icon

Skresľujú média ohľadom vojny?

24. feb 2022

dievčence, viem že tu nie sme odborníci... no veľmi ma ťaží strach z vojny. Nechcem šíriť paniku ani strach... len konštruktívne po kecať.. myslíte, že médiá skresľujú ako vždy?? sme so stredu Slovenská 15 km od letiska Sliač... je to hrozný stress..

Diskusia je zavádzajúca
Je možné, že diskusia obsahuje príspevky, ktoré sú zavádzajúce (obsahujú klamlivé informácie alebo úmyselne poupravené fakty) a sú vytvorené za účelom manipulácie alebo šírenia strachu a paniky.
Strana
z2
sisaka
25. feb 2022

Media klamú, po tom, čo sa dialo u nás v Kanade a ako to bolo interpretované mienkotvornými médiami je mi jasné, že ich jediným cieľom je šíriť propagandu a prekrúcať pravdu v prospech vládnucej moci, prekrúcanie reality nabralo neskutočné rozmery a je porovnatelné s tým, čo my starší poznáme z čias socializmu.
Tak ako boli médiá použité na šírenie propagandy, strachu a vymývanie mozgov v prípade pandemie/očkovania, tak to bude aj v prípade informovania ohľadom tejto vojny. Treba si nájsť dôveryhodné nezávislé médiá a sledovať videá ľudí, ktorí tam sú. Z mienkotvorných médií sa pravdu asi ťažko dozviete.

matapo
25. feb 2022

...ja myslim ze keby tam toho Putina niet, ta vojna je tam uz davno a poriadna. Nie je to vysinuty dedko, ten clovek sa vie neuveritelne ovladat a ma riadnu trpezlovost. Tak ako vsetci ludia cviceny v bojovych umeniach vie si velmi dobre ovladat telo aj ducha. Mzno je cas na odchod z politiky ale k mieru to nepovedie. Aj rusko sa dozaduje dodrzania dohod, kt. mu boli slubene a nechce mat NATO pri hraniciach. Ukrajina ma smolu, lebo je zneuzivana inymi stranami vzhladom na jej stretegicke uzemie. V podstate Rusko predostrelo svoje poziadavky dost jasne. Pokial by to mala byt vojna medzi Ruskom a Ukrajinou tak Ukrajina nema sancu, keby chceli riadnu vojnu tak za jeden den az tyzden bude po vsetkom. O takuto vojnu sa zatial nejedna, je to taka vystraha nech sa uz tieto tahanice skoncia, netreba zabudat ze na vychode Ukrajiny vojna trva uz 8 rokov, uz velmi dlho tam ludia trpia a preto uz nacase nech sa to tam skonci. Skoda ze sa nevedia dohodnut aj inak. Tieto utoky k mieru moc nepridaju. Vsetky staty chcu Ukrajine pomahat a aj vojensky, to je sice pekne ale akakolvek vojenska pomoc len rozducha mensi konflikt na velky a hned moze byt z toho 3. svetova. A sme skoro hned v centre diania ☹ Tiez si zelam nech sa toto skonci niekde za okruhlym stolom, a ludia mozu nadalej v bezpeci zit.

najk
25. feb 2022

@matapo co ho opravnuje na take požiadavky? Nic. Sam Gorbavov poprel, ze by mu niekdy slubili, ze nato sa nebude rozsirovat. Rusko nema co klast nezmyselne poziadavky. Ukrajinu do nato momentalne aj tak zatial prijat nechceli, takze tato vojna je uplne nezmyselna a kto obhajuje Rusko musi byť uplne na hlavu. Rusko ma Nato pri hraniciach uz 20 rokov - hore na severe, doteraz to hrozba nebola? Ohradzaju sa, ze chcu zbavit Ukrajinu nacizmu, pritom Zelenskyj ma zidovsky povod, tak aky nacista? Kto zneuziva Ukrajinu? Vidis ako SAMI aktivne bojuju. Ukrajinci chcu slobodne žit a vybrat si smerovanie. Ked vidia chudobu v Rusku, chcu smerovat na zapad. Kto by nechcel? Ci Tebe by sa pacil priemerny plat 550 eur? U nas je 1200. Utečenci dostali v Rusku 114 euro, no to je ake terno na ten uzasny bohaty stat, za akeho sa vyjresluju. Radost byt pod nimi.

najk
25. feb 2022

@matapo mimochodom Tebe tie poziadavky prisli normalne aj voci nam? Ze nam chce Rusko diktovať co mozme? A ze s nami Rusko vobec nejednalo, iba predlozilo poziadavky, ktore sa nas tykali? Vies prečo? Lebo Rusko nas ma za NIKOHO, tak isto ako Ukrajinu. To nie je brat, ale hnusny agresor. Pre nich sme boli staty bez majitela. Maju nas za vec, ktoru musi niekto vlastnit, nie za partnerov. Stale sa ohanaju atomovymi zbranami, pritom neriesia, ze ludia doma nemaju co jest. A kopec ludi im tu fandi, lebo ved mame ich plyn. A nedochádza im, ze vdaka tomu, ze mame západnú ekonomiku, sme si ten plyn dokazali bez problemov kupovat - kym nas nim nezacal ten uzasny Putin vydierat.

pink_lady
25. feb 2022

@matapo presne tak, je to tam už 8 rokov, bola som na stretnuti s Ukrajinkou co přišla o rodinu (babo+manžel)...a neboli to rusi ktori bombardovali...

Co sa tyka Putina, donedavna som mala tiez ten pocit z neho, no posledne mesiace bolo vidiet zmenu aj co vyzore aj vystupovani...

matapo
25. feb 2022

@najk Rusko je obrovsk krajina s obrovskym nerastnym bohatstvom a stale patri mezi krajiny s najvacsou politockou silou. Nech maju ekonomiku aku maju, ukocirovat taku velku krajinu nie je sranda, ale je viac menej sebestacne, medzi najviac zadlzene krajiny rozhodne nepatri. NATO svoje zakladne taha stale viac a viac k ruskym hraniciam, no tak niet sa co cudovat ze nechcu mat pozdlz vsetkych hranic nepriatelske vojenske zakladne. Situacia je aka je, vlastne sa cela historia moze rychlo zopakovat. A nevadi kolko utokov ma nasvedomi americka armada, kolko destabilizacii a rozbitych krajin? Kolko podporuju nepokoje vo vychodnych krajinach v mene boja proti terorizmu, chemickym zbraniam,... a ostava len spust a utrpenie? Na toto sa svet prizera a nic sa nedeje. Vojnova situacia je na rusko ukrajinskych hraniciach uz dlho, tiez zbytocne podporovana zapadom. O Ukrajinu ako celok ani nejde. Vsetci odsudili utok Ruska, lenze risenie je potom viac menej jasne. Postavime sa na obranu Ukrajiny vsetci. Ekonomicke sankcie asi stacit nebudu, bude sa viest riadna vojna? Budeme pomahat vojensky? Asi ano, lebo uz pomahame, NATO tam posial svoju techniku a vojakov. Aj my sme v NATO. V pripade riadnej vojny, zial vdaka bezvyznamnosti a velkosti a polohe SLovenska by zas bola vojna aj na nasom uzemi ☹ a stale s neistym koncom, lebo kto vie cia armada je silnejsia? Ale v podstate je to jedno, kto vyhra tak ci tak to prinesie len utrpenie a zbytocnu smrt. Rusko ma po boku Cinu a dalsie vychodoazijske krajiny, medzi sebou uz davno tiche dohody. Europa padne za obet, svet sa zas trochu preusporiada. Bezvyznamny konflikt a velka spust a bieda po nom ☹ Su krajiny kt. by vojna v Europe celkom vyhovovala. Dufam vsak ze vsetci zastupcovia krajin v Europe vedia aka bola druha svetova a ake hrozy tato vojna priniesla a nebudu chciet vstupovat do vojny a nedovolia aby sa toto cele zopakovalo. Ani vtedy v podstate o nic neslo, a zrazu bol vo vojne skoro cely svet, no hlavne Europa ☹ Len ak dvaja nevedia ustupit tak ineho riesenia asi niet. Nie je jednoduchsie ustupit Rusku a nepchat im k hraniciam tie zakladne NATO aj s vojakmi a vojenskou vybavou? Zas tak vela toho nechcu, tiez len citit sa bezpecne a nie hned nepriatel za hranicami. A k comu sa tam to NATO tak tlaci? V mene mieru a ochrany europskych krajin? To tazko, zas sa sleduju len vyssie ciele a boj o ekonomicku a politicku prestiz. Ziaden normalny Europan vojnu v Europe nechce a ani nepotrebuje. Zial len svet bez vojny nevie existovat, vzdy tu boli a aj budu ☹

pink_lady
25. feb 2022

Inak ti starsi...pamatate na fotky deti bez nosov v novinách pocas vojny v perzskom zalive? Ze tiez sa pisalo o vojne svetovej? Na vojnu a masakre v Juhoslavii? Nebol este internet tak to spravodajstvo nebolo take intenzivne a ohurujuce ale hrozy vojny boli kusok od nas a tiez sa dost sklonovala 3WW. Má udivuje ked stále vravia že nic od 2WW nebolo... Ked pojdete na dovolenku do Chorvatska, prevezte sa po mestach či vnutrozemi.. este stále nie sú vsetky domy opravene...Při utoku na dvojičk a pentagon sa triasli uplne vsetci z 3WW...Obcianska vojna v Syrii...tiez mala být z toho 3sv...Vojny sú stále...teraz to vnímáme intenzivnějšue lebo to je v sousedstve...a internet, media uplne sialene. ... Stále niekde vo svete trpia co vojne2a utekaju před nou nevinni...

dazdovka
25. feb 2022

Treba si vyberať informácie z primárnych zdrojov, tzn. oficiálnych spravodajských agentúr, ktoré si v záujme pravdivého spravodajstva overujú autenticitu získaných dát a informácií. Ak neovládate jazyk, tak spoliehať sa na reportérov z oficiálnych zdrojov. Napr. tento novinár už niekoľko rokov systematicky sleduje primárne zdroje a ostatné mesiace upozorňoval, že nejde o vojenské cvičenie, ale úplne zjavné prípravy na útok, za čo čelil obviňovaniam z "rusofóbie" a "vojnového štváčstva". Odporúčam prezrieť si nielen jeho aktuálny report, ale aj celý zoznam ním publikovaných článkov na Britských listoch volá sa Karel Dolejší https://blisty.cz/art/107110-valka-den-prvy-ukr... https://blisty.cz/authors/736-karel-dolejsi?fbc...

luuubik
25. feb 2022

Ale samozrejme, ze skresluju, len veeelmi naivny clovek si moze mysliet, ze tie akoze "mienkotvorne" a maintreemove media su nestranne. To uz zo samej logiky veci vyplyva, ze ak dane medium vlastni korporacia/konzorcium/v konecnom dosledku isty clovek alebo skupina ludi s velmi jasne vyhranenym politickym nazorom, tak ich medium nebude nikdy informovat proti nim - napriklad... Niektore veci sa isteze kamuflovat nedaju, su jasne dane, ale uplne staci, ze zamlcia napr. preco sa to stalo, co tomu predchadzalo, pripadne prekrutia pravdu svojimi komentarmi, to podstatne bagatelizuju, nieco ine nafuknu. Je milion moznosti, ako manipulovat pravdu, dozvies sa len ten pohlad, ktory chcu, aby si sa dozvedela.

kvietok2891
25. feb 2022

Podľa mňa to určite neskresluju. To co sa deje je veľmi smutné 😢opäť trpia nevinný ľudia deti. Hádam sa to čoskoro vyrieši

dada153
25. feb 2022

@oli18 aj my sme velmi blizko. Snazim sa byt kludna ale neviem ako mam kludne fungovat ked kus od nas je velky nepokoj

bozzie
25. feb 2022

My s tym bohuzial neurobime nic a mozme len cakat a dufat, ako s ato cele vyvinie. Chapem, podla mna kazdy jeden clovek momentalne preziva stres a neistotu, no nemame s tym bohuzial co spravit

najk
25. feb 2022

@matapo Nato tam poslalo vojakov? A kedy? Su v tom sami. Prave preto, aby nikto nemohol Nato obvinit zo začatia svetovej vojny. A co ked ma bohatstvo? Nic vdaka nemu nedosiahli, ziaden pokrok. Putin sa topi v miliardach a ludia nemaju splachovacie zachody. Opoziciu zabija, zatvara. Nato buduje okolo Ruska len obranne systemy, nie utocne. Nemusime so vsetkym co robilo Usa suhlasit, ale nikdy nezautocili na svojho brata pod falosnymi zámienkami, nenechali deti pochodovat pod radioaktivnym spadom z vybuchnutej elektrarne (ja som mala 2 roky), cielene nevyhladovali cely stat ako to spravili Rusi Ukrajincom, nezatvarali ludi kvoli nabozenstvu. Tu sa ludia biju aki su krestania a podporuju krajinu, ktora ma 20-30milionov moslimov a Putin ich vasnivo podporuje. Co kontretne vidis ako prinos od Rusov vo svojom zivote? Aby si iba neopakovala propagandistické poucky ako su silni a chcu mier. Okrem plynu, za ktory platis a z ktoreho Putin zivi svoju armadu? Lebo ani blbe auto nedokazu vyrobit. Teraz chceli vyrabat nejake luxusne auto a skoncilo to fiaskom. Dokazali vyrobit az 8 ks. Utecencom 114 eur. Nepadaju trosku tie naucene poucky o silnom Rusku na hubu? Vedia investovat iba do zbrojenia ako ostatne komunisticke krajiny. Aj tak ich zhltne Cina. Aj byvaly Putinov general Ivasov pise, ze Nato nie je hrozba, hrozna je vnutri statu
A nechcu vela? Chcu diktovat Ukrajine kam ma smerovat, chcu diktovat nam a hromade inych statov, ze nemozeme mat armadu, aby sme sa nemohli branit pred ich bratskou pomocou. Chcu navrat velkeho Zssr. Tebe sa paci, ze a nami ani nevyjednavali a rovno dali poziadavky o nas? Nemaju nas za nikoho. S nami sa bavit nebudu. Sme pre nich nikto, tak ako Ukrajina. Citis sa tak dobre, keď Ta ma niekto za svoj majetok, ktoremu moze rozkazovat?

najk
25. feb 2022

@luuubik ano, preto je lepsie zistovat pravdu z medii, ktore financuju Rusi. Tam je objektivita zarucena 🙂

stanulienkat
25. feb 2022

Nie médiá neinformujú objektívne. Rusko vôbec nenapadlo Ukrajinu, Rusko vôbec nie je agresor a Putin nie je terorista. Ukrajinci si to vymyslaju a bombardujú sami seba. I a pár drbnutych žien z modrého koníka vie o čo ide.

najk
25. feb 2022

@matapo inak Nato sa nikam netlaci, Nato Ukrajinu najblizsie roky prijat ani neplanovalo, takze cela ta Putinova zamienka je cista loz a to, co mas naucene, stoji na vode. Nato ho neohrozovalo, on len potrebuje budovat obraz zleho nepriatela, kvoli ktoremu sa Rusi maju zle. Nepovie im predsa, ze nemaju co žrať kvoli nemu. Zvalit to na Nato je jednoduchsie. Ukrajina chcela ist do Nato, lebo videla akeho super suseda ma..

luuubik
25. feb 2022

@najk to som nepovedala. Ale rovnako, ako podla teba skresluju Rusi, skresluje aj druha strana, to hadam nejdes odskriepit. Ci veris rozpravkam o dobrych, ktorym okolo hlavy kruzi svatoziara, vsetko robia len z nezistnej lasky k prostemu ludu a zlych, co mozu za vsetko zlo na svete? To vazne mi chces nahovorit, ze len jedna strana klame a druha hovori zasadne vzdy pravdu? Skolkarske rozpravky su uz hadam za nami, aby sme takemuto niecomu verili... Pravda bude zrejme niekde uprostred.

dada153
25. feb 2022

@bozzie presne tak.

matapo
25. feb 2022

@najk ...ale nejde o to co ja citim, ja nie som zastancom Ruska, ved mne sa to tiez nepaci, ale je ine riesenie? A mas toho plne spravy, kazda krajina vysiela svoje posily, nie su v tom uplne sami, navyse ma Ukrajina za sebou nie tak davny proamericky prevrat a zbrane su tam dodavane uz roky. Pre srandu? A vies co sa tam deje a co je za tym? Od roku 2000 USA a NATO mali zasluhu na prevrate a zdevastovali a zabijali ciilistov v Lybii, Syrii, Iraku, Liberii, Somalsku, Guinei, Venezuele, kosove, Srbsku, Belehrade, Juhoslavii, Afganistane,.... nie je toho dost? Za taku kratku domu? AAni raz sa nebojovalo na uzemi USA, ani raz neboli ich vojnove zlociny potrestane a prizerame sa na to vsetci ako mulovia. Sa nestihame divit. Ropa, plyn kdeze toto su vojny za spravodlivost a demokraciu, proti terorizmu a zbraniam hromadneho nicenia pre dobro ludi a zatial sa nicia krajiny kde vsetko predtym fungovalo. Mam drzat stranu NATU, hoc sme jeho sucastou? Vsak mi je z celej ich vojenskej politiky zle a aj zo vsetkych kt. nic s tym nerobia, zatvaraju sa oci, nic sa nedeje. Mam drzat stranu Rusku? To teraz zautocilo pricom dalo na znamost svoje poziadavky a cely svet je zrazu v pozore a ma potrebu nejako zasiahnut, kolka opora a pomoc Ukajine a kolke odsudenie Ruska. Kedy bola armada USA takto odsudena za svoje ciny? Ja nechcem drzat stranu nikumu, najlepsie ked ziadna vojna nebude. Mne je jedno ci tam tie zakladne budu alebo nie, ale ak ich tam Rusi nechcu a asi vedia preco a na tomto stoji mier tak nech ich tam nemaju a nech ide svet dalej. A je ciste pokrytectvo odsudit vojnu na ukrajine lebo vsak Europa a s kludom anglicana sledovat vojny kt. su dalej od nas. tam su ine deti, ine zeny, citia menej bolest? Jednym budem tlieskat a druhych budem nenavidiet a pritom robia to iste.

dazdovka
25. feb 2022

@matapo rozumies tomu, co pises o "proamerickom" prevrate na Ukrajine?
Zrejme tým myslíš asociačnú dohodu s EÚ v r. 2013, ktorú prezident Janukovyč "nečakane" napriek pôvodnej dohode odmietol podpísať a vznikli veľké celonárodné protesty, v tom čase v Kyjeve vyšlo na námestia 400 000 ľudí, aby vyjadrili nesúhlas s obratom politickej orientácie. Na to sa Rusko zapojilo obrániť si "svojho" spriazneného prezidenta, ktory je jedna ruka s ruskymi oligarchami a uz islo formou hybridnej vojny - fingovane videa, klamstva, hoaxy, ktore vypusta do sveta, toto su stare praktiky KGB a je to styl v podstate vsetkych rusov na riadiacich poziciach, styl klamat a kradnut, ale aj skutocnej vojny na Donbase, kam vyslali neoznacenych vojakov (ano po case nepriamo priznali, ze tam bojuju ruski zoldnieri)... Inteligenciu si vyzabijali, utrapili v gulagoch alebo vyhnali, toto co im tam zostalo je uboha znoska tych, co spolupracovali s byvalym rezimom.
Odporucam ti vyhladat nejaké základné informácie o tom "proamerickom" prevrate napr. na wikipédii https://sk.wikipedia.org/wiki/Euromajdan

paradajkova
25. feb 2022

Ak sa Vam zda, ze media skresluju, tak este okrem oficialnych SK zdrojov pridavam aj vyjadrenie pod ktore sa podpisalo viac ako 350 RUSKYCH vedcov a vedeckych novinarov, medzi nimi aj drzitel nobelovej ceny. Niektori z nich, isli aj na protesty a nasledne boli zatknuti za to, ze sa snazia ludom, ktori su popleteni propagandou otvorit oci:

My, ruskí vedci a vedeckí novinári, dôrazne protestujeme proti nepriateľským akciám, ktoré ozbrojené sily našej krajiny spustili na území Ukrajiny. Tento katastrofálny krok vedie k obrovským stratám na ľudských životoch a podkopáva základy platného systému medzinárodnej bezpečnosti. Zodpovednosť za rozpútanie novej vojny v Európe nesie výhradne Rusko.

Pre túto vojnu neexistuje žiadne racionálne ospravedlnenie. Pokusy využiť situáciu na Donbase ako zámienku na začatie vojenskej operácie nevyvolávajú žiadnu dôveru. Je jasné, že Ukrajina nepredstavuje hrozbu pre bezpečnosť našej krajiny. Vojna proti nej je nespravodlivá a, úprimne, nedáva zmysel.

Ukrajina bola a zostáva krajinou, ktorá je nám blízka. Mnohí z nás majú príbuzných, priateľov a vedeckých kolegov, ktorí žijú na Ukrajine. Naši otcovia, starí otcovia a prastarí otcovia spolu bojovali proti nacizmu. Rozpútanie vojny kvôli geopolitickým cieľom vedenia Ruskej federácie, ktoré sú hnané pochybnými historiozofickými fantáziami, je cynickou zradou ich pamiatky.

Rešpektujeme ukrajinskú štátnosť, ktorá vychádza zo skutočne fungujúcich demokratických inštitúcií. K európskej orientácii našich susedov pristupujeme s porozumením. Sme presvedčení, že všetky vzťahové problémy medzi našimi krajinami možno vyriešiť mierovou cestou.

Po rozpútaní vojny sa Rusko odsúdilo na medzinárodnú izoláciu a do pozície vyvrheľa. My vedci už nebudeme môcť normálne vykonávať svoju prácu – vedecký výskum je nemysliteľný bez plnej spolupráce s kolegami z iných krajín. Izolácia Ruska od sveta znamená ďalší kultúrny a technologický úpadok našej krajiny pri úplnej absencii pozitívnych vyhliadok. Vojna s Ukrajinou je krokom nikam.

Je pre nás trpké uvedomiť si, že naša krajina, ktorá rozhodujúcim spôsobom prispela k víťazstvu nad nacizmom, teraz vyprovokovala novú vojnu na európskom kontinente. Žiadame okamžité zastavenie všetkých vojenských operácií namierených proti Ukrajine. Žiadame rešpektovanie suverenity a územnej celistvosti ukrajinského štátu. Žiadame mier pre naše krajiny. Robme vedu, neveďme vojnu!

Zdroj: https://trv-science.ru/2022/02/we-are-against-war/

dudos
28. feb 2022

@kajulqa47 ďakujem vám za záujem...pani sa zatiaľ rozhodla ostať... akceptujeme jej rozhodnutie...aj keď je to ťažké... riešili sme to tieto posledné dni...nemala som čas na soc.siete...

aandrea9
7. mar 2022

@savanna aktuálne zábery? Sprava zo Sýrie 2018 a akože cerstva správa z Ukrajiny.

annm81
7. mar 2022

@aandrea9 Možno si len stačí vyberať seriózne média, nie?

aandrea9
7. mar 2022

@annm81 súhlasím

Strana
z2