Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@vejula ..o tom ako Jezis prevracal stoly a zobral bic sa misinterpretujuco hovorilo aj v nasom parlamente... 😀
bol to Bozi hnev a ten je spravodlivy...nemozem ho ako ubohy clovek vztahovat na seba a svoju smiesnu tuzbu po spravodlivosti...ktora je len ludska...
😉
iste aj tu tuzbu po spravodlivosti nam dal Boh ale je to iba ludska tuzba...
takze ja by som tu skor pouzila nieco o odsudeni..napriklad kvoli cudzolozstvu chceli ukamenovat zenu a Jezis im povedal ,,,kto z vas je bez hriechu nech prvy hodi do nej kamen..."
Ak chces bohac Zachej bol ten kto sa schovaval na strome a Jezis ho vyzval ...potom unho veceral...nestitil sa ho ako malomocneho...obratil ho...
...a nestitil sa ani Matusa...mytnika...hned na mieste nechal svoj stanok na Jeho pozvanie a nasledoval Pana...takze ma plan pre kazdeho....
...to ze sa vyskytnu farizeji aj dnes este nedava ludom pravo kydat na cirkev ...
co dejiny ...ved stale je dost krivdy a nepokoja a nasa viera nas uci ze raz sa to konci a ak verime...dockame sa spravodlivosti...kritika je na mieste ale ohovaranie je trestny cin
...a na cti utrhanie porusenie osmeho prikazania...teda???
Nic vystiznejsie som na tuto temu 🙂 tento rok este necitala
Niekedy sa ocitam v pozicii ze mame obranit Cirkev, ale nedokazeme to.Sami nevieme preco sa Cirkev v niektorych situaciach zachovala tak , ako sa zachovala.Mame ju radi , no nevieme zdovodnit preco. Chceme sa jej zastat, ale citime sa argumentacne bezmocni.Mame tazkosti stat si za svojou vierou a preto debatu ukoncime vetou, Cirkev teraz neries".Taketo spravanie sa podoba situacii, ked muzovi kolegovia povedia,,Vies s Tebou nemam problem, radi by sme Ta zavolali, ale tvoja manzelka..."..Ak ma svoju manzelku skutocne rad, takyto postoj kolegov ho zarmuti. Ked neprijimaju jeho manzelku, vlastne neprijimaju ani jeho......"
V Boha verím, Cirkev nepotrebujem, Jozef Vadkerti
@olejka ale maria magdalena bola žena, ktorá lutovala, plakala, zachej človek, ktorý napriek tomu kto bol, chcel isť za ježišom, lebo ho tak oslovil. Ale ludí, ktorí chceli využiť Boha Ježiša obohatiť. Takže toto by som až tak neporovnavqala. A je zvlaštne ako niektore časti z biblie prenašaš do života človeka ine nie. Ježiš na zemi robil tak ako chcel aby sme mi robili. PReto neviem, prečo by človek nemohol zahorieť hnevom, ked sa kona proti bohu - a nehnevaj sa tu sa proti bohu konalo. To sa ma mlčať o všetkom zlom a hadzať za hlavu len preto, že podla teba vie len Boh kde je pravda? Vieš kde by sme sa takto dostali ?
A na tuto vetu ved stale je dost krivdy a nepokoja a nasa viera nas uci ze raz sa to konci a ak verime...dockame sa spravodlivosti. KEd chodime protestujeme aj verejne aj do medii napriklad proti potratom a podobne to je v poriadku, lebo sa to netyka hriechu cirkvi. Takže heslo, robme poriadok vo svete, ale vo vlastnych radoch zlo trpme, pretože nas viera uči že raz sa dočkame spravodlivosti? Trošku zvlaštne. Ono cirkev je tiež skupina ludí, a hriešnych a preto si myslim, že treba dávať pozor aby sa to nezvrhlo na niečo čo ma od ježišovho spoločenstva daleko, kde sa robia zle veci. Toto nemôžme ignorovať. Podla teba by sa teda mali ignorovať aj znaseilnenia deti, lebo však spravodlivosti sa raz dočkame? Ono ano dočkame, ale treba porozmyšlať, že či ta ignoracia nemôže poviesť k tomu, že sa tu nadobudne mienka, že si všetci v cirkvi môžu robiť čo chcu, obohacovať sa nepravom a aj tak sa nič nestane - teda až na druhom svete. Tak to sa môžme tešiť fakt na totalitnu vladu, kde budu ludia trestaní za to, že nemlčia a neposluchaju.
Toto nikdy k dobremu neviedlo, tak neviem prečo sa nepoučiť.
@olejka a cirkev neodmietam - k tomu poslednemu odstavcu. Ale nebudem slepo ignorovať prešlapy ani vlastneho manžela. Nebudem slepo odmietať pravdu, len preto že som si ho vzala, ano budem ho milovať, ale budem robiť všetko preto aby nekradol nechlastal nedrogoval. _Lebo ignoracia problemu by to zrejme nevyriešila. A dokonca niekedy je dobre padnuť človekA na dno. Nie ho stale dvihať a fukať kolienko, lebo potom to bude robiť stale. Niekedy je lepšie nech si riadne vyžerie čo spachal, dokonca nepomôcť, aby pochopil, že to čo robi ho vedie do zahuby.
tAKžE TOTO neustale obhajovanie zla a odvolavanie sa na poslušnosť môže vyvolať dojem, že v cirkvi sa môže udiať čokolvek vždy budeme fukať tie bolačky a ospravedlhovať všetko zle. Tak načo by sa potom liečila?
Nechcem vyzieť moc kriticky, mne to len logicky z toho vyplyva
Niekedy je dobre mlcat a niekedy hovorit.
ešte uvediem prikllad dcery, ktora bola drogovo zavisla. A rodičia už boli zufali, stali pri nej, prosili, držali lubili.... A nič nepomahalo. KEd už nevedeli čo dalej vyhodili dceru z domu, s tym, že nech sa vrati, ked bude chcieť s tym skoncovať. Dcera nemala kde ist, tak sa vratila a klopala na dvere, pustili ju domov a ona zas začala drogovať. Takto sa to stalo par krat až si rodičia povedali dosť a dceru nechali plakať klopať na dvere, nepustili, i ked matke tiekli slzy do oči, lebo ju tak llubila. Nepovolila. Až vtedy sa šla dať dcera liečiť, ked zistila, že už je to važne, že už nepomôže nič, len sa liečiť, inak skončila. A ďakuje rodičom, že to vtedy urobili, že nič lepšie spraviť nemohli.
@vejula preco nie zahoriet hnevom
"Vedzte, bratia moji milovaní: každý človek má byť rýchly, keď treba počúvať, ale pomalý do reči a pomalý do hnevu, lebo človek v hneve nekoná, čo je spravodlivé pred Bohom." (List Jakubov 1,19-20)
a esteLk7. 33 Prišiel Ján Krstiteľ, nejedol chlieb a nepil víno a hovoríte: "Je posadnutý zlým duchom."34 Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoríte: "Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov! 35 No múdrosť ospravedlňujú všetky jej deti."
Zial.. mozme si z pisma vybrat co sa nam hodi...ved sme slobodni.....ale tiez sa v Biblii pise ze kto porusuje jedno prikazanie...porusuje vsetky...teda uzitok z takehoto sposobu uzivania Bozieho slova potom nemame...
Nevidim veci tak ako Ty, cirkev si chrani svoje interne zalezitosti , tak ako laik nevidi kde unikaju miliony v nasom statnom rozpocte....nevidime ani dovnutra financovanie cirkvi...a po odvolani arcibiskupa, ktore bolo asi nespravodlive sa rozhodol ze vsetko povie svetu bez nejakych zabran a servitky...informacia ako zdroj ociernenia sa dostane do usi nepovolanych...toto presne sa deje...
...toto je daleko od liecenia ,,mojej"cirkvi...tak ako mali,svoju ,,pravdu" ti co oznacovali za ozrana Jezisa...a boli uplne mimo...
Pises o totalite...a nezda sa Ti ze tu ide prave o totalitu zo strany medii...ze chcu ludi znechutit a pritiahnut ich senzaciami kvoli sledovanosti...cirkev je ich tercom a zda sa ze kauzy a spinavost v nej ako navnada pre ludi funguje stopercentne...
Mne to pride ako stadovite ovladanie davu ...ak sme este nemali uceleny nazor..tak teraz sme si ho uplne dotvorili....
o tom ako trpeli knazi ,umelci aj bezni ludia odsudeni na vazenie s nutenymi pracami ..pre svoju vieru...toto uz dnes nie je krivda?...ako deti ucitelov nesmeli pristupit k prvemu sv.prijimaniu...lebo by ich rodicia prisli o pracu...
Bojuju ti ukrivdeni politicki vazni..a obmedzovani ludia dnes proti komunistom ktori kandiduju v kazdych volbach?...nebol by to dost dobry dovod na medialnu kampan...ako sa dnes odsudi fasizmus...ale komunizmus fici dalej...jedno je zlocin a druhe nie? aka je toto spravodlivost...?
Aka totalita ze sme vsetci ticho...teraz ked sa v kauze cirkev dava do suvislosti s stbakmi o tom vsetci odsudzujuco hovoria...ale pokial bol Bezak neznamy nikoho to netrapilo ....nikoho netrapila cirkev ...iba ak islo o skandaly typu pedofilni knazi...alebo zakaz registrovanych partnerstiev...
To ze k cirkvi patria vsetci aj estebaci...aj pedofili...aj homosexuali..narkomani ako pises...este neznamena ze kazdeho mame sudit podla nejakeho meradla...existuje cirkevny sud aj statny..co media..nemali by byt odsudene ved ... nemaju ziadne zabrany...ziadne moralne brzdy...manipuluju a ovladaju nas ako sa im paci...
...zda sa ze kazda tato skupinka ,, hriesnikov"je v mediach uplne inde...
niektori su podla nich ukrivdeni...niektori by mali byt potrestani...
Ludske zakony nikdy neboli spravodlive...iste musi tu byt nejaky poriadok ale odvolavat sa na Boha a konat pri tom proti jeho prikazaniam...toto mi smrdi hroznym pokrytectvom...
My neovplyvnime aby sa Jezisovo spolocenstvo ako pises nezvrhlo..my totiz dobre vieme ake je to spinave a hriesne...keby sme to mali zachranit a urobit poriadok...to by bolo ako Jezisovi na krizi povedat,, Nemusis...my sa spasime sami...pod dole z toho kriza"
Je to sice zo vcerajska ale ide o prosbu zapojit sa do modlitby ako ma inspirovala
@kaki {Kaki dakujem}
Ak niekto mate trochu casu ...pripojte sa , prosim. lubovolna modlitba ...umysel..Modlitba za jednotu krestanov...
"5 Keď Ježiš videl ich vieru, povedal ochrnutému: "Synu, odpúšťajú sa ti hriechy."6 Sedeli tam aj niektorí zákonníci a v srdci uvažovali:7 "Čo to tento hovorí? Rúha sa! Kto môže okrem Boha odpúšťať hriechy?"8 Ježiš hneď svojím duchom spoznal, že tak rozmýšľajú, a povedal im: "Prečo si to myslíte vo svojich srdciach?9 Čo je ľahšie - povedať ochrnutému: "Odpúšťajú sa ti hriechy," alebo povedať: "Vstaň, vezmi si lôžko a choď!"?10 Ale aby ste vedeli, že Syn človeka má na zemi moc odpúšťať hriechy" - povedal ochrnutému:11 "Hovorím ti: Vstaň, vezmi si lôžko a choď domov." 12 A on vstal, hneď si vzal lôžko a pred očami všetkých odišiel. Všetci sa divili, velebili Boha a hovorili: "Také niečo sme ešte nikdy nevideli."
(Mk 2, 5/12).
Kamkoľvek Ježiš prišiel, hneď sa okolo neho zhromaždil zástup ľudí. Či uprostred Jeruzalema, na brehu Galilejského mora alebo na pokojných vidieckych cestách, vždy to k nemu ľudí priťahovalo. Židia, Samaritáni a aj pohania zabúdali na rozdiely medzi sebou, len aby mohli byť blízko Ježiša a počúvať ho. Význam ich národnostných, rasových a náboženských rozdielov ustupuje do úzadia pred ich túžbou po nádeji a prísľube pokoja a odpustenia, ktoré im ponúka Ježiš.
Aj my sa podobáme takému zástupu. Ako veriaci v Krista chceme všetci nasledovať a velebiť Pána. Všetci chceme zažiť dotyk toho, ktorý prišiel na tento svet, aby nás zmieril s Bohom a dal nám už tu a teraz večný život.
Dnešným dňom{teda vcerajsim} začína Týždeň modlitieb za jednotu kresťanov, a preto by sme sa mali modliť ako jednoliaty mohutný zástup, z ktorého sa vďaka spoločnej túžbe po láske a živote, akými nás chce zahŕňať Ježiš, vytratia všetky národnostné, rasové a náboženské rozdiely.
Ako Ježiš prišiel každého z nás osobne uzdraviť a vrátiť svojmu Otcovi, tak prišiel urobiť to isté aj pre celé Kristovo telo. Spoločne totiž tvoríme jedno telo a Boh ho chce zachovať neporušené. Chce uzdraviť naše spoločné zranenia a posilniť naše všelijako skombinované slabosti. Chce vidieť, ako všetci navzájom spolupracujeme - presne ako tí štyria muži z evanjelia, ktorí priniesli k Ježišovi svojho priateľa. Chce, aby sme vzájomnou spoluprácou vnášali jeho kráľovstvo medzi ľudí na tejto zemi.
Nemusíme ako kresťania súhlasiť s mnohými vecami, vieme však, že Ježiš nechce medzi svojimi ľuďmi rozkoly. Sami zrejme nedokážeme presne určiť, akú liečbu jeho Telo potrebuje, to by nás však nemalo zastaviť. V tomto týždni sa teda modlime, aby z nás Pán urobil jedno telo. Úpenlivo ho prosme o pokoj a zmierenie medzi kresťanmi všetkých kultúr, rás a denominácií. Hľadajme ho celým svojím srdcom a otvorme sa na vedenie a radu Ducha Svätého. Boh je verný a jemu nič nie je nemožné!
Otče, stvoril si nás, aby sme boli jedno - s tebou a aj navzájom medzi sebou. Naplň ma svojím Svätým Duchom a použi ma, počnúc dneškom, na uzdravovanie a zjednocovanie tvojho doráňaného tela.
@olejka Cirkev nie je napadana iba zvonka (napr. mediami) ale i zvnutra, cez hriech jej clenov za ktorym stoji Zly. Nikto z nas a ani knazi a biskupi nie su imunni voci pokuseniam. Pokial sme spolocenstvom v ktorom sa deje hriech mame byt aj spolocenstvom kde je priestor aj na spatnu vazbu, napomenutie, pokanie a odpustenie.
@olejka tak po prve, nikde neospravedlnujem komunizmus. Rovnako ako ty si myslim, že to bol system vraždiaci ludí rovnako ako fašizmus i ked inym spôsobom. suhlasim s tebou, komunizmus je zločin a malo by sa k nemu pristupovať rovnako ako fašizmu. Takže tuto vec mame vyriešenu.
ˇ
Co sa tyka medii si na omyle, že niesu kritizovane. Su a velmi, čo zapnem nejake diskusie, media su kritizovane a silno, a tiež si myslim, že vo vela veciach masiruju ludom mozgy. Už len propagacia nasilia, degradacia ludskej osobnosti v rôznych reality show a tiež sexualna degeneracia ludí. To všetko vnímam a suhlasim. Druha vec, napriek tomu, že media zarabaju na blbosti ludí, maju aj druhu stranku veci a to taku, že bez medii a internetu by sme neboli o ničom informovaný, len o tom čo povedala kamaratka mojej susedy a podobne. Takže nemôžeme poprieť mediam aj tu pozitivnu stranku. Konic koncov aj kresťania maju svoj program - LUX - takže keby tie media boli skutočne diablovym dielom tak by sa k tomu nepripajali aj kresťania a nevyuživali tento system na informovanie ludí o cirkevnych a podobnych zaležitostiach.
TEda podobne ako takmer všetko sa daju media využiť dobre aj zle.
To že unikaju miliony v našom štáte je hrozne a hneva ma to. KEd sa prevali nejaka kauza - napr. Gorila, tak su z toho rovnako, tušim ešte viac, všetci rozčarovaný. Takže netvrdila by som, že mame dvojaky meter. Aj ked viem, že v štáte sa deje mnoho svisnstiev okrem Gorily ktore nevyšli na povrch, myslim, že v cirkvi je toho tak isto ešte vela utajeneho.
Aby mohol štát fungovať potrebuje kontrolu, tak isto aj cirkev. Cirkev ale kontrolu nema, podpisanim vatikanskej zmluvy sme tu kontrolu stratili... A cirkevne majetky su nekontrolovatelné. No, ak si mysliš, že je to dobre.... Ja určite nie. Toto velmi zvadza k zneužitiu. A ako si pisala aj v cirkvi su ludia, omylní ludia (však o tom sme sa v dejinach neraz presvedčili) a týmto zrušením kontroly sa sami vydali pokušeniu, velkemu pokušeniu, lebo majetok a peniaze robia s ludmi divy. A ak teda cirkevna vrchnosť podlahla pokušeniam a deje sa tam to čo naznačil o. Bezak, trebalo by porozmyšlať, či ten system nezmeniť. Tlak verejnosti by mohol dopomôcť. Ticho k tomu nedopomôže, lebo ked sa niekto dostane ku korytu, bohužial zabudne na to, kvôli komu sa stal knazom či biskupom. Je to smutné, ale ako pišeš všetci sme omylny. A diabol skuša na všetkych, však aj na Ježiša skušal, tak prečo by nepokušal Biskupa, ktorý ma také možnosti zneužiť situaciu.
Mysliš, že toto by sa malo ututlať a nechať tak? Mal o. Bezak ak vie o niečo zlom, mlčať? Ak nie, čo mal robiť, ked ho nikto z cirkvy nechcel vypočuť? Alebo mal byť ticho a tolerovať zlo? Nebol by tak trochu učastnikom toho zla, ak by sa proti tomu nepostavil? KResťania chodia pred nemocnice vykrikovať a DEMONštrovať proti potratom, pred parlament proti sobašom homosexualov. Tu sme hrdí na to, že sa vieme postaviť zlu, že vieme na plne hrdlo vykričať, že ideme proti Božim prikazaniam,. Ale ked sa deje zlo priamo v cirkvi, tu sa postaviť nevieme? Resp. nemôžme?
Nedava mi to zmysel. Absolutne.
abysom upresnila tuto vetu Tu sme hrdí na to, že sa vieme postaviť zlu, že vieme na plne hrdlo vykričať, že ideme proti Božim prikazaniam, - tam som myslela že ideme proti Božim prikazaniam my, ako spoločnosť ako štát, ked uzakonime napr potraty, nie my ako kresťania
A ešte sa ospravedlnujem za tvrdky, ktore som si v opätovnom čitani našla 😖
@vejula médiá sú silno kritizované? a kým? a účinne? aby došlo k náprave? určite nie...médiá sú kritizované len do tej miery, do ktorej to oni sami dovolia, aby sa im neznížila sledovanosť. Komerčne využívané médiá žijú z reklamy. Čiže u nich platí - účel svätí prostriedky. Médiá, ktorých hlavným cieľom je zisk (nie šírenie nejakého posolstva) nemajú vyhranené morálne hodnoty, ktoré by pre nich boli sväté...čistý liberalizmus. Ešte som teda nepočula, aby skrachovala komerčne orientovaná televízia...deje sa presný opak- markíza sa rozšírila o doma, dajto, fashion tv (keďže pani Drobová "odrástla" v markíze)...samé "skvosty" 😝 😝 😝 s najvyššou sledovanosťou.
Rozprávali sme sa s kamarátkou, či pozerali na Vianoce Máriu z Nazaretu, ktorá bežala na STV1, mňa osobne ten film veľmi obohatil, čakám, že sa do kresťanských kníhkupectiev dostane na DVD 🙂 a ona s takým poloúsmevom, že nie, oni museli pozerať "dajto" lebo bol u nich jej otec a on taký program nemá, tak ho chcel pozerať 🙄 😅
@vejula - mňa zasa udivuje Tvoja rozohnenosť, keď v Tvojich vetách čítam samé podmieňovacie spôsoby:
"AK teda cirkevna vrchnosť podlahla pokušeniam a deje sa tam to čo NAZNAČIL o. Bezak"
"Mal o. Bezak, AK vie o niečo zlom, mlčať"
...samé "AK", ktoré si si však zazáverovala istotou:
"Ale ked SA DEJE zlo priamo v cirkvi, tu sa postaviť nevieme?"
ktorú si dala na jednu úroveň s jednoznačným zlom, akými sú zákonná možnosť umelých potratov, či hroziaca zákonná možnosť registrovaných partnerstiev...
neviem, či sa chápeme... 😕
@katja78 tak to ak som davala zamerne kvôli olejke, pretože ked som o tom pisala ako o faktoch, tak ma zarazila s tym, že len Boh vie, kde je pravda - preto ten podmienovaci spôsob vyjadrovania. Ja osobne som si na 99% ista, že sa deju take veci. Bohužial myslim, že k tomu prispelo práve to, že cirkevne majetky nieje možne kontrolovať z vonku (cirkvi) Príležitosť robí zlodeja. Alebo kde je priležitosť tam je pokušenie....
Media su kritizované len tak v rôznych Blogoch a nekomerčných portaloch. Samozrejme, že nebudu kydať naa sebav priamom prenose. Dostatočne? Efektivne? Zrejme nie. I ked sledovanosť výrazne klesa. NAjmä tých reality show.. Ale celkovo markíza už nema taku sledovanosť ako mala. či skrachuje to neviem, zrejme nie. Vieš ale o tom sa bavíme, normalne, nemame žiadnu zabranu vyjadriť sa k tomu.
@vejula - ale máš nejaké presvedčivé argumenty? fakty? ja som zatiaľ na žiadne nenarazila, skôr si myslím, že ako píšeš, že diabol môže pokúšať každého, takisto môže/mohol pokúšať aj o.Bezáka...písala som pár strán dozadu, ako si interpretujem fakty (zverejnené), možno si nečítala, možno si ich interpretuješ úplne opačne...ale potom sme v rovine názor vs. iný názor 😉
Rôzne blogy a nekomerčné portály podľa mňa reprezentujú to, čo si myslia bežní smrteľníci, ktorí viac-menej nepodľahli kultu reality-show a konzumu, ktoré prevládajú v komerčných tv, plátkoch....ale čo z toho? určite sa nedovolajú po väčšej morálnosti, skutočných hodnotách v týchto médiách. Ak jedna reality show prestane ľudí baviť, vymyslí sa/kúpi sa iná....niekedy ešte väčšia blbosť...aj keď píšeš, že sledovanosť klesá, celkový podiel reklamy na vysielacom čase, paradoxne, stúpa 😝 😝 😝
Ja neviem, ci je spravne sustredit sa na media pri tejto teme. Media si tu mozno iba zgustli na tom, ze mozu odvysielat nieco co nasu mierne proti-cirkevnu spolocnost urcite zaujme. Ale ak odznelo v rozhovoroch nieco zmanipulovane, tak to muselo ist iba z ust Bezaka lebo moderator iba kladol otazky.
Takze otazka je iba, ci Bezak hovoril pravdu a za druhe, ci to o com hovoril je nieco, co sa nam zda zavazne alebo nie. Niekomu staci ze sa nestal alebo nedokazal trestny cin a preto bolo Bezakovo vystupenie zbytocne.
nechcem sa zapájať do tejto debaty ale @vejula má pravdu ..... mne je na grcanie z tej z tej cirkvi,navonok kajúcni a veriaci,všetci rovní pred bohom,ha-ha...na druhej strane najbohatšia komunita na svete,komu pomáhajú?? Ovečkám???Nie od tých ešte berú,ale to je v pohode.....nehovorím o tom že je to medzi nimi len samý buzerant a pedofil 😠 😠 😠 😠 alebo ani to nieje pravda,aj to si média vymýšlajú??? Nie, len to veriaci nechcú vidieť,ako aj samotné vydieranie a zdieranie veriacich 😠 😠 A kde sú tie "skutočné hodnoty"??? V čom??? V tom že knazi svojou dobrotou oberajú starých ludí o peniaze????Potom sa náhodou prevalí nejaká skutočná kauza a náboženský fanatici tvrdia že to nieje pravda?? Ale je !!!! Odkial majú tolko majetkov?? Padlo im to z neba,alebo zarobili na omšiach??!! Otvorte si oči a nesnívajte,priznajme že nehrajú čistú hru,len bláznia ludí,to je celé...keby mohli určite by najradšej takých ako je Bezák najradšej upálili,tak ako to robili volakedy 😠 😠 😠 😠 kto bol nepohodlný,toho sa zbavili 😖 😖 😖
@evkasus - nie som pápežov hovorca, môžem písať len domnienky, ako aj Ty...ale ani po vzhliadnutí TV interview neviem povedať, či je o.Bezák hoden rehabilitácie, pre mňa je to stále málo...ale ak by sme teda mali označiť nejaké skutočné osoby, ktoré toho vedia podstatne viac ako my, tak myslíš, že o.Baxant nebol s o.Bezákom osobne? ďalší je o.Ouellet - zrejme aj s ním sa Benedikt radil, možno jeho svedectvo bolo pre neho najpodstatnejšie...domnievaš sa, že informačné toky smerujúce k o.Ouelletovi alebo od neho boli nejako zmanipulované? 😕
@katja78 mozeme sa iba domnievat s kym sa sv. Otec radil alebo na zaklade coho rozhodol. Nevieme to.
Ja som vsak chcela oddelit pravo sv. Otca odvolat (to je nedotknutelne) apotom obraz o fungovani v slovenskej Cirkvi, ktory Bezak vo svojom vystupeni naznacil. Su to pre mna dve veci. Aj keby si nik neuzurpoval nadej na Bezakovu rehabilitaciu ale znepokojive vyjadrenia zostavaju v podvedomi a clovek sa sam seba pyta, co ak aspon cast z toho je pravda.
@katja78 ale uvažuj, ake fakty môžem mať? žiadne. PRetože jediny, kto vystupil s faktami bol o. Bezak. Inak je všetko skryte a my nemôžme nahliadať do majetkov cirkvi. Oni su si panmi a preto to čo sa tam deje, nema ako vyplavať napovrch, jedine tak,že niekto zvnutra, kto už začinal byť do toho všetkeho zasvätený, prehovoril verejne - i ked porušil slub.
PRečo by klamal? Fakt si mysliš, že klamal? Keby niečo važne skryval, prečo by stale vyzyval, aby boli zverejnené dôvody jeho odvolania. A prečo napriek vyzvam tie dôvody zverejnene neboli? Vyplyva mi z toho jedine, a to fakt, že za tym všetkym boli len tie peniaze a strach, že sa v tom všetkom začne o. Bezak ešte viac prplať, dojde na dalšie ovela väčšie veci.
Odvolanim stratil možnosť do toho viac vidieť, a ešte si zrejme boli istí, že bude o všetkom mlčať. To by bolo idealne. Tym, že o. Bezak prehovoril sa to trošku skomplikovalo, ale nie vela, lebo v podstate, väčšina kresťanov katolikov si povie, že niesu žiadne fakty, že su to len slová a ide sa dalej.
Ano, su to len moje dohady, resp. mne z toho toto vyplyva, nemam fakty a ani ich nikdy nebudem mať, z vyššie spominanych dôvodov. JEdine čo ostava je vypoved Bezaka. A mne logicky zo všetkeho vyplyva to, že hovoril pravdu.
@katja78 Obhajoval seba a svoje meno ale vacsina vyjadreni, ktore pouzil boli ako hlbkova sonda do systemu. Stale je otazka, ci su jeho tvrdenia pravdive.
On ale nebol odvolany pre tu restauraciu...my nevieme preco bol odvolany. Restauracia bola iba jedna z domnienok o tom, cim sa mohol previnit. Koluje niekolko akoze moznych dovodov, ktore nik nepotvrdzuje ani nevyvracia.
@katja78 skutočne neviemprečo jeho ekonomka tvrdila menej. Ty si mysliš, že prečo?
A uprimne, skutočne si mysliš, že s cirkevnym majetkom je všetko v poriadku? Rozumieš, prečo teda inak, nema nikto možnosť nahliadnuť a robiť kontroly? Je to podla teba spravne? PRečo ak su čisty tak maju s tym problem, prečo vôbec prijali taktyto bod vatikanskej zmluvy. KEd sa prijimala, rozpravali o tych peknych veciach ako vyhrada vo svedomí atd. Ale prečo toto?
Mne to dnes velmi pripomenuk naš pan prezident, ked sa ho redaktorka pytala, prečo nedovoli odtajniť tie zaznamy, kde sa kedy pohyboval - ohladom tej polovačky, ked nema čo skryvať.
Odpoved prezidenta bola ako ho mrzí, že luda veria rôznym bachorkam a že nič sa nezaklada na pevných podkladoch, ale... odtajniť nie. Uplne som si predstavila, že tak sa teraz reaguje aj na toto. Na jednej strane cirkev mrzí, prečo ju ludia upodozrievaju a na druhej strane sami dávaju priestor na špekulacie, ked robia so svojim majetom take tajnosti. Ak su čisty nemaju čo skryvať, ale už sa stalo, a cirkev nieje nikym z vonka kontrolovana. Ak su čisty tak na ich škodu. Ja osobne si skôr myslim, že je to len na ich dobro, lebo tym padom sa tie predpoklady nikdy nemôžu dokazať
ospravedlnujem sa, dnes som skutočne tu diskusiu s prezidentom počuvala len okrajovo, som popri tom robila a teraz som sa dočitala, že nakoniec z neho vyšla veta, že aj odtajní. Tak nakoniec na tom nieje až tak zle. TEda vlastne uvidime či to nakoniec niesu zas len reči 😅

@olejka v prvom rade tu modlitbu som nemyslela ironicky, len som chcela napodobniť tvoj štyl pisania predchadzajuceho prispevku 🙂 zle to bolo pochopene
O Sokolovi sa skutočne nechcem začať vyjadrovať, lebo nechcem svoj hnev ešte rozduchavať 🤐 Prepač, ja mam na neho svoj nazor a nieje pekný 😔
Ked už spominaš uryvky z biblie, mna napada ten, ked Ježiš poprevracal stoly, ked si z domu jeho otca robili tržnicu a obohacovali sa. Či bol vtedy ticho, len aby nikoho nepohoršíl, či sa len v tichosti modlil? Velmi silno dal najavo čo sa mu nepači a čo treba zmeniť. Tak isto napominal zakonnikov a farizejov a velkých mocných ludí. Nebol ticho.
JA rozmyšlam čo vzišlo v dejinach z tichej poslušnosti... Počas akych období sa ludia bali poukazovať na zlo a krivdy pachane predstavenými, kedy boli luda za kričanie pravdy trestanjí? Komunizmus, fašizmus? KAžda inštitucia potrebuje aj kritiku aj opoziciu inak sa to zvrhne na totalitu a to určite v našej cirkvi nechceme.