Rodina bez auta
Čo si myslíte o mladých ľuďoch, ktorí nevlastnia auto? Nájde sa v dnešnej dobe niekto kto sa vie bez neho zaobísť? Moji rodičia nikdy auto nemali, dokonca ani vodičák. Kvôli tomu smeboli označovaní za chudobných lebo nemáme auto. Teraz žijem s priateľom, auto nemáme. A je mi tak trošku trápne že sme niekde na návšteve, stretneme sa viac rodín, a všetci prídu autom len my autobusom. Alebo včera idem s obrovskou taškou z nákupu a vonku stojí sused, videl ma ako idem od zastavky. Kto vie čo si o mne myslel. Zo susedov sme jediní ktorí auto nemajú. Ostatní susedia nás kvôli tomu veľmi nemajú radi.
Nechcem ako týmto príspevkom vyvolať búrlivé reakcie, len chcem vedieť, ako to je. Či to sa hodnota človeka posudzuje podľa toho či niekto vlastní auto?
Nikdy som sa nezamýšľala nad ľudmi čo nevlastnia auto , skôr ma vytacaju ľudia , ako napríklad môj sused , ktory je sám a má 3 autá . A ja prídem z práce a nemám kde zaparkovať .
Inak ja poznám jedného co nemá auto a chudobný zďaleka nie je 🙂
Susedia Vas nemaju radi, lebo nemate auto? 😂 a to Ti kto povedal? ci si to len myslis? Podla mna jediny, kto s tym ma problem, si Ty sama a vsetkym Tvojim susedom je to ukradnute.
@viky173 ako píšem, suseda nás poohovarala, že sme obycajni chudáci kvôli tomu že nemáme auto
Tvoj problem je, ze prilis riesis, co si myslia iny ludia...
Nepotrebujete/ nechcete/ nemozete mat auto, nemate ho. Bodka. Nic viac, nic menej...
Keby som bývala v meste kde ide mhd každých 5 minút tak nejak neriešim, ale byt bez auta na dedine kde nemáme žiadne mhd, ani vlak, autobus ide pár krát denne, cez víkend 2 krát, tak je auto nutnosť
Mame auto, ale teda ja auto nevyužívam moc. Vždy si zvolím možnosť,,bez auta,,. Aj teraz pôjde manžel do zahraničia a vezme si auto. Tesco som si spojazdnila ,a aby som sa nenatahovala s nákupom,tak budem objednávať. Je mi to lepšie a nákup kľudnejší. Mne zas hlava neberie, že ľudia aj do školy a škôlky deti vyvazaju aj keď sú doma.
@viky173 ale ako ja ju mám v paži, o našej situácii prečo to auto nemáme nevie. Ale tak prvý moment ma zamrzeli tie slova
ja sa skôr desím toho, kolko je už áut na cestách a ako ich z roka na rok len pribúda a pribúda a nadobúdam dojem že vodičák získa už ozaj každý debil s prepáčením.Ja som za to,aby tie vodičáky teda testy boli prísnejšie a nedali ich hocikomu.Razom by sa znížil počet aut v domácnostiach a aj na cestách.My sme napr tiež nikdy nemali auto ked som bola decko a dokonca ani ked sme prišli na dedinu bývať.Urobiť vodičák som si musela len z toho dôvodu a to len nedávno, že ideme bývať za dedinu na samotu pri les a odtial by ma kto odviezol.Inak sa priznám ani by ma to nenapadlo robiť si ho
Keby si postavila 30 ludi doradu a spytala si sa ma ktori z nich su nasi susedia, velmi by som triafala 🤣 netusim ani kolko ich zije v ktorom dome, nie to este ci maju doma auto ci 4. Niektore registrujem cisto kvoli tomu, ze pes na nich steka ked huci auto pred domom. Kazdemu to je uplne ukradnute aj keby si do prace chodila raketoplanom.
My sice mame, lebo priatel aj ja pracujeme tak, ze by sme rano museli prestupovat na 2 spoje autobusov, aby sme sa dostali do prace. Ale bola by som spokojnejsia mat to stastie mat pracu nadosah, aby som do nej mohla chodit bez problemov busom. Je to lacnejsie (neplatis pohonne hmoty, poistky, nemenis gumy, nenechavas tazke prachy v servise) setri to zivotne prostredie a navyse nestane sa z teba pohodlny clovek, ktory ma potrebu prejst aj 200m do obchodu na aute 🤦🏽♀️
Ja mám o chvíľku 42 rokov a auto máme cca 9 mesiacov. Kým sme nemali dieťa, ani som nad autom nerozmýšľala, aj do jej vyše roka sme chodili taxíkom (nosili sme si vajco ako autosedacku) keď bolo treba a boli sme v pohode. Ale normálnu autosedacku len tak ľahko nepreložíš.. Takze prišiel na psa mráz a už máme auto 🤣.
Nehnevaj sa, ale toto vážne?? Čo to znamená, že vás suseda poohovárala, že ste obyčajní chudáci, lebo nemáte auto? Bývate v jednom dome, tak hádam tam zas až také rozdiely nebudú, nie? A keby aj, nerozumiem celkom, prečo sa ťa akokoľvek dotýka, čo si o tebe myslí suseda. Odkiaľ to vôbec vieš? Si nejako závislá od jej dobrej vôle? Potrebuješ od nej niečo? Načo vôbec riešiš takéto blbosti? Naozaj sa mi rozum zastavuje. Ako keby auto v meste bola nejaká nutnosť, povinnosť či neviem...
Ako sa prejavuje to, že vás susedia nemajú radi keď si to teda myslíš a dôvodom má byť vaša údajná chudoba? Čo konkrétne (ne) robia že vieš, že vás nemajú radi? Podľa mňa je to len tvoj pocit a susedia ťa majú v paži ako aj ostatných susedov. Skúška správnosti je keď sa zamyslíš či vám dávali najavo že vás nemajú radi aj predtým ako si sa dozvedela, že vás suseda ohovárala. Ak nie, tak susedom to je ukradnuté a len ty nosíš v hlave, že vás nemajú radi. Hm?
Kým sme žili v meste, auto sme nemali. Vôbec sme ho nepotrebovali. Mali sme bicykle a tie nám postačili na presuny po krajskom meste. Keď sme sa presťahovali na dedinu, kúpili sme auto, ale kým som bola bezdetná, vôbec som ho nevyužívala. Stále mi stačil bus a pripadne kolobežka, ktorú som zložila.
Teraz s dvomi malými deťmi už auto využívam. Viem s nimi fungovať v pohode aj busom, keď mám auto v servise, ale ráno do škôlky a potom do prace by som busom nestíhala.
Takže za mňa nič podivné, nemať auto. Vôbec nerieš čo si kto o tebe mysli. Ak niečo vyhovuje tebe, to stačí.
Ja mám auto veľké sedemiestne , bývam zatiaľ s deťmi v meste , ale skoro všade deti chodia na kolobežkách . O chvíľu sa sťahujem asi 3 km za mesto , tak auto využijem viac, ale aj tak deti po dedine , do školy a za kamarátmi pešo alebo kolobežky. Auto je podľa mňa nutnosť ak bývaš pánubohu za chrbtom a sú tam zlé spoje . Inak úplne stačí MHD a vlastné nohy , a na ľudí čo nemajú auto sa nedívam nijak , neriešim to .
Ak vám nechýba, tak je to v pohode. Ako už pár kociek pisalo, je to fajn z hľadiska ekológie.
My sme doma traja vodiči (muž, syn a ja) a pred nedávnom sme druhé auto predali. Bývame v meste, všade sa vieme dostať pešo, boltom alebo MHD a druhé auto sa využívalo veľmi málo. Striedame si jedno.
Susedia sú práveže radi, trošku sa nám uvoľnilo miesto, keďže zaberáme dosť miesta obytným autom.
Poznam kopec párov a dokonca aj s 3 detmi, co nemaju auto, lebo ho nepotrebujú.
Nebuď smiešna... Myslím, ze ľudia na toto nehľadia, ved každému niečo iné vyhovuje. Niekto si užíva bez auta, niekto je rožky s pastekou, ale auto ma. Samozrejme mat auto je praktické a pohodlné, ale v žiadnom prípade to neurčuje hodnotu cloveka. My auto mame, ale ja všade chodím vacsinou peši, chcem pohyb, je to veeelmi praktické a ani by mi nenapadlo, ze to niekto rieši. Rob tak, ako vyhovuje vám🍀🍀🍀
My sme tiez prve roky auto nemali, lebo sme vedeli fungovat bez neho, aj s 1 dietatom. Ako sme sa prestahovali na dedinu, kde su spoje dost biedne, tak auto je nutnost. Pri detoch a dochadzani oboch za pracou uz su potrebne 2 auta, co u nas v dedine vela rodin tak fakt ma.
Ani moji rodicia ani svokrovci auto nemali, nasi kupili jazdene ked mal brat vodicak kvoli zahradke a dlhom cestovani.
Ak vam auto netreba, tak nie je o com. Nie je to nutnost. V meste sa da v pohode zit aj bez auta.
Auto nie je symbol luxusu, dnes si vies kupit jazdene auto aj za 1000 eur, aj za menej. Hodnota cloveka sa nemeria tym, co vlastni. Kazdemu, aj susedom, je uplne jedno, ci vy mate auto alebo nie. To, ze ho nemate, je iba vas problem, ze ste v zivote dost obmedzovani, a teda sice pises, ze si s tym v pohode, ale nie si. Kto ma auto, si nakup pekne odvezie az pri dom, nemusi sa teperit s taskami autobusom a mat vytahane ruky. Je to vase nepohodlie a nevyhoda, cakat na autobusy, stat v dazdi na zastavke a mnohe ine nevyhody. Ale ak vam to vyhovuje, preco nie? Kazdy ma dost svojich problemov a nikoho tie vase nezaujimaju. Takze bud v klude, nie ste horsi ludia, ako ti, co maju auto.
my sme tiež nemali niekoľko rokov. Neskôr, už keď boli deti, už to bola nevyhnutnosť. Neviem, prečo máte niektoré tendenciu stále sa s niekým porovnávať a riešiť, čo je a čo nie je normálne, správne. Je to tvoj život. Ak nemáš potrebu vlastniť auto, tak ho nemaj. Mám v okolí pár mladých ľudí, ktorí auto nemajú. Ale všetko majú v dosahu. Obchody, prácu. S deťmi, neviem si to predstaviť - výlety - nie všade ide vlak, autobus, škola, krúžky.
A ďalšia vec - susedia vás nemajú radi, pretože nemáte auto? To snáď autorka nemyslíš vážne? Nie sú to len tvoje domienky? Podľa mňa vytvárať problém tam kde nie je.
Okrem toho, my máme auto ale veľakrát sa stane, iže idem s nákupom, ovešaná dvomi taškami a pešo. Nie vždy idem autom na nákup. Využívam ho vtedy, kedy je to nevyhnuté.
Jasne ze neposudzuje, ako komu vyhovuje, ak Vam vyhovuje bez auta, vobec nepozeraj kto co si mysli😊ja si zivot bez auta neviem predstavit, od prace kruzky deti nakupy atc.. Ale to som ja, a samozrejme keby musim, budem musiet fungovat aj bez auta.. Mame kazybsvoje ja aj manzel a je to zrut financii😊
Nemyslim, ze je to o hodnote. Skor o tom, ze auto je nutnost, najma ak su uz deti. Takze je to skor prekvapujuce. Ja si to neviem predstavit, blokuje ta to v x veciach. Nevies si kupit ani zakladne veci v IKEA, nemas ich ako odviezt, nevies ist na dovolenku, vacsi nakup, deti na kruzky, k lekarovi...Dnes chlap ak nema vodicak je uz o ozaj na smiech, u zeny este tolerovatelne.
Tvoja suseda je nejaká staršia generácia, že toto rieši?
Praveže dnes sa stáva väčším trendom nemať auto. Kvôli klimatickej kríze, ktorá tu už je. Doprava je jediná oblasť, kde emisie skleníkových plynov stále stúpajú.
V iných krajinách to vôbec tak neberú. Lebo napríklad v Amsterdame vlastní auto iba každý 4 človek. Tak tí zvyšní sú asi riadni chudáci 😄.
Ja vás praveže obdivujem, že to zvládare bez auta 👍.
Ja mam skor inu otazku na autorku - vies si predstavit zivot bez mobilneho telefonu? Ked sme boli my decka, tiez neboli mobily a prezili sme. Mozno otazka aj na inych. Ja za seba poviem, bez mobilu by som prezila v pohode, bez auta by som trpela ako zviera. Pre mna je auto symbolom slobody, sadnem a idem si kam chcem, kedy chcem, nikto a nic ma neobmedzuje. Poznate cloveka, ktory nema mobil? Ja hej, byvaly cesky prezident Milos Zeman. A este to vsade prezentoval ako “pikošku”.

Ak ťa niekto nemá rád je to povahou, jeho alebo tvojou. Auto s tým nič nemá.