Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@macamac Môj postoj sa nezmení, čo sa tohto týka, nezáleží na cirkvi. 🙂 Príde mi to trochu sebaklamné, obraňovať umelé oplodnenie tým, "že veď aj toto sa vo svete robí, aj toto je povolené".
Dajme si také prirovnanie: Boh je napr. náš otec/ učiteľ/ iná autorita; my sme žiak, dieťa, školopovinný; celá cirkev je naša rodina, známi, kamaráti. Boh/otec mi hovorí ako jeho dieťaťu, umelé oplodnenie nie je správne a vysvetlí mi aj prečo. No ja si stále zaťato stojím za svojím a odporujem. Veď aj "Niektorí predstavitelia Katolíckej cirkvi (ostatní) sú v prospech očkovania schopní hodiť cez palubu aj katolícku morálku". Lenže toto ešte stále neospravedlňuje umelé oplodnenie.
Vieš, vo svete sa deje čokoľvek, lebo na ňom žijú ľudia. Aj v cirkvi sú ľudia, vedení Duchom Svätým. O to viac to Zlému bije do očí. On sa nesnaží bojovať o hriešnikov, tých už predsa v kapse má 😉 Ale o tých, ktorí sa snažia žiť s Bohom a poslúchať ho. Predsa len ma tie chyby v cirkvi presviedčajú o tom, že je tam veľa dobrého, inak by toľko Zlý neútočil 😉
Pán nám stále dáva slobodnú vôľu, aby sme sa preň rozhodli slobodne. A niekedy je veľmi ťažké rozlíšiť hlas Ducha Svätého od Zlého. Keby nás Boh k dobrému konaniu nútil, to by sme všetci "skákali ako On píska". Ale to tak práve Boh nechce. Preto sa na svete deje to, čo sa deje 😒 Preto sa kresťania upriamujú na život večný. 🙂
K tvojmu linku, čo si dala sa zatiaľ nemám ako vyjadriť. Lebo adresovaný zatiaľ neodpísal. A aj o tomto si musím niečo viac naštudovať, nestačí mi len jeden zdroj 😉 , jedna stránka, to je nedostačujúce 😉
Až potom sa vyjadrím. Som na materskej, mám času dosť 🙂
@minewka Len ohľadom toho koncentráku:
Tým, že navštívime koncentračný tábor (v čase, keď už dávno nefunguje) nepodporujeme myšlienku zabíjania ľudí. To by bolo dosť od veci. My sa tam ideme pozrieť, aby sme videli, aké chyby porobili nacisti a poučiť sa z nich. Podporovali by sme myšlienku nacizmu, keby sme nejako využili vlasy, zuby či iné veci, ktoré zavraždeným patrili, čo je nonsens.
A s tým majiteľom obchodu, to sú dve odlišné prirovnania. Ak vieme o tom, že majiteľ obchodu nedodržiava zákonník práce a využíva zamestnancov, samozrejme nakupovaním v jeho obchode ho podporujeme, a teda aj využívanie zamestnancov. Ale teraz sa nám naskytne otázka či tí zamestnanci by ocenili, keby im nešli kšefty, možno sú závislí od tej práce, tým pádom dobrovoľne nasilu sú zotročení.
Ale to nemožno porovnávať s myšlienkou IVF, lebo je to niečo úplne iné. Ide o manipuláciu s embryami a ich používanie na výskumné účely, z ktorých potom ťažíme. Ide o ľudské životy.
@mamkabeika ja som ale mojim príspevkom neriešila umelé oplodnenie 😉
ale postoj Cirkvi k vakcinácii, konkrétnej, ktorá je vyrobená z umelo "vytvorených" ľudí a ich buniek, s tým, že čo nepotrebujú, sa z embrya jednoducho vyhodí
bolo poukázané, že očkovanie je veľký farmaceutický biznis, z ktorého tečú neskutočné prachy aj do štátnej kasy a keďže Cirkev je platená štátom-bude tam nejaké to politické prepojenie 😉
ale ja tiež nie som ten, čo si vyberá len zlé rozhodnutia a postoje Cirkvi-presne,ako píšeš, tvoria ju ľudia-a všetci sme omylní, niektorí ziskuchtiví, mamonári, zakladajúci si na svetskej sláve- aj medzi najvyššími, bohužiaľ
nechcem to nejak rozmazávať 😉
@macamac Ako som písala, niečo si o tom pozisťujem 🙂 A potom budem môcť si vytvoriť svoj názor, ďakujem za info. 🙂
@vejula - nepoznám pôvod všetkého, čo je v RKC tradované, neviem, prečo ľudia, ktorí chcú (podľa mňa to nie je nejaká povinnosť), pobozkajú pápežovi pri osobnom stretnutí prsteň. Ale tiež som bola na jednom veľkom verejnom stretnutí, kde bol prítomný Ján Pavol II. Vnímala som ho a vnímam ako otca Cirkvi, ako toho, ktorému Ježiš dal najväčšiu zodpovednosť za Jeho stádo (Jn 21, 15-17). Videla som ho len z veľkej diaľky, a hoc už bol starý, mala som pocit, akoby sa díval priamo na mňa. Veľa ľudí má túto skúsenosť. Povieš si, sila davovej psychózy. Ale ja som neprišla primárne kvôli Karolovi Wojtylovi. Primárne som chcela byť na svätej omši, ale prítomnosť svätého otca tomu dalo tak silný emocionálny náboj...poznala som ho len z kníh, snažila som sa dovtedy čítať jeho životopisy. A jeho život naozaj svedčal a svedčí o tom, že bol tým, komu Ježiš zveril svoju Cirkev.
Ťažko sa to opisuje, určite sa Ti to ešte ťažšie chápe...proste podľa mňa to nie je tak, že Cirkev je tá, ktorá je na pohoršenie. Pohoršeneými môžme byť najmä my, prostí ľudia, ktorí vnímame všetko cez prizmu materiálna. Neodvážila by som sa povedať, že tento cirkevný hodnostár je pyšný, alebo ním opovrhujem, alebo mi nič nedá, ak žije v nejakej kúrii, obklopený nádhernými vecami...ak ich ich predstavený povolá, musia nechať všetko a ísť tam, kde sa to od nich žiada. Všetci kňazi zložili sľub čistoty, chudoby a poslušnosti. A nemajú, oni osobne, možno ani toľko, čo Ty. Práve naopak, sú denne vystavovaní potupe a posmechu sekulárneho sveta.
Každý sme povolaný hlásať Evanjelium, kadžý podľa svojich možností a schopností. Ale práve Cirkev sa má starať o to, aby Ježišovo Evanjelium bolo šírené verne. A na to majú byť uschopnené hlavne Bohu zasvätené osoby.
@katja78 Taky nevím, kde je původ líbání prstenu. Ale chápu to u lidí jako projev úcty, nikoli podřízenosti...
Oproti Janu Pavlu je Benedikt více konzervativní. Ale i přes to ho Jan Pavel doporučil jako svého následovníka. Po volbě jsem sama nevěděla, co čekat (věděla jsem jen, že mu tuhle úlohu nezávidím 😀). Ale pochopila jsem, že konkláve jednak bylo ovlivněno odkazem Jana Pavla a druhak by asi nebylo dobré, aby se snažili vybírat někoho, kdo je mu co nejvíc podobný, protože tím více by se srovnávalo. Myslím si, že je správné, aby v této pozici byli střídáni lidé různí.
Když jsem před třemi roky stála od Benedikta asi metr daleko, měla jsem stejné pocity jako Ty. A bylo to krásný 🙂
@minewka Ahoj, ja len chcem zareagovať na to, že si tu niekde spomínala, že mnohí veriaci si myslia, že Cirkev je neomylná a pritom je riadená zlom.... Takto nejako si to písala, nie? Nie je to celkom tak, že by bola neomylná. Neomylná je len v tom, čo sa týka náuky, ktorú má odovzdávať ľuďom. Neznamená to však, že cirkevní predstavitelia sú bezhriešni. Je to veľmi podobné, ako s lekármi, ani oni nežijú vždy podľa zdravej životosprávy... 😉
Jan Pavol II a Benedikt su naozaj taki odlisni...ale ako som pochopila neskor v nahlade na veci su si moc podobni.
Iba ich povaha je ina. Jeden extrovert, druhy nie az tak...
Ale po tom, co som si precitala par knih od Benedikta mam v sebe iba jedine...fakt hlboku uctu voci nemu... Je velmi hlboky a pravdivy a tiez pokorny. Casto pocuvam priame prenosy z jeho audiencii a jeho katechez, ktore davaju na LUXe a su pre mne obrovskym obohatenim.
@vejula Ahoj, minule som nemala čas, ale teraz sa trošku chcem vrátiť k predošlému. V podstate by ma zaujímala odpoveď na túto otázku. Ak chodíš do kostola, na čo myslíš, keď sa s ľuďmi modlíš modlitbu Verím v Boha a keď hovoríš, že "verím v svätú Cirkev katolícku". Ako tomuto rozumieš? Iba sa pýtam, nemusíš odpovedať, ak nechceš.
@linda81 Ja sa pomaly blizim k 3 rokom a presla som si roznymi stadiami, no hlavne som si to neustale s Bohom rozdiskutovavala. Niekedy som na neho kricala a plakala a potom som aj casto chapala, ze aj cez tu neplodnost nas s mm posuva dalej a vela veci sa v nasom zivote meni....paradoxne k lepsiemu.
Keby som nebola veriaca, respektive nemala osobny vztah s Bohom tak neviem....inak by som to brala.
Ale Boh dava aj krizom novy rozmer zivotu a hlavne citim jeho starostlivost. Je to aj o dovere.
Ohaldne IVF mam svoj nazor a proste viem, ze nie. Rozumom aj srdcom chapem tie dovody.
Koho by zaujímali morálne problémy umelého oplodnenia tak toto som našla na nete:
Morálno – etické problémy umelého oplodnenia:
Spermia sa najčastejšie získava masturbáciou muža.
Na klinikách sa zriaďujú „banky spermií“, kde si žena môže vybrať darcu podľa rôznych kritérií. Nezanedbateľné je i riziko z hľadiska dedičnosti.
I v prípade, že je darcom vlastný manžel, dieťa by nemalo byť splodené spôsobom, ktorý odporuje zákonom Stvoriteľa (dar si nemožno vynucovať!).
Pri oplodnení in vitro dochádza k „asexuálnej výrobe čoveka“ – bez lásky a citu.
Keď sa v roku 1978 narodilo prvé dieťa zo skúmavky Louise Brownová, celý svet gratuloval nie rodičom ale lekárom – výrobcom dievčatka.
Úspešnosť uhniezdenia vajíčka oplodneného in vitro v maternici ženy je asi 15–25 %. V praxi to znamená, že na jedno narodené dieťa zahynie 11 – 17 embryí.
Nadbytočné ľudské embryá zo skúmavky určené na neskoršie implantácie sa zmrazujú a po uplynutí „záručnej doby“ najviac 5 rokov sa likvidujú. V rokoch 1991 – 1998 sa likvidovalo 48 444 zmrazených embryí.
Neetické je i tzv. náhradné materstvo – vloženie oplodneného vajíčka do tela cudzej ženy, ktorá ho za peniaze donosí a porodí.
Je potrebné odlíšiť umelé oplodnenie od tzv. asistovaného oplodnenia, kedy sa po prirodzenom styku rôznymi medicínskymi technikami pomáha spermii dostať sa k vajíčku a tak uľahčiť jeho oplodnenie. Tento spôsob je eticky prijateľný.
Cirkev vyjadruje veľké pochopenie pre utrpenie manželov, ktorí z rôznych príčin nemôžu mať deti a uskutočniť svoju túžbu byť otcom a matkou:
„Neplodné manželské dvojice by nemali zabúdať na to, že manželský život nestráca svoju hodnotu ani keď plodenie potomstva nie je možné, Telesná neplodnosť môže byť totiž príležitosťou, aby manželia slúžili ľuďom inými dôležitými spôsobmi. Môžu si adoptovať dieťa, prevziať rozmanité formy výchovnej činnosti, pomáhať iným rodinám, chudobným alebo telesne postihnutým deťom.“
( Donum vitae, 8 )
@sissmiss prepac ale vsetci mame hriech...ja nemam pravo ukazovat na nikoho ze zije v hriechu...ani som to nemala v umysle...
ak to tak znelo tak sa ospravedlnujem...mne to len prislo podobne ako pred rokmi ja...cosi ma blokovalo aby som prijala pravdu od knazov...myslela som si o tom svoje a to je najhorsi hriech ...byt presvedceny o svojej pravde...a mysliet si ze ja som dobra...cirkev iba poucuje...mam svoj rozum atd...nevravim o Tebe ale vseobecne...aj o sebe...
jedneho dna mozno ja budem/ako mi tu niekto napisal ze co poviem o 30 rokov.../ ineho nazoru...
nuz mozno sa budem niekde na konci seniorskej pute hadat s fararom a Vy ktorym tu pisem budete vpredu hrdo hlasajuce Bozie slovo...
Ved babicky vzdy najdu Boha so sedinami aj viera prekviita, ze???
@linda81 ...Budhizmus...reinkarnacia .....pozor na to treba rozlisovat:::to nie je nas Boh...nie je to Jahve ,co ho volaju Zidia , alebo Alah ako ho poznaju moslimovia ani Otec....ktoreho mame my krestania..
Vychodne nabozenstva nevravim ze musia byt zle ale niektore maju do cinenia s padlymi anjelmi...teda zo zlom...
Zlo je vsade...aj v cirkvi sposobilo rozkol a aj prekrucanie Biblie...
,,Bez ducha nám Biblia nemoze dat zivotodarnu silu...Samotna litera slova moze zabijat.Biblia sa stala podkladom pre vznik mnohých siekt a zdynlivo aj zdovodnenim nabozenskeho nasilia.Napokon vieme ze diabol ju vie tiez naspamat" Lk 4..
Jehovisti su sekta, sekta nie je cirkev.
Ja som iba uboha mamka co ma kazdodenne starosti s detmi ...ale teologia ma uplne fascinuje a niekedy sa neviem udrzat...tak sa ospravedlnujem ak som niekomu ublizila svojimi silnymi slovami...
Na koniec IVF poviem len....Tak to si fakt myslite ze Boh je taky uboziak ked mohol stvorit zivot v lone Panny Marie , nemoze dat pocat neplodnej zene..nemoze zasiahnut do spermiogramu, alebo ako sa to vola ...muza a nemoze dat aj po stovkach anovulacnych cyklov a inom probleme ktory ta zena ma...aby jednoducho to konecne zafungovalo ???
Boh nepotrebuje laboratorium aby dal vzniknut zivotu....
Jezis uzdravoval ,ale skor ako tych ludi uzdravil, odpustal im hriechy...koren neplodnosti....moze byt aj hriech....
Je mi luto zasa ak su to silne slova ale v mojom pripade koren nenaplnenej tuzby po dietati bol hriech... 😢
Este prosba:Ak si niekto spomenie o 15:00 prosim skusme sa za pokoj a pochopenie v tejto teme pomodlit... 😉
@katja78 vieš, ja vôbec nezavidim ani papežovi ani žiadnemu inemu človeku bohatstvo či zlato či drahe prstene. To vôbec nie, aby sme sa pochopili. NAražala som čisto na ten paradox toho, s kym chodil JEžiš ked bol na zemi, komu kazal, koho poveril a tym, ako to vyzera teraz, to je všetko.
Ešte raz, ja som tušim už v nejakych prispevkoch pisala, že netvrdím, že papež nemôže byť super človek, ktory ma blizko ku bohu, ved samozrejme môže, aj vela biskupov a knazov. Ale či je to len tym titlulom? To si prave nemyslim.
Ano JAn Pavol II aj na mna pôsobi tak, že mal k Bohu blizko, ale napriek tomu si myslim, že celkovo cirkev, ten system ho zväzoval v určitom slova zmysle. JE otazne či vedel o zlych veciach čo sa diali v cirkvi... Ale ja zas chapem, že zrejme aj keby chcel, ťažko sa v tak velkom systeme niečo porieši a ako jednotlivec i ked papež mal ruky zviazane...
Vieš ja nehovorim, že cirkev je sama o sebe zla, len či by nebolo treba niečo tam spraviť, zmeniť aby sa viac približila život krista a prvych evanjelistov. Podla mna ano. Ale tak ja viem, že aj keby niekto chcel je to na velmi dlho, prave preto, že to tam funguje tak ako funguje. Nechap to prosim vôbec zle
ahojte, mozem sa k vam pridat? 😉 tiez patrim k rimsk-katolickej cirkvi a som rada, ze aj na takomto fore je priestor na taketo debaty 😉
@maja22 citam si diskusiu od prvej strany a myslim, ze si velkym obohatenim v tejto teme 😉 zdielam podobne nazory ako ty, ale ja by som to tak pekne a rozumne nevedela napisat 😀 aj ked to tak citim 😉
idem citat dalej, este som len na 10 strane 😉
Ahoj holky..
pár dní jsem tu nebyla a koukám jako jsem tu zhřejmě já naladila téma...
každý na to jinakou oukáte...je to správné,ale většinou sna to moc negativně koukají ty co děti bez problému mají...ty co neví jaké to je trápení , soužení a žítí bez dítěte a touze po něm tak ty nepochopí..ano jde žít určitě bez dětí a v manželství se pokud při sobě stále manželé stojí a plně se i tak milují nic nezmění, ale přiznejme si takových manželství v dnešní době moc není...já měla štětsí v tom, že manžel mě stále držela pdoporoval..a největší štětsí bylo to, že jsme nebyli ještě věřící..tudíš se tento hřích mého ninějšího života už vůbec netýká..valstně to pro mě tenkrát ještě vůbec žádný hřích nebyl...
jedna z vás už nevím která to byla, mě napsal do IP, že žiji v těžkém hříchu nebo tak ěnco apatala se zda můžu tak přijímat svátosti...
v těžkém chříchu absolutně nežiju, svátosti samo sebou příjmám...svaté přijmání každý týden nikdy i víckrát týdně, zpověď kdy mám potřebu...křtěná sem, biřmovaná jsem to samé manžel, církevní sňatek jsme také s manželem uzavřeli..včera jsme byla na návštěvě u kněze u něj na faře a povídali jsme si o tom..řekl, mě kdybych tenkrát nebyla na IVF nenašli byjste si cestu k bohu..takže on to tak chtěl a je za to moc rád, že jste to tak udělali...vhrkli mě slzy do očí..protože je to pravda pravdoucí..kdyby se nám nezadřilo IVF a nenarodila se nám naše nejdražší dceruška nedali by jsme se touhle cestou..a to by byla velká škoda nemyslíte?????
Tohle je moc krásná věta z knihy Následování krista. v té knize je spouta takto pravdivých vět. moc rádá v ní často čítávám..
Požadujeme přísné pokárání pro jiné, ale sami káráni být nechceme. Nelíbí se nám přílišná vlnost jiných, ale nechat si odepřít čeho si žádáme my to ne! Chceme, aby se jiní přísně drželi předpisů, ale sami se jimi nechce dát omezovat. A tak je vidět jak zřídka kdy hodnotíme ostatní stejně jako sebe....
@vejula - titulom? myslíš, že oslovenie "dôstojný pán", "pán farár", pán biskup", "duchovný otče"...tento svet vníma v rovnakých intenciách ako "vaše veličentsvo", "vaša milosť"? ja ako veriaca si nemyslím, že tým prejavujem kňazovi nejakú podriadenosť, lebo veď nejako ich osloviť musím 😅 a tikať krstným menom, alebo vykať priezviskom mi príde také divné.
Je otázne, či a aké "zlé veci" v Cirkvi jestvovali/jestvujú. Či to nie sú len úklady diabla.
Ak chceš niečo meniť, tak treba začať predovšetkým od seba. To platí ako pre mňa, tak pre Teba, tak pre každého.
Skús si pozrieť toto videjko:
@macamac tak napr. mna toto neprestane udivovať. Že katolicka cirkev, ktora je silno proti potratom, nerobi žiadnu osvetu, že v ramci povinneho očkovania očujeme naše detičky vakcinou, ktora je vypestovana na umelo potratenych embryjach. To je z mojej strany nepochoitelne.... Ale tak ked si vezmeš KDH - čo sa tiež biju do hrude pri rečiach o potratoch a ludskych životoch su najväčším propagatorom očkovania (Uhliarik) snad v politike. Takže asi tak.... Kvôli vyhrade vo svedomi padla vlada, ale toto presadzuju jak keby nemali chrbtovu kosť.
JE to smutne, fakt velmi.
A keby som sa spytala napr. tu, kolko žien, ktore tak silno vystupuju proti IVF nedalo zaočkovať deti MMR vakcinou kvôli tomu, že časť z nej je pestovana na umelo potratenych detičkach, som zvedava, kolko by tu takych bolo...
@katja78 a viem ako to je vo farnostiach 🙂 KEd ma prisť v nedelu do kostola biskup (to je už predsa vyššie ako knaz, ma väčšie milosti, ma pri Bohu bližšie stoličku) tak je kostol na prasknutie, Pri prichode biskupa do kostola stoja babky, mamičky z deťmi, len abu dostali požehnanie od BISKUPA... Ved od knazov dostavaju každu nedelu, ale od Biskupa to je už niečo ine... Takže nepiš, že to nieje titul, a že ho ludia nevnimaju. Vnimaju a velmi silno
@katja78 - 😀 biskup chodieva do farností vo svojej diecéze väčšinou pri nejakej príležitosti, napr. birmovka, kedy proste musí byť osobne prítomný. Takže asi sa zíde väčšia rodina od každého birmovanca a preto je tam viac veriacich.
Na druhej strane, biskup bežne slúžieva sväté omše, kedy kostoly nepraskajú vo švíkoch. Môžeš si to overiť v každej diecéze. Napr. choď v nedeľu na svätú omšu do Dómu sv.martina v BA, alebo Dómu sv.Alžbety v KE...
@katja78 no ale ja vidim ako sa tí ludia spravaju. KEd sa im nahodou podari dostať na prijimanie ku Biskupovi, tak su z toho unesení... A nieje to tak? Že sa ludia predieraju, len aby dostali požehnanie od Biskupa, podstrkaju mu deti , len aby sa ich dotkol a podobne veci.... To u vas važne tak nieje? Tak u nas teda je. KEd je omša na namesti, ludia len kukaju, kde trči biskupska čiapočka aby sa šupli do radi k nemu na prijimanie. Ved to su tak evidentne veci, o ktorych nieto pochyb
@evkasus len na povzbudenie ... poznaš tento pribeh?

@katja78 tu ti skopirujem par prispevkov od lucky, ktore by som sama tak dobre nenapisala ale stopercentne sa s nimi stotožnujem a prave pre tieto dôvodu si vôbec niesom ista, že prave papeži su tí o ktorych sa Ježiš vyjadroval:
myslis si ze Boh, ten Boh,Jezis, ktory prisiel k najjednoduchsim ludom, najchudobnejsim, najprostejsim, a tym tu hovoril o Bohu, vymyslel vsetko po svojom odchode k Otcovi tak, aby boli veci vykladane len cez exegetov? Aky jasny omyl a nesulad, a predsa to nikomu nevadi
Takisto ako jasny nesulad - bijuci do oci - pri ktorom verime, ze najviac milosti dostavaju ti, co su najvyssie na prieckach hierarchie cirkvi a ti maju najblizsie k Bohu, ked Jezis rozlieval Sv. Ducha a vsetko poznanie Otca tym najjednoduchsim a najprostejsim...
Sam chodil s rybarmi a mytnikmi a s jednoduchymi ludmi a nasi biskupi a papez sa odievaju do zlateho a chodia po cervenych kobercoch a nechavaju si bozkavat prstene..
Toto su kvazi nepodstatne veci - ale nepoznas strom nahodou po ovoci? Niektore veci naozaj su take, ake sa zdaju. A nikto si ten nesulad nevsimne Nikomu nevadi.. ani mne nezvykol
a naozaj nerozumiem, ked nemal Peter nikdy primat medzi ostatnymi apostolmi, ked on sa zan nebil (tym padom chapem, ze on to poverenie asi nechapal tak,ze je on sam osobne vodca cirkvi), nie je podla mna ani nevyhnutne tento status vodcu - hlavy cirkvi mat. Totiz, verim, ze jedinou hlavou cirkvi moze byt Jezis Kristus a Svaty Duch je nam dany vsetkym... Jezis hovoril apostolom, aby sa nedavali menovat titulmi a nerobili sa vyssimi nad inych a papez sa dava oslovovat Svaty Otec - titul, ktory Jezis daval len svojmu Otcovi, Bohu.
Uz asi zachadzam pridaleko a preto nejdem pokracovat. Len som tym chcela povedat - nie, nie je to tak, ze pocuvam(e) vsetci len par reci knazov, s ktorymi nesuhlasime, ale hladame a premyslame a nie sami sebe, aspon za seba hovorim. Mne niekedy bije do oci, ako vieme citat o Jezisovi a o tom, co vravel a zit v systeme, ktory to dost casto a dost evidentne vie potriet... Nevravim tym opustit katolicku cirkev, ale zmena predsa by mala nastat a nechapem, preco sa kazdy stavia na zadne a chce nechat vsetko ako je, ved mame ist blizsie k pravde a na to mame oci a mysel a srdce, tak preco len stale na vsetko hladat dovody, ked su veci, ktore sa v cirkvi ,aku ju pozname dnes, naozaj neosvedcuju.