Sestrina dcéra chce na medicínu, no nemá na to.

24. feb 2020

Mojej sestry dcera chce ist hrozne na medicinu a nevie si to dat vyhovorit z hlavy. Ma poruchu ucenia,pozonosti adhd. Skolu zvlada z odratymi usami a na vysvedceni ma tak jednu 1 dve 2 a zvysok len 3 a 4. Jej brat stravi nad ucenim max pol.hodinu a ma same 1 no ona musi stravit nad knihami skoro cely den a aj tak to ucivo nezvlada. Ako jej to mame vysvetlit,ze jednoducho na medicinu nema? Ona stale tvrdi,ze bude lekarka a,ze mi ju len zhadzujeme. Rozmyslame aku inu skolu jej vybrat aby bola blizko toho? Za sestricku nie tam by nezvladala riedenie infuzii a podavanie injekcii to by som sa bala,ze by niekoho prizabila.
Poradte ako na nu.

tyrkysova_kobyla
24. feb 2020

Nech ide na prijimacky, tam sa uvidi, ci na to ma, alebo nie

miskahryzka333
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
24. feb 2020

@miskahryzka333 teraz je na strednej hotelovej a aj tuto skolu nezvlada

zania
24. feb 2020

Podporte ju. Dohodnite sa,nech si da prihlasku na medinu a okrem toho aj niekde,kde ju zoberu. Ako istotu,zadne vratka. Bude vam to vycitat cely zivot,ze to aspon neskusila

hyberncia
24. feb 2020

@miskahryzka333 na medicínu prospech vôbec netreba. Treba prejsť prijimackami a mnoheotázky z nich ani nie sú stredoškolské ucivo. A diagnózy sa pri príjme na školu neriešia už vobec.Veď nech to skúsi,nech si dá ešte aj inú rezervnú skolu, prinajhoršom ich nespraví,čo sa asi stane,keď ma problémy pri učení a nema dobrú pamäť. Aspoň to skúsi a nebude vám to v budúcnosti vyčítať.

dskjhfdlkdjhl
24. feb 2020

Ved nech skusi. Preco hladat inu VS, ak chce ist iba na medicinu? Bud ju tam zoberu, alebo pojde robit to, co vystudovala doteraz. Nikde nie je napisane, ze kazdy musi mat VS.

lenadka
24. feb 2020

Vôbec nerozumiem aký je tu problém. Ak ste si isté, že tú školu nezvládne, tak sa zrejme na ňu ani nedostane. Však ju nechajte ísť na prijímačky a uvidí sa. Strednú školu má a ukončí maturitou.
Mojich rodičov odhovarali ešte za komančov, aby na nedali na školu s maturitou, lebo to nezvládnem, taká učnovka postačí. Našťastie nemali ten istý názor. Mám nakoniec aj VŠ a zvládla som ju aj bez gymnazialneho učiva ktoré mi fakt chýbalo a bola to drina. Lenže mne traumu v škole spôsobila učiteľka v prvej triede ktorá má neskutočne šikanovala, prvý stupeň som chodila do školy s kŕčmi v bruchu... Až na strednej škole ma to prešlo a začala ma škola baviť.
Možno aj ona iba potrebuje školu ktorá ju bude baviť.

zalka
24. feb 2020

No akurát, že učiť sa na strednej a učiť sa na výške je dosť veľký rozdiel. A že teraz má problém, neznamená že výšku nezvládne.
Poznám kopec ľudí čo mali na strednej trojky štvorky a výšku prechádzali lavou zadnou s A-čkami a B-čkami.
Ak to neskúsi nezistí. A kopec jednotkárov ( na strednej excelovali) výšku nezvládlo.

sissy27
24. feb 2020

ako na ňu? nechať ju pripravovať sa na prijímačky a vyskúšať ich. Čoho sa tak veľmi bojíte - že by ich nedajbože urobila a prijali ju? Veď nič neriskuje. Ak ju nezoberú, tak je vybavené a budete môcť do nej "kopať" a rozprávať jej "my sme ti to hovorili" 😒 Nechápem, prečo nie ste schopní ju keď nie podporiť, tak aspoň nezhadzovať. To dievča má nejaký sen, nejaký cieľ a zjavne je ochotná na ňom makať a aspoň to skúsiť. Iné decká by sa na poruchy pozornosti vyhovárali a žiadali úľavy a ona to chce prekonať. Za mňa má dievča 👍👍👍 už len za ten prístup.

snehulienka8
24. feb 2020

nech ide na medicinu, problem vidim jedine vo vasom nastaveni, alebo pohori a pojde inam, alebo budete mat v rodine lekarku..

pieksamaki
24. feb 2020

Treba ju nechat vyskusat ist na prijimacky.aby to raz nevycitala

korunka1
24. feb 2020

A to ju chytilo len teraz, či to chcela aj predtým? Nič v zlom, ale z hotelovkou na medinu ani náhodou. Biológia a chémia jej budú veľmi chýbať a ak má také problémy, tak sa to ani nedoučí.

saskia_98
24. feb 2020

@korunka1 ak nieco chce, mozno sa kopne a dobehne to mlada. Zalezi len od cloveka. Ja ked daco chcem, ostatok ma nezaujima. Len si idem za tym. Dievca nema co stratit. Bud to da alebo neda. Maturu uz v ruke bude mat ak by nahodou a robotu si tiez najde. Ja by som ju kludne v tom podporila. Ale keby mam od rodiny taku podporu, ovela viac by som bola frustrovana z rodiny jak z ucenia ..

gab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
korunka1
24. feb 2020

@saskia_98 vychádzam z toho, čo napísala zadávateľka. Ak nezvláda hotelovku, tak na medinu nemá. Nemyslím, že v tomto prípade podporovanie v nedosiahnuteľnom má význam. Zabije čas neskutočným doučovaním, rodičia to samozrejme zacvakajú..zadarmo to nie je...utrie hubu na príjimačkách a bude spokojná?
Autorka...v škole čo na to?

mogaa
24. feb 2020

Ale ved ju nechajte nech na prijímačky ide....nevyskúšaš - nevieš🙂musí sa naučiť odhadnúť svoje možnosti a tým že tie prijímačky nevyskúša - nemá ako zistiť že na to nemá....veď učiť sa doma môže na príjímačky - to jej na škodu nebude - tam ale zistí že napriek učeniu polovicu vecí nevie....

bimbina
24. feb 2020

Chcieť ísť , a dostať sa tam , sú dve odlišne veci . A tretia najodolnejšia je sa tam udržať . 😀 niekto sa tam roky pripravuje aby sa tam dostal , na odbornej škole nieje taká príprava aby človek mal šance tam aj sa nejako uchytiť .

autor
24. feb 2020

Samozrejme ze v skole ju vysmiali ze na medicinu nema. Baby ja by som ju aj podporila lenze ked nedosiahne to co si zaumieni viete aky cirkus dokaze spravit? A tu hanbu co by mala? Ved ona nezvladala matiku a fyziku na zakladke tam len same 5ky mala a vzdy na vysvedcku 4 a to fakt len z dobrej vole ucitela ktory si ju oblubil a este jej miesto testov skusal ustne a aj to dokazala odpovedat iba na jednu otazku zo 4 a to aj este len z napovedami.
Ja by som ju aj podporila ak by to malo zmysel ale ak by sa aj dostala ona nezvladne medicinu to viem poznam ju. Radsej nech vynalozi usilie na nieco ine

simsalabim
24. feb 2020

Skusit to moze, hoci jej sance su otazne. Treba ju podporit, vybavit doucovanie ci pripravne hodiny. Tym nic nestrati, naopak, ziska. Ale opatrne jej treba navrhnut aj nejaku inu, podobne zameranu skolu, napr. fyzioterapiu...

veronice
24. feb 2020

Aj ja som velmi chcela byt lekarka. Od malicka malinkateho. Ajnv cervenom krizi som bola aktivna....a potom prisla stredoskolska chemia a hned ma to preslo :D aj som to oplakala ale proste videla som ze na to nemam. Nakoniec som sla studovat biologiu a velmi manto tam bavilo ;) ale. To je tiez velmi narocne studium.
Ale akontu bolo spominane. To ze chce neznamena ze sa tam aj dostane. Zozente jej skripta s otazkami na prijimacky a ked uvidi co vsetko sa ma naucit, mozno ju to prejde aj samu ale rozhodne by som jej to nezakazala. A kkudne nech sa zapoji aj do cerveneho kriza, mozno jej to nakoniec bude stacit tak ako mne 🙂

saskia_98
24. feb 2020

Toto milujem. Na zakladke mala 4ky, 5ky. Moj kamarat ledva skoncil zakladku, so 4, 5kami, isiel na sš na techniku. Najtazsiu skolu v okrese , skoncil ju vyznamenany so samymi 1 a vš tiez dava na ačka. Lebo konecne sa uci toto co ho bavi..

hipuska
24. feb 2020

Aký problém? Buď spraví prijímačky alebo nie. A ak spraví po prvom polroku uvidí. Koľko tak odislo zo školy? A nič sa nestalo. Ja nechápem, prečo to ty riešiť. A povedať niekomu, ty na to nemáš...

autor
24. feb 2020

@simsalabim ona inu skolu nechce proste ona pojde na medicinu a hotovo.
Ju to chytalo uz davnejsie lebo zerie vsetky seriali ako pohotovost,modry kod, dr.quinnova furt je zapichnuta v medicinskych knihach cita vsetko z medicinskou tematikou je tym posadnuta a blaboce len v medicinskej terminiologii,ze jej ani nikto nerozumie a ked ide k lekarovi je tam schopna pretrkotat aj hodiny o medicine. V edla nich byva lekarka taka mlada okolo 37 rokov a ta s nou vedie dlhe rozhovory o medicine a ju to proste ucarovalo a uz davnejsie lutuje ze nesla na gympel alebo zdravotku lebo vraj tato skola je onicom.

saskia_98
24. feb 2020

Tak v tom pripade ju treba podporit. A ne este drbat do nej a zhadzovat ju.. Boze moj. Podpora od rodiny jak podme do lesa. 🤦🏻
Vidis ze dievca to bavi, fakt bavi a vy riesite dajake sproste znamky na zš/sš kde sa uci to, co ani nechce.... Na hanbu.

stanislava29
24. feb 2020

Nech ide. Vyskúša prijímačky. Veď za to nič nedá. Určite ju kvôli tomu nezhadzujte. Bratrancova dcéra sa učila na samé jednotky a dostať sa na medicínu jej trvalo 3 roky. Možno si to uvedomí sama a možno ju raz zoberú.

pavucikvet
24. feb 2020

ale ved nech ide..., naco jej to vyhovarate? Prijimacky stoja 80 eur, tak nech ide, vyskusa a zisti. Na medine treba hlavne biologiu a chemiu.

leuchtturm
24. feb 2020

Ved ju nechajte, nech si to vyskusa. Bud zvladne prijimacky, alebo nie a dalsia selekcia sa deje pocas VS studia...

basullinka
24. feb 2020

Ja som mala na strednej na chemii 3ku, chcela mi dat 4 na vysvedceni, ltt som to vytiahla na 3ku. Na tristvrteroku som prepadala :D. Na vysokej skole som mala 7 semestrov z tazkej chemie, 5 Acok a 2 Bcka.... nechajte ju ist asppn na prijimacky, ak to nezvladne nech si spravi cirkus sama so sebou, vysporiada sa s tym. Nech vam potom nevycita, ze kvoli vam sa vzdala svojho sna. Ak neprejde prijimackami, bude to len o nej a nejako sa casom s tym vysporiada.

queen_mary
24. feb 2020

Bozee, to by som dietatu nikdy nespravila. Treba podporit, vo vsetkom. A ako tu uz niekto pisal, vysvetlit jej pribcip zadnych vratok. Poznate ju, viete co ju bavi, co by nohla robit, tak sa o tom pobavit ako o zadnych vratkach, ktore su uplne normalne a asi kazdy z nas mal jednu dve take prihlasky na vs

qetka
24. feb 2020

Ja som mala kamaratku. Ucila sa na ZS na trojky. Nic moc. Chcela strasne psa. Rodicia jej povedali, ze ak bude mat same jednotky, tak jej kupia psa 🙂 (boli si isti, ze nebude) A cuduj sa svete, dotiahla to na same jednotky, museli jej kupit psa - ako slubili a dnes je z nej velmi uspesna architektka 🙂
Druha kamaratka, ucila sa na gympli nic moc. Mala aj stvorky. Rozhodla sa ist na medicinu. Prvy rok ju nezobrali, dalsi tiez nie. A na treti pokus to vyslo a dnes je z nej velmi dobra lekarka 🙂
A vlastne aj ja 🙂 na gympli som mala aj stvorky. Isla som na VS, spravila primacky a VS som dala ako sa hovori “s prstom v zadku” 😂🤣 a to som bola na STU. Proste ma to bavilo, prislo mi to lahke a logicke. Z nasho kruzku, kde nas bolo v prvom rocniku 20, sme Ing. skoncili traja 🙂