icon

Skolabuje zdravotníctvo kvôli výpovediam lekárov?

sevrin
29. okt 2024

V jednom denníku čítam, že vyše 2700 lekárov podalo výpovede. Ak im vláda nezvýši platy, od nového roka nemocnice majú veľmi vážny problém.

Obdobná situácia nastala už v rokoch 2011 a 2022.

Zaujala má konkrétna pasáž, citujem: "V obdivoch prípadoch Fico ako opozičný politik podporoval lekárskych odborárov proti vtedajším premiérom. Teraz sa situácia obrátila proti nemu."

Skvelé! Fico máš jedinečnú príležitosť ukázať, že tvoja podpora lekárskych odborárov bola myslená úprimne zo srdca a nebolo to len súčasťou štvavej kampane voči vtedajším premiérom, ako to býva u teba zvykom zakaždým keď sedíš v opozícii! Ukáž ako vieš pracovať pre ľudí!

Strana
z4
141117mmn
Autor odpoveď zmazal
vanilka83
31. okt 2024

@sevrin ale ved on vie pracovať pre ľudí!.....ale len pre svojich 🤣

lienka.7
31. okt 2024

@141117mmn presne tak 👍 na UP by sa asi vyhovorili, ze sa musia starať o decká a nemôžu robit nočné ako niektoré tu co chcú doma ležať a vyčerpať si podporu 👌👌👌

netti87
31. okt 2024

@sevrin A čo pracujúci človek ? Prečo nedostanú 3000-4000 e plat ? Človek od rána do večera pracuje za drobných, a je ticho, a oni stále skajaju , nestačí koľko majú , nové autá, nehnuteľnosti, a normálny človek môže umrieť,,,, fuj !!!

lienka.7
31. okt 2024

@netti87 no lebo ti ostatní predsa toľko nemuseli študovať, a nemali to také ťažké a bla bla blaaaaaa. 👎

janinah
31. okt 2024

@lienka.7 bez problémov.ako inteligentni ľudia majú Fín.rezervu...a mnohí by si konečne v Tom čase aj poriesili svoje zdrav.problemy.ktore odkladali

janinah
31. okt 2024

@netti87 a nemyslíš.ze je chýba konkrétneho človeka.ze pracuje za pár drobných? A že je ticho? A že je ticho a skloní hlavu.aj keď vláda si zvýši platy o 100% a že je spokojný.ak z tých pár drobných kupuje maslo za 4eura?
Namier svoj hnev správnym smerom.lekari nie sú príčinou.ze krajina je v srabe..

eva8
31. okt 2024

Dnes o teme zdravotnictva na Z prvej ruky, radio Slovensko

eva8
31. okt 2024

@janinah pretoze v praci ich nahradia cudzinci. Tak ako my nahradzame niekoho pracu v zahranici. Kolobeh.
Ti, co zivia rodiny, si rozmyslia, ci robit za par drobnych. Uz ani v it nemozes vzdy vyskakovat. Tam je este stale dopyt, nastastie

sevrin
autor
31. okt 2024

@netti87 to nie je o platoch ale celkovo o zdravotníctve ako takom.

Už začínam mať pocit, že sem píše čoraz viac smeráckych trollov ktorí sa tu snažia ostatných presvedčiť, že naše zdravotníctvo je vlastne špičkové a elitné v Európe.

mamina7070
31. okt 2024

nepojdu na UP a nedostanu podporu lebo su konatelia v roznych sro a pod
sak to je standard ze maju tolko uvazkov ze to je realne nestihnutelne a sukromne praxe im ficia a clovek ak sa vhce dostat do nemocnice len plati a ve nemocnici ani pes nestekne po nom

kremlicka250
31. okt 2024

@sss777
Len ono treba spoment aj to, ze nie je lekar ako lekar.
Taktiez mam znamych v zdravotnictve, hovoria mi o hroznych podmienkach....vsetko ,co ste tu vypisali je pravda. Pocula som uz vela pribehov ako nase zdravotnictvo NEFUNGUJE a uplne suhlasim.
Na druhej strane su ale aj pacienti. Ti, ktori si platia zdravotne poistenie, stravia v cakarni 5 hodin a aj tak ich poslu domov. Stalo sa mi ,ze ma doktorka po 5 hodinach nezobrala, v ordinacii sa rozpravala o sadeni stromcekov... taktiez vstavame o 5 tej rano na casenky a ked vas zoberu,tak sa ku vam chovaju ako k ho..u.
Na pohotovosti s dietatom vas vysmeju , ze co tam berete zdrave dieta a o hodinu uz dobre ,ze ste prisli..lebo to mohlo dopadnut velmi zle.
Stalo sa mi,ze doktorka pocas pracovnej doby odbehla na 2 hodiny k zubarovi a my sme vsetci v cakarni mohli len drzat usta.
Taktiez na mba nakricala ( naozaj zhukla) doktorka,ked som sa nieco opytala. Ze ju to nezaujima...ona ma dost svojej roboty.
Tym chcem len povedat, ze treba pochopit aj ludi, pacientov. Mnoho doktorov sa k pacientom chova naozaj hrozne,bez ucty ....neviem si predstavit, ze by som sa v praci k niekomu tak chovala ja sama. Preto je vela ludi nahnevanych,znechutenych a hnevaju sa aj na doktorov. Na doktorov,ktori si naozaj zvyseny plat nezasluzia...radsej skolenie v slusnosti.
A potom su tu doktori, ktori sa staraju, s laskou a uctou a pochopenim pomozu a zasluzia si aj modre z neba.
Moja pointa je, ze obycajny clovek ide veru casto k doktorovi s gucou v krku, ci natrafi na niekoho kto sa bude k nemu chovat ako k cloveku alebo k niekomu, kto ho doslova rozplace.
Je pravda, ako vravite, ze vela ludi nevidi pozadie vsetkeho,co zdravotnictvo obnasa...
Ale to je aj opacne, vela ludi nevie, ako sa zdravotnictvo chova k pacientom.

oblecenie99
31. okt 2024

Len toto mi nejde do hlavy, že lekárov je málo, ritom len JA osobne poznám 6, slovom šesť! mladýh lekárov, ktorí končili dva roky po sebe a mali úprimný záujem pracovať aj v tej najväčšej diere v nemocnici na juhovýchode Slovenska, a poslali ich ta het, že nie sú potrební. Dvaja sú v Nemecku, jedna vo Francúzsku, jedna v Čechách, jedna v Rakúsku a tuším jedna prevzala súkromnú prax po mŕtvej všeobecnej lekárke. Nech robili čo robili, žiadna nemocnica ich na východe nechcela, starí lekári (a slovom starí rozumiem naozaj že starkých) sa tam držali zubami nechtami. Bolo to v rokoch 2013 a 2014, vtedy tu bolo lepšie, alebo ani nie? Jak to potom je?

Čo sa týka platov, dvíhalo ma to zo stoličky aj pred pár rokmi a dvíha ma to teraz, ale už trošku vyššie. Aj mne môže zamestnávateľ prislúbiť a môže chcieť ako chce, ak na seba toľko nevyrobíme (a najmä od čias covidu to ako súkromný sektor teda riadne pociťujeme, že kde najskôr začali ľudia šetriť a odráža sa to na tržbách), tak mi nemá z čoho objektívne ten plat zvýšiť. Nie sme všetci IT, a máme čo robiť, aby sme sa ako tak udržali. Iste, nie je to lekárska práca, ale tiež zodpovedná, tiež máme VŠ, aj povinnú prax, aj skúšky, aj zodpovednosť. Nie každému sa dvíhal plat v súkromnom sektore, vďaka super opatreniam od budúceho roka zrejme ani nebude, náklady však idú hore skokovo.

Ja len kukám a pretieram si oči každý deň, že snáď sa mi sníva v akej krajine žijem, niet dňa, aby sa niekde neprerazilo dno a to si už hovorím, že snáď sa viac nedá ale evidentne sa dá... som volič opozície. A milerada podporím aj lekárov, aj učiteľov, fakt každého, len i tak nechápem, prečo má mať lekár aspoň takú dobrú mzdu, ako lekár na západe, ale my, čo to dotujeme, na to nárok nemáme, lebo, napíšme to takto priamo, nemáme rovnaké zbrane v ruke.

Lebo ja už vidím žiaľ len to, že akonáhle sa podarí urobiť krok dopredu, zároveň ma to tiahne ten krok dozadu a v lepšom prípade sme tam, kde na začiatku a som rada, že sa držíme, že zvládame zaplatiť čo treba, nemusím lúštiť v obchode každú cenovku a ešte aj veľmi priemerná dovolenka raz do roka sa do toho zmestí. A vidím ešte (prepáčte mi, že už len tak krátkozrako a v úzkom profile), že toto už stojí toľko hento toľko, a to je jedno, či úroky, či potraviny, či školné, či miestne dane, či poplatok za odpad a dostanem za to holé oné, v ideálnom prípade len zníženú kvalitu protislužieb.

Uvedomujem si, že tu nejde iba o prachy, ale aj o ďalšie požiadavky. Ja osobne nemám čas skúmať a neevidujem, ale keby sa pristúpilo aktívne k náprave ohľadne zvyšných požiadaviek, okrem platov, výpovede by sa stiahli? Možno to tak bolo povedané, neviem, ak áno, tak v poriadku.

lapersefona
31. okt 2024

@sss777 nemoze ist každý do zahraničia a boal ny to aj skoda niekto chce mať blizko rodinu. Nie je to vôbec jednoduché v zahraničí stále ta kolegovi beru trosku inac aj keď ti to otvorene nepovedia

141117mmn
Autor odpoveď zmazal
felycity
2. nov 2024

@netti87
@lienka.7 vy ste absolútne nepochopili o čo tu ide, iba ste si vytrhli z kontextu, že zarábajú nadštandarne, plačete, čo ostatní, ostatní sa vo svojich zamestnaniach môžu tiež ozvať , nikto im v tom nebráni! to že lekár zarobí 3 -4.000 to nie jeho základný plat, to je vrátane prípaltkov za nočné, víkendy a sviatky a hlavne NADČASY, to čo ty odpracuješ za 2 mesiace on za 1 - 1,5 mesiaca, oni nebojú o výšku platu, ale o podmienkach v zdravotníctve, o tom ako sa hospodarí, ako fungujú zdravotné poisťovne, ako je možné že nemocnice, polikliniky v rukách finančných skupín sú v zisku a štátne nie? nevadí, že sa naliali eurofondy a potom sa následne pokliniky dostali do rúk súkromným finančným skupinám? zamysleli ste sa, prečo ide špičkoví dr si privyrobiť do súkromenj praxe robiť nejaké jednodňové nekomplikované zákroky?? oni istým spôsobom bojujú aj za vás ako pacientov či je lepšie ked vás bude ošetrovať lekár po 36 h službe? alebo sa narad na operáciu dostane te o 1 rok, je to ich chyba? veď nebudte také závistlivé a skúste si o tom čo to prečítať P.S ak aj stiahnu vypovede tak prestanú robiť nadčasy , na čo majú plné právo a to potom tiež uvidíme ako kolabuje užv aj tak čiastočne skolabované zdravotníctvo, opakujem o tom ako sa niektorí správajú - to je už iná téma

Strana
z4