam cielene... V katolickej cirkvi chyba doraz na to, ze ty(kazdy) - obycajny clovek ma rovnaky pristup k Bohu a k Duchu Svatemu, ako papez. Ako biskum, knaz.. Vies mi zodpovedne povedat, ze toto v praxi tak nefunguje? Uprimne. . . ja by som bola najradsej, keby som mohla povedat, ze nie, nie je to tak. Ale nemozem, ak som uprimna.

evkasus
26. júl 2012

Ja by som tiez na IVF nesla a nie je to iba preto, co Cirkev hovori... 😔

evkasus
26. júl 2012

@lucka_220809 Aj ja chapem teba.
Vies oficialna neomylnost je zadefinovana a aj plati. V otazke odvolania biskupa nejde o neomylne rozhodnutie. Ide o organizacnu zalezitost. Ja pri Bezakovi iba odhadujem, ze sa k papezovi dostali skreslene informacie na zaklade ktorych rozhodol. Ludsky faktor neodstranime. Ten kto tu pochybil je za to i zodpovedny...nesie si tu zodpovednost, aj keby sme sa my nikdy nedozvedeli, kto za tym stoji. Ale to je iba tusak...pri tich protirecivych spravach ku kauze je tazko povedat ako to skutocne je.
Myslim, ze neplati, ze knaz ma vzdy pravdu viac ako obycajny veriaci. Aj knaz moze zist z cesty a moze sa mylit. Mozno mame iba kazda inu zivotnu skusenost. Ja som nemala sama v sebe problem povedat si, ze s tym, co tento knaz povedal az tak nesuhlasim. Neviem, proste ja v sebe neprezivam taky konflit, tak preto tak pisem.
Vnimam, ze Boh dava mnohym inu skusenost aj prezivanie viery a tak ked aj vidim, ze niekto to preziva inak tak mi to nevadi a niekedy je to skor obohatenim.

evkasus
26. júl 2012

Vypinam comp 😉

hori
26. júl 2012

@billam taketo realne pripady ma zaujimaju... ak sa smiem spytat, kde bola tvoja sesternica na IFV? a podarilo sa? lebo az doteraz som si myslela, ze sa o takom niecom da uvazovat len v teoretickej rovine. teda myslim u nas... v zahranici to zrejme je mozne, niekto tu par stran dozadu spominal nejake taliansko...

linda81
26. júl 2012

@evkasus http://tehotenstvo.rodinka.sk/ked-sa-nedari/nep......
no IVF kazdopadne chripku nelieci🙂

linda81
26. júl 2012

@evkasus neviem , ci mas deti....ale ... vies si predstavit zivot bez rpdiny? aka je to kvalita zivota?ja som tym vsetkym musela prejst....a to mi ver, ze som aj ja vyhlasovala, ze IVF nikdy....a to nie kvoli cirkvi....ale po troch rokoch snazenia., po vsetkych moznych aj nemoznych vysetreniach....ke mi povedali , ze mam ova vajcovody nepriechodne asi po nejakom zapale...to bola jedina moznost pre nas vtedy...poznam vela ludi, co su na dne psychicky aj fyzicky z toho....a pochybujem , ze Bohj chcel, aby niekto po zapale nemal mat tu sancu, mat kompletnu rodinu a byt stastny a mat pre koho zit...

linda81
26. júl 2012

@hori tak ako tu kocky niektore pisali....vsak nemusis dat oplodnit vsetky vajicka...mozes povedat 2, jedno....ako chces....a potom neostavaju ziadne zvysne oplodnene vajicka, ktore podotykam sa mrazia este pred splynutim jadier....teda nie ako embryja.......dalsia vec je.....vajicka mozes aj darovat...je vela bab , co maju take problemy , ze pri akejkolvek stimulacii sa nepodari ziadne zrele vajicko....takze nic sa nemusi vyhadzovat ani nevyhadzje

linda81
26. júl 2012

joj pardon za preklepy...nemam slovensku klavesnicu...

hori
26. júl 2012

@linda81 ano, asi tak by som to urobila, ako pises, keby som musela... pochybujem, ze by som bola taka silna, ze by som vierou dokazala nejako utlmit tuzbu po dietati, resp. nasla naplnenie v niecom inom, bola schopna hladat Boziu volu niekde inde... teda mozno by som dokazala, ale ruku do ohna za seba samozrejme nedam... 😉
len samozrejme... otazka potom znie ci je aj realna sanca na uspesnost takeho IFV, ked ma byt oplodnenych iba tolko vajicok, kolko je potrebne na jeden transfer... ze je to fyzicky, psychicky a aj financne narocne, to je jasne...

linda81
26. júl 2012

@hori sanca je vzdy 1:1 bud to vyjde alebo nie....vsak naraz nikto nevlozi vsetky vajicka....mozes ich dat neoplodnene zmrazit a potom zas nechat rozmraztit a oplodnit...
na jeden transfer sa dnes vkladaju mac 3....aj to je uz vynimka

hori
26. júl 2012

@linda81 dik za info... este ma prosim ta uved do obrazu, ze na jeden odber sa odobera kolko vajicok? asi u kazdej inak to vyjde ale tak v priemere? alebo od - do... ako to zvycajne vychadza?

linda81
26. júl 2012

no vies.....stimuluje sa liekmi na zretie vajicok , pichaju sa cca 10-12 dni , podla toho , ako vajicka dozrievaju, kazdy reaguje inak...su kocky, co uz maju max . davky a podari sa jedno zrele vajicko....niekedy bohuzial ani to.....dnes su tie protokoly tie dost prepracovane, priemerne je okolo 6-8 vajicok....ale ...nie vsetky u zrele a vhodne na oplodnenie....a dalsia vec....nie vsetky sa oplodnia....dalej ked sa aj oplodnia...teda sa objavia u nich 2 jadra...nie vsetky sa.zacnu dalej delit....zas ...takych 80% je to tak ci tak na prirode🙂.kedy sa transferuju sa rozhodne embryolog....vacsinou 3 az 5 den, v4 bunkovom stadiu az stadiu niekolko 100 buniek....a dalej je to zas na prirode, ci sa implantuju do sliznice....
kolko das oplodnit, je na tebe...ale bzdy musis ratat s tym , ze mozno to nevyjde ani s jednym

billam
26. júl 2012

@hori bola v Martine a zistim Ti názov toho centra...podarilo sa jej to hned na prvý pokus a maju dvoch krásnych, zdravych chlapcov 🙂

olejka
26. júl 2012

@lili_mia ,,sex je iba na plodenie detí .. v dnešnej dobe .. preto aj chcem vedieť, či je to niekde napísané, alebo sú to proste fanatici a psychológ potvrdí, že schizofrénia sa prejavuje aj náboženským fanatizmom"

treba sa prestat bat nabozenskej literatury , je to iny pohlad...
skumaj co Ti v tom brani ...skumaj to v sebe...Boh nam dal slobodu...mozes citat hocico...alebo Ti v tom niekto brani...nuti Ta podliehat verejnej mienke alebo hned ludi s inym nazorom oznacit za ,,fanatikov"

Bojis sa byt inym/inou??? Bojis sa pripustit ze aj cirkev moze mat kus pravdy???

Bojis sa poznat pravdu???

Treba si rozsirit obzor...zbavit sa predsudku a presvedcenia..ze len ja a ja nik iny nemoze mat k pravde blizsie...
potom tu nebudete pisat taketo skreslene polopravdy...

lebo polopravda je loz!!!!

@linda81 reagujem na to co si napisala 13:41
Citaj a pochopis...kym si necitala ako vies ci je to blud? Nemas nahodou predsudky? Nie je to to iste co predosla prispievatelka...nesloboda zo zaujatosti???

Boh nie je proti liecbe neplodnosti...ale On je darca zivota..proti liecbe sarlachu ani zapalu , ani rakoviny proti vede celkove...

treba ale si uvedomit ze ak by nebol Boh, nebola by ani veda...neeticke je len to co nici zivot...co tym ako myslis ze zmrazenie ludskych buniek to je koser, Podla Teba div nie tzv ,,pro life"???
Zamyslas sa nad tym kedy sa z buniek stava clovek??Kedy je do nich vdychnuta dusa?
Vie to niekto z nas?Ubohy clovek...chcel by , ale nevie!!!
Vie to len Boh!

Ja som dlho zila bez cirkvi a poznam teraz ten rozdiel...
je to uzasne zit v Bozej milosti a bez knazov to clovek sam nemoze dosiahnut...

Je to akokeby slnecnica isla rozpravat o tom ake uzasne je slnko...male ubohe kvieta...a ako sa za nim otaca...za niecim uzasnym o com ma len tu jednu svoju predstavu...tu svoju...pritom slnko je daleko nad nou a daleko trvacnejsie...
tak asi to znie ked my ubohi ludia chceme hovorit o Bohu...
dal nam zakony a v nich je to jasne...odmietanim cirkvi ktoru on sam zalozil...tej cirkvi ktora jeho zakony strazi a preto nedovoli IVF...je to proti zivotu...proti ludskej dostojnosti...
clovek sa nevyraba...

ak ti co ich poznas nemaju psychicke problemy...ver ze raz budumat, lebo jedneho dna vsetci budeme lutovat co sme spravili proti Jeho prikazaniam...

@sissmiss
Takze ziadna odpoved???

Osobne som sa presvedcila o Bohu...zazila som Jeho dotyk ale netusim aky naozaj je...ten dotyk a dieta ktore zazrakom drzim v naruci je len kvapka LASKY ktorou BOH naozaj je...

Musi byt fakt uzasny...cely zivot ho musim este hladat a spoznavat...mozno sa mi to raz podari...mozno az v ocistci...mozno o milion rokov...

On sam zalozil cirkev a ten kto neveri... nuz urcite sa zanho treba modlit aby pochopil ze knazi , mnisi ani papez nehovoria svoje vymysly, su povolani a maju dar Ducha sväteho...
Toto je cirkev...sprostredkovatel Ducha Bozieho...

A kTa niekto nuti na nu nadavat...porozmyslaj dvakrat kto to je...kto vytvara predsudky....nedovoli Ti ist za hranice...si tam za plotom neslobody...lebo si v hriechu....pritom staci spoved a mozes ,,dostat kridla"
preletiet ten plot a byt slobodnou...

Poznas pravdu a pravda Ta vyslobodi...vravi Jan evanjelista... 😉

Apropos dnes je sviatok rodicov Panny Marie, boli bezdetni dlhe roky a doverovali Bohu...
Ti ktori doveruju su Bohom obdareni...vzdy podla Jeho vole...
ti ktori doveruju Bohu urcite sa dockaju ak je to Jeho vola aj deti......treba sa stale drzat moznosti ze to co chcem nemusi byt aj to co che Boh.......takto clovek nebude sklamany...ked si prestane o sebe mysliet ze on sam je boh 😉

zuzkalenka
26. júl 2012

Svätých Joachima a Anny, rodičov Panny MárieB
(spomienka)
Féria:
Jer 2, 1-3. 7-8. 12-13
Ž 36, 6-7b. 8-9. 10-11
Refrén: Pane, u teba je zdroj života
Mt 13, 10-17
Aleluja, aleluja, aleluja.
Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si zjavil maličkým tajomstvá Božieho kráľovstva.
V omši zo spomienky:
Sir 44, 1. 10-15 alebo Prís 31, 10-13. 19-20. 30-31
Ž 132, 11. 13-14. 17-18
Refrén: Pán, Boh, mu dal trón jeho otca Dávida.
Mt 13, 16-17
Aleluja, aleluja, aleluja.
Očakávali potechu Izraela a Duch Svätý bol na nich.

sissmiss
26. júl 2012

@olejka nepomýlila si si ma s niekým? 😅 Ja nežijem v hriechu, nie som za plotom neslobody. Žijem podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, ale nebudem si prikrášľovať niečo čo smrdí. Pokrytectvo ospravedlniť si svoj vnútorný úmysel milovať sa tak aby som nebola oplodnená (lebo mám sex počas neplodných dní) a pritom navonok sa biť do hrude aký som dobrý kresťan lebo takéto pokrytectvo je povolené ľuďmi ktorí sa prezentujú že sex nikdy nemali...nebola by som so sebou spokojná.

inkinka
26. júl 2012

@olejka kde v Biblii je napisane, ze Mariini rodicia boli dlhe roky bezdetni?

mamkabeika
26. júl 2012

@olejka Ako krásne si to napísala 🙂 Nemám slov 😵 Aj mňa to oslovilo 🙂

linda81
26. júl 2012

@olejka nuz...ja som trocha predsa len citala....nebola som pokrstena od narodenia, lebo v tych casoch sa vselico robilo pre stranu a pod....sama som a dala krstit v 7 rocniku ZS, v rimsko-karolickom kostole....takze som ciatala toho dost...ale...ako povodne zdravotnej sestre....a teraz lekarke ARO...a zachranky, kde sa stretavame denne so smtrou a zivotom sa mi dostala aj ina literatura...ako napr.reinkarnacia, zmysel zivota na zemi, budhizmus...a zrazu clovek videl, ze nieco v celom tom systeme cirkvi nejako nesedi....vsade sa najdu ludia aj taki aj taki, aj horsi aj lepsi...a nemyslim si, ze preto , ze ma niekto inu vieru...je horsi...ako krestan katolik..
inak...mrazenie ludskych buniek je aj priprava krvnych koncentratov a derivatov kvi...a to uz cirkev povoluje....tak neviem...alebo tkanivove banky.....transplantacie napr len rohoviek......alebo alebo.....to zas nepovoluju jehovisti.....a su ti preto horsi??cele prinicpy cirkvi su otazkou dohody...🙂 nicoho ineho

mamkabeika
26. júl 2012

Baby, tak sa nad tým všetkým zamýšľam, hlavne nad tým umelým oplodnením, čo tu tak rozoberáme 🙂 Fakt, ďakujem, že ste načali túto tému, lebo vďaka tomu nad tým uvažujem a pýtam sa Pána, doteraz som to hlbšie neskúmala ani vo svojom vnútri, ale ďakujem za to, že ste mi pootvorili oči 🙂 Čo to som si naštudovala, ako to funguje aj z medicínskeho hľadiska, jednoducho som sa tomu začala venovať a za to vám patrí moja úprimná vďaka 🙂 Zíde sa nám to s manželom, lebo chceme sa pridať k manželským párom, ktoré vedú kurzy prípravy na manželstvo pre snúbencov 🙂 Ešte raz ďakujem 🙂

mamkabeika
26. júl 2012

@linda81 Ja len k tým koncentrátom a derivátom krvi 🙂 Tieto ľudské bunky nemôžeme porovnávať s počatými životmi. Presne toto, čo píšeš, je jedným z následkov umelého oplodnenia: ľudské embryá sú degradované len na ľudské bunky, s ktorými je možné manipulovať.

Avšak všetky poznatky modernej genetiky i biológie svedčia, že ľudské embryo je už od počatia ľudskou bytosťou. Od rodičov dedí novú genetickú výbavu a je obdarené individualitou. Ľudské embryo je teda bytosť, v ktorej je prítomný princíp jeho ďalšieho rozvoja, rovnako ako vo všetkých živých bytostiach.

Inštrukcia Donum vitae hovorí: „Dar života, ktorý Boh Stvoriteľ a Otec zveril človeku, ho vyzýva na to, aby si uvedomil jeho neoceniteľnú hodnotu a prijal zaň zodpovednosť. Tento základný princíp sa musí stať stredobodom úvahy, aby sme mohli objasniť a rozriešiť morálne problémy, ktoré súvisia s umelými zásahmi do začínajúceho sa života a do procesov plodenia.“ „Treba rešpektovať každú ľudskú bytosť ako takú a nemožno ju redukovať na obyčajný a jednoduchý nástroj pre naše výhody.“

mamkabeika
26. júl 2012

@mamkabeika Vôbec to nie je vecou dohody, manipulácia s embryami je o tom či máme otvorené oči alebo sa snažíme oklamať pre "dobro veci".

linda81
26. júl 2012

@mamkabeika ale vsak ja som pisala o zmrazovani vajicok...embryo vznika splynutim vajicka a spemie....samostatne su to bunky...i ked haploidne....ale v podstate ako kazde ine v tele....ja ked som bola na IVF , tak sa zmrazovali v pre jadrovom stadiu....teda...ked este nie su splynute jadraaaa , na ochrannu embryja je strasne vela zakonov a je to cele zlozite, prave, aby nedochadzalo k manipulaciam s embryjami...
ver tomu , ze ziadny par tam nechodi rad....a su to prebdene a preplakane noci, kym sa to podari.....le nevidim na tom nic zle, ze niekto tuzi po rodine a babatku a vyuzije moznosti dnesnej modernej mediciny...

linda81
26. júl 2012

v minulosti cirkev odsudzovala aj ine veci, ktore dnes nie su problemom pre nu.....to je len otazka doby a dohod..

mamkabeika
26. júl 2012

@sissmiss Boh nám dal veľa privilégií 🙂 Jedným z nich je možnosť splynúť so svojím manželom. A tento posvätný akt je veľkým darom od Boha, vďaka nemu sa môžeme spojiť s manželom v jedno telo a jednu dušu a priblížiť sa k Bohu. Toto je hlavnou úlohou sexu. Nie plodenie detí. Plodenie detí je ovocím tohto nádherného spojenia plného obdarovania sa a lásky medzi manželmi a Bohom. Nie je jeho hlavnou tobôž nie jedinou úlohou milovania, ako sú mnohí mylne, až choro, (nazvem to) fanaticky presvedčení a šíria toto zavádzajúce učenie ďalej medzi ľudí. Toto mylné presvedčenie spôsobilo len množstvo strachu a výčitiek partnerom, ktorí po sebe prirodzene túžia a majú strach z nezvládnuteľného počtu detí. Vtedy sa prerušuje ich spojenie s Bohom a hlavne mizne ich dôvera v Boha, že im zošle toľko detí, koľko má pre nich pripravených, toľko, koľko dokážu zvládnuť.

Aby sa mohla táto úloha sexu (spojenie s manželom v jedno telo a jednu dušu a jedinečná možnosť priblížiť sa k Bohu ako dvaja v jednom tele) nazvime to "zaviesť do praxe", Pán ženám nadelil neplodné dni a očakáva od nich, že ich využijú a v Neho vložia svoju dôveru. A nevytvoria nejakú bariéru medzi sebou ani nebudú brániť počatiu, keď vlastne vedia, že to riadi On.

Milovanie sa počas neplodných dní nie je antikoncepciu, lebo logicky nie je antikoncepčené = nebráni počatiu. Lebo k počatiu vtedy nedochádza. Milovanie s akoukoľvek formou OBRANY PROTI POČATIU počas plodných dní nemožno porovnávať s milovaním počas neplodných dní. Lebo vtedy žiadnemu počatiu nebránime.
Keď sa počas plodných dní nemilujeme, používame rozum, ktorý nám Boh dal, cvičíme sa v sebaovládaní a využívame výhody celibátu, ktoré z neho vyplývajú.