icon

S akými skomolenými a zvláštnymi tvarmi slov sa stretávate v komunikácii?

struhanka
23. okt 2021

Ahojte! Niekedy si pri rozhovoroch vypočujem či čítam v rôznych diskusiách skomolené/zvláštne tvary slov. Ako napr. zimnušná (zimná), kúpenská (kupovaná), niaké rady (nejaké rady), šialka (šálka), čiašnička (čašníčka), trigovica (asi mikina). S akými podobnými slovami ste sa v komunikácii stretli a prekvapili vás tak, že napriek tomu, že rozprávate od mala po slovensky, zrazu im trochu alebo vôbec nerozumiete? 🙂 Nemám prvotne na mysli nárečové slová, ale práve tie skomolené tvary bežne používaných výrazov.

marianeta
23. okt 2021

A čo taký ,,bratček" ? Toto keď som tu precitala tak som hodnú chvíľu rozmýšľala čo to je.. A on je to ,, braček" .

sissy27
23. okt 2021

@squ1rrel hej, hlavne keď to napíšu “600nedelie” - vždy mám nutkanie napísať dotyčnej, či niekedy skúsila prepočítať, koľko je 600 nedieľ (týždňov) 😬

marianeta
23. okt 2021

@sissy27 no zimná voda bude zrejme studená a letná taká vlažná ani studená ani teplá 😁.

sissy27
23. okt 2021

@marianeta ja viem čo to je, ale prečo nemôžu použiť normálne výrazy ako studená / teplá / vlažná / horúca / ľadová ? 🙈

aduskatt
23. okt 2021

už som počula aj - daj to rádio tuhšie (hlasnejšie)

marisoul
23. okt 2021

@struhanka mame 148 mesiacikov, materinsky plural vseobecne, ale ked vidim/pocujem KOJIME/KOJITE SA, mam chut si otrhnut usi resp. vypichnut oci

nafka0483
23. okt 2021

@evaachesa Aaano AZ vo vyzname ABY alebo KED:
- posli to pisomne az mas dokaz
- budem mat narok na matersku az dam vypoved?

maris5
23. okt 2021

Co mna vytaca (hlavne v telke, kde by mali hovorit co najspisovnejsie)
Mohol/ mohla by ste namiesto mohli by ste
Lubim ťa naniesto ľúbim Ťa
Klučik namiesto kľúčik

naja94
23. okt 2021

Mňa vytáča nesprávne používanie skrátených tvarov zámen, ak zastupujú neživotné podstatné mená... Napríklad: čakať na autobus, čakať naň, nie naňho...

iwesska
23. okt 2021

Ja si nikdy nezvyknem na RUPSAK.🙈 Ruksak je odvodeny od slov "chrbat" a "vak", teda vak na chrbte. Ale od coho je odvodeny RUPSAK? Akoze niekomu ruplo z toho vaku v chrbte,ci? 😂

evaachesa
23. okt 2021

@nafka0483 anooo, presne 😃 no vôbec som to nevedela vyskladať 😅👍

kengurica
23. okt 2021

@struhanka "napadlo MA" namiesto "napadlo MI", ak ide o nápad, myšlienku. Napadnúť ťa môže nejaké zviera.

janinah
23. okt 2021

Nosná mandľa namiesto nosová.. nosnosť má most...
A ešte kvôli písané kvoli kôli ....

marisoul
23. okt 2021

@struhanka a zabudla som na "ôk"

gubcikova
23. okt 2021

@gabriellka to je u mňa top.Raz tu žena dala fotku že naše prvé Vianočky 😂🤦 na fotke neboli žiadne Vianočky 😂

sissy27
23. okt 2021

@nafka0483 pomooooooc 😅 ako som mohla zabudnúť na “až” 😬

A ešte “šiatky” akože šaty 🤦🏼‍♀️

denda007
23. okt 2021

Moje sú topky: OVULKA, MRŠKA DOKY-akože doktor. Vianky,

franica
23. okt 2021

už ste uviedli veľa z toho, čo aj mňa dvíha zo stoličky, ešte by som pridala "dostal som maila" (email)

Snažím sa mať pochopenie pre materinský plurál aj zdrobneniny pri malých deťoch, ale najviac ma štvú presladené zdrobneninky zbytočné, medzi normálnymi 😀 dospelými ľuďmi, top je asi menučko a priam mi je zle, keď počujem dospelých chlapov po 50-60ke hovoriť v manželovej práci "prídeme s vláčikom, zoberieme mašinku" 🤐

aduskatt
23. okt 2021

ešte ma napadlo - prečo dospelé ženy kozmetičky, alebo makeup artistky píšu pod fotku ženy, ktorú upravili - svadbička, farbičky, očká, obočko, fotečka,.....

nafka0483
23. okt 2021

@franica Maila je nieco ako chleba 😅

akcul13
23. okt 2021

@struhanka idem vonka, daj to vonka...😵🤦

marcellka32
23. okt 2021

Nohavky-nohavice, dva pivá, 5 eura, do doktora, do kamarátky, má 26 mesiacov a 12 dní, najlepší bol nedávno inzerát: kde kúpim nohavky ciselko 86 pre cerusku (dcéru), všetky sú nám maluske (malé)

jaja1979
23. okt 2021

@dominika_sk Toto mi pripomenulo mužovu babku.... Mala syna (muzovho uja), takého nepodareného, neoženil sa, na krku jej bol, celý život sa chuderka oňho starala.... A išla na tržnicu kúpiť mu tepláky. Tak hovorí predavačke: chcela by som tepláky pre chlapčika. A koľko má rokov, chlapec?, pýta sa predavačka. A babka na to: päťdesiat😂😂😂 🤦🤦🤦

ninusa221
23. okt 2021

Ni- nie
Vypravaš - rozpravaš
Jako? - ako?
Víš jak? Vieš ako?
No zbohom proste😂

diewcatqoo
23. okt 2021

So mnou sa nedavno isty rodinny prislusnik hadal, ze to nie je bedminton, ale "bembington" 🤦‍♀️

filili
23. okt 2021

"Budem ísť" 😂

ukulela
23. okt 2021

Je rozdiel skomolene a narecove. Zimnusna, ci kupenska je narecove. Nepouzivam, nepacia sa mu, ale ludia v urcitej lokalite to normalne pouzivaju. Skomolenina je napriklad "na margot", co pouziva clovek v mojom okoli. Alebo kalerab/karelab.... v diskusiach mi oci vypichne vzdy "niaký" a vsetky jeho varianty.

marpel
23. okt 2021

Z tých “moderných” skomolenín mi vadia: kraťase, kekse, šialka/šialok, čož, úžasTný, piťko (akože nápoj), braTček a masaker je pre mňa naDstaviť - v zmysle “nadstavila som si čas na hodinkách” 🤦🏻‍♀️

aduskatt
23. okt 2021

a ešte hosťka...

domak2
23. okt 2021

Ja som sa včera rehotala, keď mi brat povedal, že keď bol malý, tak si myslel, že je to "to žalúzie" 🤣