Rímsko-katolícka cirkev
Požehnaný Zelený štvrtok🙂 Pozývam sem všetkých, ktorým sa rímsko-katolícke vierovyznanie stalo súčasťou života a chcú aj tu na MK zažiť radosť zo spoločenstva🙂
@terezka1947 ide o to ze keby existovalo 10faktov. Vedeckych tak by som mozno uverila.verim ze pochadzame z opice lebo je to vedecky dokazane
@zuzkat1 vedecky je dokazane napr.aj to,ze Kristus zil,ze zomrel...zemal ucenikov,ze oni davali za neho zivot...atd...ale iba tieto fakty mne na to,aby som verila nestacili...
@terezka1947 Jó, a taky že měl krev AB pozitivní, stejně jako já 😀 😀
@denotka Přesně, jídlo to je grund 😀 Pozitivní na tom je, že tam je většina lidí stejně smýšlejících jako Ty.
@denotka 🙂 pozri, neber to v zlom, nechcela som sa vyvyšovať a ani si nemyslim že viem ako maš "začať" myslím si že to jednoducho nie je celkom v Tvojich rukách - ale keby sa dala viera dokazať už by to nebola viera .... hoci nejake dokazy prinašaju napríklad knihy Lee Strobela: Kauza viera, Kauza Kristus, Kauza Stvoriteľ
.
viem len to, že sv.omša má pomerne zložitú liturgiu vychazdajucu z Biblie a ani dosť veľa ľudí ktorí sa na nej zučastnuju pravidelne celkom presne nechape o čo ide a prečo je to takto ... a že sa človek stále má čo učiť ....
.
myslím že napríklad prví kresťania sa dokonca mohli zučastnovať na bohoslužbach až ked mali za sebou obrátenie alebo ked boli už pokrstení (vtedy to nebola taka samozrejmosť že každeho pokrstili ako babetko ako je to teraz) ... takže sa len domnievam, že si možno preskočila nejaky stupienok a možno preto ti sv.omša nepovedala nič- hoci samozrejme netvrdím, že niekto sa neobráti práve na sv.omši verím že aj to sa stáva...
.
takže vlastne nič, asi zabudni na to čo som napisala v predchazdajucom prispevku, bola to len domnienka, nie jednoznačné tvrdenie, sory
@terezka1947 hej ja viem ze zil ale neverim ze vstal z mrtvych a ze bol bozim synom.
pekny vecer,dievcata...idem uspat moje male chlapciatko....myslim,ze kazdy clovek v zivote nieco hlada,vzdy sme na ceste,nikto nemoze povedat,ze uz na vsetko prisiel,uz vsetko chape..preto respektujme cesty a hladania vsetkych...aj tak je podla mna najdolezitejsie dobre a sucitne srdce,kt.dokaze pomoct kazdemu,kt.pomoc potrebuje...raz som citala rozhovor s Filanom a dostal otazku:co si mysli,preco sme na svete...po chvili odpovedal...na to,aby sme zlahcovali a rozveselovali zivot ludom okolo nas....mne sa to velmi pacilo a snazim sa o to....uz ako som uspesna,neviem,ale snazim sa 😀 😀 dobru noc
🙂
@zuzkat1 hm,vies u mna sa vsetko zacalo,ked mamka prezila klinicku smrt...clovek moze a nemusi verit tomu,co ludia vtedy vidia,citia,zaziju....a teraz uz naozaj bruuuu
Holky děkuju za pěknou diskuzi, bylo to hezký. Muž a synek mi přišli z hokeje, tak si jdem dát víno (s mužem 😀 ) a trochu užít večera. Mějte se pěkně!
ahojte, som v tejto teme prvykrat a zaujal ma jej nazov, ale aj ked som sa preklikala poriadne daleko cez stranky nedostala som sa k podstate, o com sa tu komunikuje. Mohol by mi prosim niekto povedat o com je tato tema ...teda okrem vzajomnych natahovaciek a miestami urazok?
Takže takto, pre tie, ktoré to vedia opakujem, pre tie, ktoré to nevedia oznamujem - táto téma je určená pre členov a sympatizantov /!!!/ Rímsko-katolíckej cirkvi /zdôrazňujem slovo Cirkev/, takže žiadam osoby, ktoré sa tu vyjadrujú urážlivo, ponižujúco a dehonestujúco voči nášmu vierovyznaniu, aby opustili túto tému. Táto téma je otvorená pre všetkých, ktorí naše vierovyznanie, rešpektujú a sú otvorení a tolerantní voči jej učeniu, ako vyplýva z úvodného príspevku. A na ostatné mamičky a prispievateľky apelujem a prosím, aby nijakým spôsobom nereagovali na negatívne príspevky a reakcie s úmyslom vyvolať konflikt, v opačnom prípade zmysel tejto témy stráca svoju podstatu. Takže pokiaľ to tak cítite, tak dajte avízo a téma sa zatvorí.
@zuzkat1
@denotka skúsim vám odpovedať príkladom, hoci neviem, či sa mi to podarí 🙂 Predstavte si chlapča (nejakého Tarzana 😀), ktorý sa "stratí" v lese, nájde ho opica, "prisvojí" si ho, chlapča prežije a vyrastie. Správa sa ako zviera, lebo tak to odpozoroval. Stačí mu to k životu, vie loviť, nasýti sa. V dospelosti ho nájdu ľudia, tak ho chcú "poľudštiť". Rozprávajú mu, vysvetľujú, učia ho poznávať vzťahy. To dospelé chlapča možno pochopí, čo znamenajú slová otec a mama, ale nepozná ich. Potom sa niekto prihlási, povedia mu - my sme tvoji rodičia. Čo myslíte, uverí im? A ak im uverí, začne ich hneď ľúbiť? Pochopí, čo je to rodičovská láska? On to teoreticky bude vedieť, ale ak sám nebude mať túžbu to zistiť, nikdy to nebude vedieť úplne. Možno mu bude vadiť hluk sveta, možno bude mať chuť utiecť späť do džungle, do svojho sveta, medzi zvieratá. Ale možno raz to všetko pochopí. Zamiluje sa a žena mu porodí dieťa. A vtedy to príde. Spozná, čo znamená otec, čo znamená láska, čo znamená strach o dieťa, všetky tie pojmy, o ktorých len počul. Možno nedostatočný príklad, ale ja to takto vidím, keď sa ateista pýta na fakty a myslí si, že tie mu pomôžu uveriť. V istom zmysle môžu. Ale nebude to to hlboké, čo viera prináša. K viere potrebujeme zážitok. Inak nás to ťahá späť, od málo poznaného k dobre poznanému, nášmu svetu... 😉
@pia22 mne sa táto téma páči. Je síce konfrontačná, ale pokiaľ neprichádza k osobným útokom, nadávkam a ponižovaniu, nezatvárala by som ju. Mne konfrontácia nevadí, veľa sa pri nej učím. Hoci je pravda, že ak je toho "veľa", tak je toho proste "veľa" a dobrá nálada sa mi zmení na mrzutú. Vtedy je najlepšie si dať pauzu a vrátiť sa sem opäť s úsmevom na tvári 🙂 .
@zuzkat1
@denotka ale doplnila by som, že fakty môžu vieru prehĺbiť 🙂 Napríklad ja verím v Boha, som rkc od malička, ale tiež mám rada fakty. Čítam si veľmi rada svedectvá konvertitov, čo "prinútilo" napríklad protestantov, aby vstúpili do rkc. Toto ma baví, prehlbujem si vlastné vedomosti, povzbudzuje ma to vo viere a teší ma, že s toľkými ľuďmi zdieľame to isté. 🙂 Takže fakty sú dôležité, ale keby som neverila, neverím tomu, že nejaké "dôkazy" by ma nejako ľahko presvedčila. To by som musela byť veľmi dôverčivý typ a možno by som uverila prvému, kto by ma oslovil. Možno by to nebol katolík, ale moslim alebo žid alebo budhista, neviem 😀 V každom prípade som rada, že som rkc 🙂 .
@pia22 téma bola otvorená, takže mi nič nebránilo do nej prispieť. Keď chceš, tak si ju zatvor, mám pocit, že sa bojíš konfrontácie, nemáš argumenty, @maja22 a jej predposlený príspevok sa mi páči viac, ako tvoj. Nevyvolávam konflikty, vyslovujem svoj názor, keďže podľa vás mi boh dal slobodnú vôľu.
@denotka nemyslím si, že Pia sa bojí konfrontácie, len ako zakladateľka témy má želanie, aby tu konfrontácie bolo čo najmenej, pretože podstatou viery, ktorú zdieľame v RKC, je tvoriť a nie búrať spoločenstvo. Je to akoby sa denne na ihrisku schádzali maminy s deťmi, deti sa spolu vedeli pekne zahrať, maminy prehodiť pár slov - o receptoch, o výchove...proste veciach bežných na materskej...a jedného dňa tento ich pokoj a spolupatričnosť začne rušiť iná mama so svojim dítkom, ktoré začne ostatné bezdôvodne biť, a mamina nič nerobí, len napr. kritizuje všetko to, o čom sa bavili tie maminy 😅 ja tiež rada odpoviem (ak viem) tomu, kto nechápe a pýta sa slušne, a nevadí mi, ak nepochopí ani po mojich slovách 😅 ale tiež mám svoje hranice, ako každý, a niekedy si tiež dám pauzu 🙂
Mňa by zasa zaujímalo, že čo vlastne napr. ateisti čakajú, keď kladú kresťanom otázky.
@denotka
@zuzkat1 vedeli by ste mi povedať aspoň za seba, či vám tie naše odpovede aj niečo dajú? Je neviem, napr. že si zoženiete nejakú knihu, ak ju odporučíme alebo prehodnotíte niektoré veci (napr. to o tých križiackych výpravách sa tu 40 rokov učilo tendenčne, dejepis slúžil na propagáciu myšlienok totalitnej strany a cirkevné dejiny boli "prispôsobované", aby ju ukázali v oveľa horšom svetle, nevyvážene a dodnes sme tým poznačení) alebo čo vám vlastne takáto diskusia prináša? Poviem o sebe, ja som si chodila občas čítať do témy pre jehovistov, aj som sa zapojila, bola to zvedavosť, ako veria oni.
Súhlasím s @katja78 , @pia je podľa úplne v pohode, ale mala iný zámer 🙂 Vo verejných diskusiách sa to asi fakt vždy nejako zvrhne, ale preto veľmi oceňujem súkromky, to je taký tichý (prevažne 😀 ) kútik, kde búrky nebývajú, možno sa občas zamračí a hneď aj vyčasí, no proste tá pohodaaaaaaaaaa, čo sa tu dosiahnuť nedá 🙂
Ja nepotrebujem argumentovať, ja mám vo veciach jasno a to isté by som očakávala aj z druhej strany. Diskusia a konfrontácia taktiež môže byť plodná, obohajúca, konštruktívna, prínosná, rešpektujúca a to i keď sa stretnú dva rozdielne názory či pohľady na vec, alebo deštrukčná, plná prázdych slov, nevedúca k ničomu. Z toho, čo ste tu na posledných stranách predviesli som vážne znechutená a unavená. Pár mamiček mi napísalo IP s otázkami o čom je vlastne táto diskusia, keď sa tu mamičky len vadia, zhadzujú a dešpektujú. Odpovedzte si vy vo svojom vnútri. Kde nie je Boh, tam je priestor na zlo. Nemám už k tomu viac čo dodať.
@maja22 ja sem chodim tiez kvoli tej zvedavosti, ako si chodila aj ty omrkavat Jehovistov. Ja to vnimam ako nejaky kulturny stret, lebo viem ze ste ludia rovnaki ako ja, no vychadzate z ineho prostredia, mate nejake ritualy, zvyky, zvlastne pozdravy... Vidim, ako sa snazite upevnovat to, co mate spolocne (naucene), ako sa posilnujete navzajom ked mate problemy (to je pre mna najcennejsie). Prezivanie viery je velmi subjektivne, takze trosku aj sondujem, do akej hlbky su schopni ludia vo svojej viere ist a ako velmi sa dokazu o nu opriet, a tento imaginarny stlp dokonca ponukat na podopieranie dalsim v komunite. Alebo inac to vyjadrim ako keby ste malovali obraz o niecom, co si predstavujete, verite tomu co si predstavujete a nukate druhym aby sa nad nim rovnako kochali a dalej ho dotvarali (ale stale je to ten vas jedinecny obraz, ktory nikto presne nevie ako vypada). Clovek zvonku ma vsak tento obraz zahadzany nanosmi spiny, ktora vyplavala na povrch o veciach, co sa pod ruskou RKC diali a deju. A niekto drzi palce, nech sa to dobre skonci (vyvija), alebo niekto drzi palce, nech sa to cele zosype. Lenze co je postavene na viere, to sa nezosype, lebo neexistuje jeden pevny bod (ako kamen v kosickom dome) do ktoreho sa da drgnut a vsetko sa zruti 🙂 takze tak za mna.
@maja22 dakujem, proste ten obraz je zaujimavy a zostava po nom pocit. Cim viac citam o papezovi Frantiskovi, tym viac sa tesim z toho, co vidim, tie pocity su pozitivne. Zopakujem co som tu uz pisala, prezila som jedno leto na univerzitnej letnej skole v zahranici so 4 jjezuitmi - americanom s kolumbijskymi korenmi, portorikancom, portugalcom a slovakom, mozem povedat, ze zanechali velmi dobry dojem 🙂 su to vsetko rozhladeni, mudri, srdecni, skromni a veseli ludia

@denotka hm,vidis...tebe by pomohli fakty-mozno...mne fakty nestacili,ja som potrebovala nieco silnejsie...ver,ze ked clovek hlada,najde pokoj srdca a odpovede...