S akými skomolenými a zvláštnymi tvarmi slov sa stretávate v komunikácii?
Ahojte! Niekedy si pri rozhovoroch vypočujem či čítam v rôznych diskusiách skomolené/zvláštne tvary slov. Ako napr. zimnušná (zimná), kúpenská (kupovaná), niaké rady (nejaké rady), šialka (šálka), čiašnička (čašníčka), trigovica (asi mikina). S akými podobnými slovami ste sa v komunikácii stretli a prekvapili vás tak, že napriek tomu, že rozprávate od mala po slovensky, zrazu im trochu alebo vôbec nerozumiete? 🙂 Nemám prvotne na mysli nárečové slová, ale práve tie skomolené tvary bežne používaných výrazov.
čert mi bol dlžný túto tému, stále rozmýšľam, čo ešte neznášam 😂
"kapuca" je hnus 😀
a skôr ma pobaví, keď niekto povie "prišla som S autobusom" - to si predstavujem, že išla tá osoba a vedľa nej kamoš autobus 😀
A tieto tvary: boli sme vcera na testovanie.
Bola som na nakup.
To fakt nevieme, ze bola som na testovani, bola som na nakupe? Preco sa posledne slovo zabuda sklonovat?
Co este mne trha usi:
- kupit chleba (koho co - chlieb, je to nezicotne ako dub, nie zivotne ako chlapa)
- luskova polievka (lusky ma rozna zelenina, takze je hraskova, fazulkova..?)
- omacka vo vyzname privarok (zemiakova, luskova 😂, spenatova...)
- fazulka ako pomemovanie pre babo
- snazilkovat sa, keksikovat, robit tutu-mutu
- mrcha, mrska, mendzes
- vysiakat sa (vysmrkat, vyfukat nos)
- ciciky (prsia)
- nadstavit (nastavit napr. casovac, nastavenie)
- drevenne, sklenne, kozenne
- kozienka (kozenka)
- pondelok pojdem lekarovi
- kavej (kava)
- kratase, slapke, casopise, kekse
- ocesat (ucesat), oprat (vyprat), oskusat (vyskusat), oteplit (zateplit)
Ked niekto pouziva slovo Stale namiesto Vzdy ... alebo predsnidavka, wtf co to je?!
@aduskatt a tak zase ranne detstvo... jazyk ma byt pestry a zvukomalebny 😍
@0silvia0 kavej sa vazne pouziva? Registrujem nejake vtipy na fcb, nomyslela som, ze je to nejaky cielene vymysleny slang len specialne pre tu prilezitost 🤭 Mne zas hlava vybuchuje pri formulaciach "idem pri rieku Nitru", ci ako to tam sklunuju. To mam pocit, ze uz je taky polodadaizmus.
@0silvia0 ok, n mi uslo 😄 (to mi pripomina, ze som si roky myslela ze je " prechod prechodcov" - akoze ho pouzivaju prechodcovia. Ale tromfol ma kolega, ktory po 30ke zistil, ze je past, a nie "pes na oko" 😁😁 aj ked oboje ma logiku) A kavej, no, sibyla myslovicova si asi takto nepredstavuje ohohacovanie a rozvoj slovnej zasoby ...
@yvanielka ... teraz to zabijem, ale boli sme s mojim na navsteve a kamos hovori, ze podme sa pozriet na rybnik, pridu tam plavat ladove medvede. A moj ( inac sikovny, vzdelany a vo svojom odbore ozaj rozhladeny) muz az na tvari miesta zistil, ze ladove medvede = otuzilci. On si vazne myslel, ze tam dotrepu selmy. Aj sa pytal, ci ozaj ladove mrdvede? Ze hej. A co tam budu? No plavat.... jaaaaj. Aj po 10 rokoch sa rehocem ako mala....
mne je strasne smiesny vyraz "zadubene" pradlo, to som tu tiez niekde citala...poznam vyraz zadubeny clovek, akoze polosprosty, zaostaly, ale pri pradle alebo bielizni mi to je smiesne
@pleja záušnice existujú:
@opica_skorica Zas som múdrejšia 🙂. človek sa stále učí.

este mi tu lezie na nervy slovo KUS... som kus unavena, kus som sa pomylila, kus som vytocena atd....