icon

Rímsko-katolícka cirkev

pia22
21. apr 2011

Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂

vejula
15. mar 2013

@denotka dokonca aj krížiacke vypravy a palenie inovercov su dielom ludí a nie Boha. To že sa ludia pri týchto veciach ohanali Bohom neznamená, že to čo robili skutočne bola jeho vôla. Napríklad ja ked zabijem suseda a budem pri tom kričať, že ho zabíjam v tvojom mene, to neznamená, že za tu vraždu si zodpovedná ty.

inkinka
15. mar 2013

Gándhí bol budhista. Viedol hnutie za oslobodenie Indie od britských kolonistov formou neodporovania násiliu. Presvedčil ľudí, aby sa v strete s britskými vojakmi nebránili, neodporovali. Išli pokorne ako ovečky na popravu ... bol to čistý masaker. Vo svete sa zdvihla taká vlna odporu proti Britom, že sa nakoniec museli z Indie stiahnuť. Gándhího inšpirovalo aj Kristovo učenie, s ktorým sa zoznámil v Európe a v skutočnom živote overil, že môže fungovať. Na rozdiel od okupantov, kresťanov, ktorí boli po stáročia vychovávaní jeho učením nebál sa ho uplatniť a porazil ich učením, ktoré spoznal od nich. Je o tom krásny film http://cs.wikipedia.org/wiki/Gándhí_(film). Sú tam scény toho masakru, pri ktorých sa vo vás chvejú vnútornosi a keby vám vtedy niekto povedal, že budhisti sú tí, čo odriekajú mantry diablovi (to sú tí, čo tam idú pokorne na smrť) a kresťania sú tí dobrí a vyvolení (to sú tí, čo ich nabodávajú na bodáky) neviem, čo by ste si pomysleli.

zuzkat1
15. mar 2013

@asaela ja som necitala v plus7micke a tiez mam pocit ze to bolo vsetko zle... Alebo aj oblubena inkvizicia ci vrazdenie chorych a postihnutych...

zuzkat1
15. mar 2013

@inkinka skoda ze like mozno dat len raz

ewellina
15. mar 2013

@zuzkat1 Počuj, ty odkiaľ vieš o tom vraždení postihnutých? To robili, pokiaľ viem, v starovekej Sparte a práve Cirkev bola tá, ktorá zakladala prvé ústavy pre postihnutých, prečítaj si nejaké dejiny špeciálnej pedagogiky.

vejula
15. mar 2013

@inkinka Tak v pohode ak neveriš v Ježiša kRISTA, ale v budhu, tak bud budhistka. Ja sa neopovažim ti na to nič povedať. Ale to, že kresťania v minulsti pochybili a chybia aj teraz ešte neznamená, že Ježiš Kristus nebol boh a kresťanstvo je vymysel. Kresťania boli tiež pre svoju vieru vraždení... Každí máme svoje svedomie a ak ideme podla neho nemame sa čoho báť

zuzkat1
15. mar 2013

@ewellina ja som studovala specku dakujem. Viem ze aj v sparte. Ale aj cirkev. Nie vtedy ked vznikali skoly ale o dost predtym. Temny stredovek...

zuzkat1
15. mar 2013

@vejula s poslednou vetou suhlasim🙂

katja78
15. mar 2013

@zuzkat1 - preto sa tomu vraví viera, že tomu verím...Ty tiež prahneš po viere v Niečo absolútne, inak by si sem nenakukla 😉 a moja viera nestojí len na pár článkoch, či jednorázovom prečítaní Biblie (hoci to sa mi ešte nepodarilo, teda SZ ani zďaleka, Nový zákon tak spolovice)...moja viera stojí na vzťahu s mojim Bohom 😵 vďaka ktorému môžem dosvedčiť, že JE PRAVDA to, čo sa píše "skúste a presvedčte sa, aký dobrý je Pán" 🙂 A pritom nemám zďaleka bezproblémový život, pár posledných rokov prichádza jedna skúška za druhou, ale v každej ma Boh podržal, nikdy nedopustil viac, ako by som zvládla, aby som padla a viac nevstala...A tiež zďaleka nie som jediná, kto by Ti takéto svedectvo dal.

katja78
15. mar 2013

@zuzkat1 ja Ti nepoviem presne, pri čom všetkom diabol asistoval...ale isté je, že Boh bol pred diablom, on stvoril aj tých anjelov, ktorý padli, a v ich pýche sa z nich stali temné bytosti - satani, v Biblii majú rôzne mená. A tiež je napísané, že diabol už raz prehral, je porazený, práve Kristovou obetou na kríži. Boh však sám vie, kedy jeho Syn príde druhý raz, a diabol bude uvrhnutý do zatratenia naveky.

zuzkat1
15. mar 2013

@katja78 nakukam sem preto lebo ma viera ludi fascinuje. Pre mna je smrt koniec a nie zaciatok.nikdy som neverila v boha. A tiez som si v poslednej dobe presla vselicim ale mna to len utvrdilo v presvedcni ze boh neexistuje. Samozrejme nikomu vieru neberiem ale cirkev neuznavam.

katja78
15. mar 2013

@zuzkat1 každý človek je na ceste...možno by sa tá Tvoja začala meniť, keby si v ťažkých chvíľach skúšala vysielať s.o.s. - skúsiť sa pomodliť srdcom, ale nečakať zázrak. Boh vždy odpovie tým, ktorý Ho hľadajú s úprimným srdcom 😵 A skrúšený a otvorený Božím dotykom býva človek väčšinou, keď padá a trápi ho to 😔

vejula
15. mar 2013

@katja78 ono je ale ťažké človeku, ktorý úprimne neverí aby sa k podla neho neexistujucemu Bohu modlil srdcom. Ja som minule , teda už dávnejši videla rozhovor s Rišom mulerom. A pýtal sa ho redaktor, že či verí v Boha. A on povedal, že by velmi chcel, ale nedokaže ho veriť. Že by pre neho bolo jednoduchšie ho veriť, lebo vidi, že ludom viera pomaha v ťažkých životných situaciach, ale on je tak presvedčený, že Boh neexistuje, že sa nedokaže presvedčiť o opaku

ewellina
15. mar 2013

@zuzkat1 Tak to by ma zaujímalo. Máš nejaký seriózny zdroj, odkiaľ to vieš?

denotka
15. mar 2013

@vejula nevravím, že treba niekoho obetovať, aby pršalo atď, pýtam sa, ako sa ten váš boh môže pozerať na utrpenie, a nezabrániť mu...

zuzkat1
15. mar 2013

Tak to vela chces... Fakt uz neviem kde som to citala. Straaasne davno to bolo.

denotka
15. mar 2013

@asaela plus7dní nečítam, a tebe odporúčam nejakú biólógiu - bunky, vznik života a samozrejme kresťansky mimoriadne obľúbená Darwinova teória. Uži si 🙂

denotka
15. mar 2013

@vejula vražda... ja by som také slovo v komunikácii na takúto tému nepoužila... no čo, kresťanské obľúbené slovo 🙂

terezka1947
15. mar 2013

@denotka dam ti jednu otazku...ako sa moze clovek pozerat na utrpenie svojho kamarata,suseda...ako?preco mame my ludia milion vyhovoriek na to,preco niekomu nepomoct?raz je to nedostatok casu,raz malo penazi....vzdu nieco..ale mozno najhlavnejsia pricina je,ze jednoducho nechceme 😖 nemontujme vzdy do vsetkeho Boha...alebo je nam vzdy jednoduchsie vycitat vsetko Bohu?

zuzkat1
15. mar 2013

@ewellina o kus vyssie je odpoved🙂

zuzkat1
15. mar 2013

@terezka1947 ja si myslim ze ide o to ze podla vas je boh super laskavy,milujuci odpustajuci,skvely a uzasny obetavy atd a my proste nechapeme ako to ze taky superman dopusti vsetko to zlo.

katja78
15. mar 2013

@vejula aj môj otec toto donedávna vravel, že neverí, že by chcel...a dnes....je iný...ako som písala, vieru udeľuje Boh ako dar. Niekto ho dostane tak trochu nezaslúžene a nestará sa poriadne o neho, niekto po dlhých rokoch hľadania ako blesk z jasného neba....

werumka
15. mar 2013

@denotka "Váš Bůh" - to je hezky řečeno. Můj Bůh je Bohem každého člověka, kdyby to tak nebylo, neměl by lidi stejně rád bez rozdílu. Ale on dal lidem svobodnou vůli s tím, že si mohou vybrat, po jaké cestě půjdou. Se vším všudy. Takže i s tím, že někdo někoho zabije. Ta svoboda je stejně dvojsečná jako demokracie. Mnoho lidí se s ní ohání, ale mnoho lidí si neuvědomuje, že demokracie je hlavně o zodpovědnosti, stejně jako svoboda. Ale Bůh je stejně i tak natolik dokonalý, že i zlo dokáže proměnit v dobro. On třeba chce, abys někomu pomohla Ty. Protože lidé jsou rukama Boha. Když chceš vyhrát sportku, taky si musíš vsadit. Lidé si mnohdy neuvědomují, že až nějaká špatná zkušenost, špatná doba jim pomohla vidět svět jinak. A lépe. Nemusíš se mnou souhlasit, to vůbec nežádám. Jen zkouším předestřít, jak to vidím já. Myslím, že s nemocemi jsem se naučila o mnoho víc věcí, než bych se naučila a pochopila bez nich. Což je zase jen příklad.

digysa
15. mar 2013

@elana Zijem v usa a mame tiez mladeho farara na fare aj v skole. Rifle-jeans su absolutne normalna vec......

@irriss to je dost prehnane...... Co sa tyka golfu, tenisu a podobnych veci.... my poriadame tiez rozne akcie na podporu nasej farnosti a skoly...... A riaditel skoly, farari a zamestnanci su samozrejme vzdy ucastnici takychto akcii.....
Vsetko je to dobrovolne a ludia prispeju kolko mozu....

NEviem......ty zijes v Taliansku a mne to pripada, ako keby si zaspala dobu. Farar nemusi byt v ciernom ruchu a cely den sa modlit pred oltarom na kolenach.....skutocne

O mniskach- to beriem, ale to je tiez zase vo vasom okoli.......Ja som sa s takymto sposobom fararov/minsok este nikdy nestretla........
Je to hrozne, ale cela cirkev to nerobi, urcite to odsudzuju a sama vravis,ze uz robia opatrenia (videokamery).
U nas by toto riesili rodica.... Mozno vy sa len prizerate a doma placete, ze vase deti su bite v skole...

Preco sa rodicia nevzchopia a nepridu sa tazovat na danu skolu??

digysa
15. mar 2013

KEby taketo jednanie s detmi mala nejaka skola v nasom okoli, tak by uz bola davno zatvorena..... 😒

terezka1947
15. mar 2013

@zuzkat1 nie,vobec si nemyslim,ze "ste"nechapave...myslim,ze aj vy hladate odpovede na otazky,kt.vas tiez vnutorne trapia,tiez hladate vnutorny pokoj...ale nemozte tiez chciet,aby sme donekonecna "obhajovali"Boha...on to nepotrebuje...ja respektujem kazde zamyslenie sa na rozne temy....jednoducho kazdy clovek rozmyslanim rastie a posuva sa dalej...Boh dava cloveku slobodnu volu..."moze"vsetko,ALE bude aj za vsetko,co urobil raz zodpovedat-alebo inak,tiez sa da povedat,ze vsetko zle sa raz cloveku vrati...

rusalinka
15. mar 2013

@zuzkat1 neviem ako iné denominácie, ale RKC má postoj k iným náboženstvám jasný - Nostra aetate, doporučujem prečítať si http://www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/dokumenty-a-vy...
@denotka ako iste vieš, na históriu sa nepozerá dnešnou optikou, ale prihliada sa na mnoho okolností. Križiacke výpravy mali svoj význam, a vtedy to bola bežná prax (kedysi sa ani na záchod nechodilo, každý si uľavil, kde mu prišlo a bolo to normálne), o zabíjaní postihnutých nemám info (poprosím zdroj) a bosorky, inkvizícia - niečo má svedomí RKC, ale najväčšími inkvizítormi boli protestatnské krajiny a inkvizíori Luther a Kalvín. To by si tiež mala vedieť, keď si toho toľko prečítala.

denotka
15. mar 2013

@terezka1947 ja som pomohla... kamarátke som kupovala potraviny pre ňu, a pre jej dve deti, oblečenie som jej dávala, aj na aute som ju vozila, keď potrebovala. Nezištne. Napriek tomu, že ja osobne som jej to utrpenie nespôsobila, snažila som sa jej pomôcť, zmierniť jej ho. Kto bol za jej trápenie zodpovedný? Ja? Ona? Však vy tvrdíte, že boh existuje, že všetko vidí...

vejula
15. mar 2013

@denotka on tomu nemôže zabraniť, lebo nam dal slobodnu vôlu. Teda ano môže tomu zabraniť, ale tým by poprel to čo nam raz slubil. Tým by z nas urobil bábky na špagatiku chapeš? To by sme nemali na vyber, všetci museli konať dobre, inak by Boh s nim urobil kratky proces už tu na zemi. Ale to on nechce, on nehcce aby sme my ludia konali správne zo strachu z neho, ale aby sme konali dobro z lasky k nemu a bližnym. Aby sme sa naučili milovať a vážiť si ludí, ale i ostaté božie stvorenia, aby sme si neničili svet kvôli vlastnej chamtivosti. On chce aby ludia konali dobro z vlastnej slobodnej vôlem nie zo strachu. Je velmi kratkozraké premietať si Božu spravodlivosť na tu našu ludsku. On vidi dalej ako my.

denotka
15. mar 2013

@werumka áno, váš boh, vy ste si ho vymysleli 🙂