Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@zuzkalenka Fíha, to vyzerá byť veľké 🙂 Ja som dnes zamiesila na druhú várku medovníkov, lebo prvú sme už zjedli a Tomáš mi už zjedol aj štvrtinu venca 😒 Keď som ho hrešila, že to nemá papať, tak mi povedal, že mám urobiť druhý... Tak sa rozhodujem, či znova medovníkový, alebo teraz vyrobím z ihličia, to síce opadá, ale snáď bude mať dlhšiu trvácnosť... 😀
Ahojte baby!
Tak zajtra tu máme poslednú 4 adventnú nedeľu a potom dlhý týždeň do štedrého dňa 😉
Ako rýchlo to prešlo že? Koláčiky už máte napečené? Mi sme už niečo začali len sa bojím če to do vianoc zjeme 😀 😀 😀
Šťastné a veselé vianoce prajeme veľa radosti s príchodu Krista.
Veľa zdravia šťastia v Novom roku 2012 😉
@zuzkalenka Podobne aj tebe, tvojej rodinke a všetkým, čo to tu čítajú 🙂 Božia láska prišla na svet v podobe dieťatka, už svojím príchodom nám veľmi veľa naznačil, máme čas na stíšenie a premýšľanie a tiež dôvod na veľkú radosť, je to krásny čas, Božie požehnanie všetkým 🙂
Obrátenie svätého Pavla, apoštolaB
(sviatok)
Sk 22, 3-16 alebo Sk 9, 1-22
Ž 117, 1. 2
Refrén: Choďte do celého sveta a hlásajte evanjelium.
Mk 16, 15-18
Aleluja, aleluja, aleluja.
Ja som si vás vyvolil zo sveta, aby ste išli a prinášali ovocie a aby vaše ovocie zostalo, hovorí Pán.
Tieto čítania sa berú aj na votívnu omšu o svätom apoštolovi Pavlovi.
Máte nápady, čo zorganizovať vo farnosti, aby sme oslávili národný týždeň manželstva? Mne napadlo zatiaľ v nejaký večer premietnuť film - napr. Fireproof alebo niečo podobné. Len v našej obci sú cez víkend v tom čase plesy, tak neviem, ktorý deň zvoliť. Ešte som ani nehovorila s p.f., čo si o tom myslí, ale asi ho oslovím. Už sa to blíži, nie je až tak veľa času na premýšľanie. Dajte dáke dobré tipy, čo a akou formou urobiť verejne 🙂
Nikto nič? Žiadne nápady? 😕
a čo také obnovenie manželských sľubov na sv. omši
nazbierať manželov a odslúžiť omšu za poďakovanie že sú tak dlho spolu 🙂
@maja22 ahoj no čo vymyslela si niečo?
@zuzkalenka nuž, stále som v štádiu premýšľania 😅 Resp.hľadám nejaký dobrý kresťanský film s manželskou tématikou, lebo Fireproof neviem zohnať... Ak o nejakom vieš, poraď 😉 .
@maja22 skúsim sa spítať môjho brata študoval v seminári 4 roky možno bude vedieť poradiť 🙂
potom ti dám vedieť
baby? moze mi farar odmietnut pokrstit dieta, ked nemam birmovku? s mm sme normalne zosobaseni v kostole, on ma vsetko, ja nemam tu birmovku.. lebo teda farar sa mi pravidelne vyhraza a nuti ma aby som si ju urobila,ze som prisahala pri svadbe na bibliu, ze su ju urobim..lenze on vtedy tvrdil ze to bude formalita, ze len pridem , ked budu birmovat a riesime to..ale potom zmenil po svadbe pesnicku a nuti ma chodit s detmi na tie ich nauky..a ja teda nemam absolutne chut ani zaujem sa ucit vsetky tie veci po chorvatsky.. pls poradfte
@lucinocka no, napr. u nás je to po novom tak že musia byť pokrstený rodičia majú mať prvé sv. prímanie a birmovka by mala ťiež byť ale môj muž nemá birmovku a bolo to v pohode len mu povedal že ak chce tak si ju môže doplniť ale nenútil ho len že ak chce.
Aj krstní rodičia musia byť katolíci zo všetkým a nesmú byť rozvedení 😖
@maja22 môj brat povedal že filn by sa dal zohnať v spolku sv. Vojtecha alebo na stránke tv. Lux tak skús pokukať dúfam že niečo nájdeš 😉
Držím palec.
a čo tento film je to síce komédia ale celkom fajn: http://www.niagara.sk/dvd-film/knaz-je-podes
a tu sa to dá stiahnuť http://onlinky.com/film-3917.html
@zuzkalenka ten film som videla už dosť dávno, ale som aj zabudla podrobnosti, matne si spomínam, že som sa celkom bavila, dík za tip 🙂
@lucinocka neviem poradiť, dosť zvláštny problém 😅 Manžel je Chorvát? Napadlo mi, že či by ten kňaz nepristúpil na dohodu - ty sa potrebné veci naučíš v slovenčine a on ťa môže potom "preskúšať " - manžel by len prekladal... Predpokladám, že ide o podobné znalosti o Písme, Cirkvi a sviatostiach, ako sa vyžadujú tu, takže v tomto by to nemal byť problém...
Ahojte.... nejako nam to tu viazne,,,, priznam sa, nemala som nejako ani ja cas sem prispievat 🙂 ale uz sa posnazim, hlavne v tomto postnom case by sme sa mali povzbudzovat 😵
Odporucam aj tym, co su na FB stranku: "Jezis ma nikdy neopusti, lebo najlepsi priatel neopusta."
Povzbudenie na nedelu odo mna :
"Neboj sa, veď ja ťa vykúpim, po mene ťa zavolám, ty si môj. Keď sa budeš brodiť vodami, budem s tebou, a keď riekami, nepotopia ťa, keď pôjdeš cez oheň, nepopáliš sa...Pretože si drahý mojim očiam, vzácny a ja ťa milujem, vydám ľudí namiesto teba a národy za tvoj život. Neboj sa, veď som s tebou ja" (Iz 43, 1-5)
Pozehnanu nedelu 😵 😵 😵
@lucinocka ahoj. Už si nejako poriešila ten svoj "problém" s birmovkou? Mne tak napadlo, že byť v takej situácii, vyskúšam si ju urobiť na SVK. Viem že bývaš tam, ale možno sa ti ešte podarí prísť na SR kým sa malé narodí... alebo... nie je niekde v okolí, aj širšom slovenský kňaz nablízku?
P.S.: ako tehulkuješ?
@malapepka zatial som to neriesila, nechcem sa zybtocne znervoznovat somarinami, aqj tak som dost nervozna ci je vsetko ok, ako sa ma malinke a tak🙂 este tyzden a sme na mieste, kde sme v lete skoncili, potom sa mi hadam trosku ulavi, zatial si tehulkujem dobre, nevolnosti ma neobchadzaju, je to fuj, ale aspon mam dobry pocit, ze som stale tehotna🙂 Male by sa malo narodit v oktobri, domov uz nepridem, mam zakazane cestovat kvoli trombofili... krst by sme chceli niekedy na jar, aby mohli prist aj nasi a nemuseli tak daleko soferovat po snehu.. ked bude farar robit problemy, tak pojdem za inym ...ale myslim, ze nema absolutne ziadne pravo ma odmietnut, keby som nebola ani pokrstena a prajem si aby dieta bolo tak aj tak ho musi pokrstit..
@lucinocka jasné, hlavne aby bolo malé v poriadku, prekonať kritický týždeň a potom sa už len tešiť z bejbinka, ako rastie. Tiež nerozumiem, prečo nechce krst, keď sobáš v kostole máte. Keby bola birmovka problém, tak vás nezosobášia. Skús teda iného kňaza. Ono aj na SR majú kňazi iné názory a podmienky. Alebo sa ozaj popýtaj na slovenského alebo českého kňaza v okolí. Držím palce.
@malapepka vdaka 🙂 krstmi pride tak daleko ako buducorocna zima, taze fakt som sa nad tym este nezamyslala🙂 zatial sa pomalinky rozkukavam po vecickach co mi bude treba pre babo, ale aj to len tak opatrne...zatial som len vymeriavala komody a postielky, ci nam to vobec vojde :D vsetko ma svoj cas🙂
Ahojte dievcata, pozehnany pôsty cas vam zelam🙂.
ahojte!!!!
4. pôstna nedeľaR/
F
Čítania pre rok B:
2 Krn 36, 14-16. 19-23
Ž 137, 1-2. 3. 4-5. 6
Refrén: Pane, chcem stále pamätať na teba.
Ef 2, 4-10
Jn 3, 14-21
Sláva ti a chvála, Ježišu Kriste.
Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna; každý, kto v neho verí, má večný život.
Namiesto týchto perikop možno dnes použiť všetky čítania z roku A:
1 Sam 16, 1b. 6-7. 10-13a
Ž 23, 1-3a. 3b-4. 5. 6
Refrén: Pán je môj pastier, nič mi nechýba.
Ef 5, 8-14
Jn 9, 1-41 alebo kratšie Jn 9, 1. 6-9. 13-17. 34-38
Chvála ti, Kriste, Kráľ večnej slávy.
Ja som svetlo sveta, hovorí Pán; kto mňa nasleduje, bude mať svetlo života.

@pia22 ďakujem no, mne to zdobenie nejde ale nejako som to tak dala 😀 😀 😀