Rozmaznal štát ženy?
Rozmaznal štát ženy i rodiny rôznymi dávkami/výdobytkami? Pred rokmi mohla žena zostať na MD+RD max. 2 roky - a napriek tomu bola ich fertilita vyššia a dokázali deti vychovať napriek nízkemu dotovaniu rodín štátom.
Ekonómovia z INESS i INEKO upozorňujú, že pri súčasnom nedostatku pracovných síl je nutné do aktívneho pracovného procesu zapojiť viac žien (opätovne zvýšiť dôchodkový vek sa momentálne nedá - nedávno boli zverejnené štatistiky, že Slovák sa pri plnom zdraví dožíva 57 rokov, a aj vek dožitia je nižší, než na západe.)
Argument o nedostatku miest v predškolských zariadeniach neobstojí, na západe vlády pokladajú rodiny za natoľko kompetentné, že si starostlivosť o deti v predškolskom veku dokážu vyriešiť samé. (Trebárs vo FR je bežné, že ženy idú do práce po 4-mesačnej MD, časom sa vďaka dopytu vyprofilovala veľká sieť súkromných opatrovateliek, prevažne migrantiek.)
Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?
@ivana11155 ono je inak veľmi zvláštne že v našej spoločnosti sa pozerá aj na ten skrátený úväzok cez prsty.. nie len že tých ponuk je málo, ale aj mnoho ľudí to berie podradne..
naozaj niekedy žasnem, čo vlastne u nás ľudia od ostatných očakávajú.. lebo žena doma - je zlá.. žena v práci na 4h - je zlá.. žena čo má deti do 17v škole, lebo robí od rana do vecera - je zlá.. čo je vlastne ideálne? Ako si to ženy vlastne ideálne predstavuju?
(Sama pracujem na polovičný úväzok aby som stíhala sa venovať aj deťom.. už niekoľko krát som počula či mi to nie je malo.. no nie je - mám tri deti a naozaj nechcem aby som ich videla hodinu denne pred spánkom, nevidím v tom zmysel.. premna to bola vždy priorita, vychovať svoje deti tak ako JA chcem, nie aby ma suplovala cudzia žena, babka, svokra, suseda, ulica... ak to má niekto inak, je to jeho vec.. ja to mám takto)
Ja vidím v našej spoločnosti jeden a hlavný problém a tým je - vo všetkom sa furt sparat, furt sa sťažovať, furt byť s čímkoľvek nespokojný..
Tu je proste národný šport hľadať chybu v druhých.. veď to vidno denno denne na MK.. každý deň nejaká ohováracna téma, čo potrebuje riešiť niekoho iného život, výzor, názor..
@janka2000 No dobre, ale tie, o ktorych hovoris, si to cele zrejme nefinancuju zo systemu, pretoze to sa jednoducho neda. Maju bohatych muzov alebo rodicov, ale potom sa nebavime o state, ktory ich udajne rozmaznava. Zena, ktora je na Slovensku odkazana len na stat a system, nie je podla mna rozmaznana ani nahodou.
Zle položené otázky autorka. Verím, že niektorá politická strana prišla pred voľbami loviť názory na zrušenie MD/RD, najskôr Progresívne Slovensko.
Nemáš dáta, nemáš baseline, ideš na prvú signálnu žien, ktoré sú rady doma, a povedzme si na rovinu, babám tu sa veľmi robiť nechce, vidno to v každej téme.
Avšak. Nedá sa na každú otázku nahliadať iba z ekonomického hľadiska. Je tu sociálny rozmer, morálny rozmer, rozmer školský, lebo nemáš sieť škôl a škôlok. Západ nám 3 ročné rodičovské závidí. Za mňa sú 3 roky akurát, je to psychológmi potvrdené, dieťa má dovtedy silné väzby na rodičov, najmä matku. Za mňa tu šetriť netreba. Poďme sa pozrieť na väzňov, ktorých živí štát. Na občanov, ktorí visia na ID, hoci sú zdraví, na neprispôsobivých spoluobčanov, na prepadnuté verejné peniaze, nie na ženy, ktoré štátu chovajú daňových poplatníkov.
@ivangeline porody klesaju uz od revolucie. Ale nie kvoli peniazom. Zeny zistili, ze sa da zit aj inak ako maternica. Mozne cestovat, robit karieru, studovat, robit X veci. Za sociku sa nedalo nic, len makat a rodit. Ziadne davky nezvysia porodnost. Na to mame uz teraz studie. Iba u dociek je ta motivacia. Raz za cas je baby boom, ale to u rocnikov 30+, kde uz je to ziaduce kvoli tikaniu bio hodin.
aké benefity kratších uvazkov napríklad? Lebo teda 1. Na polovičný mi nechceli ľudia dochádzať (ved ešte aj zarobia polovicu). 2. Zakonniku práce je jedno aký je úväzok mam rovnako ťažké riešiť výpovede atď. A keby som mala miesto 5tich zamestnancov napríklad 10tich tak to mam 2x viac starosti.
chce sa setrit, ale zas na nespravnom mieste .z toho čo vidim, su celospoločenske nalady utahovat skrutky vykonnym ludom a tym, ktori odvadzaju dane do rozpočtu..nikdy sa nešetri na flákote..teraz idu davat miliardu do osad a tu sa uz spekuluje ako znizit matersku, dôchodky atd..alebo su vsetci drbnuti alebo uz ja neviem..ja ako gazdinka som sa naucila z prijmu vylucit vsetky nepotrebne, malo zavažne veci, dokonca usetrit a vychadzat z akejkolvek sumy....pokial budu takito ludia hospodarit so štatnym rozpočtom, tak potom to okresavanie životnej urovne pracujucich nebude mat konca kraja..ako môže nejaky politik vôbec vyslovit vetu - poďme zrušit 13 dôchodok ( čiže tomu kto 40 rokov odvadzal do rozpočtu) ale dajme miliardu do osad, 2 miliardy na Ukrajincov, 3 miliardy na migrantov ..nonsens!
Samozrejme že sa našim matkám rodilo, keď za pár tisíc im bol pridelený byt, nenávratne manželské pôžičky, každý mal robotu lebo inak išiel do basy. Ich matky už boli okolo 50 tky na dôchodku ,, mal kto pomôcť s detmi.Teraz nemáš ani poriadne platenú prácu , bývanie na hypotéku čo čini 700-1000€ len účty tak čo sa čudovat a moja mama bude ešte 10 rokov pracovať takže pomoc žiadna.
Okres Považská Bystrica .
Tento týždeň sa obvolavam jasle a stráženie opatrovateľkami . Dcéra ma na konci januára 2 roky . Črtá sa mi práca od januára ,a veľmi chcem už pracovať ,lebo byť doma s troma deťmi...čo vám poviem .
Jasle plné ,čakacia doba 3 roky . A opatrovateľka pýta 630 € za mesiac , stráženie u nej doma ,stará sa súčasne o viac detí takto ,obed zabezpečuje ona, olovrant a desiatu musím doniesť .
Ďalšia pýta 550€ s tým ,že je jedno ,či dcéra chodí ,alebo nechodí ,má pevnú taxu ,a stará sa o ďalšie 3 deti takto .
Škôlka u nás v okolí najskôr po dovŕšenom 3 roku .
Takže ja pôjdem teraz do práce za cca 600-650€ netto ( štátna správa ) plus rodičak .aby som vlastne mohla dať celý rodičak ,plus ešte z výplaty doplatím na stráženie , plus cestovné náklady . V čistom mi mesačne ostane cca 350€ .
Ak by som do práce nešla,a naďalej by som bola na rodicaku , tak mám 470€ , s tým ,že je doma vyšší štandard nastavený,navarené ,napečené , vozim deti po krúžkoch , učím sa s dys lektikom denne a pod .
Pre mňa ťažká dilema . Jedna vec sú financie ,druhá vec ,je môj osobnostný rast a moje túžby .
Ak má vezmú na dané miesto ,do práce idem ,hoci paradoxne prvý rok budem mať financií menej ,ako keby som doma .
Aké super by bola možnosť balansu vo výdavkoch na stráženie a mzde .
inak k skratenym uvazkom. zohnat pracu na skrateny uvazok je narocne. ja mam 80% uvazok. nizsi mi nedali. a teda skutocnost je taka a bolo mi to aj pri schavleni narovinu povedane ze sice mam 80% uvazku ale pracovna napln mi zostava rovnaka ako pri 100%. akurat teda mam len 80% plat a mozem odist skor ako stiham. no nieje to skvele a motivacne? kedze nemam na vyber tak makam na 100% za 80% platu. radost.
@kofa77 Neviem, v ktorom roku ste narodená ani kedy ste rodili, ale o dĺžke MD/RD za socializmu zjavne nemáte veľa informácií. MD trvala polroka, potom sa dalo ísť ešte na tzv. ďalšiu materskú dovolenku (pôvodne rok, neskôr dva), ale veľká časť žien už po polroku šla do práce (moja mama ešte skôr, lebo bola učiteľka a riaditeľ jej pohrozil výpoveďou, lebo však začína školský rok a kto to bude "lepiť za ňu (som augustová), a potenciálne by jej potom hrozil trest za príživníctvo). Materský príspevok sa poskytoval iba do 2 rokov dieťaťa. Ibaže v tom čase ženy odchádzali do dôchodku skôr (aj podľa počtu detí), takže ja som prakticky väčšinu detského života prežila u babky z otcovej strany (babka z maminej strany vychovávala moje sesternice). Staršia generácia žien suplovala chýbajúce matky, plne zapojené do pracovného procesu. Mne osobne sa tento model zdá sympatickejší ako to, čo aktuálne funguje u nás alebo na Západe. Ale to je iba môj názor. 😉 A jasné, tiež si uvedomujem, že generácia mojich starých matiek bola socializovaná v inom prostredí a boli jej vštepované iné hodnoty, ako je to u súčasnej generácie starých matiek, ktorá si už svoje deti odchovala, tak prečo sa má starať o "cudzie" na úkor vlastného (voľného) času...
Ja ti poviem úprimne,že peniaze pri narodení som neminula,dala som deťom na účet. Veľmi rada by som išla do roboty na polovičný úväzok po roku dieťaťa a dala ho na pár hodín do jaslí, ale ich tu nemáme, po dvoch rokoch išla na plný. Ale dieťa mi nevzali do škôlky. Žijem na dedine,kde je škôlka 7:00-15:30 a letná tu neexistuje vôbec. Takže s mužom by som potrebovala minimálne 12 týždňov dovolenky a o spoločnej ani nemusíme snívať. Starý rodičia nám veľmi pomáhajú s prázdninami,aj vyberaním zo škôlky, niekedy aj keď sú chorí. Lebo mám zamestnávateľa ktorý má ide zožrať keď chcem ostať na ocr, dovolenku cez prazdniny mi dá Max dva týždne cez školské prázdniny, keďže on mi môže nariadiť celú dovolenku kedy on chce. Keby bol aspoň trochu rodič chránený v zamestnaní a zlepšení pracovných podmienok,tak určite by mnohé z nás išli rady do práce,ale nehovor mi tu o opatrovateľkach,keď mnohé z nás zarobia 800-1000€ a muži nieco viac.
@stanulienkat ...see ale politikom to ešte nedošlo, preto tie vyššie dávky.. :D či ako prečo myslíš?
@pralinka25 keď som si žiadala po druhom dieťati skrátený úväzok 6 hodinový , tak moja mzda by po rôznych príspevkov bola 50% z toho ,čo by som robila na full time. Plus ako píšeš ,práce musím stihnúť rovnako .takže touto cestou som nešla .
Že ženy je to na smiech keď vidím koľko je Rómov čo nerobia ...
Poviem ti to takto, najmladšieho som chcela dať do jaslí, miesto nebolo, súkromné tu nemáme, opatrovateľky u nás v okolí chcú Max. Na 3-4h denne s tým, že dieťa spať nebudú dávať, čo je u 1,5 ročného neprístupné.
Škôlka síce berie od 2 rokov, ale musí spĺňať podmienku, že v čase zápisu musí mať 2 roky, čo môj nespĺňal, nakoľko je augustový. Išiel do škôlky až ako 3 ročný. Opäť len statna škôlka, nakoľko súkromnú tu nemáme a najbližšia je 50km od nás.
Teraz je v škôlke od septembra. Absolvovala som od 4.9. Presne 27 pohovorov. Práca v rôznych odvetviach, od banky, cez poisťovňu až po pomocnú silu v kuchyni. A vieš čo? Aj keď nemám problém so žiadnou pracovnou dobou, majú problém zamestnávatelia s tým, že mám deti.
Počas materskej a rodičovskej som si urobila už tretiu strednú školu. Mám 2 maserske kurzy, kurz účtovníctva, kurz koučingu, vodičský preukaz. Primárna škola je ekonomická s maturitou, za tým nasledoval kuchár čašník, teraz kaderníčka. Riadne som chodila 3 roky do školy, robila záverečné skúšky v júni, nemala žiadne úľavy (študovala som externé, prax som si robila počas víkendov)
Okrem toho ovladam plynulo ruský jazyk a anglický som mierne pokročilá.
Pracovala som v banke, reštaurácii, kaviarni, krčme, potravinách aj v darčekovej predajni. (Toľko prác preto, že tu, kde bývam, dosť často cosi/ktosi krachuje. Dokonca aj v stávkovej kancelárii a zmenárni ale asi iba mesiac a pol, keďže sa pani vedúca neunuvala posielat výplatu
@lilizzachy moja ešte cca 17 rokov. Aj stym, že jej odrátajú za deti. A potom, že ženy sú 3 roky na rodicaku a potom pomaly ďalší rok na úrade
"...Je pomoc nášho štátu od tehotenského príspevku, cez možnosť 6 rokov zostať s dieťaťom doma až po obedy zdarma ap. vzhľadom na 21. storočie a ekonomické možnosti štátu primeraná, alebo nadštandardná?..."
Je uplne jedno aka je pomoc ci nepomoc od statu, ludia si casom zvyknu na vsetko a prisposobia sa.
@ropucha6 manžel tu má skvelú prácu, výborne platovo ohodnotenu. Zarobí trojnásobok priemernej ročnej mzdy. Plus nejaké odmeny a bohaté diéty za občasné 1-4 dnove služobné cesty. Má 13 a 14 plat a ročné odmeny za splnené úlohy, ktoré mu boli pridelené.
Nesťažujem sa, že nemáme peniaze, ale že sa nemôžem zamestnať, lebo mám deti.
Manžel tvrdí, že nemusím ísť do práce hneď, nech si oddýchnem, realizujem sa, urobím si nejaký kurz ak sa mi niečo páči, alebo nech si idem niekam na kávu ..
Ale vieš, ten pocit, že neprispievas do rodinnej kasy ničím, iba 100% starostlivosťou o deti a domácnosť
Primerana.. ak tak.. my nemame usposobenie na to, aby to bolo ako v ostatnych statoch.
@zafir01 no vsak motivacia ako svet toto.