icon

Skolabuje zdravotníctvo kvôli výpovediam lekárov?

sevrin
29. okt 2024

V jednom denníku čítam, že vyše 2700 lekárov podalo výpovede. Ak im vláda nezvýši platy, od nového roka nemocnice majú veľmi vážny problém.

Obdobná situácia nastala už v rokoch 2011 a 2022.

Zaujala má konkrétna pasáž, citujem: "V obdivoch prípadoch Fico ako opozičný politik podporoval lekárskych odborárov proti vtedajším premiérom. Teraz sa situácia obrátila proti nemu."

Skvelé! Fico máš jedinečnú príležitosť ukázať, že tvoja podpora lekárskych odborárov bola myslená úprimne zo srdca a nebolo to len súčasťou štvavej kampane voči vtedajším premiérom, ako to býva u teba zvykom zakaždým keď sedíš v opozícii! Ukáž ako vieš pracovať pre ľudí!

slniecko5
29. okt 2024

@sss777 ostávajú/ostávame sj my ostatní napríklad preto, že chceme zo Slovenska urobiť lepšiu krajinu?

sss777
29. okt 2024

@slniecko5
Ale z tých ostatných nikto nerobí nenažrancov

slniecko5
29. okt 2024

@sss777 lebo nepýtajú? Nepýtame?

slniecko5
29. okt 2024

@sss77 pozri, si lekárka v AT, pritiahli by Ta spať na SK naplnené body z memoranda? Nejde práve o toto?

avicii18
29. okt 2024

Čo tí dochtori s tými peniazmi robia? Tapetujú investičné byty alebo čo?

sss777
29. okt 2024

@slniecko5
Pozri, ja som sa pred rokom a pol chcela vrátiť na Slovensko, všetko bolo takmer vybavené, chcela som prebrať jednu ambulanciu v trenčianskom kraji. Byrokracia bola obrovská, pred rokmi som prešla z Nemecka do Rakúska a bolo to oveľa jednoduchšie.
Nakoniec voľby dopadli tak ako dopadli a zostali sme v AT. Nie kvôli situácii v zdravotníctve. Ja som bola naozaj presvedčená o tom, že budem pacientom ponúkať všetko to, čo som sa v zahraničí naučila, že budem pomáhať tým svojim Slovákom tak ako som vždy chcela.
Ale potom sme si doma s mužom sadli a prišli na to, že sú pre nás dôležitejšie naše deti ako ideály o záchrane Slovenska.
Mám dvoch synov a čo ak bude jeden z nich gay? Nechcem, aby žili v krajine, v ktorej majú politici plné ústa nenávisti voči menšinám, v ktorej sa ženy nazývajú sukami...ja z celého srdca dúfam, že raz si splním sen o návrate na Slovensko. Ale teraz to nebude. Možno som zbabelec, ale moje deti sú pre mňa dôležitejšie ako celá spoločnosť a som najprv matka a až potom lekárka.
Aby som ale odpovedala na Tvoju otázku - mňa by naspäť pritiahli skôr tými bodmi z memoranda ako platom.

slniecko5
29. okt 2024

@sss777 rozumiem, Vdaka za odpoved.
Tak možno je iritujuce práve to, že keby nechali platy nateraz bokom a memorandum by bolo gro, tak cele by to vyznelo inak.

sss777
29. okt 2024

@slniecko5
S tým môžem len súhlasiť, vôbec si tým nepomohli. Myslím, že tie platy boli taký odrazový mostík a zvrhlo sa to na to, že chcú len peniaze.

sevrin
autor
30. okt 2024

@bosorkabb ano samozrejme, fica ako opozičného politika si pamätám, že do všetkého kopal, aby rozoštval čo najviac ľudí. Takže ani tá podpora odborov nikdy nebola úprimná.

bosorkabb
30. okt 2024

@sevrin ale veď to nie len Fico.
Opozícia je tu na to aby vláde pozerala na ruky.
Aby použila všetky prostriedky. Nič divné ani prekvapivé. Preto ma zarazilo že ťa to prekvapuje.
A politika je špinavá hra. Vždy bola a bude. Nie len na Slovensku.

mamina7070
30. okt 2024

@sss777 a v Rakusku ti nevadi ze vyhrala krajna pravica (nieco ako nasa Republika a horsie) https://www.teraz.sk/najnovsie/volby-v-rakusku-...

sss777
30. okt 2024

@mamina7070
Samozrejme, že vadí, ale zatiaľ to v bežnom živote nepociťujeme. Na Slovensku je to vidieť a aj počuť

sedrik89
30. okt 2024

@mondolina Vôbec som to takto nemyslel. Ale nepreháňajú to už?

kittykat22
30. okt 2024

@sevrin a kam asi pojde pracovat 2700 lékarov? :D Do ineho zdravotnictva? Mozu ist tak maximalne do ceska a pochybujem, ze to je schopne prijat takmer 3000 novych zamestnancov - nehovoriac o tom, ze na veduce pozicie by nesli a stahovat cele rodiny asi tiez nebudu. Nikto nie je zvedavy na Petka a Matka ktori chcu viac penazi. V inych statoch nemaju sancu pretoze maju jazykovu barieru. Mozu ist tak vykladat tovar do Penny alebo jazdit s voltom a rozvazat jedlo. Pretoze inu specializaciu nemaju. Koniec koncov, lekar je tiez len obycajny clovek - ano jeho praca je velmi zodpovedna. Ale inak sa moc nelisi od zvysku.

Pride mi az vtipne, ze skaces na take psychicke vydieranie.

sedrik89
30. okt 2024

@sedrik89 mne je jedno, kto koho volí. Toto bolo aj za Matoviča, aj za Fica. Príde mi to čisto ako vydieranie. Táto otázka je tu podľa mňa čisto kvôli provokácii. Ako 90% z týchto otázok.

bosorkabb
30. okt 2024

@kittykat22 ja som zvedavá čo urobia keď im teda nechajú valorizaciu ako bola plánovaná či budú ďalej trvať na vypovediach.

sss777
30. okt 2024

@kittykat22
Možno by si sa čudovala, ale o slovenských lekárov je v zahraničí obrovský záujem.
Len ja som za posledné 2 roky pomáhala piatim dostať sa do Nemecka. Možno si povieš, čo je to 5 lekárov, ale 2 baby z toho mali už rozbehnutú pediatrickú ambulanciu, takže stovky detí prišlo o svojho pediatra.
Veľakrát stačí na úvod nemčina na úrovni B1, čo má každý druhý deviatak. Mnoho nemocníc najmä v Bavorsku dokonca ponúka takú vec, že lekára zamestnajú na 3-6 mesiacov za základný plat (aj tak omnoho vyšší ako na Slovensku) a chodí len na intenzivny jazykový kurz. Aj tak sa im to oplatí, získajú atestovaného človeka napríklad s 10 ročnou praxou a bez roboty.
V Bratislave sa každoročne konajú Job Days, kde sú zástupcovia nemocníc z mnohých krajín Európy a bijú sa o lekárov.
Tam fakt prídeš, povieš, že si chirurg, ale nevieš poriadne jazyk a máš rodinu a do 15 minút nájdu riešenie na všetko. Pomôžu vybaviť školu/škôlku pre deti, ponúknu jazykový kurz pre manželského partnera...keby som to nevidela na vlastné oči, tak tomu neverím.
Minulý týždeň som videla rozhovor s nejakým docentom gastroenterológie a ten povedal, že viac ako polovica absolventov lekárskej fakulty sa chystá do zahraničia. Takže problém sa časom len zväčší...

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
141117mmn
Autor odpoveď zmazal
lienka.7
30. okt 2024

@sss777 joj, keby si neprehanala, aj by som ti verila... ze stačí B1 nemčina, no jasne 🤣🤣🤣
A jasne, poriesia aj rodinu, žene nájdu prácu (tiež keď nevie ani ceknut), deťom budú platiť školy, škôlky... juj, co tam teda už všetci nie sú?
Btw, 1/3 absolventov lekárskej fakulty sú zahraniční študenti, ktorí je jasne ze sa vrátia naspäť domov a neostanu na SK. Aj keby si sa divila, ale nie všetci. Poznám pár Grékov ci dokonca Nemcov, ktorí tu chcú ostat.
Mimo toho, rok štúdia stojí cca. 12.000€, v takom AT, či DE dokonca aj 30.000€, cize práve preto študujú u nás. A tým pádom platia štúdium aj tým našim študentom. Cize nadávať na nich, že tu studuju môže iba idiot.
A presne ako pise
@141117mmn v zahraničí neexistuje, ze si prilepsuju uplatkami, alebo sa flakaju vo svojich súkromných praxach, neboj sa. Stačí sa len spýtať lekarov v takom Hainburgu, ze ten svoj "vysoky" plat majú aj odmakany, nie leháro ako na SK. 👌 koniec koncov, prečo ani Bory nevedia zohnať lekarov (a tiež aj sestry) za tie "bohovske" platy a stále majú podstav, hm? Lebo tiez im tam netoleruju flakarinu ako v štátnych nemocniciach. V TN na Markíze analytik dnes povedal, že obaja pani, čo posedavaju s Visolajskym za stolom majú popri statnom úväzku aj vlastný súkromný biznis. Keď sú teda lekári takí chudacikovia a majú plnú rit nadčasov, kedy to asi stíhajú? Žeby v noci? 🤔

tykat
30. okt 2024

@lienka.7 presne toho analytika z dnesnych sprav na markize si treba vypocut. Ako si niektori ti co dali vypovede ziju a kde vsade este stihnu ordinovat a ake ambulancie ci polikliniku vlastnia.

lienka.7
30. okt 2024

@tykat tak tak. On to ma zmaknute, aj na TA3 mal dávnejšie výstupy k veci. A preto ho neradi pozývajú 😉
Mimo to, "nespokojní" sú práve neatestovani a sekundari, ktorí makaju za týchto starých mazakov so 6.tisicovymi platmi a súkromnými klinikami/praxami k tomu. Tí sú problémom nášho zdravotníctva. A tí už nikde po 30 rokoch neodídu.

sss777
30. okt 2024

@141117mmn
Pracovala som roky ako lekárka v Nemecku, teraz som v Rakúsku.
Nepovedala som,že stačí úroveň B1, ale to,že ti zamestnávateľ pomôže s jazykom.
Na jazykovú skúšku Rakúskej lekárskej komory potrebuješ certifikát B2, čo nie je žiadna jadrová fyzika.
Samozrejme, že sa musia zaregistrovať, ale 3 minúty googlenia by ti stačili na to, aby si zistila, že v Rakúsku je povinné byť členom lekárskej komory v tom-ktorom spolkovom štáte, na Slovensku to povinné nie je. Visolajsky má informácie o členoch, nie o všetkých lekároch, lebo nezastupuje všetkých. Aké jednoduché.
A dovolím si oponovať, že na Slovensku sa majú lekári tak dobre ako nikde inde, mne teda bolo v Nemecku a aj v Rakúsku oveľa lepšie ako mojím slovenským kolegom. Ale očividne do systému veľmi nevidíš, je zrejmé, že keď nepoznáš ani základné rozdiely medzi komorami, s tým zvyškom to lepšie nebude.
Mne to ale môže byť úplne jedno, prajem pekný večer

sss777
30. okt 2024

@lienka.7
Na skúšku Rakúskej lekárskej komory stačí B2, v Nemecku je to benevolentnejšie.

S tými zahraničnými študentami máš úplnú pravdu, presne preto k nám všetci chodia študovať a tiež si myslím, že je to dobré.

Neviem, koľko rokov si ako lekár odpracovala v zahraničí, ja mám teda za sebou viac ako 10 a môžem ti povedať,že je to neporovnateľne lepšie ako na Slovensku.
K tomu Hainburgu- mám tam 2 kamarátov, už teraz asi viac ako polovica lekárov je zo Slovenska, jedno oddelenie má tuším aj slovenského primára. Všetci z tých starších boli predtým na Slovensku, dokonca jeden chirurg je z veľmi známej lekárskej rodiny, otec viedol chirurgickú kliniku v Univerzitnej nemocnici v BA, takže mohol ísť vyslapanym chodníčkom. On sám tvrdí, že jeho najlepšie životné rozhodnutie bolo odísť do zahraničia, lebo konečne má čas na rodinu, zarobí, nežije v strese.
V Rakúsku proste platia pravidlá. Odslúžiš službu, ideš domov. Chceš ísť na kongres? Super, zamestnávateľ preplatí všetko vrátane ubytovania a cesty. Nemá vtedy kto slúžiť? To nie je tvoj problém, to si vyrieši zamestnávateľ.
A ano, asi sa v AT úplatky neberú, aspoň som sa s tým nestretla, ale načo? Áno, keď si vezmeš, že máš 35 rokov, robíš v Hainburgu/Viedni, zarobíš 6000 eur, tak asi nepotrebuješ

victoriab
30. okt 2024

Tato krajina je jednoducho omyl.

lienka.7
30. okt 2024

@sss777 presne ako píšeš, odsluzis službu a ideš domov. Na SK tu službu ani neodsluzis, lebo na obed si v pokoji ideš na "svoj biznis" a zarobíš tiež 😉 makaju za teba bazanti, ktorí maju tých 500 hodín nadčasov (obrazne povedane). No kam by si len chodila, ze?
Na SK maju lekári nadštandardné platy, nech si hovorí kto chce co chce.
Ja lekárkou nie som, ale "druha vetva" rodiny je lekárska, takže veľmi dobre viem ako je to na SK.

sss777
30. okt 2024

@lienka.7
Ale v Rakúsku tí "bažanti" (ak myslíš lekárov začiatočníkov) dostanú nástupný plat 3x taký ako na Slovensku a tiež idú po službe domov. A to sa snažím celý čas povedať. NIE je to len o platoch. Je to o tom, že skončíš školu, nevieš dokopy nič, ale v tom Rakúsku ti má kto poradiť, systém predatestačnej prípravy je úplne iný a oveľa lepší, starší kolegovia vzdelávajú tých mladších...výpovede podávajú hlavne tí mladší a v strednom veku, lebo (a to hovorím z vlastnej skúsenosti)- väčšina ľudí skončí medicínu s tým, že chce pomáhať ľuďom. Naozaj zachraňovať životy, mať čas na rozhovor s pacientom, vypočuť si ho, chytiť ho za ruku, keď to potrebuje. Ale slovenský systém ťa zomelie, toto nemá nič spoločné s tým ako by mala medicína vyzerať. Si mladý, chceš sa vzdelávať, chceš si založiť rodinu...a zrazu máš 40, stále nemáš atestáciu,lebo si slúžil 10 rokov na urgente a nie z vlastnej vôle, zarobíš toľko ako tvoj sused, ktorý nemá ani maturitu a na rodinu nemáš čas ani chuť, lebo si naposledy normálne spal pred týždňom.
Fakt to nie je o platoch.

eva8
31. okt 2024

To, ze je to o platoch, vsugerovala ludom koalicia. Nie je to o platoch.
Aj tak ti lekari sa dohodnu pocas vypovedne lehoty, usupia, cestni maju Hippokratovu prísahu v sebe. Mne je velmi luto, ako zaobchadza vlada nielen s lekarmi a zdravotnictvom.
Huliak sa preriekol. Koalicia naraba s ludmi ako s handrami. A Danko sa tiez preiekol, ked povedal, ze jeho podmienkou je nebyt zaviazany oligarchom, ani peniazmi. Tym nepriamo ukazal, ako fungovala vlada, kvoli ktore jboli zavrazdeni dvaja ludia.

janinah
31. okt 2024

@lienka.7 kam by šli? Na pol roka na podporu...to úplne stačí na parádny kolaps...
A chcú len to.co majú vyrokovane.nechcu nič naviac.

lienka.7
31. okt 2024

@janinah a žiť budú pol roka z tej podpory, co? 🤦‍♀️🤣