icon

Školstvo sa rozpadá: Ako zabezpečiť budúcnosť detí?

28. aug 2024

ja sa uplne desim ako to cele bude vyzerat, ved to je neunosne, co sa deje v tom skolstve a ake vzdelanie potom dostanu nase deti.

Skoly hľadajú pár dní pred začiatkom školského roka 1 423 pedagogických zamestnancov a 12 riaditeľov.

to je neskutocne cislo.

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@jajka257 Ved mne je toto jasne a este tie prazdniny. A potom sa niekto divi, ze ti lepsi ucitelia odchadzaju.

vienala
29. aug 2024

@jajka257 bolo to včera na TA3 okolo ôsmej večer

jajka257
29. aug 2024

@vienala tam je priemerný plat. Do toho sú započítané platy riaditeľov, ti majú vyššie platy, lebo ich ohodnotenie je vyššie o príplatok za riadenie,sú tam započítané platy všetkých, ktorí pôsobia v školstve.
Výška platu bežného učiteľa je určená tými tarifami, ktoré som pridala.

jajka257
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl áno, to je skvelý mýtus. Momemtalne mám presne o 10 dni voľna menej ako v školstve, okrem toho možnosť HO. Akosi mi nevychádza žiadny benefit školstva oproti tomu, čo robím teraz. A príchod domov je tiež v tom istom čase, dokonca niekedy skôr.

sorciera24
29. aug 2024

@vienala tak schvalne, ty si co mysliš, kolko relane hodin ucitelia venuju praci?

vienala
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl Tak ty možno dosť, pretože si viackrát spomínala, že učíš na vš a veľmi ta to baví. Ale všeobecne, aj keď zarátame to more prázdnin, čo učitelia majú (I keď sa to mnohých učiteľov dráždi, keď sa to vyťahuje), tak potom max 6 hodn denne. Ver tomu, že mnohé kamošky učiteľky to priznaju, že tie prázdniny sú sen, ale samozrejme verejne to nemôže povedať. U nás vo firme si mnohí ľudia berú dovolenku po dvoch, troch dňoch, ani taký luxus ako dva týždne v kuse si nedovolia, lebo vedia, že by za nich museli tie dva týždne v kuse zastupovať ich kolegovia. Firma totiž ide nonstop, ich tvoja dovolenka nezaujíma. Dokonca mnohí kolegovia chodia na dovolenky s notebookmi. V školstve sa, ja neviem druhý júlový týždeň zavrie a opäť idú všetci do prace v posledný augustový týždeň. Medzi tým proste voľno, asi teda riaditelia škôl niečo resia, ale bežný učiteľ ťažko.
Moja sestra je docentka na VS a 6 týždňov teraz cez leto ani nevedela,, že pracuje, totálny reset, to myslím, že hovorí za všetko.

fido69
Autor odpoveď zmazal
sorciera24
29. aug 2024

@vienala a dráždi to preto, lebo ucitelia nemaju prazdniony, maju normalnu zakonnu dovolenku (prazdniny su pre deti a dovolenka ucitelov ich ani zdaleka nepokryva), to len na opravu

jajka257
29. aug 2024

@vienala koľko dní dovolenky majú podľa teba učitelia?

jajka257
29. aug 2024

@fido69 presne si to vystihol. Tam je započítané ešte aj plat ministra a všetkých iných ľudí pracujúcich v oblasti školstva

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala Takze evidentne mas vsetko len z druhej ruky a vies o tom len to, co sa dozvies z TV a od znamych. Tam je skoda aj nieco vysvetlovat.

lienka.7
29. aug 2024

@fido69 ty máš tisícku, ja 3ku. V priemere mame každý 2ku 😁😉

vienala
29. aug 2024

@sorciera24 to je jedno, ako sa to názve, je to riadna dovolenka, máš pravdu. Stále je to o min. 20 bni viac, ako majú iné zamestnania

vienala
29. aug 2024

@jajka257 predpokladám, že 45 dní, alebo sa mýlim?

lienka.7
29. aug 2024

@vienala porovnávať VS a ZS (SŠ) je ako porovnávať nebe a dudy. To sú úplne iné svety... taka učiteľka na ZS ci SS asi nemá aj 5 uvazkov na rôznych školách... a tiež rozhodne nie tých priemerných 1.740€ . To len tak na okraj 😉

vienala
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl viem to od mojej sestry ( mimochodom docentky na vs), od mojich kamosiek...

zuzanockamt
29. aug 2024

@vienala 6 hodín denne venuje učiteľ práci? Pobavilo ma to 😂. A poradovníky? Kde prosím ťa je poradovník na matikára, fyzikára, jazykára, atď.? Ale toto mamičky na MD/RD študovať nebudú. Na to treba mať čosi v hlave. Ja ako matikár si môžem vyberať, kde pôjdem 👍

sorciera24
29. aug 2024

@vienala no to teda jedno nie je, ty si beris v praci prazdniny?.....ano, je to viac a ?...moj muz je sice vystudovany ucitel, ale robi vo firme.....do skolstva by nesiel, na to ake ma benefity a o 20 dni dovolenky menej......paradoxne mu zvysi na konci vzdy viac dovolenky než mne:D. ....nromalne si teraz v lete bral 3 tyzdne....a ked potrebuje berie tiez, ale okrem toho ma benefity (kt. v skolstve nie su - a mame mu to zavidiet?)....3 dni sick day, 6 dni bridgday.....a do 100% preplatena OCR alebo PN (10 dni za rok)....nakoniec ma v korporate viac toho volna nez ja tych "prazdnin".....bože.......

sorciera24
29. aug 2024

@vienala ale naozaj odpovedz, kolko hodin myslis, ze ucitel teda venuje praci?

fido69
Autor odpoveď zmazal
dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala tiez som docentka a mam uplne inu skusenost😉

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@sorciera24 mne uz odpisala, ze 6😉

sorciera24
29. aug 2024

@dskjhfdlkdjhl 6? tak ona potom podla mna v praci ma vyložene nohy a nerobi nic a makaju na nu ini)....si možem myslieť, nie?.....

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@sorciera24 preto som pisala, ze na toto ani netreba reagovat, je uplne mimo.

vienala
29. aug 2024

Dievčatá, ja sa nechcem hádať. Úprimne, pracovať v školstve bol môj sen, aj som učila na VS, ale odišla som z Bratislavy a potom som si už nič na vš nenasla, proste bez známosti to nešlo, čo je smutné, takže minimálne s vysokým školstvom to také zlé nebude, keďze je tam ťažke sa dostať, a to som mala PhD spravene na najlepsej vs na Slovensku v ramci daneho odboru. A veru rada by som oželela môj vysoký plat, čo mám v súkromnej sfére.
Aj teraz si dorabam nejaké pedagogické vzdelanie a môžem ísť hľadať známosti, aby si ma vôbec všimli, lebo o volne miesta tu je vždy veľký zaujem. A zatiaľ mi nezostáva nič iné, len zarábať nadštandardné v súkromnej sfére za 10 hodín denne (btw tento rok mam vyčerpaných 11 dní dolenky, na viac nebol čas, keď sa podarilo, čerpala som náhradné volno)

dskjhfdlkdjhl
29. aug 2024

@vienala Bez znamosti to na VS neslo? Ale netaraj. Ja som nikdy ziadne znamosti nemala a ucim na VS. A co mam kolegov, tak tiez nikdy znamosti nemali.

sorciera24
29. aug 2024

@vienala a aky mas odbor?

vienala
29. aug 2024

@sorciera24 Ekonomická univerzita

michaela329
29. aug 2024

@vienala ale prosím Ťa, také rozprávky starej matere 🤦 robiť z priemeru niečo plátne pre všetkých je hlúposť. A za druhé, momentálne hľadáme dve vychovávateľky a psychologičku. Žiadne davy nám teda pred školou nestoja. A to sme sever SVK.

sorciera24
29. aug 2024

@vienala pytam sa na odbor