icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

maja22
7. aug 2012

@lili_mia nečítala som ani jedno a ani nemám chuť, prebehla som pár recenzií a nič ma neoslovilo, aby som po tej knihe siahla... Ale možno zmením názor, už sa mi to v živote stalo.
Veľmi sa mi páči výrok, zdá sa mi, že je od Goetheho, ale nie som si istá: "Ak by Kristus nebol Boh, Bohom by bol ten, kto vymyslel evanjelium". Ja verím, že Kristus je Boh, nepotrebujem premýšľať o rôznych teóriách, lebo to, čo obsahujú tie štyri evanjeliá, pre môj život úplne stačí 🙂 . V nich sú úžasné svedectvá a rady, ako žiť. Ale tak neznamená to, že nič iné nečítam 🙂 . Čítam všeličo, ale evanjeliám verím.

margarita
7. aug 2012

celkom ma pobavila tato posledna argumentacia o zmrtvychvstani.
na kazdy jeden argument sa vzdy da najst tisic presne opacnych argumentov.
Podla mna je viera prave preto viera, ze musite skratka verit, neda sa to dokazat.
trapny skolsky priklad - verite tomu, ze na Sahare je piesok? ja hej, nikdy som tam nebola, videla som len filmy a fotky, a tie mozu byt zmanipulovane, boli tam sice moji rodicia, ale aj ti by ma mohli oklamat 😀 kym tam sama na vlastne oci piesok neuvidim, neuverim?
Nie, ja tomu proste verim, lebo chcem verit.
Pre mna je viera v BOha nieco prudko osobne a vnutorne, nechapem mnohe dogmy a tzv. pravdy viery, ktore mi pridu ale uplne nepodstatne z hladiska mojho zivota a vztahu k Bohu.
Ak verite, verite, ak nie, ani tristo argumentov nikoho nepresvedci.

mam kamosku, poznam ju od 14tich, bola sialene militantna ateistka, na gympli robila seminarku o reformacii, inkvizicii, aby dokazala zvratenost a skazenost RKC. a viete co?
pred rokom som jej bola za krstnu mamu 😵
trvalo to takmer 15 rokov, ale poznala napr. mna 😎 , kopec inych veriacich mladych ludi na tabore, kam som ju raz stiahla, par rokov dozadu si nasla aj veriaceho priatela, nik z nas ju ale nepresviedcal, netlacil, mame ju radi taku, aka je, a ona po vsetkych tych rokoch sama prisla k tomu, ze "nieco na tej viere bude", ze nie sme vsetci partia pomylenych chudakov, co veria v akesi preludy.
Velmi ma to tesi, lebo podla mna je to presne o tom.
Neda sa to vynutit, ani urychlit, ani znasilnit, je to dar.
Len ak ho chcete ziskat, musite on aspon trochu stat.

maja22
7. aug 2012

@margarita Súhlasím, o vieru treba stáť. Niektoré argumentácie a diskusie sú však dobrou rozcvičkou pre mozog 🙂 Rozum ponamáhať a vieru upevňovať, to mám rada 🙂

margarita
7. aug 2012

@maja22
to je super, len mne rozumove argumenty nikdy vieru neupevnili 😉
asi na to idem viac citovo, kazdy sme iny...mne vieru upevnuju zivotne krizy a krize 😵

maja22
7. aug 2012

@margarita mne vieru v Boha tiež upevňujú životné situácie a najmä všetko to dobré, čo ma v živote stretlo, verím, že je za tým On. Ako žena tiež potrebujem prežívať aj pri vyznávaní viery tie pozitívne emócie, ktoré ma vo viere upevňujú. Tými argumentmi som myslela skôr vieru v Cirkev, lebo s Bohom môžem mať osobný vzťah asi v akejkoľvek denominácii, ale rozumom rozlišujem, ktorá z nich mi je najbližšia. 🙂 Ale rozum a viera tu idú ruka v ruke. 🙂

nika.r
8. aug 2012

Napriek tomu, ze rozumovo mi na RKC prekazaju iste dogmy, praktiky, aj napriek tomu mi to nebrani vo viere. Citim to asi ako
@margarita, ze ta viera je niecom inom. Verim, ze existuje Boh, ktory je zivy a nadalej riadi tento svet, verim, ze Jezis je Boh, ze vstal z mrtvych a verim Jeho posolstvu, o tom, ako mame zit tu zemi a co je dolezite. A RKC mi v tejto viere nijako nebrani.
Pred casom som si vzala Bibliu, nevedela som, co chcem citat, tak som sa modlila k Duchu Svatemu, nech mi pomoze chapat. A nahodne som zalistovala a az ma zimomriavky prebehli, ked som pozreala, co tam bolo. Bol to Izaias, presne prorocka cast o Jezisovi. Bolo to v case, ked som citala o apokryfnych evanjeliach a v duchu rozmyslala, ako to vlastne bolo, ci vieme vsetko o Jezisovi, ci nebol predsa len iny ako ho vidime skrze styri evanjelia. Citim, ze to nebola nahoda a utvrdila som sa v tom, ze najdolezitejsia je viera a zivot podla nej mna osobne. Nie co robia ini, ale ci ja verim, to je podstatne. 🙂

vejula
8. aug 2012

@margarita podobne ako ty vnimam vieru skôr citovo ako racionalne. A vela faktov a dogiem RKC, o ktorych ani nemusim byť 100% presvedčena, je pre mna vlastne nepodstatnych. I ked niekedy ma napadne, prečo RKC považovala tieto veci za tak dôležite, že ich musela zdogmovať, a vôbec, kde na tie veci prišla... 😀 😀 Ako napr panenstvo MArie, či očistec. No i tak su pre mna tieto veci nie tak podstatne a nejako važnejšie neovplyvnuju moju vieru v Boha. Horšie je, že niekedy mam pocit, že sa ani kresťankou katoličkou nemôžem nazyvať, ked proste niektore veci nevnimam ako fakt, dany a nemenny a nespochybnitelny

katja78
8. aug 2012

@nika.r - a ako si vykladáš tieto Jánove verše?
"Mám aj iné ovce, ktoré nie sú z tohoto ovčinca. Aj tie musím priviesť a budú počuť môj hlas; a bude jedno stádo a jeden pastier. " (Jn 10, 16) Čo by mohlo byť stádo? A čo ovčinec?

margarita
8. aug 2012

@maja22
@nika.r
@vejula
tak ma tesi, ze je nas viac 😉 asi je to aj tym, sme zeny, co uz narobime.
ja si myslim, ze viac podstatne su i tak skutky, ako to, ci a nakolko verim nejakej dogme 😉 existencia Boha je sama osebe pre mna dogma, co mi staci 😎

olejka
9. aug 2012

@lili_mia ahoj lili, pacia sa mi tvoje otazky...asi som to bola ja co som ta obvinila z polopravd na strane 31...prepac...
bolo to o tom ci je sex len na plodenie ..

uz aj mna obvinili zo sirenia klamstiev...ked som si to spätne precitala..tam na strane 30...uz by som to nerozvadzala dalej...ale islo o ivf , zenie je nutne embryo zabijat a takato je slovenska realita...toto som nasla vcera...
https://www.modrykonik.sk/forum/asistovana-reprodukcia/vlozit-1-alebo-2-embrya-2/
a clanok...
http://www.lifenews.sk/content/výpoveď-otca-zly...

takze aj taketo su klamstva a polopravdy....asi každý trochu klame...len Boh vie celú pravdu!

o Jezisovi a Marii z Magdaly/preco ju vsetci nazyvame vlastne Magdalena???/sa pise v Tomasovom Evanjeliu
http://nerra.host.sk/Da_Vinci/marriage.htm

dost silne a inspirativne na vznik feminizmu...zena ktora sa stane muzom...uf...silna kava!!!
V Jezisovej dobe sa totiz modlili muzi,,dakujem Ti Boze ze si ma stvoril muzom a nie zenou"
zeny sa modlili,,dakujem ze si ma Boze stvoril podla svojej vole"...neviem ci ma tiez neobvini niekto z polopravd ak tie modlitby zneju inac .....

ale podstata tejto modlitby je v pokore...zena bola rozhodne poddana a poslusna v tej dobe...bola len majetok..
Ježiš je úžasný..urobil nás rovnocennými...

Mne to môže byť úplne fuk či bol alebo nebol jeho vzťah k Marii z Magdaly viac....alebo či Ján bol len jeho bratranec lebo v arameičine sa naozaj píše ,,brat"...tieto veci nestoja za pochybnosti...viera je o inom ako su pochybne informacie...

Viac ma zaujímajú mariánske zjavenia keďže bol prípad že aj diabol sa niekomu zjavil v podobe Panny Márie...ako to cirkevná vrchnosť skúma a rozhoduje ktoré pútnické miesto uzná a ktoré nie... nie sme povinný veriť a uznávať ani tie ktoré sú oficiálne...
ale podľa vás ...dá sa aj tu naletieť???

Ja som sa bola na takomto mieste raz duchovne obnoviť a účinok to malo divoký...teeeeeeda...dovtedy som k modlitbe ruženca pristupovala len tak povrchne...ako k verklikovaniu...skôr z povinnosti keď mi to dal kňaz ako pokánie...nevidela som v tom zmysel..

Od návštevy toho miesta...neviem či je vhodné to nazvať mystickými zážitkami ale bolo to fakt nádherné obdobie ako sa mi zrazu pekne dalo meditovať a modlitba bola fakt vnútorná a prežívaná..bolo to také mini obrátenie/lebo človek sa potrebuje celý život znova a znova obrátiť.../Máte skúsenosť???

nika.r
9. aug 2012

@katja78 myslim, ze toto sa da chapat tak, ze Jezis vedel, ze budeme rozdeleni, ale chce nas vsetkych pri sebe. 🙂 len neviem, ci to stado sa mysli uz tu na tejto zemi, kedze opatovne zjednotenie si neviem predstavit, alebo mysli az po smrti, ze budme aj tak vsetci jedno stado, hlavne je nechat sa priviest (verit), pocuvat Jeho hlas a budeme jeho sucastou. (?)

V zasade nevidim problem medzi RKC a protestantmi, sama som z rodiny katolicky a kalvina. U nas nebol problem s tymito vecami nikdy, lebo otec nevie dobre po madarsky a oni maju bohosluzby len madarske a obcas slovenske, takze on nemal problem na Vianoce chodit do katolickeho kostola alebo na put do Levoce, ale zase aj my sme obcas boli na slovenskej kalvinskej bohosluzbe. Problem je u fakt silno veriacich, nie v zmysle zivych veriacich, ale takych detailistov myslim, ktori sa dokazu dotahovat na podla mna nie az takych podstatnych zalezistostiach. lebo moze byt aj silno veriaci katolik, ktory dokaze zit s klavinom, pokial respektuje, ze on sa jednoducho nikdy nebude modlit ruzenec alebo chodit kazdy mesiac na spoved.

lili_mia
9. aug 2012

@olejka jáj ivf, na tom som aj zabudla 🙂 pre mňa je to také .. na jednej strane, čo ak je to možnosť pre páry, ktorým sa to prirodzene nedá, pomôcť, ale na druhej, čo ak je to pokušenie tak ako alkohol, cigarety, drogy? to sa tiež môže niekto obhajovať, že dostal vnuknutie ako zlepšiť svoj pozemský život

mariánske zjavenia .. také ako machuľa v dreve, to neriešim, je to každého osobná vec .. čítala som knihu o fatimských deťoch, aj o Bernadette, viem o Anke Kolesárovej .. a tak ďalej .. chápem, že cirkev roky preveruje, overuje, nestretla som sa s tým, že by mi bolo doslova vnucované, musíš týmto zjaveniam veriť .. ale ohľadom Anky Kolesárovej .. neviem, či iba v Košiciach, či aj inde má svojich priaznivcov, ale podľa mňa je to prehnané ... v čase vojny, či akej situácie im do domu vtrhne cudzí muž a začne sa dožadovať svojich chlípnych potrieb, žena nemá ochrancu .. ktorá žena sa mu dobrovoľne oddá a neutečie? myslím všeobecne, neberiem už taký extrém, že ak mu nedá, tak zabije niekoho .. čiže sa mi zdá na hlavu uctievať dievča, ktoré nechce byť znásilnené, za to, že položila svoj život za záchranu svojho panenstva .. k tomu sa neviem vyjadriť, nech dávajú za vzor Ježišovu matku, ktorá ani po pôrode nežila s Jozefom intímne, to je podľa mňa oveľa krajší a vhodnejší príklad, ved žila po boku muža, ktorého milovala .. proti Anke nemám nič, ale prečo je teda ona uprednostňovaná pred, dajme tomu, africkými dievčatami, ktoré utečú od rodiny, nechcú byť vydaté za starcov

reakciu na ruženec poznám, pre mňa to tiež tak bolo, iba verklíkovanie, ale po bolestnom zážitku a o prosbe, aby tá bolesť odišla preč, nech smútim bez bolesti, ktorá ma ničila, som mala myšlienku .. ruženec .. nemodlím sa ruženec podľa slov, ktoré nám dali .. niekedy mám vlastné, niekedy 10zdravasov a stačí mi to

maja22
9. aug 2012

@lili_mia ukončenie života Anky K. je zo stránky http://anka.hudakcd.sk/ . Myslím, že ide o to, že jej bolo priamo vyhrážané zastrelením a napriek pudu sebazáchovy, ktorý si myslím, je silnejší, ak ide priamo o život, vystavila sa radšej smrti ako potupe. Neviem, čo sa jej odohrávalo v hlave, ale ak bola v tom čase v milosti posväcujúcej, je podľa mňa medzi svätými v nebi. Ide len o to, oficiálne jej svätosť uznať, nevidím na tom nič zlé 🙂

Koncom druhej svetovej vojny sa pri prechode frontu ľudia vo Vysokej nad Uhom ukrývali v pivniciach. Aj Ján Kolesár, prezývaný Hruška, bol s rodinou a susedmi v pivnici pod kuchyňou. Pri prehliadke domu jeden opitý ruský vojak nazrel dnu. Keď zbadal jeho 16-ročnú dcéru Annu, začal ju ťahať von. Hrozil jej, že ak sa mu neoddá, zastrelí ju. Ona však nesúhlasila, vytrhla sa mu z rúk a skočila do pivnice. Vojak za ňou. Namieril na ňu automat a povedal: "Rozlúč sa s otcom!" Dievča vykríklo: "Apočko, zbohom! Ježiš, Mária, Jozef!" Vtom vojak uskutočnil svoju hrozbu a vypálil dve rany.

22.novembra 1944 sa skončil mladý život dievčaťa - mučenice, ktoré si volilo radšej smrť, ako stratu panenstva. Vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom sa o tom nachádza zápis z roku 1944, ktorý urobil tamojší farár - dekan Anton Lukáč. Svedectvo podpísalo päť svedkov.

Pri tomto hrdinskom čine ju podľa zápisu posilňoval eucharistický Kristus, lebo predtým pristúpila k svätej spovedi a k svätému prijímaniu.

lili_mia
9. aug 2012

@maja22 to áno, je to dilema .. oddať sa mu a zachrániť otca s rizikom, že možno aj potom ich aj tak zastrelí .. mne ide hlavne o to, prečo práve ona, to iné dievča nespravilo? presne to sa mi nepáči, meno toho dievčaťa je na slávnostiach pre mladých, robia z toho veľké haló, ale pritom je to pud sebazáchovy.. neviem to vysvetliť, proste ked niekto na teba mieri pištoľou, tak nemyslíš proste na nič, možno na deti, že čo bude s nimi ... ani mučenica sa mi nepáči .. skôr by som volila tragická smrť, ale robiť z nej mučeníka, ked iba reagovala pudom sebazáchovy .. mňa proste moje znalosti z psychológie nepustia 🙂 týrali ju? trápili? ved mučenie .. dotkol sa jej nejak? možo hej, ked ju sotil, udrel, no zastrelil, ak mu nevyhoveje .. nijak ju nemučil .. proste toto ma hnevá .. zneužívajú sa slová, pojmy a dojmy

maja22
9. aug 2012

@lili_mia v tejto dobe, keď je čistota považovaná skôr za hanbu a sexovanie za normálnu vec už od 15-tich, považujem za dobrú vec, že sa kresťanskej mládeži ukazujú aj iné vzory. Môže to znieť čudne, že mučenica čistoty, keď ju nikto nemučil, ale zasa na druhej strane, keď si predstavím tie okolnosti - je vojna, je bežné, že ľudia vtedy strácajú zábrany a správajú sa nemorálne, znásilňovania od vojakov nie sú ničím výnimočným, mladé dievča asi premýšľalo, čo urobí, ak sa v takom ohrození ocitne... Určite to neboli príjemné predstavy, ale keď si predstavím, že by som mala stáť pred voľbou násilie alebo smrť, neviem, čo by som si zvolila... Mám taký nutkavý pocit, že asi život... Nevieme, koľko žien bolo cez vojnu znásilených, nevieme, čo sa odohrávalo v ich hlavách, nevieme, koľké z nich radšej zomreli, akoby mali podľahnúť vojakovi... O Anke sa záznamy zachovali, je v tom trochu aj kúsok národnej hrdosti a ak jej svedectvo má po toľkých rokoch slúžiť k tomu, aby si mladí ľudia vážili svoju čistotu, nehanbili sa za ňu a povzbudzovali k nej aj iných, je dobré, že sa o tom hovorí a že sa jej meno zverejňuje. Je nám to bližšie ako nejaké nekonkrétne filozofické úvahy na tému čistota a sex...

maja22
9. aug 2012

Na odľahčenie témy : krstná mama berie svoju úlohu krstnej vážne a minule vysvetľovala nášmu trojročnému, čo je to prijímanie, prvé sväté prijímanie, rozprávala o Ježiškovi, ako ho prijmeme do srdiečka a podobné teologické úvahy a teda netušila, ako to tá malá hlávka spracúva, ale nádejala sa, že keď nie teraz, raz pochopí, čo to prvé sväté prijímanie je. Ale malý jej zrazu položil otázku: Dottanem na puvé pímanie byčikel jak Jakubko?

Takže krstná mama dostala "školenie" tiež. 😀 Nechcelo sa mi uveriť, že už trojročný si pamätá, čo dostal susedov Jakubko na prvé sv. prijímanie. Ale vyzerá to, že áno 😝 😀 Máme v duchovnom smere čo robiť... 😅

nika.r
10. aug 2012

@lili_mia myslim, ze tam bol v suvislosti s ankou aj nejaky zazrak, podpisalo ho viacero svedkov, vraj v zime a bez pristupu svetla, ked robili nieco okolo hrobu, nasli rozkvitnute biele kvety.
Inak ja tiez taketo zalezistosti svatcov, svatoreceni, blahorecenia atd az tak nemusim, ale asi nejdem rozvijat dalej, nechcem vrtat 😅
Ale stretnutia, ktore sa vo Vysokej nad Uhom organizuju su podla mna uzasnym pocinom. Urcite aj vdaka obetavym a skvelym knazom a organizatorom a mozno ma aj Anka na tom svoj podiel, ktovie. Ale v dnesnej dobe, ked je ocividna kriza tradicnej rodiny a sex pomaly vsade, je skvele, ze sa s mladymi hovori o tom, co je skutocna laska a na akych hodnotach stoji vztah. A tie stretnutia su sirsie koncipovane, nie je to len o Anke, ale aj o Bohu, modlitbe, meditacii, zdielani, rozpravani, problemoch mladych. Snazia sa tam zakomponkvat aj zabavu, humor, ja by som na taketo akcie urcite moje deti pustala, urcite je to krasne a duchovne prezity cas pre toho, kto tam pride. 🙂

kazy
10. aug 2012

Ahoj všem, přicházím sem s velkými otazníky a chci vědět názor vás, katoliček, které hodně hledají a pátrají, než si pustí do života cokoli, co by se jen trochu odchylovalo od učení katolické církve. Narazila jsem na knihu Prekopové a Hellingera "Kdybyste věděli, jak vás miluji". Je to soubor příkladů z rodinných konstelací, a touto terapií se v té knize řeší s úspěchem chování problémových dětí. Mám tedy dotaz především na ty, které o této metodě slyšely - četly něco natolik, abych tu terapii tady nemusela nějak zeširoka vysvětlovat (to bych musela opsat pěkných pár stránek z knihy) Našla jsem totiž dotaz k těmto konstelacím na www.vira.cz a tam je v odpovědi řečeno, že Kodet a Vella (exorcisté a pro mne velké autority) jsou proti, neboť pozitivní výsledek je krátkodobý, kdežto škody (tak jako při využití magie, léčitelství či jasnovidectví) velké. To už je pro mne tak trochu odpověd na mou vlastní otázku, ale zajímá mne názor vás - matek - katoliček, pokud jste se s tímto tématem někdy setkaly. díky

nika.r
10. aug 2012

@kazy ahoj, necitala som tuto knihu, ale citala som od prekopovej Deti jsou hoste, kteri hledaji cestu a ciastocne Maly tyran. Na mna urobila velky dojem, z jej slov slo vela lasky a pochopenia. Netusim, co by mohlo byt Na jej vychovnych principoch "magicke" alebo zle vplyvajuce na duchovnu oblast. terapiu pevnym objatim zacala praktizovat na autistickych detoch, osvedcilo sa jej to. Ja sm to trosku skusala u mojho syna, ale nebolo to dobre, nasli sme si sami intuitivne iny sposob zvladania problemov. Takze verim, ze ak sa u nejakych deti nasilne a nespravne aplikuje, moze im v konecnom dosledku sposobit viac problemov, ako uzitku. Ale to u vsetkych vychovnych metod je tak, treba vzdy individualny pristup. Ale priamo tuto knihu som necitala, tak Ti neviem v uplnosti odpovedat. U mojich deti sa zatial zo vsetkych vychovnych knih najviac osvedcila Proc jsou stastne deti stastne a respektovat a byt respektovan. 😉 Ak na nieco nove narazis, daj vediet, celkom by ma zaujimali konkretnejsie dovody, co sa exorcistovi na Prekopovej nepacilo. 😨

nika.r
10. aug 2012

http://www.vira.cz/Texty/Clanky/Na-podminenou-l...
@kazy citam tento rozhovor s nou, je to hlboko veriaca zena, nevidim jediny problem z nabozenskeho hladiska v jej terapii, nazoroch ci v jej osobe.

maznacik007
10. aug 2012

@nika.r terapia pevnym objatim je pri autikoch dost kontraproduktivna skus sa spytat v teme o auti detoch tak min. 95 percent tuto metodu odmieta a zvysok ju este nevyskusal a aj u deti citovo deprivovanych z decakov a pod.. ja som si dost o tom studovala a aj testovala a neodporucam tuto metodu ... pre tieto deti.... su ine metody ktore uz dnes ponukaju ako terapie ktore su pre tieto deti vhodnejsie...
ja osobne prekopovu neodporucam mozno pre niektore deti je to vhodne ale pre nase isto nie

nika.r
10. aug 2012

Tak pozeram Hellingerove konstelacie a asi bude problem tam. Rozpisovala som sa tu zbytocne, len ma to akosi rozrusilo, kedze Prekopovu mam rada a velmi pozitivne zasiahla do zivota mojej rodinky. 🙂 tak sa drzte, nech sa Vam podari najst tu spravnu metodu, ktorou zvladnete vychovne problemy.

magimary
10. aug 2012

ja zastávam iný názor (ako @nika.r )...
možno nie priamo vo vzťahu k spomínanej knihe, ale k Prekopovej terapii "objatím"...
pohybujem sa medzi autirodičmi a tak si dovolím skopírovať aj text odtiaľ,
ako vravím, je to z iného súdka, ale už toto mi hovorí, že s p. Prekopovou to nebude všetko OK
/mmch, ak by ste vzhliadli ten dokument, o ktorom je v článku reč: "Mámo, táto, obejmi mně", tak by ste videli,
že celé to společnstvo tam funguje ako nejaká zmanipulovaná-hoooodne zmanipulovaná!- sekta...
určite sa to dá nájsť aj niekde v archíve ČT, takže postoj exhorcistov celkom chápem a stotožňujem sa s ním...
pretože "hlboko veriaca žena" môže byť hlboko veriaca v čokoľvek.../,

kopírujem celé stanovisko najznámejšej českej organizácie venujúcej sa autistom:
...
Stanovisko APLA k odvysílanému dokumentu na ČT 2 Táto, mámo, obejmi mě

Na základě četných dotazů rodičů dětí s autismem k odvysílanému dokumentu ČT Táto, mámo obejmi mě, které se týkaly vhodnosti použité terapie u dětí s PAS, vydává APLA toto stanovisko:

Televizní dokumentární pořad Táto, mámo, obejmi mě, odvysílala 23.12. 2010 Česká televize a je možné ho zhlédnout prostřednictvím internetu zde. . V dokumentu je divákovi představena Terapie pevným objetím podle Prekopové (Festhaltetherapie nach Prekop) a její autorka a propagátorka psycholožka Jiřina Prekopová. Pevné objetí je zde prezentováno jako prostředek vedoucí k obnově lásky v rodině.

Terapie pevným objetím se často uplatňuje u dětí s reaktivní poruchou příchylnosti a u dětí s autismem. Jejich účast na terapii je nedobrovolná a dítě je k spoluúčasti donuceno fyzickou restrikcí. Terapie pokračuje i přes zřetelný a jednoznačně vyslovený nesouhlas dítěte, strach a emoční afekt.

Některé postupy v různých terapiích i výchově jdou proti vůli dítěte. Důvod jejich uplatňování však vychází z určitého odborného nebo společenského konsensu (například povinná školní docházka, nastavení hranic ve výchově, smysluplnost domácích úkolů, bezpečnost dítěte apod.).

U terapie objetím je základní myšlenka kontroverzní: emoční pouto s rodičem lze navázat či posílit vynuceným pevným objetím.
Je to skutečně možné? Uvolní negativní emoce, hněv, vztek, zlost, bolest a zklamání prostor lásce? Můžeme si s použitím fyzického násilí vynutit pozitivní vztah u dítěte? Terapie pevným objetím má v České republice řadu obhájců, ale čelí také závažné kritice z řad psychologů, lékařů, právníků i laické veřejnosti. Stres, který dítě při terapii prožívá, může mít u některých dětí negativní dopad na jeho psychické zdraví, způsobit enurézu, vyvolat pocity ponížení, snížené sebehodnocení, u dotekově hypersenzitivních osob velkou bolest, posttraumatický syndrom, rozvoj úzkostné poruchy a dokáže krátkodobě i dlouhodobě hluboce narušit vztah dítěte a jeho rodiče. Příliš silné argumenty na to, aby rodiče s dítětem podstoupili riziko terapie, jejíž teoretický základ vzbuzuje kritiku mnoha uznávaných autorit a institucí.

Postupy vykazující charakteristiky zneužívání a týrání dítěte, neprokázaná efektivita a několik úmrtí dětí více či méně souvisejících s praktikováním různých terapií vedlo instituce a jednotlivce k aktivismu směrovanému k zakázání terapií, které využívají donucovacích technik.
Z etických i bezpečnostních důvodů jsou od roku 2004 veškeré terapie využívající donucovacích technik zakázány v některých státech USA, např. v New Yorku, Utahu, Massachusetts, New Jersey, Pennsylvanii a Texasu.

Profesor psychologie z Mayo Clinic William N. Friedrich specializující se na zneužívání dětí o terapii pevným objetím napsal: "Terapie pevným objetím a různé její obměny nejsou terapiemi, nýbrž trestem a nikdy by se neměly používat.“ V lednu 2006 vydala odborná společnost zabývající se problematikou zneužívání dětí American Professional Society on the Abuse of Children (APSAC) velmi kritické prohlášení (White Paper, Task Force Report) týkající se všech donucovacích metod sloužících k navození emočního vztahu (vazby). Toto prohlášení bylo odborníky v oblasti psychoterapie všeobecně akceptováno a vedlo ke změně v terapeutických postupech.

Ke zrodu nešťastného a mylného přesvědčení o terapeutickém dopadu pevného objetí na děti s autismem přispělo významně v minulosti zejména několik osob navazujících na Kannerovu teorii o autismu způsobeném citově chladnými matkami. V 70. letech se psychoterapeut Robert Zaslow domníval, že lze vytvořit emoční vazbu a kontakt mezi matkou a dítětem s autismem tím, že se v dítěti vyvolá vztek držením proti jeho vůli. Věřil, že vynucení očního kontaktu a vyprovokování silných emocí jako je vztek a strach zlomí obranu ega a umožní dítěti navázat interakci, emoční vztah a akceptovat autoritu. Za poškození zdraví klienta při praktikování této metody byla Zaslowovi v Kalifornii odebrána licence umožňující vykonávat psychoterapeutickou praxi.

V 80. letech nositel Nobelovy ceny biolog a etolog Nikolaas Tinbergen propagoval pevné objetí a navázání očního kontaktu u dětí s autismem. Nesprávně se domníval, že autismus je důsledkem nedostatečně rozvinutého emočního pouta mezi matkou a dítětem a nastolení emoční vazby je klíčem k vyléčení z autismu.

V roce 1988 vyšla kniha americké psychiatryně Marthy Welch Holding Time, v níž terapii pevným objetím navrhovala za vhodnou pro děti s autismem. Stejně jako Tinbergen se Welch v rozporu s vědeckým názorem na příčiny autismu domnívala, že autismus je způsoben narušením emoční vazby mezi dítětem a matkou. Doporučovala dítě držet a zároveň u dítěte vyvolat záchvat vzteku. Ve chvíli, kdy se dítě přestane bránit, začít s technikami emočního připoutávání.

Někteří naši klienti absolvovali terapii pevným objetím a jejich vzpomínky jsou spojené s pocity zahanbení, úzkosti, strachu, vzteku. Báli se, že je rodiče udusí. Dva naši dospělí klienti hovořili o terapeutických setkáních, kterých se jako děti účastnily, jako o „znásilňovačkách“. Část rodičů nebyla schopna metodu vykonávat nebo v ní pokračovat, protože cítili, že svému dítěti nepomáhají, ale ubližují.

Ne všichni chápou pojmy stejně jako obhájci terapie pevným objetím. Terapie je kritiky chápána jako násilí páchané na dítěti, nabídka bezpodmínečné lásky jako vnější kontrola a terapeutický úspěch jako submisivita a vyčerpání dítěte. Podivné a pro dítě nepochopitelné chování rodiče s využitím fyzické převahy vyvolává pocit strachu, paniky, bezmoci. Následuje vyčerpání a podřízení se vůli rodiče. Myslet si, že zdravé láskyplné emoční pouto stojí na těchto základech je podivné. Projevy kladných emocí nelze vždy považovat za terapeutický úspěch, jsme totiž schopni je projevovat i vůči tyranovi (příkladem tohoto paradoxního psychologického fenoménu je tzv. stockholmský syndrom).

V terapii pevným objetím dítě podléhá absolutní fyzické kontrole a neučí se používat a rozvíjet kontrolu chování jdoucí zevnitř. Hněv je emoce, která má ve vztazích mezi lidmi svoje místo. Dítě se má učit rozpoznávat své pocity, umět pracovat se svým hněvem i s hněvem okolí a nezdá se žádoucí, aby podstupovalo terapii, kdy se cíleně a opakovaně „hněv proměňuje na lásku“. Dítě se má naučit nejen milovat, ale také přiměřeně vyjadřovat, kontrolovat a přijímat hněv. Pak se může učit i odpouštět.

Naprostá většina lidí, co pečují o dítě, se shodnou, že není nic krásnějšího než držet dítě v náručí, vzájemně se objímat a vyznávat si lásku. Zejména děti s autismem a reaktivní poruchou příchylnosti musíme někdy projevům lásky trpělivě učit. Láska ale spočívá ve vzájemnosti, spontánnosti a dobrovolnosti. Někdy vede k nalezení oboustranného láskyplného vztahu velmi klikatá cesta. Existuje řada metod a rodičovských technik, které pomáhají rodičům zlepšit vzájemný vztah, a zároveň jsou k dítěti empatické a respektující. Dobrovolné učení se objímání může být klidně jednou z nich.

Každý zpracovává své pocity jinak a má rozdílně nastavenou zónu dotekové intimity. Někomu nedělá potíže se objímat s lidmi nebo se s nimi držet za ruku, i když je vidí poprvé, pro jiné lidi je takový zážitek nepříjemný. Doteková zdrženlivost v žádném případě nesignalizuje žádnou emoční poruchu.

Vynucenému objetí říkáme NE jako rodiče i jako profesionálové.
Uvědomme si, že objetí se sice vynutit dá, ale láska nikoliv.

APLA velmi důrazně nedoporučuje používání terapie pevného objetí u dětí s autismem a potažmo u všech dětí, které s objímáním nebo držením nesouhlasí. Vynucené a dlouhotrvající pevné objetí považuje za metodu neetickou ohrožující psychické i tělesné zdraví dítěte.

U dětí s autismem APLA doporučuje využívat techniky založené na prevenci, snažit se o rozvoj komunikačních a sociálních schopností a zajištění bezpečného prostředí s dostatkem vizuálních informací, které dítěti sníží adaptační problémy vyplývající z diagnózy autismu, zvýší jeho pocit bezpečí a ochotu navazovat sociální kontakt.

Fyzickou restrikci doporučuje využívat jedině v případě závažného problémového chování ohrožujícího zdraví nebo majetek, a to pouze po dobu nezbytně nutnou. Její používání lze provádět jen za určitých podmínek chránících zájmy klienta. Tato technika zvládání problémového chování nemá s terapií pevným objetím shodný teoretický základ a jejím účelem není posílení emočního pouta, nýbrž ochrana.

Emoční pouto je vhodné rozvíjet empatickou interakcí více respektující dítě, jeho deficity, senzorickou přecitlivělost a reciprocitu emočního vztahu a posilováním sociálně emočních dovedností.

APLA protestuje proti používání fyzické síly k vynucení a udržení pevného objetí u dětí, které s objetím nesouhlasí. Vynucené objetí dítěte považuje v kontextu Terapie pevného objetí dle Prekopové za formu týrání dítěte a psychického ohrožení jeho vývoje.

APLA se neztotožňuje ani s názorem, že terapie využívající vynucený fyzický kontakt vede k posílení emočního pouta mezi matkou a dítětem.

Výňatek z Evropského metakodexu etiky psychologů související s názorem psychologů v APLA na používání terapie pevného objetí v ČR u dětí:

Psychologové mají všeobecnou zodpovědnost za kvalitu a následky profesionálních činností psychologa.
Psychologové mají náležitý respekt k základním právům, důstojnosti a hodnotám všech lidí a zároveň napomáhají tomu, aby tyto principy byly podporovány a rozvíjeny.
Psychologové jsou si vědomi své profesionální a vědecké zodpovědnosti vůči svým klientům, své komunitě i vůči společnosti, v níž žijí a pracují.
Psychologové se vždy vyhýbají tomu, aby někoho poškodili, a zodpovídají za svou činnost a pokud je to možné, přesvědčují se o tom, že jejich služeb nebude zneužíváno.

Za tým pracovníků Asociace pomáhající lidem s autismem- APLA Praha
PhDr. Kateřina Thorová, Ph.D.

ředitelka metodického střediska APLA Praha, psycholog a předsedkyně APLA ČR (text vyjadřuje oficiální stanovisko APLA)

nika.r
10. aug 2012

@maznacik007 tak sa mi zdalo, ze robila s autistami, ani nam sa to neosvedcilo, ale za to aj tak vela jej nazorov na vychovu a vztahy v rodine su podnetne.

nika.r
10. aug 2012

@magimary ja som tuto metodu skusala a aj od nej upustila. Ale viem, ze u niektorych deti to funguje, ja som o nej necitala celu knihu, len v kratkosti v knihe Deti jsou hoste. Islo o to, ze ak dieta vzdoruje, hneva sa, nepocuva, rodic ho objime, nehneva sa nanho, nekrici, nebije ho, neignoruje, ale objime. A to som ja vnimala ako podstatu a ako nieco nove, ze bezne reakcie su krik, hnev, niekde bitka, prinajlepsom ignoracia a dieta si odnasa len ze ma nepochopili, nedovolia mi co chcem, nemaju ma radi, nezalezi im na mne...objatim v napatej situacii mu ukazem, ze ho milujem, aj ked sa hneva a aj ked mu nieco nechcem dat, nie je to pre to, lebo ho nemam rada...dieta si neuvedomuje, co znamena odopriet mu nieco pre jeho dobro, ak rodic nad dietatom stoji a len opakuje, nemozem Ti dat noz, lebo sa porezes, ak dieta ten noz chce. Ale objatim, pohladenim, opakovanim, ze ho lubim som pri nom, prezivam jeho emocie s nim. Idealne je, ze sa dieta upokoji, pochopi, ze rodic ho miluje vzdy so vsetkym, aj ked sa hneva vysledkom nie je konflikt, ale zmierenie. To vysvetlujem ako som tuto terapiu pochopila ja a preco som sa pokusila ju aplikovat. Ale citila som, ze to nie je ono, aj moj syn odporoval, pochopila som, ze si treba vediet prezit aj negativne emocie a vediet ich spracovat. Nebudem vzdy pri nom, ked ho nieco rozrusi, aby som ho objimala, musi sa naucit jednak hnev ovladnut a jednak aj rozumovo spracovat dovody hnevu a konfliktu. Preto som upustila po niekolkych vyskusaniach. Ale inak velakrat ponukam synovi, ked je rozculeny a hneva sa na mna, ci si nepride ku mne sadnut a neporozpravame sa a velakrat skoncime v objati a naozaj takto riesime nezhody. Ale samozrejme, dobrovolne objatie a zmierenie je niecom uplne inom, ale v tak cisto v principe my to vlastne aj pouzivame. 🙂

nika.r
10. aug 2012

Este som k pevnemu objatiu chcela, ze je dolezite komunikovat. Aspon tak to chapem, ze nie proste dieta len zdrapit a nepustit, ale aby ta naruc bola naozaj milujuca. Teda hovorit dietatu, co sa deje, preco jeho spravanie nebolo spravne, ze ho mam rada napriek vsetkemu, vyzyvat ho, aby aj ono zo seba dostalo emocie.

Ja som si z toho odniesla, ze treba hranicu urcit s laskou a pochopenim. Lebo v tej terapii ide aj o to, aby dieta nadobudlo pocit istoty, ze je niekto vacsi ako ono, na koho sa moze spolahnut. Vlatne sa to doplna so vseobecne uznavanym tvrdenim, ze deti potrebuju hranice, pretoze inak stracaju istotu. Mozem hranicu urcit tak, ze poviem razne nie a dieta sa hadze po zemi, mozem mu pekne vysvetlovat a dieta sa stale hadze po zemi alebo ho mozem objat a bude sa hadzat v naruci. 😉 ja som si vybrala vysvetlovanie, dat priestor na vyburenie a ponukat pomojkanie, nech sa nakoniec udobrime.

mexx
11. aug 2012

Prikladam link na ten dokument (aspon dufam, ze je spravny a pojde to): 😉

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10267432237-...

olejka
11. aug 2012

@lili_mia nuz ja zareagujem oneskorene takze len k machule v dreve...je to jedna vec a obraz ktory nenamalovala ludska ruka , farby na nom sa nedotykaju platna, len sa vznasaju...druha...takisto vizionari v tranze ktori nevedeli vysvetlit badatelia/to je sucasnost/

verim ze Maria je Bozia Matka a ak by existovalo doplnenie biblie o Marianske zjavenia....minimalne Lurdy, Fatima a Guadalupe by tam rozhodne patrili..ide o to ze v tychto zjaveniach nezaznelo nic nove, nic co sme uz nepoculi od Jezisa a evanjelistov......asi len napomenutia Bozej Matky k obrateniu...preto je postoj cirkvi taky aky je...
Keby som nemala osobnu skusenost asi neuverim ani
http://www.horazvir.sk/svedectva.php
takisto ze ruzenec pomaha vo fyzickych bolestiach...tiez som o tom neraz bola dojimavo presvedcena
😉

K tejto technike...Terapia objatim...ja myslim ze je to nieco podobne ako s Vojtovkou...takisto ide o nekrestansku techniku...,,vyyvojova kineziologia"..pritom ked som s malou cvicila chodili sme k pani co mala vsade rozvesane svate obrazky 😵
http://mariapro.cz/2012/02/reiki-kineziologie-a...

ale pomohlo to a knazi nevedia co maju povedat...pokial je akupunktura vykonana bez ,,zariekania a vzyvania vselijakych duchov" je z cirkevneho hladiska ok...pokial je vojtovka bez kadejakej ezoterickej hudby a temnej pomoci tak asi tiez.....duuuuuuuufam 😅
Nie je to podobne s touto Terapiou objatim????

olejka
11. aug 2012

NASA prináša zaujímavosti o obraze Gaudalupskej

Výsledky vedeckých výskumov na obraze Panny Márie Guadalupskej, ktorý na zástere sv. Juana Diega, (domorodcami nazývanej „tilma“), nebol namaľovaný ľudskou rukou.

Oftalmologické štúdie vykonané na očiach Márie ukázali, že na približujúce sa svetlo sietnica reaguje rovnako ako sietnica živého oka. Teplota vlákna tkaniny, z ktorej bola tilma zhotovená, udržiava konštantnú teplotu 36,6 °C, rovnako ako telo živej osoby. Prostredníctvom fonendoskopu počuť pod opaskom odevu Panny Márie (naznačujúcom jej tehotenstvo) tep, rovnako ako u dieťaťa v maternici,115 pulzácií za minútu. Ďalej podľa agentúry NASA materiáli, ktoré tvoria farby obrazu, nepatria k prvkom známym na Zemi. Ba čo viac, prostredníctvom laserový lúčov je vidieť, že farby textílie sú tesne nad plátnom, bez toho, aby sa ho dotýkali. A ešte jedna pozoruhodnosť: hviezdy viditeľné na plášti Panny Márie odrážajú presnú konfiguráciu neba nad Mexikom v zimnom slnovrate, v deň, keď došlo k zázraku –
12 . decembra 1531

nika.r
11. aug 2012

@olejka zaujimave je, ze vojtovku vo velkom odporucaju klasicki lekari. My sme si tiez s tym prezili svoje, nastastie mi intuicia vravela, ze je to nespravne a vyhladali sme si este jedneho lekara, aby posudil stav dcerky, ci je to naozaj potrebne. Mali sme stastie na velmi otvorenu pani neurologicku, ktora velmi odsudila sucasne "liecenie" vojtovkou deti aj s drobnymi vyvojovymi odchylkami. Zalomila rukami, ze nase uplne zdrave dieta ju cvici, pricom dr na rehabilitacii nam dcerin stav vykreslila, ze prinajlepsom bude mat len slabsiu polovicu tela, prinajhorsom ani nech nechcem vediet, co by bolo, cvicit musime.

Baby, k tej vychove uz len tolko, ze Jezis nam dal myslim velmi dobry priklad, akymi rodicmi mame byt. Miloval, odpustal, vysvetloval stale dookola, chapal, neodsudzoval, obetoval sa, bol spravodlivy, ale dal nam aj jasny smer a "hranice", z ktorych nepopustil. 😉