Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?
ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.
Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.
to je neskutocne cislo.
@jajka257 asi si ma zle označila. Ale to chcem ešte povedať že vyskúšala som si prax v mš, škd, na intraku, v škole ako špecialny pedagog. A teda niektorí rodičia uff dieťa malo totálne znaky autizmu hádzalo tam po celej triede veci, kričal že prečo ho učiteľka nevyvolala, proste vyrušoval celú triedu ( musela som ho zobrat preč z triedy) a rodičia ho nechcú dať do špeciálnej školy lebo je normálny. Ale v tej jednej triede je aj 10 deti so švvp ktorým sa treba venovať a tým pádom PA sedí len pri ňom lebo vyrušuje a treba dávať na neho primárne pozor. Zas prax v mš napísala som dietatu na papier meno Ela ( tak ako je krstená) poobede som robila nástenku prišla jej mama a začala po mne hukať ako som si dovolila napísať Ela keď malú volaju Elinka. Potom ďalší keď sme išli na obed ( to zas druha mš) vravím chytíme sa za ruky spravíme dvojice dievčatko z takej bohatšej rodiny cirkus rev že ona sa toho chlapca nechytí lebo jej to zakázala maminka sa s takým chlapcom kamarátiť. Ďalšie dieťa zas sedelo na lavičke lebo jej mama nechcela dávať tepláky a tričká len v tylových šatoch chodila a keď náhodou si roztrhla pančuchy tak prišla nadat učiteľkám… Mne povedali aj učiteľky, že to je strašná katastrofa teraz tí rodičia že to sa nedá porovnať s mojimi rodicmi teda tou generáciou.
@ninusa221 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
Ja by som brala aj učiteľku informatiky, ale keď som sa pýtala ako by sa to dalo aby som nemusela chodiť na ďalšiu vysokú 5 rokov tak povedali že nijak a žiadna snaha, že super chceš vyť Ucitelka informatiky. Ako sorry v base nemáš poriadnu školu a keď sa chceš učiť tak si urobíš napr zváračsku školu máš aj štátne skúšky a môžeš ísť rovno do Nemecka robiť za 1500€
Cele zle:(
@petik22 kto cita s porozumenim, pochopi, ze som tu chcelka popisat 2 rozne veci- nebolo to mierene na tohto ziaka..ze kvoli epilepsii by mal byt na speci skole, to bol len priklad..ako ked ma dieta diagnozu si moze vsetko dovolit...ale mas deti s adhd alebo sa nevedia sustredit a take by mali byt v speci skolach. a predsa nie su... a ano, ak mal epilepsiu, cukrovku... tak on musi prisposobit svoj zivotny styl tomuto ochoreniu a nie cela trieda ...nebudu jest cukriky, lebo Janko ma cukrovku...tak to bolo v nasej triede, ze vsetci sa mu museli prisposobovat. a chcela som poukazat na to, ze zrejme papier znesie vsetko...niekto dokaze zneuzit aj diagnozu ...aby malo decko volnu ruku...
Podla mna sa školstvo rozpadá ale nemyslim si, ze ide iba o platy a nevychovane deti. Podla mna su uplne zbytocne osnovy v takom rozsahu ako sa deti ucia. 30% učiva je uplne zbytočných na určitých stupňoch, deti to demotivuje, rodicov tiez. V niektorych ročníkoch je toho naraz vela, v niektorych sa to iba naťahuje, opakuje. Cely rozsah učiva treba zmenit a realne si povedat, co Ano a co nie, co nechat len sa stredne skoly ktoreho typu, co na VS konkrétneho typu. Potom sa musia ukludnit aj ucitelia. Lebo ked som videla niektore písomky mojho dietata, tak som mala pocit, ze ucitelka ich pripravuje v pozícii ako nachytám deti, vsetko co je pod čiarou, bude najviac bodovana otazka v teste. Diktát typu použijem vsetky vynimky, ktore v SJL existujú a onanujem na najťažších urcovaniach napr. prisudkov ako slovného druhu, ktore prepacte ale som musela googlit a este aj tam bolo, ze vtedy je to prisudok a vtedy je to XY. A vtedy sa pytam samej seba, to vazne??? Akoze naco je toto dobre. Potom su deti v skole nervózne, nebavi ich to, vymyslaju. Ucitel ich nevie korigovať lebo musi dodržať osnovy, hoci verim tomu, ze existujú aj super ucitelia, ktori by dokázali urobit skvele hodiny a na konci roka, by deti ich metódami vedeli viac ako zastaralými metódami. A tu sa vlastne kruh uzatvára. Skvelí ucitelia s moderným myslením nemaju sancu nieco ženiť, sibnute ucitelky budu stale sibnute a dokazovať si svoju moc ma detoch ako to nevedia a milion zbytočného všeobecného učiva na ZS, ktore je v sucasnosti uplne na nic, lebo informacie uz nehľadáme hodiny v knižniciach ale najde nam ich AI za 5 sekund, demotivovane deti učením o nicom, deti bez logických suvislosti, lebo oni sa vlastne ucia naspamat a nie vytvárať si vlastny nazor…..za mna cele zle a to sa moje dieta uci vyborne.
@barborachors super predstava...ale realita je ina..riaditel nebude stat na tvojej strane...ak dany rodic ma paky na zriadovatela...a ano, len raz by si to povedal, ozrejmil...a....odisiel. ver tomu, ze p. riaditel by ti este otvoril dvere. ano je malo ucitelov, ale po znamosti sa stale niekto najde..nevadi, ze nevie ucit...ano chyba tu sudrznost v skolstve...ale taka je zial realita. myslis ze sa ta zastane kolega, ked ma teple miesto?? take predstavy asi mala vacsina z nas ked sla do skolstva, alebo take reci maju ti, co nezazili a neboli v skolstve. potm by dostali par faciek a pochopili by..ZIAL:(((((((
@ninusa221 ja som mala dieťa, ktoré malo v skrinke mini kabelku a tam mala Labello, mamin rúž a c vitamín.Isli sme na dvor dievčatá sa ukryli do domčeka a pomaľovali si pery a delili si c vitamín.Nebolo to v originál krabičke, ale takej dóze.Bolo to veľmi nepríjemné nevedela som aké lieky si dali, tričká špinavé od ružu a, keď sme volali matke, tak ešte bola pohoršena, že dcéra má suché pery a povedala jej, že si ma dávať Labello, že ona ani nevie čo si všetko do tej kabelky pribalila.Inak už na rodičovskom bolo povedané, že deti nebudú nosiť do škôlky žiadne kozmetické prípravky, vlastne hračky okrem mojkaca, ktorý bude iba v spálni na posteli.Opalovaci krém bol jeden a s tým sme deti natierali, alebo kto mal špeciálny mal ho v skrinke a učiteľka ich natrela.
Ja som si vždy myslela, že takéto príbehy sú trocha prikraslene a prifarbene, ale niekedy som stratila reč.Raz mi priniesla jedna mamina, ktorá mala 17 r syna a po veľa rokoch po 40 tke mala dievčatko krásne, múdre, ale panovacne a rozmaznané...dcéra si ráno obula mamine topánky na vysokých opätkoch a ona ju v nich priniesla do škôlky, lebo akonáhle jej ich chcela zobrať, tak trucovala a kričala, takže držala malú za ruku a čakala, kým pricupka v tých topánkach.Mama len mavla rukou, že už nevládze, že má dôležitú poradu a nebude sa s ňou naťahovať.Lenze slečna si dala do hlavy, že bude v tých topánkach aj v triede a ostatné dievčatá mali z toho zábavu, lebo bola za princeznú.Tak som sa s ňou naťahovala o topánky a ten plač čo s ňou mala vyriešiť doma mama som počúvala asi hodinu nasilu, natruc a ešte sa mi vyhrážala, že to povie mame, že som jej zobrala topánky🤣a to nehovorím, že si deti do batohu nosili lizatka, čokolády, cukríky, vlastne džúsy s fľaškou jednoducho, aby bol kľud rodičia dovolili všetko.
@dskjhfdlkdjhl nezdá sa mi to, že v akomkoľvek medzinárodnom testovaní dosahujú naši žiaci takmer najhoršie výsledky zo zúčastnených krajín ak nie rovno najhoršie. Čiže mňa nikto nepresvedčí o tom že naše školstvo je v katastrofálnom stave preto že mali Slováci sú nevychovani, lebo doma ich nevychovali....a akési opicie matky môžu za stav nášho školstva či čo to tu splieta @marsmykkok.....naše školstvo je presne v takom stave ako naše zdravotníctvo ako naše súdy .....ako cela tato spoločnosť, ktorá necíti potrebu napredovať.....viď české školstvo na míle vzdialené od toho nášho....zial
@rikarika a aku osobnu skusenost mas so slovenskym a ceskym skolstvom? Nakolko si v tomto smere skusena? Lebo ja som v skolstve 30 rokov a bohuzial musim @marsmykkok dat za pravdu. A co sa tyka ceskeho skolstva, tak tam mam tiez bohate skusenosti.
Škoda, nášho školstva, zdravotníctva. My škola Ba syn základná škola v 9r. Ich spojili, budú 33. Lebo treba miesto pre prvákov. Chémiu " učí " telocvikár. Biológia len diktované poznámky. Matematiku učí riaditeľka aj to keď má čas. Na 50% suplované, potom dá písomku a všetky kroky musia byť tak ako sa to ona naučila, ak nie 5. Dcéra stredná škola, akože bilingválne. Ani zďaleka. Fyzik nie je, matikárka odišla.....triedny ich nechal. Ako ja len kukám. Hlavne že monitor keď sa majú učiť v škole, nikto sa im nevenuje. Teraz mladá slovenčinárka zahlásila, že deti zapíšte na doučovanie, ak chcete aby sa niekde dostali. Ako sila. Neviem kam to ide. Ale asi zlým smerom.
@doriiis ved to máš pravdu, ja teraz už druhý stupeň na rodičovské chodiť nebudem vôbec alebo len sama individuálne, počúvať rodičov a poučujú učiteľa ze sa to dá aj inak a detičky majú určite dobre to by neurobili, tak tých duševných chudákov sa mi už počúvať nechce, posledné rodicko u mňa bolo, že som im povedala ako ich ľutujem čo sú zač
Je to tak zle platene, ze malokto si moze dovolit ist ucit. Navyse je tam velke riziko burnout po kratkej dobe, velka zodpovednost. Nikdy neviete co sa stane. Moja mama ucila, roky , je to narocna praca a musia ludia motivivat niecim, lebo nejake prazdniny nie su motivacia za mna. Stale to ide z dovolenky ako takej. Plus nemoze taky ucitel len tak na dva tyzdne kdesi odist, mama tiez nemohla napr v oktobri brat vela dovolenky.
@krtko1313 moja je tiež na bilingvalnom gymnáziu triedna učila jazyk.V prvom ročníku odišla na materskú, v druhom odišla ďalšia triedna na materskú a telocvikarka si doraba informatiku, aby ich mohla učiť.Ja sa hrozim čo nás čaká v treťom ročníku a koľko ešte iných učiteľov odišlo, lebo som videla inzeráty na edujobs, že hľadajú.
@dskjhfdlkdjhl mám deti študujuce na univerzitách v ČR. To že campus v Brne vyzerá ako v Dallase na rozdiel od tých slovenských plesnivych, by sme ešte so všetkými zavretými očami ako tak dali....ale tu sa bavíme predovšetkým o kvalite vzdelania, ktorá je neporovnateľná na všetkých stupňoch, konkrétne pracujúca matka v poobednej smene v ČR vôbec nerieši či jej prvostupniar má spravené domáce úlohy, lebo ich jednoducho nemá....kdežto pracujúca matka v poobednej smene v SR sa akurát tak dozvie o sebe na mk že má nevychovane dieťa, lebo o 22.30 keď sa vráti z práce skutočne nie je čas riešiť DU a to sa ešte stále bavíme o socialnom štandarde....ak máš také bohaté skúsenosti s českým školstvom, tak sa odchodu mladých slovákov na české univerzity určite nečudujes...školstvo je jeden system, nie odtrhnutá časť celku...
A bude horšie. Omnoho horšie. Ešte je tu generácia 50-nikov. Keď tí odídu, koniec, zhasíname.
Keď to tu tak čítam, tak zlatá naša škola! Samozrejme, že máme aj my problémy, ale veľkým bonusom je vedenie, ktoré nás podrží. Teraz budem učiť 22.rok. Vyhorena sa necítim, každý rok sa stane niečo, čo ma udržuje 'v pozore'. Predvlani som mala veľký konflikt s jednou matkou, ale ustala som to, svoj prístup som nezmenila, bola som v práve.
@zuzanockamt to sa hovorí či o kuchárkach, pracovníkoch v sklade, sestrickach, lekároch...
@sara07 tento problem je tu roky, nie rok.
@rikarika mas pravdu v tom, ze skolstvo nie je odtrhnuta cast celku a odraza stav spolocnosti. Kedysi si ludia ucitelov vazili, aktualny stav je dost casto ukazany aj prave na MK, ak citas diskusie, tak si si mozno vsimla, ake nazory maju rodicia na ucitelov. A toto sa prejavuje v skole tak, ze ucitel da horsiu znamku, tak namiesto toho, aby rodicia riesili nevedomosti svojho dietata, idu sa stazovat do skoly. Casto potom vedenie tlaci na ucitelov a to iste plati nielen o vedomostiach, ale aj o roznych problemoch v spravani ziakov/studentov-na vine je zvycajne ucitel, ktory na tieto problemy upozorni. A tak sa postupne stalo to, ze mnohi dobri ucitelia odmietli byt sikanovani a zo skolstva (a casto aj zo Slovenska) odisli a maju svaty pokoj. To samozrejme casto vedie k tomu, ze teraz uz ucia aj taki, ktori by ucit radsej nikdy nemali. Takze taky zacarovany kruh.
Co sa tyka CR, tak v case, ked Tvoje deti chodili na ZS, rozhodne domace ulohy boli a na mnohych skolach su aj teraz, len asi rok, mozno dva (toto az tak nesledujem) sa skusa fungovat bez domacich ulohach-na niektorych ZS. Ci je to ale cesta spravnym smerom, to sa ukaze neskor. Rovnako ako na Slovensku,tak aj v CR su skoly lepsie a horsie a to plati pre vsetky stupne. V CR su VS lepsie vybavene, ale tiez nie vsetky.
@zuju2 kamoška je ucitelka na ZS a ma 1700€ , a nielen ona.
@zuju2 Youtuberov do toho neťahaj, je to normálne, každá doba má svoje hviezdy. Za našich čias sme chceli byť dievčatá napríklad modelkami, lebo vtedy boli hviezdy modelky (Naomi Campbell a spol) . Teraz sú hviezdami Youtuberi a deti chcú byť Youtuberi. Ale vieme ako to je, sú to na 99,99 percent detské sny a neskôr človek robí priemernú prácu za priemernú mzdu. Na to aby sa deti učili, správali sú rodičia a že to tak nie je a flákajú školu nie je chyba Youtuberov.
@silvia2013 ešte napíš, že v čistom a začnem sa smiať. Platy v školstve sú podľa tabuliek. Tebou napísaný plat má učiteľ v 8.platobej triede po 40 rokoch praxe. Alebo v 9.platovej po cca 20 rokoch praxe. Ak by som vzala do úvahy príplatky za kredity a triednictbo, tak dotyčná musí mať 2.atestacou a aspoň. 12 rokov praxe. Takže o akej škole a učiteľke sa bavíme?
@dskjhfdlkdjhl ale prečo máš pocit že len na SVK si nevazia učiteľov? Len na SVK sa rodičia chodia stazovat?vedenie tlačí na učiteľov len na SVK? ....toto všetko sú všeobecne problémy v každej jednej krajine, a v sumáre krajín pri testovanich vychádzajú naši žiaci najhoršie...darmo píšeš že v ČR sú školy aj horšie aj lepšie, to vôbec nie je pravda, lebo celkovo zrátané a podčiarknuté nás ČR vo vzdelávacom procese tak predbehla, že ani keby nám teraz bežali oproti ich nedobehnrme ...žiaľ taká je realita...a teda ešte k tým DU, tak už dobrých 20 rokov prváci v ČR domáce úlohy neriešia
@rikarika Tak neviem odkial mas informaciu o tych DU, ale je nepravdiva. Este pred koronou boli domace ulohy uplne normalna vec aj v CR. V CR maju ucitelia napr. vyssie platy ako na Slovensku, tak mozno aj to motivuje tych lepsich, aby neusli.
@jajka257 Kosice , ucitelka 45r , triedna . Samoživitelka, 2 deti SŠ .A ukludni sa, komunikuj slušne,a nie neverím Ti.

@rikarika neviem, ci som citala vsetky prispevky od @marsmykkok, ale myslim, ze ona tu situaciu zhodnotila realne. Co sa Ti na tom nezda?