icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

mamkabeika
18. aug 2012

@jandl Na tom teda pokrytecké nič nevidím 😉 O tom očkovaní nevedeli a pýtali sa, ako to bolo. Či matka to dieťa nepotratila prirodzene alebo schválne bez toho, aby bola nútená. Ale žiaden veriaci, pokiaľ by vedel túto pravdu, že šla na potrat donútením, by niečo podobné nepodporoval. Mnohí o tejto skutočnosti nevedia.

Pokrytci by boli vtedy, keby o tejto skutočnosti vedeli a podporovali myšlienku očkovania a zároveň odsudzovali IVF na základe manipulácie s embryami.

Homeopatiká s týmto nič spoločné nemajú 😉

mamkabeika
18. aug 2012

@jandl Chcela by som vedieť, ako si to ospravedlnila tvoja švagriná

vejula
18. aug 2012

@acacia
@werumka ehm, zrejme sa vam budem musieť ospravedlniť. Asi som vaše poznamky pochopila zle.. Acacia ja som pochopila tu vetu čo si napisala, že dalšia absurdita je debata okolo potratenych deti, že naražaš prave na rozhovor o MMR vakcine a vy ste sa zrejme rozpravali o spase nenarodenych deti s ohladom na dedičny hriech. Tak sa ospravedlnujem, asi som to zle pochopila

vejula
18. aug 2012

a automaticky mi na to nadvezovali tie srandičky o pribalovych letakoch (myslela som, že hovorite o prib. letakoch danej vakciny) Tak sa mi to nejako poplietko, pokial ste hovorili o niečom inom tak sa ospravedlnujem

molka
18. aug 2012

@jandl @vejula ale Cirkev sa k tomu vyjadrila vo vyhlásení, ktoré vydala Pontifikálna akadémia pre život. Píše sa tam o tom, že ľudia sa majú dožadovať eticky prijateľných vakcín, ale pokiaľ sa to nedá, nech sa rozhodnú podľa svojho svedomia. Pokiaľ by mal rodič pocit, že jeho nezaočkované dieťa bude ohrozené na živote, Cirkev ich predsa nemôže nútiť neočkovať. Je to strašne diskutabilné, tam sa nedá jednoznačne povedať veriacim v kostole - neočkujte, inak máte hriech! Ale najviac mi na tom vadí to, ako druhých odsudzujute. Právo posudzovať má len Boh, on vidí do nášho srdca a nikto iný nemá právo odsudzovať konanie druhého človeka. Môžete ho upozorniť, ale rozhodnutie aj zodpovednosť je na ňom.

jandl
18. aug 2012

@mamkabeika Zeptala se mě,jestli bych svému dítěti nenechala v případě potřeby transplantovat ledvinu od člověka,který zemřel při autonehodě.Matka potratila.Její problém.Potrat by stejně vyhodili,tak co mi na tom vadí.Ona očkovat bude. Tak se omlouvám,že to vyznělo,že mám všechny tady za takové. Homeo jsem tady nestrávila proto,že jsem byla v situaci,kdy jsem chtěla řešit chronické problémy dětí.Byla to jedna z možností.Lékaři mi opravdu nepomohli.Vadily mi tu názory na homeo jednoznačně negativní.Všem tu přeji zdravé děti a aby se nemuseli alternativami vůbec zajímat.Zdravý nemocného těžko pochopí.Samo,plně si uvědomuji,že jsou pro nás důležitější věci,než zdraví za každou cenu.

jandl
18. aug 2012

@molka,máš pravdu.Chtěla jsem jen upozornit,ne vnucovat.Nepovedlo se mi to slušnou formou.Omlouvám se všem.

molka
18. aug 2012

@jandl ja sama som ťažko chorá a uživala som aj homeo. Pomáhalo mi, ale len určitý čas. Mne ho dokonca ani kňaz nezakazoval, ale ja som začala mávať zlý pocit, že to užívam. Až raz sa stalo, že som si už nemohla dať ďalšiu dávku, mala som z toho zmätok, rozum mi hovoril "užívaj to", ale podvedomie sa bránilo. Nakoniec som pochopila, že ak ma chce Boh vyliečiť, urobí to aj iným spôsobom, nemusím užívať niečo, čo je také diskutabilné. Sranda je, že o pár mesiacov som sa dostala k takému prípravku, ktorý mi fantasticky pomáha a aj preto sa cítim zdravotne oveľa lepšie, než pri homeo.
Ja nikomu nechcem vnucovať myšlienku, že homeo je zlé. Myslím, že to nikto nevie 100% povedať, možno budeme veľmi prekvapení, aké je to bezpečné. Ale ak sa ma niekto spýta na názor, poviem čo si myslím.

vejula
18. aug 2012

@molka prepač, ale skutočne si mysliš, že ked žena neda zaočkovať dieťa proti mumpsu osypklam a rubeole tak je ohrozene na živote???? A čo ked sa človek citi ohrozeny na živote ked uživa ATB a tak kvôli zachovaniu vlastneho zdravia siahne po homoeopatii. Toto cirkev tiež uznava?

vejula
18. aug 2012

@molka alebo čo ked človek ktorý sa chce vyliečiť (citi sa ohrozeny na živote) podstupi nejake liečenie pomocou metod vychadzajucich z vychodnych naboženstiev, to tiež cirkev uzna?

molka
18. aug 2012

@vejula ja si to samozrejme nemyslím, tiež som túto vakcínu odmietla. Ale mám kamarátky, ktoré si to myslia, nemôžem im to vyčítať, ak sú o tom presvedčené. Pri dnešnej mediálnej kampani na vakcíny sa im ani nedivím.

vejula
18. aug 2012

@molka A ešte tolko, že na omši som nikdy nepočula, že by sa o tejto skutočnosti čo i len naznakom niekto zmenil, pričom pred volbami su kazne plne vsuvok, ktore poukazuju koho voliť (obyčajne KDH - najväčšieho propagatora očkovania, takže už asi vieme, prečo sa v kostoloch nehovori o nemoralnosti niektorych vakcin) pred sčitanim ludu, dokonca biskup napiše pastiersky list, ako je treba sa hlasiť ku kresťanom, kazať o tom ako hriešne je umele oplodnenie, akým smrtelnym hriechom je homosexualita, ako sa vyhybať rôznym pochybnym uzdravovačom...
Neviem v čom je problematika vakciny MMR menej zavažna ako všetky tieto skutočnosti 😖

molka
18. aug 2012

@vejula Cirkev nikomu nič nezakazuje, ona len odporúča. Je to na človeku, či bude navštevovať liečiteľov alebo koho chce. Cirkev len vraví "pozor na to". Mne nikto nič nezakazoval, pochodila som asi všetkých liečiteľov a vyskúšala skoro každú alternatívu. Vedela som síce, že by som tam nemala chodiť, ale chodila som. Potom som aj tak dopadla...ale to tu teraz nechcem rozoberať. Sama som sa rozhodla, že to viac nechcem, sama som sa rozhodla vysppvedať sa z toho. Kňaz mi dokonca vravel, že nemám hriech, ale ja som to aj tak chcela na spovedi vyznať. Ale teraz už píšem príliš dôverné veci, to už nechcem.

vejula
18. aug 2012

@molka to mi je luto, že maš take problemy 😔
Mne ide len o to, že napr aj tu v diskusii su veci, o ktorych hovoria veriaci celkom otvorene a propaguju to ako jedinu pravdu (vid napr diskusiu o IVF) Ale ked niekto napiše, čo si mysli o nemoralnych vakcinach, tak hned niekoho odsudzuje, ako si napisala vyššie. To mi pride trošchu zvlaštne, take nerovnopravne

molka
18. aug 2012

@vejula ja som sa už dávno zmierila s tým, že byť kresťanom ešte neznamená byť dokonalým človekom. Naozaj sa musím veľakrát hanbiť aj za seba, že sa chovám tak, ako by sa kresťan chovať nemal. Ale zase si poviem, že Boh našu nedokonalosť chápe, dôležité je aspoň sa snažiť žit čo najlepšie a po každom páde zase vstať.

vejula
18. aug 2012

@molka ved to určite. ZA koho hriechy by potom kristus umrel, keby sme boli dokonalí? Nikto, žiaden človek nieje dokonaly. JA mam od toho na mile mile daleko

mamkabeika
18. aug 2012

@jandl V našej rodine sa mnohí zaoberajú alternatívnou, nie však homeo. To nám totiž (vďakabohu) nikdy nezaberalo. Užívali sme to ako lentilky. Teraz, keď už máme s manželom vlastnú domácnosť, homeo neberieme, kvôli dôvodom, ktoré tu baby uvádzajú. Využívam bylinnú liečbu, kde sa tie účinné látky nachádzajú v takých množstvách, ktoré dokážu daný zdravotný problém ovplyvniť a v mnohých prípadoch aj vyliečiť, a to vtedy, keď tradičná medicína nezaberá (napr. chronické stavy). Sú to dary od Boha.
Keby som si mala vybrať medzi vierou v homeo a vierou v Boha, že ma (napr. pomocou svätenej vody) vylieči, určite si vyberám svätenú vodu. Keďže konkrétne liečivo na akýkoľvek zdravotný problém ani v homeo nie je.

No keď sa nakukneme homeopatikám "na zúbok", zistíme, že väčšina z nich je v podstate najdrahším predávaným cukrom na svete.

mamkabeika
18. aug 2012

@jandl Lenže tá švagriná zrejme nechápe, že tú ženu psychickým nátlakom (že jej dieťa bude choré) na potrat vlastne prinútili 😒

maja22
18. aug 2012

@jandl to isté napadlo aj mne, je prirodzené, že využívame pri transplantáciách orgány mŕtvych ľudí, asi treba zdôrazniť, že je nemorálne a neetické kvôli transplantácii niekoho zabiť a podobne nemorálne je to aj pri umelom potrate.
@vejula myslím si, že kňazi nejako homeopatiu a vakcíny neriešia, lebo je o to malý záujem od nás veriacich a ich v podstate nič nenúti si o tom študovať čosi viac. Podobne ako my sú oboznámení len s tým, čo je u lekára na plagáte a ja keby som nechodila sem na MK, asi doteraz nič o tom netuším. Asi by to chcelo viac sa dožadovať - v katolíckych, resp. kresťanských médiách - napr. isté ústretové kroky v tomto urobili v rádiu Lumen, ale tiež bola redaktorka zaskočená, o nemorálnosti istých vakcín dovtedy nepočula... Pýtať sa kňazov a pod. Ja som sa len jedného pýtala na homeo a on mi dal kontakt na lekárku, ktorá homeo používa a je katolíčka, že ona mi vysvetlí... Tým, že cirkev sa k homeo nevyjadrila nijako rázne, akoby stále čakala, čo sa z toho "vykľuje", samotní kňazi asi nepovažujú za potrebné dávať k tomu nejaké vyhlásenia. Ale zažila som aj kňaza, ktorý homeo v kázni rovno odsúdil a povedal, že diabol veľmi rád napodobňuje Boha, aby získal ľudí na svoju stranu, ale on nikdy nedokáže uzdraviť ako Boh - telo i dušu, on len problém odsunie do inej oblasti...

werumka
18. aug 2012

@vejula Nene, my jsme diskutovaly o homeopatikách (to byly ty příbalové letáky) a pak jsme mluvily o problematice zatížení rodových kořenů... o očkování vůbec 🙂 Moje poslední věta k tomu zněla, že si to budu muset ještě trochu přechroustat. V sobě i se třeba poradit - tím, že to pro mě byla celkem ne příliš známá informace, tak bych tu nerada šířila nějaké své dojmy.

acacia
18. aug 2012

@vejula O čem to píšeš? Nikdo o zabití embryí nic nepsal. Celý ten příspěvek jsem nepochopila.

acacia
18. aug 2012

@kazy Bože můj... žiješ ve Starém zákoně? Vykládáš si Písmo "sola sriptura"? Pokud ano, tak na to nemám co říci. Je to verš vytržený z kontextu.

vejula
18. aug 2012

@acacia ano zle som si vysvedtlila vaše prispevky, už som sa ospravedlnila, ked mi došlo že ste pisali o niečom inom. 😉 Moja chyba

lucka_220809
18. aug 2012

@evkasus podla mna vianoce su ludskou oslavou 🙂 a mnohe aspekty, ktore v ramci vianoc i krestania maju, su pohanske. a bozkava sa kdeco... v Krakowe napr. kde som bola este pred rokmi na puti na mieste sv. Faustiny ma som cakala v rade ku klakatku k obrazu Bozieho Milosrdenstva. Ked som sa dostala na rad a klakla si, aby som sa pomodlila, teta drziaca klakatkovy dozor 😀 nervozne poklepkala na zaskleny kusok odevu sv.Faustiny, lebo som ho nepobozkala.. bo vsetci ho tam za radom bozkavali. A to je modlosluzba a moze sa ktokolvek snazit to aj na zabu premenit...
Je mnoho malych krokov vedla, na ktore ked si ludia zvyknu a zziju sa s nimi, tak to hromadne presvedcenie je ako zaliate do betonu a clovek nevidi pre svoje oci uplne jasnu podstatu veci.
@nika.r

lucka_220809
18. aug 2012

@nika.r
"Babky si bozkavaju ruzence, klakaju pred sochami svatych, mnohe aj obycajne obrazky v modlitebnych knizkach bozkavaju...ako jasne, oficialne cirkev nikomu nevravi, aby tie ruzence nosil a bozkaval, ale ludia podla mna malo o tom vedia. Bola som raz na navsteve u jednej pani, ktora mala doma normalne urobeny taky kutik s velkou sochou Panny Marie, palila si tam sviecky a pravidelne menila kvety vo vaze, klacala pod nou a modlila sa ruzenec...no podla mna modlosluzba ako vysita, az hroza na mna z toho isla "

ano je to modlosluzba ako vysita... a vidis, stale si to niekto precita a povie, ze to modlosluzba nie je a ze Mariu ten clovek neuctieva ako Boha ale je to cosi uplne ine.... Joj, ide ma rozdrapit z toho sem tam ☹ , pardon za expresivnost 😀 😀 😀

nika.r
18. aug 2012

@lucka_220809 suhlasim s Tebou, aj podla mna je to modlosluzba 😔 verim, ze u mnohych aj neumyselna. Ale Jezis jasne povedal, "ja som cesta, pravda a zivot. Nik nepride K Otcovi, iba cezo mna." (jn, 14,6) takze naozaj neviem, ci Boh potrebuje, aby sme prosili o orodovanie svatych alebo sa modlili pod sochami

zuzkalenka
18. aug 2012

Ja sa žiadnej soche neklaniam, ruženec nepoužívam modlím sa ho ale bez pátričiek mám desať prstov tak prečo ich nevyužiť 😉 a obrázky som vo sv. Škapuliary tak akurát tam je každodenná moblidba a na konci je že pri bozkávaný sv. škapuliara tak akurát vtedy pobozkám obrázok tak to je asi tak všetko.

@nika.r tiež si myslím že ľudia to až moc preháňajú.

maja22
18. aug 2012

@nika.r Boh to nepotrebuje, on vlastne nič "nepotrebuje", ani naše modlitby ani nič, on si proste vystačí sám, aj keď v podstate "sám" nie je, keďže je Najsvätejšou Trojicou a žije v láske Otca, Syna a Ducha Svätého. To my ľudia potrebujeme s ním komunikovať, my z neho čerpáme silu, učíme sa láske 🙂 . Modlitba nie je o tom, že ja Bohu niečo dávam, ale že mňa to nejako premieňa k lepšiemu. Boh sa nám dáva, lebo nás má rád, lebo nás stvoril, lebo chcel. Ale nie preto, že to nutne potreboval. Ale súhlasím, že sú ľudia, ktorí to majú "pomýlené" a akosi nevedia budovať svoj vzťah s Bohom, tak si hľadajú iný spôsob, ako s ním mať kontakt - cez svätých a cez Máriu. Sú ľudia, ktorí nezažili vlastného otca ako láskavého, milujúceho človeka, skôr ako tvrdého vychovávateľa, prísneho a bez prejavu uznania. Takí ľudia ťažko pochopia, že Boh = milujúci otec, ich ľudská skúsenosť je proste iná a pred Bohom majú podobný rešpekt ako pred vlastným otcom. Pričom mohli mať láskavú mamu, zažili to a vedia si to predstaviť, preto ich pohľad na Máriu ako na mamu je bez zábran, upnú sa na ňu. Tých dôvodov môže byť viacero, prečo si ľudia obľúbia svätcov, Boh vidí do ich sŕdc a určite chápe ich pohnútky. Ak komunikujú so svätými, aby vedeli ľahšie uplatňovať evanjeliové zásady lásky k blížnemu, nemusí ísť nutne o modloslužbu. Najmenej komplikovaný asi máme vzťah s Pánom Ježišom - bol to mladý človek, plný zápalu a porozumenia voči ľudským slabostiam a zároveň sám trpel, s ním sa z Božskej Trojice asi komunikuje najľahšie, vieme si k nemu nájsť cestu 🙂

zuzkalenka
18. aug 2012

@maja22 hmmm, dobre si to napísala sa mi to páči

kazy
18. aug 2012

@acacia

acacia @kazy Bože můj... žiješ ve Starém zákoně? Vykládáš si Písmo "sola sriptura"? Pokud ano, tak na to nemám co říci. Je to verš vytržený z kontextu.

Nevykládám si Písmo nijak, nestudovala jsem KTF a Tebe jako té studované a té, která má názory co se mi doposud dobře četly i chápaly jsem se zeptala, jestli a jak si tento verš v souvislosti s naší diskuzí vyložit. Ptala jsem se jako neznalá a hledající, ale takový odpálkování jsem teda nečekala, rovnou si mi mohla napsat, že s blbečkama, co tomu nerozuměj, se bavit nebudeš. Proč okolo sebe tak kopeš? Mohla bys nás poučit, mohly bychom se od Tebe něco dozvědět (to myslím vážně) a místo pořádných odpovědí se od Tebe dozvídám jen že je něco "padlé na hlavu", "absurdní". Tak mi ten kontext doplň, já se ráda nechám poučit.

evkasus
18. aug 2012

@lucka_220809 Tak ja uz k tomuto nemam asi co napisat.
Pre mna osobne nie je ani modlitba ruzenca ani ucta k P. Marii a k inym svatym modlosluzbou. A v podstate nechapem, ako to niekto tak moze vnimat. 😔