S akými skomolenými a zvláštnymi tvarmi slov sa stretávate v komunikácii?
Ahojte! Niekedy si pri rozhovoroch vypočujem či čítam v rôznych diskusiách skomolené/zvláštne tvary slov. Ako napr. zimnušná (zimná), kúpenská (kupovaná), niaké rady (nejaké rady), šialka (šálka), čiašnička (čašníčka), trigovica (asi mikina). S akými podobnými slovami ste sa v komunikácii stretli a prekvapili vás tak, že napriek tomu, že rozprávate od mala po slovensky, zrazu im trochu alebo vôbec nerozumiete? 🙂 Nemám prvotne na mysli nárečové slová, ale práve tie skomolené tvary bežne používaných výrazov.
@diewcatqoo alebo aj begbinton😂😂😂
@evaachesa nas profesor slovenciny na VS presne takto povedal spoluziakovi:
Profesor: Ako ste na to prisli?
Spoluzuak: No, napadlo ma…
Profesor: Napadnut vas mozem jedine tak ja!
Odvtedy si to pamatam 😁
"mesticky" vo vyznema mestky. "ty si taka mesticka" vo vyzname ze si panicka, a nehodis sa na dedinu.
zimusna (bunda), kupna (bryndza), zimna a letna voda, ladnicka (chladnicka), na vlaku do babky atd. to nie su ziadne novotvary, ale slova v nareci.. 🙂 🙂
mne trochu kole oci "niaky" a "drevenny" a smiesne mi znie "kekse" a "kratase"...
Aj "menzestraky" akoze mesto sa vola Menzester? Alebo "janske sklo" - je to jenske sklo od mesta Jena kde sa vyraba.
@struhanka ja neznášam slová kotnik (členok), dochtor (doktor), skody (schody), boli sme PRI babke (u babky), a všetky zdrobneniny dospelých ľudí nakrajame cesnacik a cibuľku, potom mäsko, pridáme papričku, masielko a podávame so zemacikmi s mlieckom,. A aby som nezabudla vytáča má mnozne číslo keď používajú matky pri deťoch: kojime sa, kakame raz za týždeň, máme 2 rocky, a ešte zdrobneniny pri slovách , napr. teškáme sa
@struhanka
niekto hovori “boli sme v centrume” v akom zmysle? lebo v Karkovke je OD Centrum a tam je ta veta spravna 🙂
Mna irituje::
nieake, niake…, satky (toto asi uplne najviac 😂) zimna / letna voda, vonku namiesto von, dva namiesto dve, mam byt/dom na seba (vlastnim ho), žips, guľáš (aj ked aj tento tvar je spravny), ked niekto nepouziva v pri dnoch v tyzdni (pridem pondelok), na Lamac (miesto do Lamaca)
No ja mam toho viac od svokry :D autko - auticko, cufaj - cuvaj, osti - kosti, a tie nestastne slovesa zabudnul, padnul, klaknul, a vsetky mozne dalsie ake si viete predstavit 🙈🙈
Teda aj ja som už počula a čítala hocičo. Ale všade sú iné nárečia a to tolerujem, je to tak v každom štáte. Čo ma vie najviac znechutiť je, keď matky hovoria (v téme o kojeni) o svojich prsiach ako o "cicke" ( napr. dala som mu cicku a potom sa upokojil) a ešte mnoho rôznych výrazov ktoré si radšej nepamätám 🤦🏼♀️🤦🏼♀️ nožík vo vačku sa mi z toho otvára. U nás nazývame cickou niečo iné 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ a ešte ako nazývajú niektoré pohlavné organy svojich detí, tak to je tiež na guľku do hlavy. Minule tu tuším písala jedna žena o zaparenej pišurke svojho syna, no ja to proste nepochopím. Neviem kam sa vytratili bežné vyrazy ako cikula a šuška alebo riťka 🤷🏼♀️
Ja som asi divná,ale neznášam výraz "tehu".
Mne v poslednej dobe asi najviac trha usi slovo smykalka. Ale neznasam aj slovo JASNA (dasna)… no keby porozmyslam tak by bolo takych este vela 🤯
Snazilka, ovulka, tehulka, mamulka... setrilka, tvorilka.
A v skupine o IVF vkuse ze "folik - foliky" namiesto folikul - folikuly.
Pól namiesto pol (piatej) a sektrmber ma úplne dvíha zo stoličky. Ďalšie špecialita mojej babky je podrpsienka. A ešte si raz jedna pani v lekárni prdomnou pýtala paracemol (paracetamol) a počula som aj o takých čo si chceli kúpiť penistil miesto fenistilu 😂
Neznasam, ked niekto pouziva slovo chleba miesto chlieb...napr. kup chleba 🙄 A este puncochy miesto pancuchy, karelab miesto kalerab, miceralka miesto micelarka atd...vela je toho. Zial, spravne ovlada gramatiku uz len malokto ☹
inak ja neznasam ked svokra pouzije na muzky pohlavny organ pomenovanie "pucka"
jednak mi to evokuje skor nieco zenskeho rodu, jednak je to priserne. oni to v rodine pozivaju na hocico kolikovite co trci...😲
Tak ja sa priznam, ze pouzivam vela bohemizmov. Dedo bol Cech a v rodine sa to prenasalo.... preto ja kojim a pod. Ak rozprava babka narecim, nuz, co uz, ma zakladne vzdelanie, cely zivot v jednej dedine, spisovne jej nebolo treba hovorit. Skor ma vytoci, ked niekto (aspon relativne) mlady sa hra na majstra " vsetko vie, vsetkemu rozumie, ostatni su ovce" a on neovlada nie ze nominativ pluralu, ale ani vybrane slova.
šialka, košina (kôš na bielizeň), ladnička, podlávok (vankúš), cofanie (cúvanie) a ťachometer (tachometer) 🤦🏻♀️
A túto topku už niekto spomenul? hamba.hambim sa

@diewcatqoo aj begminton existuje 🙂