Skúsenosti s útulkami
Pekný večer. Pred pár dňami som písala do jednej skupiny, že by som mala záujem dať nejakému mačiatku domov. Hneď sa mi ozvala jedna pani z istého OZ, že akurát jedno majú v dočaske. Písala som, že ju chcem mať dnu, máme malého psíka, ktorý sa znáša s mačkami, a mám 5ročné dieťa, písala som to kvôli tomu, aby vedeli zhodnotiť. Tak najskôr pani mačiatko vychválila, ako je hravé k deťom opatrné atď. Bola som rada, opýtala som sa, že kedy by sme si ju mohli vziať. Na to prišli otázky o bývaní, čo chápem, že ich zaujíma, kde pôjde. Napísala som, že máme dom so záhradou, ale chcem ju mať vnútri. Padla otázka ohľadom kastrácie, povedala som, že hneď ako bude mať vek na to, ju dáme vykastrovať. Pani odpísala, že ak ide do domu s vybehom, je nebezpečné aby bola nevykastrovana, odpisala som, že von cez zimu nepôjde až keď bude teplo a do tej doby už kastrovaná bude. Tak pani napísala, ze sa porozpráva este s tou pani, čo ju má v dočaske. Potom mi napísala, že vziať si ju môžeme až keď ju dajú vykastrovať a veterinára vyberú oni, a či som ochotná uhradiť kastraciu. Napísala som že v poriadku. Odmlka.. A potom správa, že či chcem mačku ako mojkáča pre dieťa. Medzitým sa mi ozvala iná pani, že našla opustené mača, bola s ním u veterinára dala zaočkovať a môže ho aj priviesť o pár dní. Čo by ste urobili vy?
@janagem vieš, vlastne máš pravdu. Je to jedno. Ja som odmietla preto, lebo ta pani, ktorá so mnou komunikovala, pôsobila nespôsobilo pre svoju prácu. Nie každý sa na svoju prácu aj hodí a nie každý ju vie aj správne vykonávať. Tak ako útulok ma právo nedať zvieratko do adopcie, tak aj záujemca ma právo zvieratko odmietnuť, pokial nemá dôveru v danú organizáciu. A o tomto hovorím, že nie je správne tvrdiť, že človek, ktorý neprejde ich procesom nie je vhodny.
Ešte jedna otázka, tá pani, ktorá mača našla, bola u veterinára, raz zaočkovať, druhýkrát riešiť budem už ja, aj odčervená je, pani nič nechce, ale mne to je hlúpe si prísť pre ňu s prázdnymi rukami, čo by som mohla dať?
@anjelaa ja som nikde netvrdila, že coek nemá právo odmietnut zvieratko. Ale áno, budem si stat za tým, že človek ktorý neprejde výberovým procesom (útulkov a ktorými spolupracujeme) nie je vhodný pre dané zvieratko. Pochovala som, a dávala dokopy dosť takýchto prípadov po "záujemcoch" a v mnohom sa útulky poučili. Môžem povedať, že psíkov a mačičky, čo sa adoptovali z našej docasky za posledný rok súhlasím s každým jedným umiestnením 100% aj práve kvôli výberu a konverzaciam s útulkom a ani jeden z terajších majiteľov sa na proces nesťažoval.
Ak má len túto jednu mačičku, tak čokoládu ak silou mocou niečo chces. Ak má viac mačiek tak možno nejaké papanie pre nich alebo pamlsky 🙂
ja iba zviera s PP napríklad, z útulku žiaľ zviera nechcem, nechcem byť lynčovaná na fb a vkuse pod dozorom
@janagem asi dám víno a bonbonieru. Tým asi nič nepokazím.
To je pravda :D pani sa milo prekvapí. Veľa krásnych zážitkov s mačiatkom prajem <3 a teším sa že bude mať krásny domov
@123nikolaa123 tak napr. ja mám s PP (psa) a s CHS som si pred kúpou vymenila veľa dlhých mailov (preverovali sme sa v podstate navzájom 😉) a do konca života psa aj v kontakte budeme.. Máme aj súkromnú FB skupinu (sú tam všetci čo majú od nich šteňa) kde všetci pravidelne prispievame.. Úplne chápem, že chcú vedieť čo je s tými zvieratkami ďalej a že budúcich majiteľov riadne preverujú (či sa to týka CHS alebo útulkov)...
@janagem ja nepíšem len o vytočení čísla, ale máš aj okamžité reakcie. Napríklad ak chce záujemkyňa druhého psíka a jedného už má, môžeš sa opýtať, že napríklad ako sa o neho stará. Napríklad na dedine s malými psami veľa ľudí von na prechádzky nechodí, dvor stačí vraj. Ak zavoláš a opýtaš sa, máš spontánnu odpoved že nie, nechodia, stačí psíkovi dvor. Ak napíšeš, má čas záujemkyňa popremýšlať a ak sa jej páči pes vzhľadovo a chce ho, tak napíše že áno chodí denne, lebo sa dočíta že vraj psy prechádzky potrebujú. Dokonca sú dnes aj skype a iné videohovory a príde mi to oveľa autentickejšia ako si vypisovať mesiac správy. Samozrejme, netreba dať každému, každý útulok môže mať svoje kritéria, ale naťahovanie ľudí podľa mňa nikde nevedie. To nech jej pani napíše rovno, že do domu nedá, že nemajú dobré skúsenosti a bude pokoj.
@marsmykkok a ja poviem zasa - do telefónu ti ľudia vedia tak či tak povedať hocičo. Zažila som. Mám na chladničke fotku mačiatka, ktoré takto zomrelo. Stačilo mi. Nech si to riesia útulky ako chcú. Odkedy zaviedli svoje nové požiadavky som len spokojná s ľuďmi ku ktorým idú zvieratká o ktoré som sa starala.
@autorka Možno by som skôr dala nejakú lepšiu kávu a kvalitnú bonbonieru. 🙂
Nie všetci pijú alkohol.
@estrella5 ja mám psa s PP, chovateľka ma rozhodne, našťastie, nebuzerovala, keď som chcela mi pomohla, žiadne povinné posielanie fotiek a podobne, to ma bavilo prvý rok akurát tak, čiže s prístupom som bola spokojná, kocúra mám tiež s PP, tam som bola veľmi nespokojná s prístupom chovateľky…nezáujem a predala mi choré mača ktorému poutierala sople, potom som ho doma doliečovanie dlhodobo (rovnako ostatní majitelia, s ktorými som bola v kontakte), viackrát som sa jej aj snažila poslať fotku no bez odozvy, nezáujem… ale z útulku nie, ďakujem
Choré táto utulkarska doba... Raz sme boli v útulku vybrať si stena a pochopila som, ze je to len práčka na peniaze a dobrý bezpracny job pre niekoho.
🐕🦺Jedna ženská ma zasa v RD 12 psov na poschodových posteliach...
A prečo macka v dome nemôže byť von? Všetci susedia majú svoje mačky von len na dvore akurát jednA oproti tej chodí mačka dnu aj von....
@slavomira236 pretože väčšinou (opakujem väčšinou, pretože sú aj výnimky) mačky žijúce na dvore si žijú vlastným životom po celej dedine.. a zväčša ľudia, resp. útulky, ktoré hľadajú pre ne domov majú pocit, že si mačka zaslúži viac ako žiť v živote plnom nástrah (jazdiace autá, otravy, zlí ľudia,....) nakoľko často je to o tom, že majitelia ani nevedia, kde mačky majú a či sa im vrátia domov (nie je nezvyčajné, že sa mačka už nevráti - lebo ju napr. zrazilo auto)...
@estrella5 tak susedov mačky chodia maximálne na 2 3 dvory vedľa takze aj na nás a majú ich už pár rokov ...deti tiež chcú mačku takže aspoň viem že z útulku nie lebo u mňa mačka je vonkajšie zviera...pes ešte ok do vnútra napríklad v bytovke ale mám pár známych majú mačky v byte ale tie mačky sú všade doslova narozdiel od psov
Dievcata, tak pani z utulku zverejnila na stranke, kde som pisala príspevok o hravom opatrnom mačiatku atď, že hľadá domov, mne sa neozvala, očividne nie som vhodný záujemca.

Tak baby ďakujem, s tou pani čo má u seba mačiatko z ulice, sme dohodnuté, má ísť na veterinu o 2dni a ak bude ok, pôjde k nám. Ak sa mi druhá pani z útulku ozve, číslo na mňa má, vezmem si aj to, ak nie, tak síce mi to ľúto je, ale písať oňho ďalej sama nebudem, a prajem mu ten najlepší domov.