icon

Rozumný postoj a vnútorné pocity

11. mar 2023

Stalo sa nám ,že pred pár rokmi zomrel starký,starká ostala sama.V tom čase som sa rozvadzala.Mala som pridelený obecný byt ,starká ma prosila aby som prišla so synom bývať k nej,že nechce byť sama,zmienku o penzióne pri seniorov nechcela ani počuť.So synom som teda pristála aj na návrh tiet a uja,že je super riešenie aby sme bývali spolu, pomôžeme si navzájom,my starkej s dennými potrebami ,aj dní budú veselšie pre ňu aj pre nas❤️.Dom bol ohodnotený a prevedený v 4/5 na mňa,zvyšok dedil neplnoletý bratranec.Ledze starší domček postupne pýtal nejakú tú renováciu,minula som skoro všetky peniažky z BSM.Starka zomrela pred 4 mesiacmi .Domček považujem po 10 ročnom bývaní ,za svoj domov,tak som navrhla bratranci,že odkúpim jeho podiel.Tu však nastal problém.Chce vyplácať z terajšej ceny aj s úpravami ,ktoré som robila ja,jasne ,že som má inú cenu ako pred 10 rokmi .Trápi ma to,neviem ako urovnať aby boli spokojné obe strany.
Viete mi poradiť ?

Strana
z3
milanemila
13. mar 2023

@cacianka pisem, ze alikvotnu cast svojej investicie mu moze odratat pri vyplacani. Autorka nenapisala v prispevku o ake investicie islo, lebo je rozdiel ci napriklad vymenila strechu alebo elektricke rozvody (co teda objektivne dom zhodnotilo a moze s tym operovat pri vyjednavani kolko € vyplatit) alebo kupila nejake zariadenie kt pocas pobytu v dome uzivala a na cenu domu ma minimalny dopad). V pripevku nepise autorka o nijakom najomnom a ani komu ho platila, takze tuto info nemam (kedze som necitala vsetky emocionalne komenty bez pridanej hodnoty ako tento tvoj pre mna) Mozes sa tu zavzdusnovat kolko chces a okrem ranajok spominat aj obed aj veceru, ale z pravneho podlahu ak dotycny zdedil majetok a teda 1/5 domu po smrti babky v roku 2023, tak je nezmysel aby majetkove vyrovnanie prebehlo z hodnoty domu zpred 10 rokov. Rovnako ako autorka napise, ze ona dom zveladila, tak protistrana moze uviest, ze uzivanim praveze naopak niektore casti “opotrebovala”. Je na dokazovani ako autorka dom zveladila a ci vobec a do akej miery je narast hodnoty za poslednych 10 rokov prirodzenym vyvojom na trhu. Ak sa teda rodina nedohodne mimosudne.

milanemila
13. mar 2023

@cacianka autorka proste neuviedla v prispevku vsetky info a vlastne ani to, ze bratranec cast domu nezdedil teraz ale uz v minulosti. Je nestastne nemat tieto majetkove vztahy vysporiadane aj ked je to vramci rodiny, potom to dopadne tak ako toto 🤷🏼‍♀️ Mala mu teda navrhnut vyplatenie uz vtedy ale nemoze si odpocitat celu svoju investiciu z ciastky kt mu ma vyplatit.

anickabasnicka
13. mar 2023

@milanemila no nevim,kdo tady trepe blbosti. autorka uz ve svem dotazu jasne pise,ze dum zmenil majitele uz pred temi 10lety,kdy zemrel starky. a to 4/5 byly prevedeny na ni darovaci smlouvou a zbyla 1/5 byla zdedena nezletilym bratrancem vzhledem ke smrti jeho otce. navic jak dale uvadi,posilala mu udajne najem za tu uzivani te jeho 1/5. on neposlal ani korunu na nic.
samozrejme,ze dum se zhodnocuje rekonstrukcemi nebo modernizaci. a ze napr.koupe noveho kavovaru je nic, presto pokud nejsi pravnik, neutoc tady svymi komentaremi na jine.
autorka info uvedla hned na zacatku. jen pozdeji doplnila a vysvetlila jak to probehlo. takze cti pozorneji

milanemila
13. mar 2023

@anickabasnicka ak bol v tom case bratranec neplnolety, mohol majetok nadobudnut ale do jeho plnoletosti ho “spravoval” jeho zakonny zastupca (kedze otec zomrel, tak zrejme matka). Autorka spomina, ze napriklad kupila vchodove dvere (tak je otazne nakolko dom zhodnotili), nato je tiez odhadca aby rozhodol o kolko zhodnotili dom tie veci ktore autorka kupila a do akej miery islo o prirodzene zhodnotenie nehnutelnosti, kedze ceny rastu. Na nikoho neutocim, len si treba uvedomit ze je absurdne posudzovat taketo veci podla toho co je fer a nie je fer. Autorka si samozrejme moze narokovat odpocitanie casti svojich investovanych penazi a v podstate aj spomenuty uhradeny najom, ale vyplacat niekoho dnes z hodnoty nehnutelnosti zpred 10 rokov je absurdne.

anickabasnicka
13. mar 2023

@milanemila a ty pokud nejsi právník, tak tady píšeš jen svoje filozofické uvahy,jsou to jen tvoje domněnky a já si myslím. je zbytečné se tady rozepisovat,kdo se za nezletilého bratrance staral, jestli jeho matka nebo děda mráz. tohle tady nikdo neřeší.
......co je tady hlavní problém je, z jaké hodnoty domu se mají mezi sebou ti dva vypořádat. a co si eventuálně může autorka z té částky odečíst. nic víc, nic mín.....takže máš-li před jménem mgr z právnické fakulty, poslechnu si tě i já ráda, pokud ne, tak tady nevystupuj jako jediná vševědoucí....

kaktusik007
13. mar 2023

v tomto pripade je spravodlive vyplatit ho 1/5 zo 65000. To je 13.000 eur. A z tejto sumy odratat 1/5 investicii ---- cize ak autorka do domu vrazila 10 tisic, ktore vie zdokladovat, 2000 su jeho cast co bh mal uhradit. A dostane vyplatenych 11.000 eur.

autorka mu chce dat 1/5 zo 47 tisic, to je 9.400. Fakt sa tu ides byt o cca 1600 eur preboha???

milanemila
13. mar 2023

@anickabasnicka takze ty si pravnicka, ked spominas ci ja tu pisem blbosti a trepem ano? :D ja na nikoho neutocim ani neosocujem, ze pise blbosti 🤷🏼‍♀️ nepisem sem nijake filozoficke uvahy pre boha 🤦🏼‍♀️

kassandra50
13. mar 2023

Autorka, právne vzťahy si popísala nejasne, ale zaujalo ma že si uviedla dedičský podiel 1/5. Mne to matematickou dedukciou vychádza, že sa to udialo takto. Po smrti dedka zdedili dom: manželka (babka 6/10), tvoja mama 1/10, teta 1/10, ujo 1/10 a druhá teta 1/10. Babka, mama a teta previedli svoje podiely na teba. Ty si mala domov pre seba a svoje dieťa a zato si sa starala o babku a dom. Rodina ti pomohla a ty si pomohla im (v starostlivosti o babku). Urobila si potrebné opravy a úpravy, aby sa ti dobre žilo. Uvedom si, tie opravy si potrebovala hlavne ty. Bratranec bol v tom čase neplnoletý, osirel, a zrejme mal kde bývať a účty neriešil. V dome ktorý v podiele zdedil bývala jeho babka. Je len normálne ľudské, že nežiadal, aby sa dom predal. Nedávno zomrela babka a znova bolo dedičské konanie. Bratranec sa oficiálne dozvedel, že po babke nič nededí, ale už mu nič nebráni žiadať finančnú náhradu za svoj podiel na dome.

kaktusik007 ti napísala správne. Vydokladuj všetky finančné prostriedky čo si do domu vložila na jeho údržbu, a žiadaj kompenzáciu 1/5. Nepestuj si pocit krivdy aj druhá strana ho môže mať. Bratranec po babke nededil a bol tiež jej vnuk. Babka svoj majetok darovala keď bol ešte dieťa. Objektívne sa o ňu nemohol postarať.

A ešte k tomu odhadu ceny domu. Žiaden znalec, ktorého by ti súd akceptoval ti nepovie cenu čo by bolo keby nebolo prerábky. Dom sa kupuje, predáva za cenu aktuálnu v danom čase a tu určuje dopyt a nie odhad z dedičského konania s pred 10 rokov. Ten odhad ceny domu mohol byť aj zámerne nižší kvôli poplatkom.

autor
13. mar 2023

@kassandra50 správne ,starkú som ale neopatrovala ,mám celý čas svoju robotu,ale áno keď bolo treba bola som jej nápomocná v čom bolo treba.Dakujen

Strana
z3