Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?
ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.
Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.
to je neskutocne cislo.
Podľa mňa závisí od regiónu. U nás v meste je málo administratívy, takže veľa žien sa tlačí do školstva, dorába si potrebné veci na výške. A platy majú u nás vzhľadom na platy v iných profesiách veľmi dobre. A veľa voľna k tomu. A voľných pozícií máme v lete malo, behom školského roka asi žiadne .
@akvi ved prave...motivacia 0, tabulka a dovi , nikto nezohladnuje pristup ucitela, moze byt vyhorety a ma vacsi plat ako dobry ucitel a tak ten dobry..bud odide..alebo sa dostane na priemer, ved naco sa snazit... a kto sa nepcha riaditelovi do zadku tak tiez ma po chlebe....moze byt ucitel roka...ale na plate to neuvidi:(((((((((((((((
Mňa čaká o rok práca v školstve a keď vidim vaše skusenosti tak vlastne rozmýšľam načo som to 9 rokov študovala 😭😂.
@susann80 Ja som už dávno rozprávala že keď deti sa budú brat ako ekonomicky kus tak sa nic nezmení :(.
@jajka257 dakujem ti pekne za reakciu. snazim sa presne o to, co si napisala.
problemom naozaj byvaju hlavne rodicia, ktori presne to, co si Ty uviedla nepraktizuju. hlavne priznat, ze ich dieta sa sprava inak. bola som svedkom toho, ako vychovavatelka hovorila rodicom, ze ich dieta umyslne koplo ine dieta medzi nohy. samo dieta sa priznalo. ale rodic stale opakoval, ze to bolo v zapale hry a tomu druhemu dietatu a ich rodicom sa napriek tomu neospravedlnil. ani to dieta ani rodic.
sucasne musim vsak konstatovat aj zavazne nedostatky v rieseni sikany zo strany pedagogov a vedenia.
@marsmykkok ty si dobre mimo, že rodicia....myslíš že matka pracujúca na 3 smeny je zodpovedná za stav nášho školstva?
@jurly napr mal by detom urcit hranice. co pozeram, niektore deti nemaju voci nicomu respekt. chapeme sa? lebpo teraz je v mode volnovychova, co je tiez troska na zvazenie
@jajka257 ano ale zial kopec ludi si myslia ze su nedotknutelni. a toto je chyba. ucia to aj svoje deti

@jurly tkaym by som hned dala povinnu sterilizaciu nech sa dalej nemnozia.
chapeme sa. deti potrebuju hranice. uplne suhlasim. volno vychovu neuznavam.
problem vidim v tom, ze dieta, ktoremu stanovis hranice za ne nepojde. lenze tie s volnou vychovou prekracuju nielen svoje ale aj tie cudzie. bez nasledkov aj ked to spravi v skole. takze v konecnom dosledku ,zial, rodic, co sa snazi vychovat z dietata dobreho cloveka z toho vyjde ako ......
@jurly nuz nam ostava sa len modlit aby sa dieta nedostalo do takej partie aj ked chapem kazdy sme ovplyvnitelny a dieta na povraze drzat nemozeme. doba je zla, a bude este horsia :(
tu zial musim konstatovat, ze spoluziakov dietatu nevyberies. su dani. a dieta s nimi bude 5,6,7 hodin denne 5x do tyzdna. a ano doba je velmi narocna na vychovu. vraj jedna z najnarocnejsich
@jurly ja viem deti travia vela casu prave v skole.
@rikarika ak je to takzvaná opičia matka tak áno, čo sa vždy zastane svojho dieťaťa, čo dieťa môže všetko, čo ak donesie poznámku alebo zlú známku sa nad tým zasmeje alebo nadá na učiteľku alebo jej ide osobne vynadať. Deti vždy skúšajú hranice, aj za našich čias tak to bolo. Ale proste vedeli sme, že ak donesieme poznámku alebo 4tku alebo 5tku, nebudeme môcť pozerať napríklad tv doma, dnes dieťa namiesto vyvodenia dôsledkov a nejakého trestu rodič ešte nezmyselne bráni. Ak by rodič riešil, že jeho dieťa vyrušuje, nechce sa učiť a tak, deti by nebrali školu ako holubník a bola by v triedach iná atmosféra kde by sa deti správali slušne a snažili učiť a potom by sa aj učitelia našli. Ja v dnešnej dobe by som ani za 4000 eur v čistom mesačne nešla učiť a myslím, že každý normálny človek čo si váži psychické zdravie svoje tiež. Vidíš to aj tu, prevládajú názory, že ženy bez ohľadu na mzdu by učiť nešli, lebo dnes to nie je škola, ale holubník.
@marsmykkok ale co bude s nasimi detmi. uplne chapem co si napisala :(
ryba smrdi od hlavy.... ved aj vo vlade sa priznali, ze maju diplom tak trochu s uplatkami🙂))))))))) tak vieme my, kolko takych medzi nami chodi???????? a zavreli niekoho z tych VS, ze porozdavali len tak diplomy? usmeju sa, povedia prepacte a idu si dalej svoje🙂)))))) v akej krajine to sme, ze na riaditela nie su paky? moze psychicky tyrat ucitelov, krivo obvinit dieta a ...paky nie su ziadne??????????presne ako sa tu pise...kto si vazi psychicke zdravie, 2x si to rozmysli...chodit do prace, len kvoli prazdninam..je velmi mala motivacia. ak pracujete inde..skoncite mozno o 15:00, ale mate "prazdniny" kazdy den.
@ninusa221 rodičia sú zodpovední za výchovu a správanie detí. Ak je toto zanedbané, potom aj v škole to prináša zlé výsledky. Učiteľ je zodpovedný v prvom rade za vzdelanie. Čo sa týka výchovného procesu, tam ťahá za kratší koniec, respektíve v tejto dobe už neťahá za nič. Ak na niečo upozorní, rodič sa ešte urazí, prípadne sa príde sťažovať.
To, že je niekto matka samoživiteľka, neznamená,že takáto matka stratila povinnosť vychovávať.
Za tie platy s dnesnými deťmi? Nedivim sa
@jajka257 suhlasim
@mamamasama platy su ok ale napriklad by som urcite riesila nejaky prispevok na byvanie, minimalne pre zacinajucich ucitelov. nech nedaju cely plat na prenajom
U nás ponúkajú aj ubytovanie sú k dispozícii učiteľske byty plus o pár dedín ďalej internát.Ale riaditeľka tam sedí 20 r a správa sa ako správa, tak momentálne hladaju x učiteľov, vychovavatelov.
Učitelia odišli o pár dedín ďalej plat nemohol byť motiváciou jednoducho sú tam zle vzťahy.
Kamarátka pracuje v satelite blízko Ba na základnej škole dostávajú 2x ročne odmeny od zriadovatela a nie sú to odmeny 100 eur aspoň ich podržia týmto spôsobom.
V podstate to je cele zle 30%deti už v škôlke, škole je s ADHD a inými poruchami špeciálnych škôl je ako maku, asistentov málo a behajú z triedy do triedy, učiteľ nevládze a rodičia sa sťažujú.Moja kamarátka dala v 7 r dceru na inú školu, lebo nemala inú možnosť.Chlapec má dg na papieri vyrušuje, šikanuje, s triedou pracoval psychológ a sama riaditeľka jej povedala, že, ak chce mať dcéra kľud nech prestúpi ona viac spraviť nemôže, chlapca vylúčiť nemôže a asistenta, ktorý by ho strážil celých 7 h nemá.
Chlapec sa smial všetkým do tváre, lebo on má 3 dg a on "môže"
@luccija och
@marsmykkok vďaka takým ako ty je naše školstvo presne v takom stave v akom je a tak skoro sa k lepšiemu nepohne....zial....Choď sa pozrieť ako vyzerá výuka na prvom stupni ZŠ v ČR. Školstvo je komplex od predprimárneho vzdelávania až po univerzitné. Ale samozrejme že slovenské matky môžu za všetko....bože čo tento národ komu urobil🙏
@luccija asi tak...ked v dnesnych triedach su okrem normalnych deti aj take, ktore by inokedy boli v specialnych skolach. u nas bol taky pripad, ze mamicka doniesla papier s diagnozou-epilepsia...chlapec si mohol vsetko dovolit...po case ked sa rodicia stazovali na chlapca...ze cela trieda sa mu prisposobuje ale v sukromnom case funguje akoby danu diagnozu nemal, poprositom sikanoval svojim spravanim deti....cuduj sa svete o 3 mesiace vyzdravel, uz diagnozu nemal... zazrak...za 3 mesiace sa vyliecil z nevyliecitelnej choroby ako je epilepsia. nemohol chodit na informatiku, lebo mu blika monitor, nemohli v triede robit cvicenia z netu, aby nedostal zachvat ...a doma mastil 5 hodin playko🙂))))))))))). TV bol oslobodeny...ale pred skolou a poskole veselo mastil futbal basketbal pred skolou🙂)))))))))))))) a xy ..veci, ale aby si mohol dovolovat v skole, tak mal "diagnozu".
@michaela789 nahrala by som si to decko na mobil, co stvára a ukázala vedeniu a velavazenym rodičom. Dalej, skúsil by sa na mna rodic osopit. Taku sprsku argumentov by dostal, ze by videl. Ja som učiteľ a ja tu som vedúci. Tu velim ja a hotovo. Atd. Skusil by to len raz. A vedenie dobre vie ze učiteľov je malo a stálo by pri mne, resp zariadila by som si to tak. Viete, co je zvláštne? Ze ak lekár pochybi, komora stoji pri nom, úrad nad zdravotnou starostlivosťou stoji pri nom. Tak sa starajme o to, aby aj pri učiteľovi stalo vedenie a urady, odbory atd. Tu chýba hlavne súdržnosť a lojalita učiteľského prostredia podľa mňa. A rodicia si dovolovat nebudu a holt, s deckami - je vela adhd, su rozmazané atd. Ale dieta potrebuje hlavne lasku a porozumenie. Preto je zle a nespokojné, neposlušné. Lebo doma si ho nikto nevšíma. Ale to uz o inom...
@barborachors veď oni ten záznam videli 😂 učebne boli monitorované. Ukázala som im záznam. Uzavreli to tak, že chlapca nie som schopná zaujať natoľko, aby sa správal slušne 😂 Riaditeľka sedela bez slova ako 5 korún, bez akéhokoľvek príspevku do diskusie. Len mne, keď sa za rodičmi zavreli dvere, skonštatovala niečo ako "ach tá práca s ľuďmi, čo? Človek nemá pokoja... " a to bolo asi všetko z jej strany. Celé zle.

@jajka257 ak dovolite otazocku- ako by sa mal spravat "normalny" rodic? chcem vediet, ci spadam do tej kategoie 😅