icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

katy2
15. mar 2013

Ahojte 🙂
ja k tomu celemu len tolko.... "Nehadzte perly pred svine"..... alebo "Kto moze pochopit, nech pochopi".....
Citam to tu uz dlhsie, velakrat sa mi dostalo povzbudenie a posilnenie vo viere..... Dakujem vsetkym za svedectvo viery...
Spojme sa v modlitbe za Cirkev.... za knazov.... za biskupov.... noveho Sv. Otca.... za Benedikta - jeho rozhodnutie si nesmierne vazim....
Ani brany pekelne ju nepremozu..... Je tu uz 2000 rokov a bude do konca sveta.... Kristus je ten, kto ju vedie a chrani....

lienockaa
15. mar 2013

@marusik ja mam v cestine vydanie z r.2005,tam to vtedy vyslo ako jedna velka hruba kniha,mozno aj take pohladaj,ak vam cestina neprekaza,vola sa to svedek nadeje,rovnako ako u nas..

irriss
15. mar 2013

@veve39

..Tak mi rekni, co Te v teto knize nejvice zaujalo..udelej mi takovy maly obsah pomoci bodu... 😉
Jak na tebe zapusobila jeho kniha a jak ovlivnila a upevnila Tvuj pohled na B16... 😉
Kdo si precte takove dilo(a),je schopny sve emoce dat najevo bez cekani... 😉 protoze tyto emoce jsou okamzite soucasti tela ctenare a verici dokaze tyto pocit projevit...

irriss
15. mar 2013

@katy2
Mas pravdu, je treba se za ne modlit.... 😉

irriss
15. mar 2013

@katy2
Ako to je?
"Nehadzte perly pred svine".

Kousek z netu:

Ahoj Libor alebo Kto vie,
JK hovorí(v Mt 7,6):
"Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás."

Ako to správne chápať? Praktické rady do života v tomto?

Mám blbý pocit, že to ľudia zle chápu (ja vôbec), a môže to viesť k nadradenosti a pohŕdaniu druhými, akože ja mám tú pravdu a vy ostatní "ste dutí a nestojíte mi za to“.
Ako to je?

Ja si myslim ze sa to da napr. aplikovat takto:
ked niekto od Teba ziada informaciu (napr. informaciu o pocte deti) a je predpoklad ze ju zneuzije - tak mas pravo mu tu informaciu neposkytnut - nebude to klamstvo.
A to je aj co sa tyka prijatia urcitou spolocnostou. Ked napr. odmietaju krestanske nazory na diskusnom fore a vidis ze su v tom uplne zatvrdeni a nejde im o vec tak vtedy nema zmysel s nimi diskutovat. Vtedy ma zmysel sa za nich len modlit.
Tolko "z rychlika".

elana
15. mar 2013

@irriss teď úplně přesně nerozumím této větě: "a na vysvetleni "zla" byl stvoren dabel... ". Mám to chápat tak, že ďábla lidstvu vnutili církevní představitelé proto, aby jej díky tomu mohli lépe ovládat? Jakože skrze strach? Pak musím jen konstatovat, že opravdu se zas potvrzuje, že největším úspěchem ďábla v dějinách lidstva je to, že je dokázal přesvědčit, že neexistuje 🙂

ono s tou církví svatou je to těžké a mám dojem, že to na ní právě tolik lidí popuzuje, že i oni jakýmsi vnitřním zrakem vnímají, že je asi nezničitelná. Má jakousi podivuhodnou "samočistící" schopnost řekla bych, vždy nějakým způsobem i z toho hnijícího kmene vypučí nový výhonek a celé se to zas omladí a rozroste. Podivuhodná záležitost vezmeme-li, jak církev začínala: vždyť to byla (přiznejme si to a omlouvám se citlivým povahám) ze začátku banda horlivých tupců, kteří neznali nic jiného, než jedno jezero, pár smradlavých rybářských sítí a že někde leží nějaký Řím, to možná zaslechli v souvislosti s denáry, kterými platili; jednoduchost jejich myšlení a natvrdlost je někdy až úsměvná. Ano, církev za staletí svého vývoje měla své temné stránky, před tím nikdo oči nezavírá...a není omluvou, jen pouhým konstatováním faktu, že prostě středověk byl krutý, lidský život neměl valnou hodnotu-ale taková byla mentalita lidí té doby. Komunismus, fašismus...měly na svědomí víc mrtvých a ještě dlouho to ani sto let nebude a přesto opět ultrapravici i levici opět stoupají preference, my lidi máme krátkou paměť, ale jak na co, zločiny těch, které rádi nemáme, vidíme i po 500 letech a rádi na ně ukazujeme prstem a omluvy nepřijímáme.

myslím že každý soudný a rozumný člověk vidí, že se v církvi děje mnoho špatného, před tím oči zavřít nelze, je tvořená stále jen lidmi, kteří do ní vstupují z různých motivací a pohnutek. Ani její příslušníci nemusí se vším s ní souhlasit...ale od toho má člověk rozum, svobodnou vůli a svědomí, aby to tak nějak pobral. Nemusím být přímo u zdroje...Ty třeba jsi, ale tak ono v dnešní době je všude blízko, všechna média mají své stálé zpravodaje přímo z míst, takže si nemyslím, že tu fungují nějaké cenzury nebo i pouhý efekt "ztrácení se v překladu"-není to jako dřív, kdy informace ústním předáním putovala i týdny a samozřejmě se všelijak upravovala (vědomky i nechtěně).

irriss
15. mar 2013

1.
Keď to beriem z duchovného hľadiska (čo učí JK) utvrdila som sa v tom, že kresťan by nemal druhému kresťanovi toto hovoriť.
Veď tie duchovné pravdy majú rovnaké.

Ľudstvo by malo pamätať na slová Ježiša: „Buďte ako deti!“
Z týchto slov vyplýva, že ľudia okrem iného majú všetko nové prijímať ako deti - nezaujato - tak, ako keby o tomto novom dovtedy nič nevedeli. Podľa svojho vnútorného vyciťovania sa v ďalšom majú potom aj zariadiť.
Každý človek na svojej púti stvorením má samostatne používať svoje vlastné cítenie, a nemá sa ako na barlách opierať o názory druhých.
Matúš 7.kapitola, 6.verš: Nezneuctiť sväté veci - „Nedávajte, čo je sväté, psom a nehádžte svoje perly pred svine, aby ich nohami nepošliapali, neobrátili sa proti vám a neroztrhali vás.“

To znamená, že sa Sväté Slovo nemá nikomu vtierať!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ani v podchodoch, ani na ulici! Pomáhať sa má len hľadajúcim!
A sú všetci tí, ktorí sú oslovovaní hocikde, aj vonku na ulici, hľadajúci? Nehádžu sa aj takto „perly sviniam“?
Ten, kto sa má k Slovu dostať, keď bude túžiť po ňom, určite sa k nemu jedného dňa dostane aj sám bez toho, že by sa mu druhý vnucoval.
Jablko sa má oberať vtedy, keď je dozreté. Keď ho odtrhneme nezrelé, nie je vhodné ani na konzumáciu, ani na zasadenie novej jablone.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ľudia robia často aj inú veľkú chybu: Posudzujú vyslovené alebo písané slovo podľa toho, kto ho vyslovil, a nie podľa toho, čo vyslovil.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!Kto odmieta nejakú knihu len preto, že to niekto iný doporučil, tak jeho viera je len slepá,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ak k tomuto názoru neprišiel vlastným prečítaním a skúmaním dotyčnej knihy. Ak niekto odsúdi bez vlastného preskúmania autora nejakej knihy len preto, že ho iní ohovorili, tiež sa previňuje!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Všetko dnes si treba overiť vlastným skúmaním a posudzovať to podľa vlastného prežitia, inak je takýto „hľadajúci“ len spadnutým listom v prúde vody bez vlastného „JA“.

irriss
15. mar 2013

@elana
Ok..mam radost, ze jsi tu.. 😉 ze mne okamzite nezavrhujes....aspon se muzu vyjadrit k par vecem, ktere mne doslova privadi k panice...
musim priznat, ze jsem jednu dobu mela velmi blizko k cirkvi...citila jsem zvlastni zar...naplnovalo mne toto poznani a kompletovalo...
Ziju v Italii uz pres 20 let a co se tyka cirkve mam skoro same spatne zazitky..veli jim Nespravedlnost...a vymena "daru"..zneucteni modlitby...nevidim ciste zamery...povinnost pomahat - kde Srddceneni zprostredkovatelem pomoci, ale sila a moc..a vymena skutku...
Vidim realitu i na Sicilii,kde je udajne silna verici spolecnost..ale jejich zpusob viry je na zvraceni...
(nejdulezitejsi jsou obalky a znamosti)..farar nezije skromne...Prala bych Vam nekoho z nich potkat, kdyz jsou dokonce svleceni a v jeansech si nakupuji na sve oslavy "dobrutky"..prezentuji se na FB...
Vztahuje se to ke krtu mych deti, catechismus, skolni hodiny cirkevnictvi, muj velky kamarad francescan Gianpaolo, ktery trpel i na smrtelne posteli diky svym odhalenim v jeho Kostele...mela jsem i moznost zit v mistnosti nad oltarem, ktera je urcena navstevam klastera ci rodinnym prislusnikum kneze...
videla jsem toho mnoho...slysela i zazila na vlastni kuzi... 😔 😔 😔
Luxus, FB, nakup, ...vse vymenou ci schovavanim za beneficenci.. 😔

A bohuzel ma zkusenost je ve vysledku takova, ze Cirkev vymyslela dabla, aby omluvila a svedla sve vlastni hrichy na neho...
Tak jako byl stvoren Adam a Eva..byl i dabel...
neco jako, kdyz se dite vymlouva, ja to nebyl..to byl on..a vymysli si existenci nekoho jineho, ktery bud neexistuje a nebo je absolutne nevinny..a protoze je toto dite z "dobre" rodiny, uveri se jemu..a druhe "(ne)existenci se umozni bud vzplanuti a vydani zle energie, protoze se brani a nebo vznikne ze lzi a zla...Ale jadrem byl nekdo uuuplne jiny..je to proste neco, co nastane a nebo se zrodi, az kdyz je zlo spachano a jakoby prevteleno do dabla...Videla jsem i v nemocnicich pripoutane lidi na psychiatrii, jejich kotniky a ruce byly zamcene do kovovo-kozenych svorek zamcene...kterych telo bylo udajne "posedle"...

evkasus
15. mar 2013

@irriss myslim, ze zahlcujes tuto temu svojou neznasanlivostou a netolerantnostou...

Si citliva na slova inych ale sama rozdavas dvakrat horsie slova navokol... tot moj dojem z poslednych par stran...

Pisem to iba preto, ze mam tuto temu rada a je mi luto, ze ju niekto zneuziva.

veve39
15. mar 2013

@irriss prepac, ale ja nemam pocit, ze by som mala povinnost ti davat nejake obsahove reserse, ci nebodaj dokazy, ci som knihu citala alebo nie
ja som napisala, ak niekto chce spoznat B16, jeho postoje, hodnotove a myslienkove nastavenie, napriek tomu, ze uz nebude verejne vystupovat, kde moze ziskat hodnotny zdroj...nerozumiem konfrontacnemu tonu (alebo sa mi to mozno zda?) nepotrebujem obhajovat ci vysvetlovat, ci a ako som dielu porozumela...ak mas zaujem, vezmi si to ako tip pre spoznanie B16, ak nie, nevsimaj si to

irriss
15. mar 2013

@veve39

Presne toto jsem tusila, ze nebudes schopna. 😉 .ale vis, dat link na knihu je velmi lehke... 😅

p.s. kdybys toto dilo cetla,byla bys schopna odpovedet jako rozumny clovek..protoze byv obe toto ddilo zanechalo stopy..ale zrejme v tobe nezanechalo nic.. 😉

veve39
15. mar 2013

@irriss
citujem tvoje slova
"Kdo si precte takove dilo(a),je schopny sve emoce dat najevo bez cekani... protoze tyto emoce jsou okamzite soucasti tela ctenare a verici dokaze tyto pocit projevit..."

preco si myslis, ze ty vies urcovat co dokaze veriaci prejavit, kedy a komu da najavo svoje emocie...ty si nejaky "odbornik" na veriacich ? sorry, fakt sa nechcem hadat ani konfrontovat, nemam na to cas, ani o to zaujem, uz som si aj ja slubila, ze nebudem reagovat, fakt to nema zmysel - asi to vnimas rovnako, ale opat mi nedalo ...skutocne z tvojich slov vyplyva, ze mas "patent" na veriacich, na ich zaslepenost, na dianie vo Vatikane , proste na vsetko, co sa RKC tyka, akurat mam pocit, ze nie si jej sucastou, ale vies o nej "najviac"
btw. dlhe roky som bola "mimo Cirkev, tiez sa mi zdala predpotopna a prekonana...ale ako teraz s odstupom casu vnimam, som rada, ze som nemala potrebu poucovat veriacich o tom, ako to vlastne v tej "ich" Cirkvi je

veve39
15. mar 2013

@irriss to, ze nemam zaujem tebe "odkryvat svoje vnutro" neukazuje coho som a coho nie som schopna...alebo opat psychodiagnostika/ psychoanalyza cez forum a cez internet ? 😀

uz som tam, kde som nechcela, koncim definitivne v debate, prajem uprimne krasny a radostny den 🙂

igiana
15. mar 2013

Nestacim sa cudovat, nejdem odpovedat na kazdy prispevok, ktory ma "zaujal", ale skuste si precitat nejake zivotopisy svatych z hociktoreho obdobia, da sa z nich vela dozvediet o minulosti - diabol sa snazi odjakziva znicit Cirkev, znicit kazdeho jednotlivca, lebo mu zavidi Boziu lasku a milost, ktoru on navzdy stratil. Preto je aj v Cirkvi aj celkovo vo svete vela vlkov v ovcom ruchu, su to jeho sluhovia. Ale neporovnatelne viac je v Cirkvi uzasnych ludi, ktori su verni Bohu. Nechapem naco sa v tom stale niekto rype, dookola to riesi a komentuje. Nechapem, preco niekto tejto dobe pripisuje nejaky mimoriadny vyznam - napr. hrozne veci a zverstva, ktore sa deju v Cirkvi, staci sa pozriet hned na prvych ludi Adama a Evu, apostoly zradili Jezisa a to boli priamo vedla neho. Kazdy papez musel riesit aj tazke veci a neda sa povedat, ze tento odstupil, lebo v dnesnej dobe sa deju "hrozne veci" ktore neuniesol. Nema uz silu na riesenie akychkolvek veci spojenych s tak zodpovednou funkciou. Cuduje sa niekto vyse 80 rocnemu muzovi? Tato doba je taka ista ako kazda ina. Za zle veci sa vyvodzuju dosledky. Z dobrych sa tesime. Mne tato tema pride ako nejaky bulvar, kde sa kyda, ohovara a kritizuje.
Mam pocit, ze tato tema bola hodena ako "perla sviniam". Preto su naozaj lepsie sukromky.

irriss
15. mar 2013

@evkasus

Ano jsem netolerantni k podvodum, zradam, lzim, nasili, obohacovani se na ukor chudych s vymenou za pozehnani...povinnost arovat..penezni ary zapisovat do knihy klastera..opovrhovani jednoduchosti a zahrnovat se luxusem..flirtovat na FB...naplnovat svuj nakupni kosik "dobrutkama"...a rozvazet do Peru prosle plechovky s jidlem 😅 😅
Ano nesnasim toto chovani a schovavani se za plast ci prosbu o odpusteni v nedeli, kdyz vim, ze jsem od pondeli do soboty hresil ☹
a @elana popsala PRESNE ZROD VIRY...a bohuzel toto je Jadro, ktere pretrvava.. 😉 Protoze, kdo si mysli, ze doba se zmenila, myli se..tak jako sstredovek, prisel komunismus,fasismus....jen se zmeni cas a jmeno tlupy 😉

Podivuhodná záležitost vezmeme-li, jak církev začínala: vždyť to byla (přiznejme si to a omlouvám se citlivým povahám) ze začátku banda horlivých tupců, kteří neznali nic jiného, než jedno jezero, pár smradlavých rybářských sítí a že někde leží nějaký Řím, to možná zaslechli v souvislosti s denáry, kterými platili; jednoduchost jejich myšlení a natvrdlost je někdy až úsměvná. Ano, církev za staletí svého vývoje měla své temné stránky, před tím nikdo oči nezavírá...a není omluvou, jen pouhým konstatováním faktu, že prostě středověk byl krutý, lidský život neměl valnou hodnotu-ale taková byla mentalita lidí té doby. Komunismus, fašismus...měly na svědomí víc mrtvých a ještě dlouho to ani sto let nebude a přesto opět ultrapravici i levici opět stoupají preference, my lidi máme krátkou paměť, ale jak na co, zločiny těch, které rádi nemáme, vidíme i po 500 letech a rádi na ně ukazujeme prstem a omluvy nepřijímáme.

irriss
15. mar 2013

@igiana
kdyz vite, jaky ma cirkev puvod, co se v ni deje.....jak je mozne, ze ji tak milujete?
vzdyt milovat a nasledovat se maji pozitivni vzory a hodnoty...

Byt oddani nekomu a s nekym, o kom vite ze vas podvadi, ze neni cisty..
vzdyt neni mozne poznat, kdoje z nich cisty a kdone...a vetsinou ta nejvetsi spina se umi schovavat za cistotu a dobro 😉

irriss
15. mar 2013

@veve39
Chovas se presne "ukazkove".
kdyz se mu blizni nehodi, kopne ho 😀

rusalinka
15. mar 2013

Ach baby baby... ☹
Keď bol pápežom JPII. mnohí hovorili, aby hádam radšej odstúpil, veď už ani chodiť nevládze, je starý, slabý... neodstúpil. B16 je starý, nevládze, odstúpil. No... ani tak dobre, ani tak (ani z voza, ani na voz). Chudák B16 - celý jeho pontifikát bol o porovnávaní s JPII. JP bol super, JP bol najlepši, JP bol megastar. Bol. OK. Ale v čom bol B16 horší? Chodil po svete, napísal mnoho perfektných diel, kníh, encyklík, príhovorov (ktoré sa mne osobne čítali lepšie ako od JP, lebo neboli také kvetnaté), urobil mnohé ústretové kroky voči iným náboženstvám, tweetoval, bol na FB, využíval moderné prostriedky, bol srandista, mal rád mladých, niekoľkokát sa ospravedlnil za hriechy a chyby jednotlivcov z RKC... ale, samozrejme, bol zlý, lebo nebol ako JPII. Potom urobil krok, ktorý ja obdivujem - rozhodol sa, že odstúpi. Udal dôvod. Ale mnohí ho samozrejme vedia lepšie ako on sám, lebo vidia do jeho hlavy. Jáj, no jasné. Preto, lebo škandály. Škandály, ktoré sa riešili a riešia, ktoré boli odškodnené, za ktoré sa ospravedlnil. Prečo ľudia vidia len toto a tisícky pokorných a dobrých kňazov prehliadajú? Jeden zlý skutok zatieni sto dobrých. Škoda.
Je mi záhadou, prečo sa stále nájdu takí dobrodinci, ktorí majú potrebu hlúpym katolíkom otvárať oči a písať, hovoriť im o tom, koľko hriechu je v RKC. Lebo my to nevieme, och. Popritom sa nezabudne vytiahnuť inkvizícia a križiacke výpravy - to je pre katolíkov tiež novinka, vôbec o tom nevieme 🙂 Niekedy neviem, či mám plakať, alebo sa smiať...
Netolerujeme názor iných - to, že s ním nesúhlasíme, neznamená, že netolerujeme. Alebo máme (ako ovce) pritakávať na všetko protiRKC, čo sa tu popíše? To by už bolo tolerantné? Ostatní majú právo na svoj názor, ale ak ho povie katolík, je netolerantný? Hmmm, zaujímavé... dieťa mi reve a jeduje sa, musím končiť.

lenkove
15. mar 2013

Ja som precitala v zivote knih... Ktore mi otvorili oci v tom, ze nabozenstvo je len fuziou starych mytov, ze Kristus je vymysel, ze cirkev je mocenska organizacia.. Mam priatelov, ktori zili vo Vatikane, priamo poznaju dianie v Rimskej kurii a dost otvorene o tom hovoria. A nie su to vzdy pozitivne veci. Mam svoj nazor na niektorych biskupov, na mnohych knazov a o veriacich ani nehovorim (myslim nelichotivy nazor). To vsetko mi nebrani vidiet Boha v mojom zivote, respektovat Cirkev, vidiet v nej to dobre a uznavat, ze vdaka nej mozem spoznavat a stretavat Krista... Iba vdaka Nej a cez Nu. Moj osobny nazot, vnutorne presvedcenie, svetohlad. Prosim, nechcite odomna linky, ktore by z prispevkov inych ludi potvrdzovali co citim... 😔
PS: Nie som clenom RKC, uznavam ale autoritu a prvenstvo papeza.

irriss
15. mar 2013

@veve39
Cekala bych od vericich vice pochopeni a pokory... 😉

mizulienka
15. mar 2013

@irriss ked tvoje dieta urobi chybu, ale fakt nejak zhresi, prestanes ho milovat, len preto, ze urobilo chybu?? budes mu to vycitat do konca zivota a odvratis sa od neho???????????????????
asi nie, ze? lebo je to tvoje dieta, ktore milujes, aj ked vies, ze niekedy robi chyby....to iste nas spaja s cirkvou, vieme,ze sa niekedy stavaju veci,ktore by sa nemali, ale milujeme svoju cirkev, lebo sme jej sucastou, lebo nam ju dal Kristus a mame ju milovat a budovat a nie donekonecne hovorit, co kto zle urobil....
skusila si uz prilozit ruku k dielu?? ked tak vsetkym cirkevnikom vycitas nezaujem o toho druheho, neposkytnutie pomoci, ako pomahas ty? rozmyslala si uz, ze zacat treba od seba....pozri si najskor brvno vo svojom oku a potom hladaj triesku v susedovom...

irriss
15. mar 2013

@lenkove
Presne a krasne napsane...snazila jsem se byt tam, kam ses dokazala dostat Ty..tise zavidim.. 😔

irriss
15. mar 2013

@mizulienka
Prevracis... 😉 a umyslne.. 😉
p.s. A ano, jsou chyby ktere NELZE odpustit...nelze odpoustet, protoze mne to nekdo kaze..ale protoze to tak citim ja...
nechapu nikdy ve zdejsim svete, ze verici rodic odpousti vrahovi jejich ditete..jen proto, ze to podle "nejakych pravidel" ma tak byt..

igiana
15. mar 2013

@irriss Cirkev sme my vsetci a Jezis povedal, ze sa mame milovat tak, ako On miluje nas. Preco nas Boh miluje, ked sme vsetci taki hajzli? Ty nie si? On nemiluje hriechy, ktore robime. Tvoji milovani doma robia chyby? Ak ano, tak ich preto nenavidis?

lenkove
15. mar 2013

@irriss necitala som celu diskusiu, len aby som vedela tvoje prispevky desifrovat.. Ty si veriaca ci neveriaca? Vychadza mi, ze neveriaca kedze Ti chyba pochopenie a pokora, ktoru od veriacich pri diskusii s Tebou vyzadujes...

evkasus
15. mar 2013

@irriss netolerantna si voci nam a my vsetky tie zle veci, ktore tak kvetnato opisujes nerobime...teda ja urcite nie.
Vybijas si svoju zlost.
A ked nazves prvych apostolov bandou tupcov, tak si myslim, ze si v tejto teme iba preto lebo chces niekomu zneprijemnovat den a nie preto, ze chces nieco poriesit k lepsiemu. Inak vacsina z tej bandy tupcov polozila svoj zivot za vieru a preto si ich tak vazime, lebo nie kazdy z nas by bol toho schopny.
Niektore tvoje vyhlasenia si zasluzia skor NO COMMENT.

lenkove
15. mar 2013

@irriss Dakujem. Su v tom roky modlitieb za to, aby som dostala dar viery v cirkev. Ta viera mi po mojom obrateni [ az v dospelosti] chybala.

irriss
15. mar 2013

@lenkove
Co to pises? Necetla jsi celou diskusi?
Cetla jsi temer celou diskusi..uz i vcera...vsak jsi lajkovala o106 😀
Opet..HRA na SCHOVAVANOU..
koncim...

evkasus
15. mar 2013

@zuzkalenka mohla by si sem hodit citania na dnes? Nech sa to tu trosku zmierni aj zmysluplnym prispevkom? 🙂

igiana
15. mar 2013

@irriss Ty si v podstate veriaca, milujes Cirkev, ale nas skusas, ze ci prejdeme tvojim testom? 😀