icon

Diskusia o predpojatosti v označovaní rómov a cigánov

wanduska327
30. júl 2024

Dievčatá,
Včera tu bola diskusia , o jednej Pani ktorá sa nechala nachytať cigánom.

Veľmi som včera dumala či sa zapojiť do diskusií nakoniec som si povedala že to asi nemá zmysel, ale napadlo ma že sa opýtam Vás..ako to vnímate . Mňa veľmi irituje keď napíšu že oklamal má cigán ...nie slovo cigáň má irituje ...aby som to objasnila ale to škatuľkovanie ....mohla Pani kľudne napísať že ju niekto oklamal ale ona to zaskatulkovala ...na cigána.
Mňa oklamalo už veľa Neromov na stanici v KE ...ale nikdy som sa nesťažovala doma že gadžo má odrbal....chapate ...viete čo tým chcem povedať?

martin206
30. júl 2024

ak poviem ze ma oklama taky plesaty pan? alebo ze ma oklamala zena, ci muz, tiez oznacujem urcitu skupinu ludi, ci uz rodovo, alebo na zaklade vyzoru, je to tiez dehonestujuce? vytvaram stereotypy? len sa pytam ako sa mam zariadit. ludia sa maju rozlysovat na dobrych a zlych. tiez ma zaujima preco sa romovia samy chytaju tychto stereotypov a zaroven iba eskaluju a pomahaju tomu co im skodi, namiesto toho aby sa kazdy zamyslel sam nad sebou a sam robil tak aby sa za seba nemusel hanbit. a ked poviem ze dobra ciganska kapela je to tiez rasizmus? skusme sa zamysliet nad podstatou veci. Za seba poviem len tolko ked nejaky slovak urobi nieco zle v zahranici, tiez sa za neho hanbim a odsudzujem to, a o to viac sa snazim nebyt taky, a naopak budem nabadat vlastych krajanov aby tak nekonali, a zaroven tych zlych budem odsudzovat. takze odporucam sa na to pozriet aj z ineho uhla pohladu.

wanduska327
autor
30. júl 2024

Ešte taká pripomienka dievčatá ak by sa vláda začala troška viac venovať nášmu etniku ....verte mi veľa veci sa zmení pretože je ťažká doba .
Nedá sa donekonečna žiť tak ako žijú osadníci.
Urobiť také opatrenia ktoré ich donútia pracovať, vzdelávať sa a žiť slušne

andreakotesova
30. júl 2024

https://sk.wikipedia.org/wiki/Cigán oslovenie "cigáň" je väššinou spojené s označením klamára, podvodníka, ktorý kľudne môže byť aj neróm.

wanduska327
autor
30. júl 2024

@andreakotesova Ale reálne ...neoznačiš neroma za cigáňa však ?
Inak ja mám rada označenie cigánka krajšia mi to príde ako Romka .....ja som hrdá cigánka milujem zlato čačky....

dadka1997
30. júl 2024

@wanduska327 vobec si to tak neber, na fb je skupina podvodnici na fb a tam sa rovno označujú tí ľudia .. a je tam viac bielych ako tmavých, vobec si to neber k srdcu ak sa ťa to netýka.. ale na druhej strane si nemôžme klamat, väčšina ciganov/romov, si za to, ako ich vníma okolie môžu sami..
To zas nehovorim, že biely sú svetuškári.. tu ide o tu skupinu ludi, ktorí by najradsej chceli dostat vsetko pdo nosom zadarmo a bez práce

pribinak
30. júl 2024

@wanduska327 každá vláda sa venuje vášmu etniku, lejú do vás milióny, máte spolnomocnenca, tak zas nepis hlúposti

martin206
30. júl 2024

@wanduska327 je to tam stale len presunute

wanduska327
autor
30. júl 2024

@martin206 Neviem čo napísať, napísal si to dobre

andreakotesova
30. júl 2024

@wanduska327 bežne nám babka vravela, keď niekto klamal - "Ty si taký cigáň" 🙂

wanduska327
autor
30. júl 2024

@pribinak Splnomocnenec nerobí nič...
A nalievanie peňazí není riešenie skôr.by som ubrala .

wanduska327
autor
30. júl 2024

@andreakotesova Fakt 😂???

andreakotesova
30. júl 2024

@wanduska327 áno, fakt 🙂 Aj slovo "cigániť" sa úplne bežne používa aj u nerómov.

wanduska327
autor
30. júl 2024

@dadka1997 Áno , samozrejme toto hnevá aj mňa hnevá má keď rómovia spravia niečo škaredé

wanduska327
autor
30. júl 2024

@andreakotesova To je milé , ďakujem za poznámku nevedela som

enya00
30. júl 2024

@wanduska327 tiez ich nevolam romovia, odjakziva to boli cigani a nevidim na tom slove nic zle.. asi 3r dozadu sa ma deti 9r-11r, pytali ze co je to cigan 😂 vtedy som si uvedomila, ze vlastne ich ani neriesim, kedze moje deti nevedeli kto to je … sem tam si pre seba zanadavam, ked niekde robia bordel, ale inak neriesim.. a pytali sa ma preto, lebo sa dvom babam na skole ziaci vysmievali, ze su ciganky..jedna je a druha ma otca spaniela, tak som im vysvetlila, kto je cigan. nie, slovo rom som nepouzila.nechapem, preco vas to slovo cigan uraza? Volakedy sa slovo rom ani nepouzivalo a nikto to neriesil..Keby ma ogabe cigan, ci cernoch, aziat tiez to asi spomeniem a to nie som nejaka rasistka

wanduska327
autor
30. júl 2024

@enya00 Neriešim slovo róm- cigán mne je to jedno ....o inom to bolo

maca1984
30. júl 2024

V nedeľu som bola ako vždy na nákupe v "našom" Lidli. Už asi rok tam stáva/sedáva žena s malými deťmi /teraz dokonca má jedno " čerstvé" (6 detí). Tie väčšie obiehajú každé auto pri ktorom si niekto vykladá nákup. Samozrejme aj mňa už xkrát zastavili "pani, euro dve dajte ,hladní sme".. Vždy som slušne povedala "nedám a choď prosím preč". Tak bolo aj teraz v nedeľu. Vieš čoho sa mi dostalo ?
Suka gadžovská, zdechni a ešte čosi, v tej "ich reči" a pluvanec na zem.
Kto to je ? no sú to cigáni...
A nie je to predsa žiadna urážka, je to pomenovanie etnika.

wanduska327
autor
30. júl 2024

@maca1984 Toto inak aj ja neznášam keď otravujú pri obchodoch.....minule som sedela V KE na terase jedla som s kamkou obed a tiež prišli že som ich že im mám dať peniaze tiez som bola úplne naštvaná a povedala som im nech peniažky opýtajú mamku svoju

enya00
30. júl 2024

@wanduska327 o tom, ze to nezabudla spomenut .. co je na tom? keby ju oklame biely, myslim, ze to tam tiez napise

0silvia0
30. júl 2024

@wanduska327 ako napísal @martin206 je to len detailnejšie pomenovanie minority v majorite. Presne tak, keď Slovák v Rakúsku niečo ukradne, tak v správach povedia Slovák v Rakúsku kradol. Ak to aj bol Róm, nepovedia že Slovák Róm v Rakúsku kradol. Tak isto keď do rómskej komunity niekto príde, dajme tomu ich podvedie, tiež povedia, taký gadžo tu bol a oklamal nás. Aby bolo jasné, že to nebol niekto z ich komunity, ale že bol biely. Ale chápem, že slušných Rómov irituje hádzania etnika do jedného vreca medzi tých neprispôsobivých a že to tí slušní majú ťažké.

wanduska327
autor
30. júl 2024

@enya00 Mozno by napísala ano....nevravím že nie

martin206
30. júl 2024

@wanduska327 Dakujem, a este by som pridal, ak som dostal novu pracu kde som bol novacik a nevedel som to dobre robit, musel som riadne zamakat aby som sa vyrovnal tym skusenejsim a lepsim kolegom aby ma brali medzi seba, a nebol im naobtiaz, ak by som to nezvladal nemohol by som na nich povedat kriveho slova lebo si za to mozem sam. ak sa clovek chce mat lepsie zo zaciatku musi urobit pre to este viac, a ked sa osvedci tak uz bude robit rovnako ako ostatny a mat sa o nieco lepsie. vsade to tak funguje, ukaz ze mas na to ze vies byt dobrym a plnohodnotnym clovekom a ludia si ta budu vazit, budu si ta vazit za to aky si a nie za to ako vyzeras.

zara1996
30. júl 2024

@wanduska327 Ahoj. U nás v meste máme problém hlavne s rómami/cigánmi. Donáškové služby im odmietajú už nosiť jedlo, nielen zato, že nepreberajú, ale nedávno v meste cigáni zbili rozvozáka len tak pre zábavu. Chlapec skončil s rozbitou hubou. Cigánky stoja každý deň na ceste a živia sa prostitúciou aby mali na fet. Nikto iny tam nestoji len cigánky. Mne sa viackrat už stalo, že keď som išla okolo bytoviek kde žijú len cigáni začali po mne vyhukovať a nadávať mi len tak pre nič za nič. A keby vidíš tie bytovky a okolo aký bordel robia. Majú tu aj postavené chalupy ktoré dostali zadarmo a aj menší dom. Na úrade práce som sa stretla s tým, že cigáni rovnako dostanú ponuku na prácu ako bieli ľudia, (už keď to takto tu označujeme) a čo povedia na to cigáni? Odmietnu, stretla som sa s tým že narovinu povedali že oni nebudú robiť. Na základnej škole som bola šikanovaná, skupina cigániek. Môj názor je ten, že váčšina cigánov/romov sú takí ako som ti opísala. Ale poznám výnimky, bohužiaľ ale napočítam ich na jednej ruke. Napr. moja bývala spolužiačka-cigánka bola najšilovnejšia z triedy, dotiahla to naozaj ďaleko a mali sme spolu veľmi dobry vzťah.

wanduska327
autor
30. júl 2024

@martin206 Ak by to bolo také pekné ako píšeš ...veľmi verím že raz sa Rómovia dostanú na takú úroveň rozmýšľania že budú chcieť pracovať všetci , budú sa chcieť budovať...žiť slušne ....na úrovni ....

deborahzelenkava
Autor odpoveď zmazal
zara1996
30. júl 2024

@wanduska327 a ešte jednu vec dodám. Mám oca polocigáňa, maminu bielu. Takže niesom zaujatá voči cigáňom, ale mám s nimi zle skúsenosti.

janai1
Odpoveď bola odstránená
benit
30. júl 2024

@wanduska327 mam jwdnu dobru mamicku romku. Chodi si pokecat, taka psychoterapia pre nu. Zlata zena. Ona sama povie, ze je ciganka a nie romka a my pre nu gadžovia. Je to prava vyzlatena ale velmi upravena, vyvonana ciganka. Bavili sme sa aj na temu diskriminacie. Ano moze za to ta cast ciganov, ktori sa spravaju ako sa spravaju. Od nas vacsina uteka do anglicka, irska a ze tam je to uplne ine. Asi mi aj ona zdrhla, lebo naposledy zaciatkom jula volala z cisla spojene kralovstvo. Slubila, ze sa v septembri vidime, tak snad.

wanduska327
autor
30. júl 2024

@zara1996 Tak vidíš mňa zas šikanovali spolužiačky zato že som ciganka ....
Ale v podstate si to napísala tak ako to je ..napisala si pravdu.
Ja len píšem že a tým treba niečo robiť nie len bezhlavo liať milióny do cigánov ale treba spraviť opatrenia aby cigáni začali rozmýšľať

wanduska327
autor
30. júl 2024

@benit Ano zdieľam názor