icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

vejula
19. nov 2012

@katja78 reagovala som na toto: Su nase usi Boziemu hlasu otvorene viac ako tie papezove??? z týchto slov mi jasne vyplýva fakt že obyčajný človek nemôže mať uši otvorene božiemu hlasu tak ako papež, lebo sme len iobyčajní ludia... to je podla mna omyl, každý z nas môže počuvaťboha a netreba na to titul.
Ono ked človek začne veriť tomu že cez neho boh nem-ôže robiť velke veci, že na to sú tu tí vyvolení s čiapkami na hlave, potom nemôžme chcieť aby sa niečo zmenilo, aby sme pochopili, že každý jeden môže byť v spojení s Bohom

katja78
19. nov 2012

@vejula - hej, ale tej vete predchádzal ten dôležitý kontext...nielen byť pápežom, ale aj disponovať informáciami ako on a podľa jeho doterajšieho pôsobenia ja osobne súdim, že naozaj sa veľa modlí a prosí Boha, aby dobre rozhodol. takže Ty si toto asi nemyslíš, či? Bavíme sa konkrétne o tomto človeku. Nie o niečom všeobecnom.

digysa
19. nov 2012

@katja78 skvele....kde to je ?

zuzana76
19. nov 2012

@digysa v Nitre, aj v kostole pri "nasom " gymnaziu byvaju detske omse a tam sa dost vela spieva a knaz sa rozprava hlavne s detmi, ja som v USA nikdy nebola, ale myslim si,ze tam je to v kostole asi veselsie, ty mozno narazas na tu celkovu atmosferu, ze v nasich kostoloch je take vacsie ticho, pieta, kazdy zahlbeny sam do seba

katja78
19. nov 2012

@digysa - presne tam, kde píše Zuzka, ale pokiaľ viem, na Slovensku detské sväté omše v takomto duchu už nie sú žiadna rarita 😉 tam, kde som vysrástla, raz pán kaplán na detskú omšu na Veľkú noc doniesol živého zajaca...no to bolo radosti a kriku, že kto všetko ho ešte nepohladkal..chudák zajo 😅 takisto mládežnícke, študentské alebo vysokoškolské sväté omše sú ladené viac v mladšom, radostnejšom duchu, už len tým, že hráva živá kapela, niekedy pekne nahlas 😅 piesne, ktoré nie sú v JKS

zuzana76
19. nov 2012

@katja78 len digysa mozno naraza na to,ze tam su vsetky omse take, tu je to viac -menej o knazovi, akos a dokaze ludom priblizit, ved v tomto nasom kostole robieval tieto omse dlho predlho Pater Slniecko - tak ho volaju deti a nabozenstvo s nim mali velmi radi, ja tam teraz nechodim, lebo mam blizsie iny kostol, takze neviem, ci je tam este stale tento knaz.

mimi
19. nov 2012

@digysa uplne s tebou suhlasim, ja som chodila v Amerike do kostola a neda sa to porovnat so slovenskymi. Clovek sa tu pomaly nemoze ani otocit, starsim ludom vsetko vadi, dieta nemoze behat, vsak ho predsa neuviazem 😒 V Amerike bolo citi radost, knaz na konci omse kazdemu podal ruku, porozpraval sa 🙂

katja78
19. nov 2012

@zuzana76 - za seba môžem povedať toľko, že som rada, že u nás je to rôznorodé..kto chce, nájde si takú farnosť, spoločenstvo a takého kňaza, ktorý mu bude vyhovovať. A keď nenájde, tak sa treba za "lepšieho" kňaza modliť, alebo jednoducho sa s tým svojim porozprávať 😉 mne by každú nedeľu nevyhovovala detská svätá omša. Koľkokrát by som najradšej sa šla niekam stíšiť, napr. na stretnutia Taizé..ale proste mám malé deti, tak náš život prispôsobujeme hlavne im.

zuzana76
19. nov 2012

@katja78 ano suhlasim, len myslim,ze americania su taki otvorenejsi a hlucnejsi, ze tam sa to urcite prejavuje aj na sv. omsiach, my sme ina mentalita

zuzana76
19. nov 2012

@katja78 ale mne sa napr paci to podanie ruky na zaver, ze su si zvacsa v spolocesntve asi blizsi, viac sa stretavaju ludia aj s knazom, ale ved aj u nas to uz zacina byt ine ako pred 20. rokmi, ved napr na Klokocine mame Cetrum pre rodinu , je tam ihrisko, pieskovisko, deti mozu navstevovat rozne kruzky, robia sa rozne akcie pre deti, napr Rozpravkovy les atd...

katja78
19. nov 2012

@zuzana76 - kde som vyrástla, tak sme mali takého kňaza...či mrzlo, alebo pieklo, po farskej nedeľnej svätej omši (kostol plný) sa rýchlo prezliekol a šiel sa porozprávať, ruku podať, a nebola to ani póza, ani slušnosť, on naozaj mal svojich farníkov ako svoju rodinu. Kde bývame teraz, tak tiež to tak býva, len pán farár musí po sv.omši dať deťom do školy pečiatky (neviem, či to všade pýtajú na hodiny náboženstva) a kým sa prezlečie, väčšina ľudí už na polceste domov 😅 ide skôr o spoločenstvo, aké kňaz dokáže vytvoriť okolo seba, okolo oltára 🙂

zuzana76
19. nov 2012

@katja78 ano mas pravdu, preto vravim,ze sa to velmi zmenilo a zavisi od knaza, ale tito mladsi su uz zvacsa ini, ja si pamatam na knaza, medzi 70-80 rokov mal v Hurbanove, ten posobil velmi prisne a az som sa bala ist na prijimanie, ale to bolo davno, mala som okolo 14 rokov

zuzana76
19. nov 2012

@katja78 a samozrejme zavisi aj od ludi, mnohi hned po omsi utekaju domov, ale to je zase o tej nasej mentalite, ze este nie sme taki otvoreni, pristupni.

margarita
19. nov 2012

@olejka
ved ale ani p.Kodet ani ja nemlcime 😉
opakujem , ze ja nijako nespochybnujem rozhodnutie Sv.Otca, len spolu s inymi podporovatelmi o.Bezaka, mame dovodne podozrenie, ze mohlo byt zmanipulovane...lebo ani papez nie je vsevediaci, a pochybujem,ze ma cas a dovod citat tisicky stran dokumentov, ktore sa z ABU v Trnave za tie roky do Rima poslali.

a argument, ze len nic pred zrakmi neveriacich, to ma vytaca - lebo ja viem, ze pravda raz vyjde najavo, len ak to bude trvat tolko rokov ako napr. pedofilne skandaly z Nemecka, tak tym horsi potom bude obraz Cirkvi pred zvyskom spolocnosti.
ale to nam asi nema vadit....no mne bohuzial ano, lebo pokrytectvo je podla mna dost vazny hriech, najma ak sa dokaze ludom, ktori sa robia najsvatejsi zo svatych....
Ja do Cirkvi patrim, a preto mi jej vnimanie ostatnymi nie je uplne lahostajne, a radsej znesiem pravdu aj o pedofilnych knazoch, aj o prani spinavych penazi Vatikanskou bankou,a kludne aj o mafii v najvyssich cirkevnych kruhoch - moju vieru to nijako neotrasie...ale otriasa ju po rokoch odhalene klamstvo a zakryvanie pravdy "aby sa nikto nepohorsil..".
Toto mna pohorsuje.

olejka
19. nov 2012

@vejula verím že Boh prehovára ku každému človeku.ale tí v"ciapockach"sú povolaní priamo Ním.ja sama som sa mala možnosť o pôsobení DUCHA sv. presvedcit v spovedelnici a to som tiež nesúhlasila s tým čo mi ten kňaz vraví až neskor mi to prišlo ako odpoveď na dlho neriešiteľný problém takže nevravím o pyramíde vravím o Duchu svätom ten rozhodne posobi tak ako my ani nemáme poňatia .Tak v živote Bezaka a pápeža a j protestujúcich...neveriacim týmto nedávame dobrý odkaz ked nerespektujeme svojho pápeža sme pokrytci ked sa označujeme že sme členmi cirkvi ktora je pre nás len spolok v ciapockach...

nika.r
19. nov 2012

@digysa aj v Kosiciach su take omse 🙂

olejka
19. nov 2012

@margarita ak je to niekto kto nezakrýval škandály tak práve terajší pápež je tým kto sa za všetku špinu jeho kňazov ospravedlňuje ...už úprimnejšie a múdrejšie človeka si pán Boh nemohol povolať...lenže na toto tiež prídeme. až ked sa preberú naše hriechy že nemáme právo súdiť kňazov ...ak to tak vnímate že je Bezák obeťou tak rozhodne nie papezovou ale nás samých...žiaden biskup ani kňaz nám nie je dobrý ,takí sme my dokonalí a nepohorsujuci okolity svet😉

margarita
19. nov 2012

@olejka
skus lepsie citat, co som napisala, lebo ja nevnimam o.Bezaka ako obet, a rozhodne tu nikde nepisem ze mi ziaden knaz ani biskup nie je dobry, a uz vobec sa tu netvarim ako svatica, co nema hriechy. Skus reagovat prosim Ta, na MOJ prispevok, a nie na svoje predstavy o nom. Vdaka 😉

fra
19. nov 2012

pamatam si aka som ostala obarená ked Mikloško hovoril o Bezákovom odvolaní ešte pred tým, než ho odvolali, neviem či si na ten rozhovor spomínate ale mne vtedy padla sánka
http://www.tyzden.sk/rozhovory-dna/papez-chce-o...
ako som to celé dalej sledovala, tak som z toho svojim malym rozumčekom pochopila iba to, že Bezák chcel dať na poriadok finančne toky po svojom predchodcovi, čo asi nemal robiť lebo to posobí diskreditačne ... moj sukromny nazor je, že je to o konflikte medzi tužbou odhaliť pravdu a poslušnostou k cirkvi ... mne pripadalo aj teraz to vyjadrenie Bendedikta XVI že bolo o tom ... chapem, poslušnosť stojí vyššie.... a nejdem nikam protestovať ani nič podobné ... ved cirkev nie je demokraticka inštitucia, NAŠŤASTIE, lebo keby bola už by to dávno nebola Kristova cirkev keby sa tu rozhodovalo hlasovaním ... len mi je z toho že je to takto smutno, to je všetko...
.
Dnes som sa rozpravala s kamoškou (baptistkou) o jednote kresťanov ... hovorila, že napriek tomu, že satanovym cieľom je nejednota medzi kresťanmi, vlastne ostavame v jednote, lebo všetky denominacie mame spoločný a jednotný najdoležitejší cieľ- zvestovať evanjelium... tym som vlastne chcela povedať, že nech mame nazory na Bezaka akekolvek, nie je to až tak strašne doležité aby sme mali rovnaky nazor, to nie je tá najdoležitejšia jednota .... doležitejšie je, že všetci mame jednotne zvestovať evanjelium ...

olejka
19. nov 2012

@margarita lebo sem ideš so škandálmi ...reagujem...pocitom ako ty ...skús písať o Bezakovi ak tam bol tvoj pôvod kritiky cirkvi a nemotaj sem svoje pocity ako zle to vyzerá v cirkvi ..lebo to take zle aké to robia médiá nie je a sama tvrdis že vieš viac ako médiá...tak sem s tým mňa to veľmi zaujíma ako sa dá vedieť viac...nie je to len verím tomu čo sa mi páči ?ja mám kodeta tjež rada ale neraz už sliapol vedľa a potom sa za to musel zodpovedať...

fra
19. nov 2012

@digysa v Pezinku u kapucínov tiež byvaju take detske omše, že p. farár chodí cez kazeň pomedzi deti a pyta sa ich .., to je neskutočne milé... sedia na stupienkoch k oltáru ako lastovičky, určite je tam pravidelne niekolko sto detí ... a ak tam chodia babky, tak len na to, aby sa z tych detí potešili 🙂 ... a ked som chodievala pred davnymi rokmi na vysokoškolske omše, tiež to bolo úžasné...

margarita
19. nov 2012

@olejka
viem viac. verim, ze Ta to zaujima, ale ved Ty vramci poslusnosti ani nic vediet nechces, takze ...

Roberta Bezaka poznam 15 rokov, osobne. Neverim len tomu, co sa mi paci, a verim nadalej, hoci sa mi vela veci nepaci...moja viera v Boha nestoji ani nepada na Bezakovi, Cirkvi, skandaloch, papezovi ci comkolvek inom.
je to velmi osobne a rozhodne to nebudem vysvetlovat na fore anonymnym diskutujucim.

a dakujem Ti, ze Tvoje prispevky v tejto teme ma uz tentoraz definitivne odradili prispievat do akychkolvek tem na MK, kedze udajne : Cim je clovek inteligentnejsi, tym menej prispieva do anonymnych internetovych diskusii 😀

este raz sa verejne ospravedlnujem ak som niekoho pohorsila, vesiam si mlynsky kamen na krk a lucim sa 🙂

evkasus
19. nov 2012

Ked bol pater Pio ohovoreny (alebo neprijaty) predstavenymi Cirkvi, (dokonca ohovoarany pred Sv. Otcom) bolo mu na cas odobrate pravo vykonavat vsetky knazske funkcie (okrem sluzenia sukromnej sv. omse v kaplnke).
Vtedy ludia, ktori sa okolo neho zdruzovali, mali potrebu bojovat za neho. Lebo ho poznali, lebo poznali aj ovocie jeho sluzby. Urcite aj v tej dobe boli pochybovaci, ktori si hovorili preco tamti neprijmu veci tak ako su.

Nehovorim, ze Robert Bezak sa moze prirovnavat zrovna patrovi Piovi. Ale reakcie ludi su podobne. Ti, ktori ho poznali a ktori trosku vidia do veci, vedia ze nebojuju proti Sv. Otcovi, ale proti nepravde.

Odkedy ho odvolali, nedostal jednu sms, jednu spravu od ziadneho biskupa. Nic. Ticho. Odstaveny. Odseknuty. Bez prejavu lasky, alebo bratskosti od svojich byvalych "kolegov". Myslim, ze aj to hovori za seba. Zeby sa s nim nikto nechcel kontaktovat ako ss ciernou ovcou? Alebo je tu strach, ktory nedovolil ani jednemu jedinemu z biskupov prejavit obycajne ludske gesto?

katja78
19. nov 2012

@evkasus - ide asi o to, ako často si spolu sms-kovali/volali predtým, a ako často si tak biskupi medzi sebou sms-kujú/volávajú bežne. Na základe tejto informácie by som nerobila z otca Bezáka obeť.

ewellina
20. nov 2012

@margarita "a argument, ze len nic pred zrakmi neveriacich, to ma vytaca " Cirkev si má svoje problémy riešiť, nie je pravda, že nám to nemá vadiť. Ale ty si vážne myslíš, že je dobré riešiť tieto problémy pred neveriacimi? Nečítala si Listy apoštolov?

olejka
20. nov 2012

@margarita tak to mi krivdis....ja som o tom pisala na strane devat este ...ze Bezakov umysel verim ze bol cisty ale podla mna nie poslusny...a takisto ze mu drzim palce...

verim ze Boh toto prenho cez,,nespravodlivost" pripravil ako skusku mozno jeho pokory...mozno niecoho ineho a je skoda ze nechces povedat o nom pravdu..ja by som chcela vediet preco sa nestretol so sv.Otcom a ci si mysli ze by bol hriech podat demisiu len z pokory ...len z poslusnosti aj ked bol presvedceny o pravde..ved iste tiez veri ze tu nie je nasa vlast takze tam sa potom vsetci aj tak dozvieme pravdu...

..ze si o sebe myslis ze si lepsia a urazas vsetkych ktori nie len ju nechcu poznat este su aj malo inteligentni....

to ja som tiez chcela skoncit s internetom len pre dobry pocit...ale Boh nechce aby sme zmenili svoj zivot a nerobili to co doteraz...obratenie je v tom ze to zacneme robit inac..ale to si len myslim...to som tiez len pocula...
..
vobec neodchadzaj...ludia chcu pocut kazdu stranu mince...keby sme kazdy s kazdym suhlasili ...asi by sme boli pokrytci....
ja verim ze neposlusnostou clovek nic nedosiahne...osobne popaleniny na dusi z minulosti ma v tom denne utvrdzuju...takze ak je niekto nekonvencny a vidi Boha ako pohodaka, ktory o vonkajsi prejav zboznosti nestoji...mne to je blizke...len neviem ci sam PanBoh by bol polichoteny....nuz...kazdeho osobny nazor...

Myslim ze svOtec sa z tohoto poucil...vie ze slovensky narod sice bojuje za svojich knazov ale dokaze ist aj cez mrtvolu a naopak vobec nam nevadi ze sme tak lahko prisli o Sviatok sedembolestnej Panny Marie...hoci na marianske pute, ano...to radi...
takze sme presne ako cely zvysok sveta......pokrytci......musi sa za nas fakt este vela modlit...

ved aj my zanho...

Modlitba za Svätého Otca

Pane,
prameň všetkého dobra a všetkej pravdy,
daj nášmu pastierovi Benediktovi
ducha múdrosti a rozumu, sily a pravého rozlišovania.

On verne vedie stádo, ktoré si mu zveril,
a preto ako nástupca sv. Petra
nech buduje tvoju Cirkev ako sviatosť jednoty
pre celé ľudské pokolenie.
Nech ho Pán chráni,
nech mu dá život,
nech ho požehnáva na tejto zemi
a nech ho nevydá do rúk jeho nepriateľov.
Amen

ewellina
20. nov 2012

@margarita Až teraz som čítala, že s diskusiou končíš... Takéto odchody s diskusií sú niekedy prejavom inteligencie, ale niekedy aj reakciou na to, že už sa minuli argumenty...

evkasus
20. nov 2012

@katja78 Kati nerobim z neho obet na zaklade tejto informacie. Ta informacia je fragment.

margarita
20. nov 2012

@ewellina
argumenty sa mi neminuli, to sa neboj 😀 len nevladzem dalej bojovat s tym, ako su tu prekrucane moje vety a napr. co pise olejka, ze:
."ze si o sebe myslis ze si lepsia a urazas vsetkych ktori nie len ju nechcu poznat este su aj malo inteligentni...."
tak toto fakt netusim, kde tu pisem, mozte mi to odcitovat, v ktorom mojom prispevku to bolo?

naozaj uz nebudem verejne prispievat, lebo mnohe ciste duse tu mozem pohorsit,
a necitim uprimny zaujem o diskusiu, len snahu presvedcit ma o tom, ze cierna je biela....a ja fakt nie som farboslepa, zatial teda 😉

ewellina
20. nov 2012

@margarita Lenže to isté som cítila aj ja z tvojej strany - presvedčiť ma (nás) o tom, že čierna je biela..... 😖 No nevadí. Ja som svoje argumenty dala, viac nie som povinná.