Skúsenosti s predávajúcimi na modrom koníkovi
Ahojte, rada by som sa dozvedela váš názor na takúto situáciu: kúpila som si tu sedačku (v nádeji, že jednám so serióznou predávajucou, veď tú sú iba také), ktorá mi bohužiaľ nesedí do nášho starého fára (krátky pás). Tak smutná, ale v nádeji, volám pani ivetke do trnavy (budem serióznejšia a nenapíšem priezvisko), že sa dohodneme na vrátení tovaru a peňazí. Ale figu borovú, mám proste smolu!!!! Tak mám na predaj autosedačku a bohatú skúsenosť, že nie sú všetci poctiví a neriadia sa tým , že nerob druhému to, čo nechceš, aby oni urobili tebe. Ja som pristúpila na vrátení peňazí jednej mamičke, ktorej tovar, ktorý kúpila, bol malý.
@motylikova mám nejaké inzeráty aj na inom bazáre a mám strach, že sa mi naraz ozvú záujemcovia na ten istý inzerát (.. hoci, furt dáko sa neozývajú 😅 ) a fakt, mám z toho občas nervy, že čo ak.. ako to zoberie ten druhý, ked bude v podstate prvý.. ale toto?! Toto by ma riadne nasr... 😠 Prístup niektorých predávajúcich je hrozný, zabúdajú, že sú tiež len ľudmi, že my sme ľudmi.. a celkovo sa v poslednej dobe zabúda na vzájomnú komunikáciu a "v kurze" je sebeckosť .. len ja, mne, sám ...
@julianka777
@benne dakujem vam 🙂 som rada ze nie len mne sa to nezda nefer. Aj som rozmyslala, mam napisat o kolko dal druhy viac, a ked o 10centov, dat o 20? 😝😠 ci by pisala zas jemu ze to ma niekto iny? ...
Presne to si aj ja myslim, ze toto nie je aukcia, ved to je ako menit cenu v priebehu kupy, som zvedava ci by sa to pacilo jej obratene.
@motylikova je to nefer, mne sa stalo, ze sa mi ozval jeden zaujemca a nez sme sa dohodli, ozval sa mi druhy, ale vzdy som najprv komunikovala s prvym a ked sa stalo, ze tovar nechcel, predala som druhemu.. ale vobec ma nenapadlo, ze by som druhemu navrhla nech prida a predam jemu..
@motylikova ahoj, aj mne sa už také stalo a naštve to, ale nič s tým neurobíš.... kašli na to 😉 možno nájdeš aj niečo lepšie, krajšie 🙂
Dievčence,viete mi poradiť?Predávajúcej som napísala doporučený list so žiadosťou o vrátenie peňazí,dnes by ho mala mať.Už pred dvoma dňami som jej v internej pošte oznámila,že jej to pošlem aj písomne,aby mi oznámila,ako jej kočík mám poslať späť.Ona mi však vôbec neodpovedá.Mám jej adresu,ale čo ak je v práci alebo sa nezdržuje na tej adrese?Pošlem jej ho na dobierku a ak ju nepreberie,budem musieť zaplatiť aj druhýkrát.Ako sa s ňou spojiť?Alebo ho mám jednoducho poslať a hotovo?Čo ak nebudem mať ani peniaze ani kočík?Ona síce napísala,že kočík nechce,ale nechcem ho ani ja a mám právo a dôvod vrátiť ho.Pýtala len číslo účtu,bez akéhokoľvek zdôvodnenia či dohody-napr.pošlem vám toľkoto,alebo dohodneme sa na takejto cene?Neprišlo mi nič,dokonca ani nánožník,ktorý vraj poslala minulý týždeň piatok...Vyčítam sama sebe,ako som mohla byť taká hlúpa.Už tiež nemám chuť niečo tu kupovať.Keď príde nejaké oblečko,ktoré malo byť v super stave a je vhodné len na doma,do piesku alebo s ním umyjem dlážku-aj také sa mi stalo,tak nejako sa cez to prehryziem-poviem si-aj handru na dlážku treba kúpiť,čo už.Ale 150 eur je dosť veľká suma na to,aby som ju oželela.Nemôžem si to pri troch deťoch a na materskej dovoliť.A aj keby som bola na tom finančne lepšie,viem si predtaviť ináč použiť tie peniaze ☹
@demartka precitala som si len zbezne tvoj problem, ale vychadza mi z toho ze pokial si kupovala pouzitý a nie nový kocik so zarukou asi velmi nepochodis ani s listom ani s nicim a zakon ta pred niecim takýmto nechrani. je jasne ze poskodena si ty ale to je asi tak vsetko. neviem ci si uz zverejnila meno tej predavajucej a dala jej negativne hodnotenie ak nie tak urcite tak urob .
Pri predaji použitých vecí je záruka 12 mesiacov.
Záručná lehota začína plynúť dňom prevzatia veci kupujúcim. Záruka sa nevzťahuje na chybu, pre ktorú bola dohodnutá nižšia cena. Občianský zákonník stanovuje záručnú lehotu, ktorú predávajúci za žiadných okolností nemôže skrátiť.
Vadu, ktorá sa prejaví v určenej záručnej dobe po 6 mesiacoch odo dňa prevzatia, môže spotrebiteľ reklamovať, ale rozhodnutie predávajúceho, či reklamáciu uzná alebo zamietne, bude závisieť od dôkazov, ktorými spotrebiteľ preukáže, že vada nevznikla jeho zavinením ani bežným opotrebovaním výrobku.
@ani3012 tak to pocujem prvý krat a velmi sa mi to nezda, pretoze pri takomto nakupe medzi mamickami , kde predajca nie je zivnostnik a nevyda ziaden doklad a jedna sa o predaj pouzitých veci pre vlastnu potrebu nemoze predsa vznikat nejaky pravny vztah ci? to by potom kazda musela vydavat doklad o zaplateni 😕 aby mohla vzniknut zarucna doba
Osetruje to okrem zákona aj občiansky zákonník.Pokiaĺpredávajúci zamlčí nejaké vady,o ktorých vie-a ona vedela a ja som sa jej výslovne pýtala,aké poškodenia má kočík,tak uvádza kupujúceho do omylu a ten má právo vrátiť tovar do 14 dní.potvrdili mi to aj na SOI.Ak nevráti peniaze po doporučenej výzve,môžem si ich vymáhať súdnou cestou,nakoĺko mám písomné dôkazy,mailovú komunikáciu.Budem informovať...
@miskinadamko nemáš pravdu, pravdu má @ani3012, je to presne tak ako napísala. Neviem prečo by nemal vzniknúť právny vzťah, veď predsa ide o kúpnu zmluvu a ak ide o hnuteľnú vec, táto nemusí mať písomnú formu. Na právny vzťah sa vzťahuje občiansky zákonník, keďže ide o vzťahy medzi nepodnikateľmi. A doklad o zaplatení je povinný dať len podnikateľ vyplýva mu to z účtovných a daňových predpisov.
@demartka dala si jej v tej písomnej výzve lehotu na vrátenie peňazí? Ak áno, vyčakj túto lehotu a potom daj žalobu na súd.
no len ono to asi nie je take jednoduche, pretoze pokial nevznikne skoda nad urcitu hranicu tak je to povazovane len za priestupok nie? a dalsia vec dat nieco na sud je beh na dlhe trate a kolkokrat aj na niekolko rokov.a dokazat t niekomu ze bol kocik napr. od farby ako tu bolo spominane je podla mna takmer nemozne ☹
aj ja som bola nutena dnes pisat na SOI.som moc zvedava co odpisu. 😅
@beruska.zuzanka jaj to mi asi bude trosku dlhsie trvat, ze si z toho nic nebudem robit, lebo ja som taka ze by som vsetkym len vyhovela a casto krat je to na moj ukor... no ale pokusal sa menit, lebo idem podnikat a tam je treba mat velke lakte a nenechat so sebou mavat 🙂
☹ Ja som jej písala hneď ako som kočík prezrela,že je to zastriekané,či si myslí,že to je 100 percentný stav.Ona mi odpísala,že konštrukciu striekali,bol tam malý škrabanec a na funkcii kočíka to nič nemení.,je 100 percentne funkčný.Teda priznala,že striekala ona.Predtým som sa jej vyslovene pýtala,aké má kočík poškodenia,v akom je stave-100 percent ,zaručujem s tromi výkričníkmi,odpísala.Neodpovedá mi,neviem,čo ďalej.Mám nárok tovar do 14 dní vrátiť,ale neviem,kam.Bojím sa poslať jej to na adresu,čo ak to nepreberie.Doslova mi napísala-pošlite mi číslo účtu,ja ten kočiar nechcem.Ja som jej účet nedala,nech mi pošle peniaze na adresu.Odvtedy sa neozvala-poslala som jej tri maily.Nič mi však neprišlo.Dokonca ani nánožník,ktorý vraj zabudla pribaliť a poslala ho ešte v piatok-teda zajtra bude týždeň.
A ešte ma napadá-ak by som nebola v práve,teda podľa zákona,kde je nejaká morálka ľudí,etika,ľudskosť?To naozaj sa môže niekto len tak obohatiť a všetci sa budú prizerať-veď čo už,keď je to tak?Pripadám si ako z inej planéty.Mám kočík predať-komu predám takto poškodený kočík?Za akú sumu?Podľa mňa je predajný za symbolickú sumu,nenáročnej mamine.Ja som tiež predala kočíky po mojich deťoch-v 100 percentnom stave neboli,mali poškriabané kolesá,ale pani sa pýtala,či sme sa vôbec na ňom vozili...A keby mi bola povedala-striekali sme konštrukciu,poviem jej ďakujem,neprosím.A zdá sa mi dosť čudné kvôli malému škrabancu striekať celú konštrukciu.Existujú totiž také pasty na škrabance,ktoré to opravia a nič sa striekať nemusí.Nechcem jej krivdiť,ale podľa môjho názoru aj ona ho kúpila používaný,dopoužívala a chcela dobre predať.
Nuž milá predávajúca-kicikatika,vymazala všetky svoje inzeráty.Asi to hovorí za všetko...:(
@miskinadamko pletieš si občianske právo s trestným, tu nejde o žiadny trestný čin ani priestupok, ide o občianskoprávny vzťah. A dnes sú už možnosti, že súd môže rozhodnúť aj tzv. platobným rozkazom bez toho aby museli účastníci chodiť na pojednávanie.
@demartka ja by som to skúsila dať na súd, ak máš jej adresu a relevantnú mailovú korešpodenciu, že výslovne oklamala v akom stave je kočík.
@andzi neviem andzi, ale ešte dobre by bolo overiť si, či predávajúca nemala v podmienkach vopred uvedené, že ponúka jednak použitú vec a navyše ako súkromná osoba z tohto dôvodu vylučuje akékoľvek vrátenie a nemôže poskytovať záruku ako bežný obchod. Podľa eu práva je totiž toto štandardné, ak súkromné osoby pri takýchto predajoch vopred upozornia na zúženie či obmedzenie obvyklých podmienok, toto platí prednostne, nakoľko aj právne vzťahy možno individuálne upraviť a vtedy ak kupujúci na takýto obchod pristúpil, nemá nárok na vrátenie tovaru
@andzi nechcem znechucovať, ale pokiaľ dievčina povie, že kočík bol funkčný, a druhá bude namietať pred súdom že nie, dokonca bude tvrdiť, že si ho tá kupujúca poškodila sama, sudca pravdepodobne bude požadovať znalecký posudok. Znalecký posudok aj pri kočíku nie je lacná záležitosť. Pre takúto položku sa skutočne neoplatí dávať veci na súd, iba ak dotyčnej ide o princíp.
@andzi taku drobnu otazocku, plati toto iste aj pre sms-ky? 😅
@andzi vieš, niekedy prejavia ľudia takú vynaliezavosť, že rozum stojí. Pozri, mne je ľúto, že takto kupujúca pochodila, ale čo ak dôjde k súdu a predávajúca povie, že v čase keď kočík predávala, nebola si vedomá žiadnych vád, nakoľko až dodatočne po predaji jej vlastný manžel povedal, že kočík on pri nejakej vychádzke poškriabal, nepovedal jej a zastriekal. A ona o tom naozaj nevedela... V tomto prípade je to tým pádom považované za vadu, o ktorej ani predávajúci nevedel.... atď atď. 😝

@motylikova no podla mna je to minimalne nefer a neeticke 😒 toto sa nerobi,ked cakala kto jej da viac,tak si mala dat inzerat na aukcie a nie tu 😉