Sčítanie obyvateľstva 2011. Aký na to máte názor?
máte už tlačiva v sčítaniu? dnes sme dostali, ale čo ma zarazilo, tak to až taka anonymita nie je!
je to riadna evidencia, ešte aj s čiarovým kódom 😠
aký mate na to názor???
@jaron mne na štatistickom urade vravela pani predsednička že budu kontrolovať každý formulár s menom a prizviskom a ostatnými udajmi ktoré maju v databáze či všetko kažýdý napísal ako má a budu robiť zoznam ľudí ktorí nevyplnia hárok, ten identifikátor im služi na spárovanie udajov ktore maju s tými ktoré človek napíše.
už chápem prečo aj keď som už asi 4 krát písal, že je to jedno, a stále nič, lebo niektorí si myslia, že bez ID to nespárujú, ale to tak nie je, bez spárovania jednoducho nebude osoba sčítaná, a aj bez ID to spárujú, to zase viem 100 % ja 🙂,
takže aký je dôvod na nenalepenie ID?
@elise to je tvoj výklad zákona, aký je oficiálny od úradu povereného sčítaním? Je nalepiť. Oficálne potvrdenie nelepenia môže nastať až po zmene postupu príslušnými orgánmi štátnej správy, zatiaľ stále platí oficiálny postup.
Obyvateľ by mal rešpektovať pokyny sč. komisára (oficiálne štátom schávelný postup). Ani ja ani ty ho nemôžeme svojvoľne meniť (môžeme, ale nie je to v súlade so zákonom).
@jaron pokyn štatistického uradu nie je zákon 😉 to máš tak ako keby niekto odporučil že za vstup cez obec budeš platiť mýto. alebo ti niekto odporučí plať si dobrovolne nemocenské poistenie budeš mať 2 pnky platene, jednu od zamestnávatela druhu od sociálnej poisťovne, tiež to MPSVR odporuča ale všetci si to neplatia , čo porušuju zákon? nie neporušuju🙂
@elise viem, že zákony nie sú dokonalé a vždy existuje klučka, zákon hovorí o identifikátoroch, nehovorí o ich lepení alebo nelepení, to hovorí až postup sčítania (metodické pokyny), o tých sa v zákone hovorí
....d) vykoná výber sčítacích komisárov na svojom území a zabezpečí výkon ich činnosti v súlade s metodickým
pokynom úradu,....
hladať diery v zákone, to sa deje (a žiaľ úspešne) aj pri skutočných zločinoch, nie pri takýchto "hlúpostiach" ako riešime my. Možno by ťa z toho šikovný právnik naozaj vysekal možno nie, na to už nie som odborník. Myslím, že kto chce, pochopí, že existuje nejaký zákon o sčítaní, a sú vypracované štátom nejaké pokyny, nejaký oficiálny postup. Dôvod pre jeho nerešpektovanie? Neviem.
Ak sa z hladiska anonymity lepením či nelepením ID nič nemení, tak prečo potom porušovať tento postup? ČI preto , aby sme dokázali štátu, že my sme niekto, že na to máme? Zatiaľ vnímam iba tento dôvod.
@elise samozrejme, že priznám (už som tak robil aj v minulosti)
okrem toho, netýka sa to teba, ale všeobecne sa mi veľmi nepáči jedna vec:
ľudia klamú, ale kritizujú štát, že klame
ľudia sa správajú nečestne a kritizujú štát za to, že sa správa nečestne
ľudia porušujú zákony a kritizujú štát, že porušuje zákony
to sa mi hnusí, lebo títo ľudia sú rovnakí ako politici, len to zlé robia v malom (vďaka Bohu, že nemajú väčšiu právomoc)
Pokladám za správne kritizovať iných v niečom len vtedy, keď sám v tej veci nekonám rovnako. A porušovanie zákonov inými, nedáva právo porušovať zákon mne.
( napr. pani, ktorá napíše, že je veriaca, s úsmevom do očí klame, že nemá auto, len tak, aby bola frajerka... bŕŕŕ)
Sú to moje také osobné postoje, prečo mám názory na postup sčítania, aké mám. Už by sme to asi mali nechať 🙂. Mne je to v podstate fuk, viac ma trápia princípy, o ktorých píšem.
@jaron vieš keby sa štatistický úrad ku všetkému postavil zodpovedne a priznal by si chyby ktoré uribil, nedomyslel detaily, mohol urobiť inak a následne ubezpečil ľudí naozaj argumentami ich ochrany, a nesprával sa pri vyjadreniach, systémom že oni su tý naj a nič zle neurobili (predsednička štatistického uradu si sedela na tlačovke ako na gauči doma pred telkou☹ ), tak by vela ľudí pochopilo že ano spravili chybu, priznali si ale všetko bude v poriadku. mne vadí jedna jedniná vec že ten kod prišiel na meno, a adresu spolu s rokom narodenia a komisár mi to dával na autobusovej zastávke a nieslol to v taške na bicykli a obálku som mala otvorenu a to iste som si všimla aj na obálkach pre susedov a určite nemá doma trezor a bude mu pomáhať rodina pri spracovávaní hárkov. táto jedna vec mi vadí. elektronicky nevyplnam ani dotazníky tak nebudem vypnať ani sčítanie, čo sa týka dotazníka tiež je dosť chabo spracovaný nie su tam relevantné otázky, niečo to po spracovaní vypovie ale porovnať sa to bude dať ťažko nakolko v iných krajinách eu mali odlišne otázky.
nuz neda mi aby som nezareagovala.
urcite nie je na mieste porovnavat tajomstvo ktore je povinny dodrzat lekar alebo sud a ochranou osobnych udajov ktore mi slubuje statisticky urad.
totiz ked lekar alebo pravnik / konkretna osoba/ nezachova povinnost mlcat, pride o svoje miesto v komore, hrozi mu odnatie titulu a ine osobne sankcie. ked moje sukromne udaje uniknu pri scitani? kto bude potrestany? stat? 😠 😕
obcan moze robit to, co muzakon nezakazuje.
stat ale MUSI robit len to co mu zakon prikazuje. nesmie robit viac ako ma prikazane.
nie, nemyslim si ze som niekto, ale som Clovek a mam svoje Sukromie ktore je pre mna dolezita hodnota.
do mojho intimneho sukromia patri moje vierovyznanie okrem ineho, ale tiez napr. m2 mojej kuchyne.
takze ked sme vsetci uz davno scitani, kedze kazdy ma vlastny nezamenitelny kod , nevidim dovod nazyvat to scitanim ludu, je to zistovanie zivotnych podmienok, vzdelanosti , vybavenie domacnosti naroda.
lenze oni to tak nazvat nemohli lebo zakon hovori o scitani obyvatelstva a ludia by boli este viac podrazdeni keby k nim niekto prisiel s harkom a povedal by: " Dobry den tu mate harok s vasim menom a adresou pani XY, potrebujeme vase udaje a zivotnu uroven." kolko ludi by to vypisalo? takmer nikto. nikto si dnes nenecha zasahovat do sukromia. Je to zakladne ludske pravo a nema na to narok ani stat.
este raz skopirujem tuto vetu" kedze kazdy ma vlastny nezamenitelny kod " a pytam sa: Naco sa lepia identifikatory ked aj tak ma kazdy z nas vlastne cislo? preco nie su rovno harky s nasimi menami a adresou.
Stat by usetril peknu kopu penazi.
@jaron tu sme v bode ked sa mozeme dohadovat co bolo skor sliepka alebo vajce? politici su voleni z ludi. a ludia su nastvani z toho ako sa spravaju. atd atd.
tebe sa to mozno este nestalo, ale mala som moznost sa viacnasobne presvedcit ze nas Stat obcana nechrani. prave naopak. a urcite nie som sama. ta nedovera v mnohych ludoch ma svoje opodstatnenie.
preto sa ludia naucili chranit seba a svoje rodiny ako vedia. jeto chore ale je to bohuzial fakt.
My sme už hárky odovzdali, kód som nenalepila, pani sčítacia komisárka ohrnula nosom, že prečo nemáme kód a že ona už asi bude robiť dobrovoľníčku (?) neviem čo tým myslela, ale je mi to jedno. Kody som roztrhala a už sú v koši. Pôvodne som hárky ani nechcela odovzdať 🙄
@ada32 nehovorím o bezchybnosti štátu, myslím, že aj v tom príspevku bolo jasné, že viem, že politici klamú, obchádzajú zákony, správajú sa nečestne a žiaľ idú v tom obyvateľom príkladom, v tom všetkom s tebou súhlasím,
to ako sa zachovám ja, to je už však iná vec a v podstate nemôžem ani prikazovať (môžem, ale asi bez účinku... 🙂), aby sa tak nesprávali ľudia, zrejme jediné, čo môžem, je byť osobným príkladom a nenechať sa ovplyvniť zlom
my tam tie kody lepíme,ved ked tam napíšem rodné číslo a iné osobné údaje,tak to už je potom jedno,či tam ten kod je alebo nie je ... ale o našich majetkoch,na ktoré nám štát nedal ani halier písať nebudem ... je to o sčítavaní ľudí a nie majetku
no u nas stale nikto nebol kedze dmes je posledny den co sa da elektronicky scitat tak uz na to kaslem a scitat sa nedame ked nam nedorucili tlaciva a kody
@ypsinkova ja som nevypisala ani dátum narodenia, ani žiadne konkrétnejšie údaje, na všetko som dávala iba obec, resp.okres Z mojho hárku sa toho vela nedozvedia...
@indiankaindi ja som nebola proti tomu lepeniu,lebo tak či tak odvádzam dane,zaväzujem sa mobilnému operátorovi a tam sa už nik nepozastavuje nad tým,že niekto od nás pýta občiansky,kde máme napísané všetko ...
@maznacik007 taky tak 🙂 aj napriek tomu, ze komisarke bolo povedane, ze v mieste stareho trv. pobytu uz roky nebyvame, ze mame trv. davno inde, nech nam to odensu tam, aj tak sme nic nedostali - nic nevyplnili, nic nescitali,... neexistujeme? 🙂 alebo lepsie, pre stat existujeme niekde kde uz davno neexistujeme? hotovy bordel toto "scitanie ludu"! tiez na to kaslem.
@jaron

@elise a aký je vlastne dôvod ho nenalepiť?