Skúsenosť s doučovaním: Dali by ste ďalšiu šancu?
Spojila som sa s mamou dievcata, ktore potrebovalo doucovanie z jedneho predmetu lebo sa chysta na prijimacky na vysoku skolu. Nazov predmetu tu nebudem uvadzat, neprisla som si sem robit reklamu ale je to tazky predmet a ja ho studujem 4. rok na vysokej skole, bavi ma to a rozumiem tomu. Bezne stoji taketo doucovanie od vysokoskolaka dva krat tolko kolko som si ja za to vypytala. Ba aj tri krat. Asi tyzden dozadu sme si dohodli hodinu, no mama chcela, aby sme si este pred tym zavolali a aby mi jej dcera povedala s cim konkretne ma problem. Bol z toho hodinovy telefonat, peniaze som za to nevypytala, lebo sme sa vela rozpravali aj pomimo. Na druhy den sme mali prvu hodinu ktora zacala otazkou, ci by tato hodina nemohla byt zadarmo, ako uvodna. Povedala som ze zadarmo nie, ale nech poslu aspon polovicu dohodnutej sumy. Poslali, hodinu si velmi chvalili, ze super vysvetlujem a vela toho dievca pochopilo, hned sa aj chceli dohodnut na dalsej hodine. Na druhy den rano mi dievca pisalo ze nieco zabudlo, tak ze ci si mozme zavolat lebo to potrebuje znova vysvetlit. Opat z toho zase bola cela hodina. Peniaze nikde. Ked som sa na to spytala, napisala mi asi 20 cm spravu, ze ona nevedela ze to bola normalna hodina, ale len opakovanie a ze ak zase pytam peniaze, je to nespravodlive. Normalne ma zjazdila a dodala ze ak na tych peniazoch tak trvam tak mi ich posle ale skoncila somnou. Ja som sa ju snazila ukludnit, nech pochopi aj mna, ze to bol moj cas aj energia, ale ze teda nech mi nic neposiela, zabudneme na to a od dalsej hodiny uz ziadne taketo nedorozumenia a ze moja cena je velmi nizka, venovala som jej uz 3 hodiny svojho casu a dostala som za to doslova par drobnych. Ona sa do mna este chvilu navazala, ze to je nespravodlive atd. Potom navrhla mierne vyssiu cenu od buducej hodiny ze nech sme obidve spokojne. Ja by som to aj zobrala, ale tento pristup sa ma strasne dotkol. V danom predmete si dovolim povedat, ze som odbornicka, bavi ma vysvetlovat, este aj cenu dam taku, aby vyhovovala a toto za to dostanem, prvy hodinovy bezvyznamny telefonat zadarmo, druha “uvodna” hodina za polovicu a tretia zadarmo lebo “opakovanie”…dali by ste im este sancu alebo by ste s nimi skoncili?
Si mlada, neskúsená a ľudia vychcani. Tvarit že tretia hodina ste sa rozprávali? To naozaj? To bolo naschval “zatvar sa iba že si opakuješ”. Bohužiaľ ak taki ľudia sú, ja už by som si našla iné dieťa na doučovanie, kde si tvoj čas vážia. Časom pochopíš ze čas je najdrahšia komodita.
No, s nimi budú stále nejaké problémy. Odstúpila by som od toho.
@oblaacik Viac by som sa s nimi nebavila. Vaz si seba a svoj cas.
Neviem, asi radšej nie, keď vravíš, že sa vyslovene navážala. Ale nabudúce by som jasnejšie stanovila pravidlá doučovania, nech sa nikto nemôže vyhovárať na nespravodlivosť/nepochopenie.
Znesiem uplne v pohode a s nadhladom jednoduchsich, chudobnych, asertivnych, ci "hlupych". Ale fakt neznasam spekulantov. A toto su mama aj dcera spekulantky ako vysite a nie, nezabijala by som s nimi svoj cas.
Ak si popisala situaciu tak ako naozaj je, napada mi k tomu iba "perly sviniam hadzat".
Ahoj, ak si dobrá v oblasti, ľahko nájdeš ďalších študentov. Nemusíš sa ťahať s takými, čo sa vyhovárajú. Nabudúce môžeš všetko na začiatku poriadne vysvetliť alebo napísať do správy tak, aby si mohla povedať, že ste si to vyjasnili na začiatku. Inak tie telefonáty sú podľa môjho tiež konzultácia.
Asi podľa pocitov. Naozaj nemuseli domyslieť, ako to chodí. Pýtať si dodatočne bez upozornenia peniaze vyvoláva v niektorých stres, čo ti pekne predviedla tou neprimeranou reakciou. Či už ju budeš alebo nebudeš doučovať naďalej, nabudúce si určite nastav dopredu jasné pravidlá.
Asi podľa pocitov. Naozaj nemuseli domyslieť, ako to chodí. Pýtať si dodatočne bez upozornenia peniaze vyvoláva v niektorých stres, čo ti pekne predviedla tou neprimeranou reakciou. Či už ju budeš alebo nebudeš doučovať naďalej, nabudúce si určite nastav dopredu jasné pravidlá.
@lintu to nebolo bez upozornenia. Ona mi normalne napisala ze potrebuje dalsiu hodinu lebo ze nieco zabudla. Myslela som ze si obe myslime, ze je to normalna hodina, za ktoru mi zaplati. Okrem toho pred tou “opakovacou” hodinou mala odomna uz dve hodiny takmer zadarmo.
Mam strasnu alergiu na spekulantov a ludi co by chceli vsetko zadarminko, ja by som do toho hodila vidly. Ty sprav podla pocitov, ale ak sa rozhodnes pokracovat, nastav a odkomunikuj si jasne pravidla dalsej spoluprace, aj co sa tyka dovysvetlovacich telefonatov.
@lintu to nebolo bez upozornenia. Ona mi normalne napisala ze potrebuje dalsiu hodinu lebo ze nieco zabudla. Myslela som ze si obe myslime, ze je to normalna hodina, za ktoru mi zaplati. Okrem toho pred tou “opakovacou” hodinou mala odomna uz dve hodiny takmer zadarmo.
@oblaacik kedy si jej prvýkrát oznámila, že si účtuješ aj hodiny cez telefonát? (Lebo ako vidíš, zjavne to nie každý takto berie. Aj doučujúci sú rôzni.) Ako ste vôbec k tej hodine cez telefón prišli? Atď.
Každopádne obyčajné nedorozumenie. Presne, ako si sama napísala. Stáva sa. Nabudúce bude lepšie, lebo už budeš vedieť, ako takýmto situáciám predísť 🙂
Nie , toto by som ukončila a viac by som sa dievčaťom nezaoberala . Na druhej strane nechápem prečo tak málo pýtaš, keď ako sama tvrdíš, si taká odborníčka v danom predmete . V dnešnej dobe kopec ľudí zháňa kvalitné doučovanie cudzieho jazyka . Nájdi si normálnych klientov , daj primeranú cenu a možno potom nebudeš mať takýchto špekulantov
Citis to spravne. Nastav si silne hranice - povedz, ze cez telefon nevysvetlujes. A ked sa ta zas zacne cez telefon domahat, ci hovorom alebo spravou, tak asertivne "ako obohrana platna" opakuj: ak potrebujes doucko, tak sa dohodnime kedy u vas...
Trvaj na tom. Je to mozno tazke, ale ber to fakt ako cvicenie na nastolenie hranic - je strasne potrebne si tie hranice rozoznat a udrzat. Lebo ak sa to nenaucis, potom ta bude mat snahu zneuzivat kazdy mozny... Asertivita dokonca znamena, ze druhemu nemusis vysvetlovat svoje dovody, ty ich pre seba vies a nemusis sa obhajovat, proste tak a tak veci mas nastavene ty, tak to potrebujes ty. Ak to nerespektuju, radsej ju nedoucuj, daj sa na nejaky doucovaci portal, urcite si zaujemcov najdes. A ak chce silou mocou doucko hned - dohodnite sa, ze aj online forma je mozne, cez Google Meet, Teamsy alebo cokolvek taketo - pricom, tak by mohla ziskat aj zaznam a nemusela by ti volat znova, pozrela by si to...
Bolo to tvoje prvé doučovanie, cize chápem, že si chcela byť milá, aj prospešná.
Moja rada: stanov si svoju cenu alebo harmonogram pevne. Na začiatku konzultácia do 15 minút, ani sekunda navyše. Ak chce viac, dohodni normálne termín uz na hodinu a ze to je uz spoplatnené. Žiadne také ze opakovanie bude zadarmo, je to normálne odpracovana ďalšia hodina. Ak sa chce niekto vykecavat, na to ma kamarátky. Ty reálne pracuješ v tom čase a chceš mzdu. A nemaj výčitky, ani na sekundu 😉
Zivnost na doucovanie zrejme nemas. Aby Ti nenarobili este problemy.
Zivnost na doucovanie zrejme nemas. Aby Ti nenarobili este problemy.
@anonym_b74b82 Pri príjme do 500€ ročne ani nemusí mať živnosť. Ak má nízku hodinovku veľa toho nezarobí.
Čo to som oddoučovala a nie, nepokračovala by som v spolupráci s týmito ľuďmi ani omylom
Ja som asi v tomto zla, ale svoj čas a vedomosti si veľmi vazim a teda ja by som skončila, plus si vypýtala peniaze za tri hodiny, nie len polovičku. Nech si myslí co chce a navaza sa do mňa koľko chce.
Nie špekulanti budú furt špekulantmi, nájdi si normálnych kde nestratis čas a ani nervy, za všetko sa dnes platí, tak, keď si doučovala cez telefón hodinu, nech sa páči mali to to zaplatiť, tiež niesi sponzor, ja by som už nedoucovala toto dievča
Ja som asi v tomto zla, ale svoj čas a vedomosti si veľmi vazim a teda ja by som skončila, plus si vypýtala peniaze za tri hodiny, nie len polovičku. Nech si myslí co chce a navaza sa do mňa koľko chce.
@lucia13022023 presne úplne súhlasím, odtiaľ podtial 😃
Dala by som šancu, ale napísala by som že cez telefon už nebudem radiť ani odpovedať na odborné otázky a hodinu budú platené vopred a budú mať predný časový rámec. Neboj, dotyčná sama odstúpi.
vykašľala by som sa na ňu, ona potrebuje teba, nie ty ju, nech si hľadá inú, ktorú bude zdierať a ešte si na ňu aj otvárať hubu
@oblaacik chybu si urobila, ze nemas presne stanovene kolko ma kto platit a ze zadarmo vysvetlujes po telefone. Do buducna si stanov presnu sumu za aky cas a ked ti bude niekto volat, tak im povies, ze sa na to pozriete na najblizsom stretnuti, lebo zial mas nieco surne. Ci by som im dala sancu neviem, podla dojmu.
@oblaacik asi by som od toho odstúpila a do budúcna neriešila žiadne opakovania ani nič po telefóne.
Ako prepac, ale oni si asi neuvedomuju, ze nasli (podla tvojho opisu) sikovnu doucovatelku za lacny peniaz, este to si nevedia vazit a vyuzivali by to.
Podla mna bud toto cele hod za hlavu, ako ti tu pisali, jasne vzdy odkomunikovat pravidla, alebo to zrus. A byt tebou, nejdem tak pod cenu. Ved urcite sa na kazde doucko aj nejako pripravujes, berie ti to cas a ty si vypytas ovela menej ako ini.😕
@oblaacik daj jej šancu, ale daj si už normálnu sadzbu.
Ja som za doučovanie VŠ učiva platil 35€/hod.
Povedz jej ze máš viac ludi ktorých doucujes a kvôli nej si musela už odmietnuť 2-3 hodiny za plnú cenu.
Ak chce môže platiť plnú sumu alebo nech si nájde niekoho iného. Lebo tebe sa to neoplatí aby si dávala niekomu nízku cenu a ešte k tomu pýta zadarmo hodiny.
Určite nie. Ľudia sa už konečne musia naučiť, že nielen práca s lopatou je práca.
Dala by som, ale bez telefonatov a peniaze vopred na ruku pred hodinou. A ak by potrebovala, hodinu by som predlzila, nech pochopi.
To dievca ny som brala ako mladucku neskusenu studentku, ktorej je kazdy cent dolezity. Samozrejme, som si vedoma, ze pre teba su cas, energia a peniaze tiez dolezite, plus, si tiez studentka

@oblaacik nie nedala by som tomu sancu.