icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

katja78
20. jan 2013

@vejula - ja neviem prečo 😅 ...ale je to v každom prípade podozrivé 😕 . Ona to vlastne uviedla pre sme, lebo sa bránila pred obvinením Sandra Magistra, ktorý zverejnil cifru 10x väčšiu, čiže 600 tisíc eúr...takže tu máme dokonca 3 rôzne tvrdenia 😅 už sa opakujem..a ak teda si skôr myslíš, že o.Bezák je ten, kto "to" chce všetko odhaliť a sám koná a vraví len 100%-nú pravdu, tak treba zrejme uznať, že bližšie k jeho tvrdeniu bol jeho kritik ako jeho ekonómka...tiež zvláštne...
Je ľahké napísať..majú v tom bordel (=vzniesť obvinenie)...ale ako vidíš, ani ten, ktorý si myslíš, že tam bodrel nerobil, tak jeho najbližší spolupracovníci sa vyjadrujú podozrivo...niečo tu nesedí...každé obvinenie treba dokázať.

vejula
20. jan 2013

@katja78 ved v tom je ten zadrhel, nejde to ako dokazať. Tu je ta chyba, že nam to zakon neumožnuje ani len skontrolovať.

katja78
20. jan 2013

@vejula - a zákon Ti umožňuje kontrolovať susedovo účtovníctvo a majetkové pomery, v prípade, ak by napríklad dostával podporu v nezamestnanosti alebo sociálne dávky? 😕
Aj keď je z časti RKC (a každá registrovaná cirkev na SK) financované z daní všetkých, ktorí dane platia...vieš vôbec, kam idú v RKC tieto peniaze? Hlavne na platy a odvody pre duchovných a rehoľníkov a na chod biskupských úradov. Ostatné - každý jeden kostol, celá jeho réžia, opravy, duchovné aktivity sú financované z darov! To, čo je od štátu, podlieha auditu, a buď si istá, že ten audit prebieha prostredníctvom MK SR, ale to druhé nie, veď ako by aj mohlo. Cirkev nie je síce súkromná osoba, ale ani verejný činiteľ!

rusalinka
20. jan 2013

Baby, zas toho Bezáka nenaháte na pokoji? 😀

katja78
20. jan 2013

@rusalinka ja sa len opakujem 😨 ale v podstate riešime tie širšie súvislosti..

vejula
20. jan 2013

@katja78
neviem či je vhodne sa tu teraz rozpitvavať, ale ver, že na dary niesu odkazaní, Vieš kolko pozemkov vlastnia? A na ich pozemkoch stoja hypermarkety a kade čo a ver, že ani to nieje zadarmo.
Poviem ti tak, vatikansku zmluvu sme široko daleko prijali len my.
Na očistenie, ak su nevinny by stačilo urobiť audit, ale s tym by museli suhlasiť, lebo štat nema na to momentalne pravo. Ale ak sa tam deje čo sa deje, suhlasiť s tym samozrejme nebudu.
Nemôžeš porovnavať sukromnu osobu s cirkvou. Pretože cirkev su aj obyčajní ludia, ktorí maju podla mna pravo vedieť ako sa vtejto inštitucii hospodari a či to tam nezavana nejakou čiernotou

vejula
20. jan 2013

@katja78 ale nemyslim si že farari su nejakí bohači, tie najväčšie peniaze su vyššie, tam to začina byť zaujimave 😖

katja78
20. jan 2013

@vejula - to je zas len domnienka...ak nemáš pádne dôkazy, len tu mútime vodu.. 😖

katja78
20. jan 2013

@vejula a kto Ti to právo dal? Boh? štát?

vejula
20. jan 2013

@katja78 ale tak ako štátny občan mam pravo vedieť čo sa deje v štatewe, tak ako kresťan by som podla mna mala pravo vedieť čo sa deje v cirkvi Aby som ako svojpravny človek mala možnosť vlastneho usudku. Ako mam obhajovať cirkev, ked tá si hospodari na svojom bez toho aby obyčajny človek vedel ako

vejula
20. jan 2013

@katja78 a to nehovorim o tom, že vela ludí do cirkvi dáva obrovské peniaze, niektorí i dedičstvá ked nemaju rodinu v slepej dôvere v to, že budu dobre využite tie peniaze. Myslim ,že by malo byť morlanou povinnosťou informovať ludí čo sa s tymi poeniazmi deje

vejula
20. jan 2013

@katja78 a ešte tolko, ked si cirkev porovnala s mojim susedom. Keby mna niekto obvinil z nejakych neklaych praktik, tak uplne v pohode necham, nech mi preveria všetky pohyby na učtoc, všetko čo ide aby som sa obhajila. prečo toto neurobí cirkev ak nema čo skrývať

katja78
20. jan 2013

@vejula - to sú také pekné slová, ale ani ako občan, ani ako pokrstený rimo-katolík takéto právo nemáš...odvolávať sa na niečiu morálnu povinnosť je síce dobré, ale osobovať si právo na to, či každý jeden člen (konkrétne) RKC, ktorý nesie nejakú majetkovú zodpovednosť, si ju aj riadne plní, si proste nemôžeš. 🙂 Nikto Ti takéto právo nikdy nedal.
A ak len kvôli tomu nemôžeš spávať, resp. ak by sa aj DOKÁZALI akékoľvek prešľapy v tomto smere...čo by sa stalo? menej by si milovala Cirkev? menej by ju miloval Ježiš? je menej hodná toho, čím ju poveril? zriekneš sa svojej Cirkvi? naozaj TOTO je to podstatné, na čom stojí naše povolanie v rodine našej Cirkvi?

katja78
20. jan 2013

@vejula - no mňa keby niekto svojvoľne obvinil, tak ho niekam asi pošlem 😅 😅 iné je, ak by Ťa začali stíhať orgány činné v trestnom konaní..to už musíš vyložiť karty na stôl...či by si cítila satisfakciu, alebo nie...

maja22
20. jan 2013

Mňa by zaujímalo, čo si ľudia myslia, že kam to "obrovské bohatstvo" cirkvi ide. Keď farári majú bežný plat a dary od veriacich idú na plyn, kúrenie, elektrinu v kostole... a priznajme si, koľko toho asi vyberú, stačí pozrieť do košíčkov, čo tam prevažne hádžeme... Len také vykurovanie zhltne strašné sumy a skladáme sa od 5 centov po 5 eur, vyššie milodary sú skôr výnimkou ako pravidlom. Občas treba novú maľovku, novú fasádu, opraviť hodiny, opraviť zvony, urobiť bezbariérový vchod - toto všetko veriaci majú možnosť kontrolovať. Ak hovoríme o príjmoch za pozemky, spomeňme aj spravovanie kultúrnych pamiatok, opravy sôch, reštaurovanie vzácnych vecí - to chce tiež pekné prachy... Je síce pravda, že ani kňazi ani biskupi nežijú o chlebe a vode, najedia sa ako my ostatní, možno si občas na oslavách doprajú aj drahšie potraviny... Ale to im nezávidím, ich povolanie nie je za trest, ani nesľubujú celoživotný pôst, tak nech sa najedia. Kde teda tie obrovské majetky sú? Naozaj si ľudia myslia, že biskupi a kardináli na čele s pápežom "ulievajú" prachy pre svoje rodiny, synovcov a netere a okrádajú ostatných veriacich? Alebo čo vlastne financujú? Chápem, v minulosti byť v hodnosti biskupa malo aj svoje politické dôsledky a teda, kto chcel mať na panovníka vplyv, biskupstvo mu v tom mohlo pomôcť. A v čase moru či vojny mali prostriedky, ako z toho vyjsť relatívne bezpečne... Hoci mali aj povinnosti počas týchto udalostí a boli vojny a bitky, v ktorých prišli o život aj biskupi. No to je minulosť, nie dnešok. Tak načo teda používajú peniaze dnes? Neverím tomu, že sú všetci zlodeji a hrabú pre svoje rodiny. Možno sa nájdu aj takí, ale zovšeobecniť to na celú cirkevnú hierarchiu mi príde nemiestne. Nechápem všetky tie predstavy o veľkých ziskoch. Ale tak ak máme ten dojem, že sa tam kradne, nech štát zaplatí ľudí, ktorí pospisujú všetko, čo cirkvi podľa zákona patrí, ako sa o to stará, koľko peňazí tam ročne ide, či je to dosť alebo málo. Možno by sme zistili, že je v strate, to by bolo prekvapko 😝 Koľko budov chátra, lebo nie sú prostriedky na opravu. Máme charitu, máme bratov a sestry v arabských krajinách, kde denne prichádzajú pre svoju vieru o život, alebo sú v ohrození života. Pomáha sa utečencom, chorým, stavajú sa školy, útulky... Tie peniaze majú kde ísť aj vo vnútri cirkvi. Myslím si, že ak je niekto zlodej, skôr či neskôr sa na to príde, pravda vždy vypláva na povrch. A napokon, Boh vidí všetko 😉 .

blabina
20. jan 2013

Ahojte, chcela by som sa poradit. Mam taky problem s manželom...Ja som veriaca a on v podstate tiez, uz treti rok sa mi nedari otehotnet, riesime to cestou CAR-u (preskakali sme uz v po tejto stranke snád vsetko), ale problem je ze uz sme obaja z toho sklúčení a nešťastní. Manžel má často výbuchy hnevu, kedy sa doslova rúha proti Bohu, velmi ma to trápi , nakolko ja som taketo nadavky proti cirkvi a Bohu nikdy od nikoho nepocula (nebudem ich tu ani citovať)a bojim sa , aby sa nam nestalo este aj nieco horsie. Hovorim mu ze mi to vadi, ale on to robi aj tak.

sunflower87
20. jan 2013

@blabina my sme sa s manželom sme sa pokúšali 3 roky o bábo...a po 3 rokoch a 2 mesiacoch sa nám narodil krásny synček....tak netreba zúfať 🙂 ....treba len veriť...🙂

blabina
20. jan 2013

@sunflower87 mne nejde o to , ze sa pokusame dlho , ale o postoj mojho manzela. Ako nadava na Boha, nakolko okolo nas vsetci iba rodia a my jediní nic. Myslim ze svojim postojom a zlostou proti Bohu to cele iba zhorsuje a mna iba trápi.

katja78
20. jan 2013

@blabina ja Ti v tejto otázke veľmi neporadím, nikdy sme neniesli takýto kríž a skúšku 😔 Tebe poradím len veľa sa modli za manžela, keby nadával na kohokoľvek, či na čokoľvek, tak jeho dušu to môže len zraniť a oddialiť o Boha 😔 aj za vaše manželstvo, aby vydržalo túto skúšku...myslím na vás, Boh je veľmi milostivý 🙂

blabina
20. jan 2013

v poslednom case ma stale castejsie napáda myšlienka, ze lepsie by mi bolo samej bez manžela, proste by som mala od vsetkeho pokoj..Lebo jeho postoj mi je skôr záťažou ako podporou.

margarita
20. jan 2013

@blabina
ja mam skusenost s opakovanym potracanim, tiez to bola dost velka skuska najma pre mna, ale aj pre manzela. no ten moj to niesol nejako statocne, skor ja som bola ta, co som sa v duchu burila a hadala s Bohom. neslo o ruhanie, ale mne osobne veeeelmi pomohlo, ked som dokazala prijat aj ten fakt, ze sa na Boha hnevam, lebo kym som sa snazila "Pokrytecky" akoze "prijimat Jeho volu", nedokazala som to. a len som sama sebu klamala...
myslim, ze priznanie si svojho skutocneho postoja ma - paradoxne - viac priblizilo Bohu,nez keby som si odmietala priznat, co citim. Lebo ako mozem poznat Boha a snazit sa stretnut Ho tvarou v tvar, kym mam "tolko tvari" ? 😀

ak chces viac a osobnejsie, posli mi IP.
😉

maja22
20. jan 2013

@blabina možno je to len spôsob, ako sa snaží s touto náročnou situáciou vyrovnať, určite nie je ten spôsob dobrý, ale možno je len dočasný a keď touto etapou hnevu na Boha prejde, vráti sa k Bohu aj k pokore. Neviem ti poradiť iné, ako sa za neho modliť a len mu to zakaždým ticho a s pokojom v hlase povedať, že teba jeho reči zraňujú a že ti tým ubližuje. Že chápeš, že sa na Boha hnevá, ale v hneve často povieme aj veci, ktoré neskôr ľutujeme. Aby radšej svoj hnev položil pod Ježišov kríž, ktorý tiež trpel a jeho bolesť chápe...Možno by pomohlo porozprávať sa s ním o tom vtedy, keď práve nenadáva, keď má pokojnú chvíľku a skôr prijme tvoje slová ako v čase, keď je práve rozčúlený... Myslím na vás, aby ste to spolu zvládli 😔 .

vejula
20. jan 2013

@katja78 určite ma to netrapi až tak, že by som kvôli tomu nemohla spavať neboj 😉 Poviem ti tak, keby nemali čo skryvať, tak tolko ofukov nerobia. Ked je niekto čistý nepotrebuje špecialny dokument, ktorí zaručí, že je jeho majetok nekontrolovatelný.
A neverim, skutočne ti neverím, že keby niekto o tebe vyhlasoval v mediach že si zlodejka a že prepieraš špinave peniaze, žew by si sa nesnažila očistiť, že by si len tak mykla plecom, nech si hovoria čo chcu

@maja22 tu nejde o majetok len z milodarov a celoživotne uspory niektorych babiek. Cirkev vlastní nemale pozemky na ktorych su postavene rôzne hypermarkety a ine budovy, ktoré prenajimaju. A nie su to len moje dohady. Minule v bedni jedna pani hovorila, že u nich je v nedelu zatvorene, lebo hypermarket stoji na cirkevnom pozemku a musia mať zatvorene. Že si určili také podmienky.
A kam idu? Tosi už domyslime, na stavbu penzionu, čo je samozrejme zas len čista ryža... Tak rôzne a nemalo financii do Vatikanu.

Ako mne to všetko vôbec žily netrha, viac ma hneva, ako si niektorí ludia slepo zastavaju tieto veci. PRoste tomu nechapem.

@blabina to ti neviem poradiť 😔 ale ja chapem, že musí byť zrejme velmi frustrovaný.
Škoda, že si to odnašaš hlavne ty ☹

maja22
20. jan 2013

@vejula však ja som spomenula aj tie prenájmy, pamätám na ne, neboj 😉 V tej súvislosti mi napadlo, že okrem výhod z prenájmu má cirkev aj povinnosť sa o veľa vecí starať, čiže tie peniaze môžu ísť pokojne aj tam, je to v piatom riadku 🙂 Ja to beriem tak, že z mojich daní ide aj na platy duchovných, čo je podľa úplne v pohode, z mojich daní totiž idú peniaze aj na také veci, s ktorými nemám nič spoločné a s týmto mám. To, čo dám v kostole, tiež viem, kde skončí. Nevyznám sa veľmi v zákonoch, ale mám predstavu, že ak sa napr. z pozemkov berie príjem, tak je to tiež zdanené, nie? Takže ak je to zdanené, do štátu prispieva aj cirkev, teda ma neokráda. Ale jasné, bolo by fajn vedieť, koľko peňazí a ako sa otočí v diecézach a pod. Ja len tvrdím, že cirkev ako takú nepovažujem za zlodejku. Ale je tu možnosť, že sú jednotlivci, ktorí sa ulakomili a berú si, čo nie je ich.

sunflower87
20. jan 2013

@blabina neviem ako by som ti poradila....ale asi len modli sa veľmi za manžela, aby to dokázal prijať...aby prijal Božiu vôľu....a skús ho niekam zobrať a v kľude sa o tom porozprávať a povedať mu ako sa cítiš....že ťa trápi keď má takýto postoj....lebo tým prináša len nepokoj, ktorý sa prenáša aj na teba....a to nie je dobré...

katja78
20. jan 2013

@vejula - teda mne je známy len jeden takýto hypermarket 😅 zmluva o predaji je na nete...aj som to sem nedávno dávala 😉
A nejako nechápem...Sokola prepierajú v médiách, že je zlodej, a on len mlčí, bráni sa právnou cestou...Bezáka v médiách obhajujú ako "Sokolovu obeť" a on sa urputne v médiách bráni...pričom zatiaľ ho nikto z ničoho neobvinil, myslím tak, aby sa z obete stal páchateľ...takže kto sa to kedy má brániť? 😅
No ja Ťa nijako nepresvedčím, ak mi neveríš, presvedčilo by Ťa jedine, ak by sa to stalo...čo sa dúfam, nestane...ale píšem, ako sa poznám. Ty máš možno iné reakcie ako ja 😉

vejula
20. jan 2013

@maja22 ja tiež netvtdím že cirkev je zlodejka... Jednoznačne si myslim, že cirkev nieje chudobná. A napr. na tu stavbu kostolov by mohli zasponzorovať . LEn ked ja mam stale pocit, že ten tok penazí je skôr smerom hore nie dolu 😖
inač ešte k tej vete
@katja78 ak by sa aj DOKÁZALI akékoľvek prešľapy v tomto smere...čo by sa stalo? to mi pride, ako keby si sa ma spytala, a čo by sa stalo keby si zistila manželovi neveru, Rozviedla by si sa s nim? No ako kresťanka katolička nie, takže v podstate, radšej o tej nevere nech ani neviem, ved čo, prestanem miloovať manžela? Tak je to vlastne jedno, ak je mi neverny nech je, ved ostanem pri nom tak či tak... Tak ja takut teoriu nerazim, mam rada veci naporiadok, na čistom, rada viem s kym žijem, resp. v čom žijem. A navyšde ked sa o niečom vie, da sa to aj riešiť, ak sa o tom nevie, nevyrieši sa to a bude to pokračovať dalej poprípade sa aj nabalovať 😉

maja22
20. jan 2013

Podľa mňa treba dať do úvahy aj ľudskú závisť. Ten, kto zarába veľa, sa s tým nechváli, aby nevzbudil pohoršenie, závisť a aby sa vyhol zlodejom. Ten, kto zarába málo, má pocit, že sa mu krivdí, mal by zarábať viac, lebo sa narobí ako kôň a ledva vyžije. Cirkev osobitne vzbudzuje rôzne vášne. Priznaním majetku by množstvo ľudí videlo len A - príjmy. B - výdavky - by sa ""stratili" v rozčarovaní z A. Totiž nejde len o príjmy, cirkev spravuje aj majetok s veľkou hodnotou, ktorý by tam mal byť tiež zahrnutý, ale to je hodnota kultúrneho dedičstva, snáď chápete, čo myslím. Do hodnoty, resp. majetku sa počítajú aj kostoly, ktoré ten majetok navýšia, ale to je trvalá a nepremiestniteľná hodnota, ktorá sa síce môže odraziť na celkovej sume, ale inak sa s tým nedá "nič robiť". A toto by veľa ľudí nemuselo vôbec pochopiť. Prišlo by k porovnávaniu, závisti, neprajnosti, možno ešte väčšej, ako je teraz. To je ako s vnímaním antikoncepcie. Cirkev má dôvody, prečo ju veriacim neodporúča, dokonca v jej používaní vidí prestúpenie Božieho zákona. Svet v tom vidí spiatočníctvo a tmárstvo. Každý vidí veci zo svojho uhla pohľadu a toto je len jedna oblasť. Preto sa obávam, že priznanie majetku by mohlo len zvýšiť nenávisť, lebo nie všetci chcú vidieť do hĺbky...Ale tiež nerozumiem, ako to, že štát nemá k dispozícii fakty. Veď za minulého režimu zatváral kláštory, bral, čo sa dalo a kontroloval, čo sa dalo. Snáď by mali existovať nejaké záznamy. Je pravda, že archívy sa povoľujú otvárať až po polstoročí, ale aj pri navrátení majetku Cirkvi po páde režimu musia byť nejaké dokumenty. Hoci je pravda, že hodnota nemusí byť vyčíslená. Odhadnúť hodnotu takého barokového kostola alebo katedrály je určite zložitý proces.

katja78
20. jan 2013

@vejula - ešte v lete to bolo, keď sme sa s Minewkou dohadovali o cirkevných majetkoch, ktoré si aj Ty pokojne môžeš overiť na ORSR a poprezerať podrobne podľa kataster-portalu a google mapy 😉 a skončilo to tak, že sme sa náhodou dopracovali k jednému Listu vlastníctva, z ktorého vyplývalo, že jeden veľký objekt na Palisádach v BA patrí pod bratislavské arcibiskupstvo...povieš si, hmmm, to je terno...ale stačí si zagoogliť a zistila som, že daný objekt RKC dala po r.1989, keď jej ho vrátili v reštitúcii, do bezplatného užívania štátu, konkrétne Slovenskej technickej univerzite, ktorá tam má internát pre jednu zo svojich fakúlt. Takže vieš, prečo sa nášmu štátu neoplatí veľmi odlúčenie cirkví (hlavne teda RKC)? Nie je to tak jednoznačne nevýhodné, ako si myslíš...ak mi opäť neveríš, dám si tú námahu a popozerám tie linky z leta, ak chceš 😉
Vieš ako sa hovorí - dôveruj, ale preveruj...a hlavne never hneď všetkému, čo sa v bulvárnych plátkoch píše...

katja78
20. jan 2013

@vejula - takže o manželovej nevere radšej nie, ale o prešľapoch nejakých cirkevných hodnostárov radšej hej...no ja to mám naopak, a to Ti píšem s kamennou tvárou.