icon

Skolabuje zdravotníctvo kvôli výpovediam lekárov?

sevrin
29. okt 2024

V jednom denníku čítam, že vyše 2700 lekárov podalo výpovede. Ak im vláda nezvýši platy, od nového roka nemocnice majú veľmi vážny problém.

Obdobná situácia nastala už v rokoch 2011 a 2022.

Zaujala má konkrétna pasáž, citujem: "V obdivoch prípadoch Fico ako opozičný politik podporoval lekárskych odborárov proti vtedajším premiérom. Teraz sa situácia obrátila proti nemu."

Skvelé! Fico máš jedinečnú príležitosť ukázať, že tvoja podpora lekárskych odborárov bola myslená úprimne zo srdca a nebolo to len súčasťou štvavej kampane voči vtedajším premiérom, ako to býva u teba zvykom zakaždým keď sedíš v opozícii! Ukáž ako vieš pracovať pre ľudí!

markusrasford
29. okt 2024

@lienka.7 ja na rozdiel od teba nikoho neposielam do pekla

markusrasford
29. okt 2024

@huginko trošku použi rozum. A pohladaj si aj dnesnú TB LO a snaď ta to oslovi a budes viac v obraze, neni to nutnosť. Mozes ale nemusis

sella38
29. okt 2024

@lienka.7 no ale ty evidentne naozaj nevies co ziadaju a za co bojuju... a bojuju aj za teba ako mozneho pacienta.... a o platoch to skutocne nie je....

markusrasford
29. okt 2024

"Pre 62 eur nedá žiaden lekár výpovede," reagoval na to v utorok Visolajský. Vysvetlil, že lekári dávajú výpovede najmä preto, aby sa v zdravotníctve riešili systémové veci. "Keď netlačíme na vládu, zdravotníctvo funguje len pre finančné skupiny," podotkol šéf lekárskych odborárov.

lienka.7
29. okt 2024

@markusrasford za mna je to z ich strany sprosté vydieranie.
Precitaj si v novom čase ako hasič zachraňuje za tisícku mesacne...
Ci len lekar je Boh? Platy by chceli ako na západe, ale zodpovednosť a prístup žiadny... mimo to co sa zmenilo od ich posledného vydierania za platy? VELKE NIC. len plná huba prázdnych reči. Vydieraju takto 3x. Myslím, že platí zásada 3x a dosť, či? A inak, v nemocniciach chýbajú najviac sestry a sanitari. To len tak na okraj. Lekarov tam môže byť aj plná prdel, ale bez "pomocného" personálu nič nezmozu. Lebo cteny pán lekar ti nebude nosiť lieky, merať teplotu ani meniť bazanta 👌

markusrasford
29. okt 2024

@lienka.7 toto napíš Ficovi a nie mne. Trepes a začni sledovať seriózne média nie bulvár. Ten ta úplne ohlupol. Keby si vypočula TB tak by si počula co všetko tam povedal Vysolajsky. A prestaň si už vymýšľať.

jananovotna88
29. okt 2024

Ono sa to uhrá, nejakým spôsobom. Myslím si že zdravotníctvo nie je jediná vec pred kolapsom a konsolidáciou od Nového roku sa do toho pridá viac.
Táto vláda nie sú krízový manažéri to sa nám vypomsti

vevapeto
29. okt 2024

@sevrin neskolabuje.

slniecko5
29. okt 2024

@vevapeto súhlasím, neskolabuje.

maranco
29. okt 2024

Stačí ak by sa začal normálne dodržiavať zákonník práce a odrobia si len normálnu pracovnú dobu tak skolabuje.

huginko
29. okt 2024

@markusrasford vieš čo, mám vlastný rozum, tak už radšej nemusíš .... A čo pozeráš ty?

markusrasford
29. okt 2024

@huginko na CT1 pozerám Magnum

martinka13
29. okt 2024

Zdravotníctvo už prakticky skolabovalo. Platíme nehorázne odvody a takmer každú návštevu u lekára aj platím. A dokonca som rada, ze vôbec lekára zoženiem. A nieže v meste, alebo okrese, ale na Slovensku. A bude horšie... Ale aktualne sa z výpovedí teším. Konečne môže ukázať svoju tvár ten had

sedrik89
29. okt 2024

Neskolabuje, kam by všetci išli? Len vydierajú. To máme takto robiť a vydierať všetci? Prejde to lekárom, začnú učitelia a tak to bude dookola, kazdých pár rokov.

sedrik89
29. okt 2024

Zbytočná téma na rozdúchavanie nenávisti medzi ľuďmi.

lenkakravcova
29. okt 2024

Lekárov je málo. Preto sú také cakačky všade. Nie sú zle platený ale nestíhajú. Počet dôchodcov z roka na rok stúpa a tým stúpa aj zaťaženie lekárov a nemocníc. A dobuducna to lepšie nebude, keďže na Slovensku obyvateľstvo starne.
Čiže čo je jediné riešenie?
Buď dať povinnosť práce lekárom, ktorý tu vystupujú zadarmo, aspoň 5r na Slovensku, alebo lákať zjednodušenou migráciou politikov lekárov zo zahraničia (napr Ukrajinci, Pakistanci, Syrčania.. ti tu študujú - platia si to, tak aby tu potom aj ostali pracovať a nešli viac na západ).
Nič iné podľa mňa nepomôže v tomto ohľade. Oba opatrenia sú však dosť nepopulárne, takže pochybujem že vláda niečo z toho aj urobí. 😶 Možno až keď to bude mega kritické.

sella38
29. okt 2024

@sedrik89 aha, takze mame drzat vsetci hubu a krok, kapat a prizerat sa, ako to tu ide v tomto state do.... zahuby... skvely pristup, taky komunisticky....

mondolina
29. okt 2024

@sedrik89
veď nech každý drží hubu nie? podporujem lekárov 👍

miss_foxy
29. okt 2024

Za prvé: žiaden lekár dobrovoľne nedáva výpovede. Predsa len sú to otcovia/matky ktorí majú tiež rodiny… Zdravotníctvo neskolabuje keď dajú výpovede, skolabuje keď budú zo štátnych nemocníc akciové spoločnosti, čo keď isto viete bude potom cenník na všetko. A za ďalšie podávajú výpovede preto, lebo to čo im sľúbili pred rokmi, chcú zrušiť. Bijú sa za to aby za dlhé nadčasy mali niečo zaplatené. Mám v okoli lekárov a poviem Vám že by ste určite nechceli byť zodpovední za ľudské životy keby ste v práci 36hodin a fungujete na možno trojhodinovom spánku a kávach. Potom že sa dejú komplikácie kde by sa nemali. Mladý lekár ide radšej čo Česka a Nemecka ako sem. O stave nemocníc ani nehovorím. Najmä že sa ide stavať nová nemocnica, kde nevedno kto bude pracovať lebo všetkých je nedostatok.

moonlight1210
29. okt 2024

@huginko naco ti to je, ked ta odflakne?

sss777
29. okt 2024

@sevrin
Nie je to o platoch.
Je to aj o prístupe k atestáciam. Možno sa nevie,ale začínajúci lekár cirkuluje po oddeleniach, niekde slúži, niekde nie, ale isté oddelenia má povinné, aby sa dostal k atestácii.
Na Slovensku je taká špecialita,že niektorým lekárom naschvál nedovolia dokončiť toto kolečko, a tak ich nepustia k atestácii, a tak slúžia tam, kde je málo ľudí. Mám spolužiakov, ktorí sú ešte stále obeťou tohto svinstva a kým ja mám v zahraničí 3 atestácie, oni nemajú ani jednu.
Je to aj o pracovnej dobe.
Ja v zahraničí na polovičný úväzok zarobím 2x viac ako moja bývalá spolužiačka s 2 uvazkami. Má normálnu prácu v nemocnici aj so službami a plus chodí pracovať po večeroch/sviatkoch na pohotovosť v jednom okresnom meste. Nie aby si kúpila nové auto, ale aby jej vôbec dali hypotéku na byt v hlavnom meste.
Je to aj o bezbrehom míňaní v zdravotníctve a smiešnom prístupe k základným vyšetreniam. Keď sa u nás (mimo SR) objaví pacient napríklad s rakovinou, vieme mu zabezpečiť CT vyšetrenia a celkové diagnostikovanie v priebehu týždňa (kým sa čaká na histológiu). Na Slovensku som počula len z blízkeho okolia o 5 prípadoch, kedy to trvalo mesiace. Plus sa ďalšie mesiace čaká na operáciu. Veľakrát sa pri operácii príde na to, že je neskoro čokoľvek operovať.
Na to sa lekárom nepozerá dobre, potom je akákoľvek snaha zbytočná.
Mám v okolí 3 kolegov, ktorí sa po pobyte v zahraničí chceli vrátiť na Slovensko. Všetci traja to vzdali.
Nebolo to o platoch.
Bolo to o prístupe vedenia, o možnosti ďalšieho vzdelávania, o tom, že keď niekto príde zo zahraničia a náhodou má zopár dobrých nápadov, zničia akúkoľvek jeho vôľu meniť veci.
Za všetkých príklad jedného perfektného kolegu v dôchodkovom veku. Gastroenterológ, vrátil sa na Slovensko, celý pracovný život prežil vo Francúzsku a Švajčiarsku, kde pracoval naozaj na výborných klinikách. Na Slovensku chcel pracovať univerzitnej klinike. Plat mu bol viac -menej ukradnutý, chcel ešte odovzdať svoje skúsenosti mladším kolegom.
A tak sa zamestnal a na 3 mesiace ho zatvorili do kancelárie, kde vyhodnocoval vyšetrenia, ktoré každý lekár vyhodnocuje na úplnom začiatku svojej kariéry. Ku gastro- a kolonoskopiam ho vôbec nepustili, lebo "čo im tu bude nejaký šniclák vysvetľovať ako sa to robí inde".

modrava
Autor odpoveď zmazal
moonlight1210
29. okt 2024

@lienka.7 a co je na tom zle, ked o druhej ide do svojej sukromnej prace? Tam vysetruje dalsich pacientov. Nesedi s vylozenymi nohami.
Na tej musi maknut daleko viac, aby mal dobre meno a pacientov.
Tam mu ich nepridelia ako na obvode.

Stale stekas na nespravny strom. Na vladu treba stekat. Nech dotuje opravy statnych nemocnic a ich vybavenie. Lozka, pristroje, labaky. Nech nie je pomaly len jeden funkcny pristroj, ci dobre vybaveny labak na cely kraj.
Ked uz do nich chces povinne lekarov uviazat.
Figu ti to pomoze, ze na chodbe budes mat dvadsat ordinacii, a ze sa skor vybavis a skor ti poodporucuju, kam ist a ake testy si dat urobit, ked tie nebude kde.

krtko1313
29. okt 2024

@alenamihal keď sestry išli po doktoroch štrajkovať v roku 2011 tak Kolár povedal, že to je protizakonné. A to nebolo protizákonné keď pôrodník bol 3 dni v práci? Kamarátka vtedy rodila, plakala ,že čo s ňou bude. Bála sa .....bolo to strašné. Doktor dostal to čo chcel, a sestrička môže ísť do r.ti A o sanitároch ani nehovorím, ako by neexistovali.

lienka.7
29. okt 2024

@moonlight1210 co je na tom ZLE KED si o druhej odíde preč keď tam ma byt do šiestej??? Asi žartujes, ze? To aj ty sa nebodaj v praci naobed zbalis a ideš do druhej, asi ťažko však? Ale pani doktori si môžu všetko, ano?
Vidím, že sa fakt vyznáš 👌
Žeby sa aj sestry takto zbalili a šli si o pár hodín skôr domov? Ze ved co je na tom zle?

huginko
29. okt 2024

@moonlight1210 o com vravíš?

bosorkabb
29. okt 2024

@sevrin nebude to tým že bol opozičný politik? Ten vždy ide proti vláde.
Teraz je vláda on tak logicky ich nemôže podporovať.
Na to treba len základnú logiku.
Zdravotníctvo je v prdeli hádam od Mečiara ( keď nie skôr) a každá vláda len oddlzila a išlo sa ďalej. Žiadne systémové riešenia, žiadny poriadok z úväzkami, finančnými skupinami a tak ďalej.

sss777
29. okt 2024

@lienka.7
Vidíš, keby pracoval v takom Rakúsku, tak mu o tej druhej končí pracovná doba, nemusí sa trepať do ďalšej ambulancie a môže ísť domov. Plus by zarobil 3x toľko.
Čudujem sa, že tu ešte toľkí zostávajú

kofa77
29. okt 2024

mozno teraz neskolabuje, vlda ustupi, v niecom a karavana pojde dalej.
ale ak s naozaj nieco nezacne robit, ale systemovo, tak skolabuje..
ak pojdu do dochodku husakove generacie, bude to silna zataz na zdravotnictvo, ak tam navyse pojdu aj zdravotnici narodeni v tych 70-tich rokoch, tak naozaj ich nebude mat kto nahradit a okruh sa uzavrie.

my naozaj smerujeme do psej onej☹️

alickapusinka
29. okt 2024

Podľa mna neskolabuje pretože nie každý lekár da vypoved a čaka.Sú aj lekárí ktorý neodidu a beru prácu lekára ako poslanie a nie len vidia peniaze.Môj brat bol v Košiciach v nemocnici na prístrojoch a nádherne sa o neho postarali lekári nedali vypovede takže si myslí že nie všetci dajú vypovede.Ani v MT nedali lekári yvpovede.