Sestrina dcéra chce na medicínu, no nemá na to.
Mojej sestry dcera chce ist hrozne na medicinu a nevie si to dat vyhovorit z hlavy. Ma poruchu ucenia,pozonosti adhd. Skolu zvlada z odratymi usami a na vysvedceni ma tak jednu 1 dve 2 a zvysok len 3 a 4. Jej brat stravi nad ucenim max pol.hodinu a ma same 1 no ona musi stravit nad knihami skoro cely den a aj tak to ucivo nezvlada. Ako jej to mame vysvetlit,ze jednoducho na medicinu nema? Ona stale tvrdi,ze bude lekarka a,ze mi ju len zhadzujeme. Rozmyslame aku inu skolu jej vybrat aby bola blizko toho? Za sestricku nie tam by nezvladala riedenie infuzii a podavanie injekcii to by som sa bala,ze by niekoho prizabila.
Poradte ako na nu.
Kúp jej knižku o príprave na prijímačky na medicínu, stiahni testy a daj jej vyplniť, nech sama vidí, či na to má a či nie
Ja som skoncila medicinu. Drina na prijmacky, drina cele studium. Ani nechcite vediet akeho som mala spoluziaka, mal psychiatricku diagnozu, 1xdo roka si chodil polezat do nemocnice na preliecenie. Spal s nozikom pod vankusom atd. A cuduj sa skoncil. Netusim kde je teraz a co robi ale ani to nechcem vediet.
Kupte jej materialy na prijmacky, zozente knihy z chemie, biologie a fyziky pre gymnazia. Doucovanie. A ked nie, tak nejaku laborantku, hygienu, fyzioterapia. Aj to sa studuje na lekarskej fakulte ale iny odbor,skuste na nu ist tak.
A mozno to fakt zvladne. Moj spoluziak z gympla mal kazdy rok reparat z matiky, asi nedostal lepsiu znamku ako 4 zo ziadnej pisomky. A maturoval z matiky(profesorku skoro vystrelo) v septembri. A na technike mal z kazdej skusky A-cka.
Tak nech ide na prijímačky, či tie zvládne. pripadne ak by aj sa dostala na medicínu, tam je prvý, semester také "sito", často aj tretina ľudí, čo ozaj na to nemajú, proste skončí. Tak nič nestratí, len sa bud posunie ďalej,a naozaj bude doktorka, alebo skrátka sama zisti, ze"tudy cesta nevede". Vždy lepšie, ako by potom bola zúfalá, že to ani ne skúsila a začala vám to vyčítat
Nech len ide na prijimacky a uvidi sama, nedostane sa, ale hlavne nebude nikomu z vas vycitat, ze ste jej nedali moznost...ked bude chciet byt velmi lekarkou a bude to mysliet vazne, tak moze mat dalsich 5.rokov samostudium a raz tie prijimacky mozno spravi a aj.tak pri studiu pride nato, ze nato nema...ale aspon dostane sancu si svoj sen splnit, a nebude doma plakat do vankusa, ze v zivote nic nedokazala
@janka54321 si citala aj poslednu autorkynu odpoved ? Podla mna to dievca sa tam dostane a vsetkym vytre zrak...
@saskia_98 nie, az teraz, ako si ma.upozornila som to precitala, ale dievca im este ukaze, ako si napisala vytrie im.zrak, ...ma svoj zaujem dievca a je v tom dobra a oni nevedia pochopit, ze jej cela skola, ktoru teraz studuje nesadla a ze prave ta ju.nebavi a preto ma.take znamky, ako ma
@janka54321 presne toto si myslim aj ja. A je skoda ze od rodiny nedostava ta baba ziadnu podporu...
Nech ide na prijimacky a skusi to. A nie je problem sa na vs dostat (akukolvek) ale hlavne udrzat. Nech si to sama skusi, ze na to nema. Lebo Vam to bude vycitat. Na medicine sa sikovni ludia co nemali nikdy problem sa nieco rychlo naucit, musia ucit stale od rana do vecera, nielen cez skuskove. Mam tam sesternicu, takze viem. Jej ak trva ucenie dlhsie, tak to urcite neda. Ale nech si to zisti sama, ak nema ani kus sebareflexie. Zbytocne bude nasrata na vsetkych okolo seba ked to aspon neskusi ked nema sebareflexiu. Niektori musia padnut na hubu, vysvetlovanie nepomoze.
ako píšu kočky predo mnou kúpte jej testovnicu, zožeňte stredoškolskú biológiu a chémiu (predávajú na bazoši). Nech ide na skúšky. Píšeš, že keď ju neprímu urobí strašný cirkus. Tak nech urobí, radšej ako by vám mala vyčítať do konca života ako mohla byť ona úspešná lekárka.
A ešte má zaujíma do akého ročníka na hotelovej chodí? To je 5 ročná ?
Súhlasím s napísaným, že to dievča vám všetkým ešte vytrie kocúra. Inak na to že je to tvojej sestry dcéra to až príliš riešiš, pritom ta do toho prd.
Jedine že to nie je sestrina dcéra ale tvoja a nechce sa ti ju podporovať pri takomto štúdiu, ani morálne ani finančne. A za to si daj facku.
Medicina je o biflovacke, takze ak sa jej nechce biflovat kvanta informacii uz teraz, nvm nvm..ako sen je to pekne mat, no potrebujes biologiu a chemiu, aj chemicke vypocty zakladne riesit, takze aj matematiku. Dali sa kedysi kupit cvicne testy, ako to vyzera aj s odpovedami. Z hotelovej skoly neviem ci moze len tak sama ist na medicinu, ked nema zaklady chemie i biologie.
Aj moja sestra si v 17 r. uvedomila, že chce ísť na medicínu. Pritom jej na gymnáziu nešla chémia ani biológia. Dala si asi tri prihlášky a nikam ju nevzali. Tak potom študovala angličtinu a tou sa dodnes živí. Vždy lepšie, keď sa mladý človek pre niečo nadchne a ide si za tým, ako nevedieť, čo bude po škole robiť okrem registrácie na úrade práce...
No tak ked si uz cita o medicine...tam je vidiet vôľa...treba ju podporiť.nikto nepadol z neba mudry...ale treba ...aj ked len životne hobby by to malo byt.....to je praveze parada,ze tak do toho ide...rozhovory s lekarkou a pod.....
Čo myslíš tým, že by mala hanbu? Vy by ste sa za ňu hanbili, keby sa tam nedostala? Alebo by sa ona hanbila?
A ak sa tam nedostane tak aku inu skolu zvolit? Fyzioterapiu ani masera robit nechce.
Osobne mam pocit, ze mozno aj jej zle vysledky doteraz su trocha sposobene vasim pristupom. Ak sa k nej od zaciatku pristupuje ako k neschopnej, hlupej, lenivej, staci aj ked nenapadnymi poznamkami a spochybnovanim, tak na co sa bude snazit. Teraz ma tvoja sestra poslednu sancu ako si zachranit vztah so svojou dcerou do dospelosti, lebo v nej sa to isto hromadi. Treba uplnu zmenu pristupu, ppdpora, pomoc, viera v jej schopnosti a ak sa to nahodou nepodari, tak nic to, najdeme nieco ine. Ziadne take ja som ti to hovorila, sak si sprosta, co si si myslela. Takymto pristupom doslova dievcatu nicite zivot a zarabate na kvalitne psychicke problemy so sebavedomim a presadzovanim sa v buducnosti.
Známky nie sú všetko.mojej mami kolegyne mali deti ,ktore sa učili na 4 a teraz sú na kramaroch lekarmi.
Autorka a co jej vy mate co zvlolit inu skolu? Dievca ocividne vie co chces, je uz takmer dospela, alebo dospela, tak snad si vies sama vybrat co bdue robit v pripade, ze ju nevezmu na medicinu.
Mam pocit, ze sa do nej az prilis starate. Chcete jej vyhovorit medicinu, vybrat jej inu skolu. nechajte ju, nech robi rozhodnutia sama a nech za ne aj nesie nasledky.
Keby ju tam nahodou zobrali, a podarilo by sa jej dokoncit skolu, tak teba by urcite roztrhlo od zlosti 😅 To mam najradsej zhadzovat takto ine deti. Ked chce, moze si podat prihlasku aj na ministra zemegule. Je to jej vec. Vysoka skola ma vlastne pravidla a skusky, cez ktore sa len tak niekto nedostane aby odpromoval. A to, ze bude robit cirkus ked ju nezoberu? 🙂 nie je to tvoje dieta, tak co sa staras.
pozri, vy jej rozkazat nemozete.ona ma sen - a ak na to nema, tak sa ona musi potknut a znova vstat ... bude len a len na nej, ci prijimacky zvladne,a ak nie, tak to nie je predsa ziadna hanba. nie kazdeho na VS vezmu. takze ja by som ju podporila - chod si za tym, ak sa na to citis. ak sa orientuje v lekarskej terminologii, asi nieco v hlave ma. kupte jej tie testujte. y, nech vidi a uz ju neodhovarajte. a ak tie skusky nespravi, tak ju nekritizujte. vS vsetci?
inac, v BB je Slovenska zdravotnicka unoverzita - pozrite, co sa uci tam (ja neviem) ...
Aku hanbu by mala? Ved to nie je ziadna ostuda, ak niekoho nezoberu na VS, alebo ak ju nedokonci. A preco by jej rodicia, alebo Ty mali vyberat VS? Ved snad ona najlepsie vie, co chce. Naco by isla na VS, na ktoru ist nechce, nezaujima ju to? Na to, aby mala titul a potom robila za pokladnou v Lidli? Ved nech si vyberie, pripravi sa na prijimacky a ak ju nevezmu, tak nech ide robit. Uplne najhorsie, co moze okolie robit, je to, ze jej budete hovorit, ze na to nema. Treba ju nechat rozhodovat samu za seba.
no neviem, porucha ucenia a adhd nevyzera byt idealna kombinacia k 7 rocnemu (6medina + rok ucenie na prijimacky) sedeniu na zadku... a to este naucit sa na prijimacky je najmensi problem relativne, pridu horsie veci pocas studia 🙂 ale ked velmi chce, nech sa paci, v BA vydavaju otazkove knihy, nech len nazrie a mozno ju nadsenie prejde 🙂 lebo to nie je len o pozerani dr.housa... chemia na prijimackach je brutalna vacsinou a ak ona studuje hotelku, naposledy sa ucila tie uplne najzakladnejsie veci na ZŠ, takze nema ponatia vlastne o chemii a pokrocilej biologii... ale clovek, kym to nevyskusa, tak mu moze kto chce hovorit co chce 🙂 nech sa zacne drtit a uvidi, kolko vydrzi
🤦♀️ tomuto hovorím podpora v rodine....
O co vám ide? O hanbu? A co???
Dievča má túžbu ma sen ma odhodlanie. Je na skole ktorá ju nebaví...jasne ze sa dobre neučí keď to tam neznáša.
Martin (a asi aj Bratislava) robia prípravné kurzy na medicínu. Môže tam ísť ktokoľvek. Aj na prijímačky môže ísť ktokoľvek.
Držte jej palce nechajte ju spraviť prijímačky....koniec koncov je takmer (alebo úplne) dospelá, nemáte právo rozhodovať za ňu ani jej vyberať školu!!!
Ja som si poslala prihlášku na inú VŠ ako bola pôvodne v plane a naši ani nevedeli...A skončila.som s červeným...
Možno vás prekvapí.
A keď nie, tak nech ide brigadovat na záchranku alebo barsco. Spraví si bakalara ošetrovateľstvo alebo co...A môže robiť v sanitke. Má veľa možností.
@miriam11 a ako si asi predstavujes ze niekto vystuduje medicinu za peniaze? 😅 aj keby niekto niekoho podplatil a presiel prijimacim pohovorom. Potom bude podplacat celu katedru koli skuskam? Lekarov na praxi? 🙂 Si myslis, ze niekto chce mat medzi sebou trula, ktory niekoho zabije a stiahne na celu nemocnicu medialnu burku? No to vies, ze niekomu to stoji za to. Zaujemcov je dost - si mozu vyberat.

Anonym - ved hovorim, podporit, ju, nech to skusi. A opat zopakujem, navrhnut aj alternativy - fyzioterapia je naozaj super alternativa a aj tie medicinske vedomosti tam zuzitkuje. Je to taka zabezpeka, ak medicina nevyjde. Dieta treba podporit, ale aj pripravit na mozny neuspech.