icon

Skúsenosti a výzvy so suchým januárom: Ako sa vyrovnať s bažením po alkohole?

5. jan 2025

Ahojte, trosku tema na diskusiu.

Dala som si suchy januar. Zvykla som si pomaly kazdy druhy vecer naliat o 18.30 pohar vinka. Dala som si vacsinou 2, cez vikendy na stretkach s rodinou sme pili viac.

No a som 5ty den v suchom januari, a normalne okolo tej 6, pol 7 pocitujem bazenie po alkohole. Ze mam normalne ze chut si naliat. Ked prekonam ten cas, co som si zvykla dat, tak je to ok.

Cize mam normalne psychycky abstinencny priznak. Fyzicke nastastie nie.

Cize, aj pri malom, ale pravidelnom pozivani alkoholu ocividne moze vzniknut navyk, ale sama by som to teraz nezistila, keby si nedam suchy januar.

Mali ste to tak niekto? Resp u mna ta vyzva urcite splnila ucel, ze som zaregistrovala, ze nabieham na problem.

Strana
z3
liv1
7. jan 2025

Pozri ak budes cakat do 1.2. aby si si naliala a mozno to aj vydrzis, tvoj problem to nevyriesi. Akekolvek dalsie pitie je pre teba riziko a len prehlbovanie problemu. Pit kazdy den ci takmer kazdy den, plus cez vikendy este viac, to si proste alkoholik aj keby si teraz po tom alkohole tak nebazila. Nealkoholici nepiju, nepiju doma pravidelne, nepiju kazdy vikend a to posledne.. po alkohole nebazia, nikdy. Cim skor si to priznas, tym lepsie pre teba a mas sancu s tym nieco robit. Problem nevyriesi ani obcasne pitie, ze ved len cez vikend si dam. Pravidelne pitie podporuje vytvaranie navyku, ktory sa len prehlbuje. Alkoholik mize byt aj ten, co pije kazdy vikend. A k inemu. Tebe nevadi, ze si nicis zdravie? Nevadi ti ze nicis svoje telo a privadzas sa do zvyseneho rizika napriklad ohladne rakoviny, ci srdcovocievnych problemov? Ked sa idu robit nejake operacie, alebo sa robia vysetrenia, alkohol a cigarety su prve na co sa pytaju. Rozhodni sa spravne. Ako som pisala vyssie, existuje aj ambulantna starostlivost o alkoholikov, urcite je kopec stranok kde ponukaju pomoc, podporu, mozno len informacie. Vyuzi to

larinka552
7. jan 2025

A ja som myslela, ze to je tema o pocasi 😆🙊
Inac nie je odveci trochu si poabstinovat po tychto sviatkoch 😃

vroni
7. jan 2025

@jamimo, pri všetkej úcte, nechám si svoje názory a tebe prenechám tvoje. Niektoré veci človek lepšie posúdi zblízka a niekedy s odstupom. O praxi a skúsenostiach sa tu doťahovať nebudem. 😉

jamimo
7. jan 2025

@vroni úplne v poriadku. Prajem všetko dobré.

vroni
7. jan 2025

@jamimo, ďakujem, aj tebe.

liv1
8. jan 2025
milanemila
8. jan 2025

Samozrejme, alkoholizmus nie je o mnozstve ale o pravidelnosti. Asi by sa ti zislo aj viac suchych mesiacov ako iba januar.

autor
28. feb 2025

Ahojte, posielam update. Suchy januar som nevydrzala. Takisto pokus o suchy februar som nevydrzala.

Proste prislo 17.00 a musela som si dat ten poharik, dva, aj 3. V januari som dokonca ten prvy pohar exla. Takze som si nasla psychiatra a zacala som sa ambulantne liecit.

Tolko k tomu mnozstvu. U mna to nemuselo byt vela, ale muaelo to byt pravidelne. Vid kalendar.

autor
28. feb 2025

Nejde mi sem pridat, ale za januar bolo 21 suchych dni a 10 som pila (a to som sa ovladala) a za februar 11 dni pila z 27. Takze tak

bg92
28. feb 2025

uff a planujes to nejako riesit?

autor
28. feb 2025

@bg92 ano, psychiater mi povedal, ze je to urcite skodlive pitie (to uz je diagnoza). Dostala som liek na potlacenie chuti na alkohol, a idem na stretnutie do otvireneho srdca v trnave. Tam sa venuju zavislostiam. Akoze je to brutal, ked si uvedomim, ze ledva vydrzim 3 dni bez toho, aby som si dala vino vecer.

bg92
28. feb 2025

Drzim palce!

dankakuc
28. feb 2025

Držím palce !!! Správne rozhodnutie.

veronicka1901
28. feb 2025

Moja sestra to mala takto. Kazdy vecer ku veceri pohar vina a uz ked si nedala, tak chybalo. Jej pomohlo odvyknut si tak, ze si miesto toho pohara vina dala pohar Viney. Akoze chut podobna a postupne sa dostala na nulu. Prve dni boli masaker, ale vydrzala. Drzim ti velmi palce, nech sa z toho dostanes.

jamimo
28. feb 2025

@autorka Je fajn, že si to začala riešiť s odborným prístupom. Veľmi ti držím palce. Buď silná a statočná vo vytrvalosti 💪

moonlight1210
28. feb 2025

Zistenie, ze nevydrzis, je zle. Ale rozhodnutie to nezlahcovat a a snaha riesit, je skvele. Drzim palce.

autor
28. feb 2025

@veronicka1901 je to masaker fakt, necakala by som. Ale verim ze som to podchytila skoro

muchotrafka298
28. feb 2025

Bohuzial, si zavisla alkoholicka. Akokolvek to budes zlahcovat, tak ked bez pitia nevydrzis, mas abstinencne priznaky, tak si alkoholicka. Cim skor si to priznas, tym lepsie pre teba.

hefo
28. feb 2025

Už to tu asi padlo, ale ktorýsi odborník na alkoholizmus zdôrazňoval: Alkoholik nie je ten, čo pije veľa, ale kto pije pravidelne!

(dúfam, že to ja nie som, dám síce občas za večer skoro fľašu vína (manželka viac ako pohár nezvládne), ale len náhodne raz-dvakrát do mesiaca)

autor
28. feb 2025

@muchotrafka298 no vies co som, ved to mi povedal aj lekar. Len som si vzdy myslela, ze alkoholici funguju inak. Ja som uplne normalna, fungujem, len proste... si dam to vino

muchotrafka298
28. feb 2025

Ked pijes denne, tak si zavisla. Bez ohladu na to, ze ci je pre teba alkoholik len niekto, kto sa vala spity pod obraz bozi niekde vonku v jarku alebo pije od rana do vecera. Lebo asi je pre teba toto alkoholik, nie niekto, kto si denne doma flasku vina vecer otvara a chova sa "normalne".

jamimo
28. feb 2025

možno ťa povzbudí do ďalších dní táto správa zo steny tu na MK.
https://www.modrykonik.sk/blog/drazil/

Strana
z3