icon

Skúsenosti v Anglicku po Brexite

katie303
31. aug 2016

Ahojte maminky z UK.

Mozete mi prosim napisat vase skusenosti tu v UK po Brexite? Niektory mi hovoria o rasizme zo strany Anglicanov. Idete domov o 2 roky ked sa to vsetko zacne diat? My mame 2 male deti a nechcem aby boli sikanovane od inych deti aj ked rozpravaju anglicky. Ist domov ci ostat? Viem ze na SVK je to hroza ale aby boli deti v bezpeci tak rozmyslam ist domov aj ked nechcem

meluela
31. aug 2016

@stardust vraj 42% narast podobnych utokov z nenavisti (vratane menej vaznych) po brexite 😒 (https://www.theguardian.com/uk-news/2016/aug/30...)

luciahaluskova
31. aug 2016

@moni244 nie som ani z dediny ani v anglicku ani sa nehram na velku damu ale neznesem ked sa tu nikto spyta nieco normalne a dostane same primitivne odpovede,uz by sa mohli niektore zeny naozaj uvedomit

moni244
31. aug 2016

@luciahaluskova normalne? No mne tak uvodny prispevok neprisiel, ked si niekto mysli, ze je niekde hrozne, nema sa tam trepat

meluela
31. aug 2016

@moni244 mne sa zda ze skor zeny ktore sa tu nad tym pohorsuju maju nejaky problem. zijem tiez na sk a ten prispevok nech ho citam akokolvek ma neuraza. ale mozno nevidite co sa tu na sk deje. akurat treba podotknut, ze nikde vo svete to nie je idealne, obzvlast v postaveni cudzinec/migrant. ale politicka situacia, kulturna uroven krajiny, cistota a celkovo pristup ludi k zivotu je v mnohych krajinach na uplne inej urovni nez u nas

dominikav123
31. aug 2016

@meluela nikto predsa netvrdí ze SK je raj na zemi ale tvrdiť ze je tu hrôza je hlúposť. Šikovný ľudia vedia pekne žiť aj u nas.

luciahaluskova
31. aug 2016

@meluela konecne mudra zena

abbey1
31. aug 2016

@dominikav123 To ano, pokiaľ nepotrebujú poriešiť úrady, školstvo a podobne. Potom je to hrôza.

stardust
31. aug 2016

@abbey1 presne tak...preto my radsej chodime na dovolenky na Slovensko a tesime sa z tresky, langosov atd. atd. v slovenskom raji 😀

meluela
31. aug 2016

@dominikav123 no podla toho, co je to zit pekne. ja by som do toho zahrnula aj to, ze mozem bez obav sadnut v meste na bicykel s dietatom v sedacke, ze na prechode necakam 10 min kym pojde auto s rakuskou znackou alebo prave zasnubeny stastny vodic aby ma pustil (kedze policajti co isli okolo este pridali na plyn), ze sa mojmu dietatu nebudu v prvej triede smiat ked sa rozhodnem mu nekupit ten "spravny" smartfon a spravnu znacku tenisiek, ze ma ludia nebudu hodnotit vylucne podla handier co som na seba navesala, ze sikovny bude znamenat naozaj sikovny a nie zlodej a expert na eurofondy, ze zaplatene dane uvidim aj niekde inde nez v urovni okoloiduceho vozoveho parku, ze lesy na ktore mam krasne spomienky nemiznu nenavratne nalozene na kamionoch a pomlete na biomasu ...

mysga
31. aug 2016

Ale tak treba uznat, ze je to nestastne napisane. "Viem,ze na Slovensku je to hroza." Akoby tu zuri vojna a denne su zavrazdene tisice ludi. 🙂

mysga
31. aug 2016

@meluela tak musim povedať, že nikdy v živote sa mi nestalo, aby cajti nezastavili na prechode. To je divné,ale asi nie pravidlo. Podla smartfonu a handier hodnotia aj inde vo svete, okrem nejakej Ugandy mozno. Co sa tyka rodinkarstva a korupcie a zleho vyuzivania dani, tak to fajn, to nie je bohvieco. Ale na to,ake to bolo v 90tych,tak ideme dopredu. 🙂 uz len pockat, kym vymre uplakana generacia a prebiť nejake to primitivne myslenie a bude to zas lepsie. Mozno. Ale nemozme povedat, ze od prevratu to nejde dopredu, ved tu boli komunisti,ludia bozi. A mafiansky raj v 90tych :D

meluela
31. aug 2016

@mysga co viem tak v zapadnej europe su ludia trosku uvolnenejsi co sa tyka dokazovania si statusu .. samozrejme vsade sa najdu blbeckovia, ale taka ta celkova atmosfera je ina ... vsak to vidno uz len na tom, ze len ludia zo socbloku si kupuju co najvacsie loga a nasivky na oblecku 😀

policajti mi takto nezastavili nedavno, a aj predtym sa to uz par krat stalo, niektori aj zastavili

ale aby som nebola len negativisticka, udialo sa par dobrych zmien
- urgentny prijem a expektacne odd. v dfnsp ... tam ako to funguje by to malo fungovat v celom slovenskom zdravotnictve
- nizkopodlazne autobusy a elektricky v BA (sice predrazene a nie vzdy vodic zastane spravne ale velky pokrok)
- elektr.obciansky (opat megapredrazene a z velkej casti nefunkcne, ale po dlhom boji a studovani navodov, bombardovani helpdeskov a hladani insiderskych info na forach clovek nieco nakoniec vybavi)
- elektricka do petrzalky a novy stary most (ja viem ze mohol byt aj krajsi, ale ja ho proste zerem :D)
- vznik novych fariem a pestovatelov, vratane bio

No a vsetko zachranuju ludia, lebo aj na tych najprisernejsich miestach (nemocnice, urady), ktore systemovo kolabuju som natrafila na skvelych ludi, ktori to vsetko na ukor samych seba zachranuju. Tito ludia drzia slovensko ako-tak nad vodou.

Ale politicky to ide do *aciek, nackovia naberaju na sile, fico sa kamarati s putinom, strany sa uz ani nesnazia tvarit ze este maju nejake zasady a zastupuju zaujmy tych, co ich volili. Skor by som povedala ze sme zili v takej optimistickej bubline a nevedomosti v rokoch 1998-2006, ze vsetko uz bude len uzasne a nic ine nez pokrok nemoze nasledovat ... ono v niecom je dnesna situacia este horsia nez casy najhorsieho meciarizmu ci dokonca aj hnila verzia komunizmu konca 80 rokov .. vtedy este boli ti "zli" a ti "dobri", dnes uz je to vsetko pomiesane v nechutnu zmesku

stardust
31. aug 2016

Mna na Slovensku okrem uz spominaneho v jednom z minulych prispevkov vadi az neskutocne mnozstvo reklam a billboardov na kazdom kroku. V Trencine zastavane POLIA nakupnymi centrami, ako je to inde, neviem. Privadzac na dialnicu velmi nepekne postaveny, vdaka ktoremu sa ludia v jeho susedstve musia citit ako v gete. A ked chceli tito ludia obycajnu protihlukovu barieru, ktoru vsade inde na zapade automaticky davaju na vytazene cesty, u nas sa tak stalo az po medializovani.

angela5
31. aug 2016

@katie303 tak ono anglicania hlavne ti starsi nemaju radi cudzincov. Vidim to a citim to ci v praci aj vonku. Moji kolegovci zostali rovnaki a spravaju sa tak ako pred brexitom. Neutralne. Je to velmi individualne, ale skor by som povedala ze skor ako rasisti su upodozrievavi. Ked zista ze si slusny clovek nemaju problem. A ako to beru deti neviem. Podla mna sa nic take strasne diat nebude ani si nemyslim,ze by niekoho z krajiny vyhadzovali.. To je ale jedno, kedze ja sa aj tak chystam spat do mojho milovaneho slovenska. Ano, vela veci je tam na prd ale mam tam rodinu a bez tej nedokazem zit. A o pocasi ani nehovorim 🙂

angela5
31. aug 2016

Ja som prechodila pol Europy, v niektorych krajinach som pracovala. Kazda krajina je ina, kazda mentalita je trochu odlisna. Ale Slovensko pre mna zostalo mojou srdcovkou. A ak je tam nieco hrozne, tak to su nasi skorumpovani politici, nizke platy, exekucie a nezamestnanost. A viete preco su tam ti politici? Lebo my slovaci nedrzime spolu, nebranime sami seba a nasu krajinu. A ked konecne su volby tak polovica sa na to vyprdne a volit nejde. Tak nam treba.

triciachloebrody
1. sep 2016

V Europe by som nechcela teda zit ! Brrrr 😢

barcelona94901
1. sep 2016

@katie303 Slovensko je krásna krajina,ale pre život obyčajného človeka bez známosti ak chceš žiť tak je hrozná ,zapredaná,,zdravotníctvo je pomalý lotéria,urady katastrofa a politika? Záleží od blbych ľudí a urazajte sa koľko chcete dámy ,to nie je o tom kto bol a nebol voliť .Volí v tejto krajine ľahostajnosť a zavist .Na Slovensku musíte byť zamestnaní obaja ,ak ste priemerná rodina ,budete pracovať ,aby ste vyplatili účty a zadlžili sa na 30 rokov ..a modlili sa ,aby sa nič hrozné nestalo ,lebo tu jeden nikdy nevie ,všetko je o známosti a o šťastí.
Sú tu miesta kde ľudia musia tvrdo bojovať za úplne základné podmienky ...
Skôr by som si na tvojom mieste položila otázku v ktorej krajine začať žiť život s detmi ,aby sme sa mali dobre ,aby deti mali možnosti a aby sme sa cítili bezpečne ?
Lenže kde je dnes bezpečné ?
Riesis Anglicko ,ale pozri sa na to,ako vyzerá Europa celá ...

barcelona94901
1. sep 2016

@angela5 to nie je pravda,ze polovica sa vyprdne .Praveze účasť je niekedy aj na škodu .Pozeráš sa na to zhora...ale ak by si si rozložila kraje,strany,samospravy ,..Bola by si radšej keby ľudia nevolili,pretoze nerozhoduje rozum .Rozhoduju známosti,rodinkarstvo,korupcia,
Sľuby a,moznost čo najviac zapredať ,preto ,aby mohli ich deti odísť ,,tak to funguje a kým ľudia budú lahostajne žiť v korupcii tak sa nič nezmení .Kým zákon bude vyhovovat aj tým čo majú nekalí úmysel.Kym stádo ľudí bude nehanay jedného ,dvoch ľudí a nebude tlačiť na hĺbkové zmeny ,nezmení sa tu nič .
Sme krásna ale zdevastovaná a zapredaná krajina .Neviem kto by chcel dobrovoľne vychovávať deti akurat tu ,ak by mal možnosti vonku...

dominikav123
1. sep 2016

@meluela ano uplne s tebou súhlasím v tom, ze my Slováci sa strašne hodnotíme podľa aút, domov, značkového oblečenia. Je to taký pozostatok sociku kedze je to podobne aj ďalej na východ (Rusko, Ukrajina) co je hanba. Ale preco to teda tak riešiš ked je ti to proti srsti ?
Riešiť politiku, nuž to je demokracia, co si ľudia zvolia to nam vládne.

Osobne nebudem cely zivot riešiť kto co ma a ja ne, a nebudem každému dookola závidieť predsa. My si s mužom napr stavime eko-dom, na konci dediny odkiaľ som, žijeme si kľudne s malou dcérkou a psom (a to nekradneme) a aj sme precestovali pol Európy ano su krajiny kde je to omnoho lepsie a take kde je to horšie. Ale nikdy nepoviem ze je to tu hrôza.

barcelona94901
1. sep 2016

@dominikav123 sama si si odpovedala,zijes na konci dediny,nestaras sa čo za hrôzu sa deje na jej začiatku ;)
To je taká SLovenska vlastnosť mne je dobré,nic nepotrebujem tak môžem povedať že krajina nie je hrozná,hoci nič o nej netusim .
Neber to v zlom .Ale takto rozmýšľa 80 % obyvateľov .

andreah25
1. sep 2016

@barcelona94901 ja som mala napr. možnosť ísť pracovne von, paradoxne do Chorvátska, ale akýsi pocit zodpovednosti ma tu udržal. Bola som asi pol roka po strednej, zamestnaná hneď vo finančníctve a naskytla sa táto možnosť. Uvedomila som si však, že podstatná časť mojich spolužiakov zo strednej zdupkala za hranice a tak ma už vtedy napadlo, že ak zdupkáme všetci, nikdy sa tu nič nezmení a tak som ostala a som rada.
Viem, že sama nikdy nič nezmením, ale aspoň svojím životom sa snažím o miniatúrnu zmenu. Uznávam, že úrady sú tu hrozné - nezabudnem na vybavovanie stavebného povolenia, najmä keď do plynárni som musela ísť trikrát, lebo im vraj stále niečo chýbalo a pritom tam mali všetko, až som prišla ten tretíkrát, narobila tam taký humbuk a dotyčnému som si sadla do kancelárie a povedala, že neodídem bez toho debilného papiera čo potrebujem - do 20 minút som odchádzala s potrebným papierom - takže áno, úrady sú hrozné, ale treba proti tomu bojovať, nie zdupkať preč. Všade je niečo, všade sa môže niečo vyskytnúť, ale utekať by sa mi stále pred niečím nechcelo. Jediné, kvôli čomu by som utekala čo najďalej je vojna. A to nie kvôli sebe, keby som sama, idem do vojny, ale kvôli deťom, tie by som chcela zachrániť ako by sa len dalo. Pevne verím, že takéto rozhodnutie nebudem musieť ale nikdy robiť.

andreah25
1. sep 2016

@barcelona94901 a to posudzovanie podľa majetkov a značiek - to je podľa mňa ešte práve ten pozostatok komunizmu a pokiaľ tu budú jeho pamätníci, tak to tu bude.
Asi som divná, ale ja osobne si hľadám oblečenie práve také, aby vôbec nebolo žiadnu značku vidieť. Ja neznášam logá na veciach, najradšej mám také, čo sú čo najmenej identifikovateľné. A mojim deťom by ani nikto nezistil čo nosia, pretože im furt vadia štítky, takže všetko musím strihať 🙂.

dominikav123
1. sep 2016

@barcelona94901 ale ja predsa nežijem na lazoch a nie som na materskej 10 rokov 🙂 predstav si, robím v advokácii kde sa človek denno denne stretne s úradníckou aroganciou, byrokraciou a podobne. Študovala som v BA kde som potom aj chvíľu žila no vrátila som sa domov kedze mam pocit ze vychodnArov tam je uz dost 😄Napriek tomu nemam pocit ze žijem v zapadakove. A hlavne, keby som to tu tak nenávidela tak uz som davno preč 😊

barcelona94901
1. sep 2016

@andreah25 tiež strihám štítky a nemam rada logá ,ale áno je možnosť ísť von,to je pravda .
Ale je tu bohužiaľ realita v krajine taká aká je ,korupciu nezaprieme,ludia obyčajní ,nemajú šance bez šťastia a známosti.
Deje sa čo sa deje,nase životné prostredie je za predávané denne pre deravý groš a ľudia sú ticho ,pretože dúfajú že ich deti tu nebudu žiť ,jeden z mnohých xy príkladov ...spaľovne ,lesy,lomy,vodne toky a samotné hory.Sme pyšní na Tatry ,ale čo vôbec vieme o tom co sa deje s našou krajinou ?
Nezaujíma nás to ,nič nás nezaujíma,radsej si pozrieme v tv farmu a budeme nadavat na nejakého Fica a Dzurindu a Meciara ,ale nepozrieme sa hlbšie na dno pohára ...
Pretože ten pohar je celý špinavý
Kým nemáme žiadny problém a nemusíme nič riešiť tvárime sa ,že neexistuje .Bývame,zijeme na oko,ale keď príde problém tak sme ,,,tam kde sme..

dominikav123
1. sep 2016

@barcelona94901 a co robíš ty aby to bolo inak ?

sardinka335
1. sep 2016

@dominikav123 ani keby tam mali zlaté teľa tak nezavidim....vo Francuzku sa ludia plašia uz ked počuju ohnostroj, strach z mozneho teroristickeho utoku je na kazdom rohu. Boja sa ist do metra, na koncert......aký je to zivot? Korupcia, rodinkarstvo je tam tiez...len mozno nie take vypukle a politika rovnako ,,zvratena,, ako kde kolvek inde, mrhanie štatnymi peniazmi atd. Nemecko prijalo milion nezamestnaných a tisice tam ešte len pridu kolko to tá ich super ekonomika utiahne? Nejaky Brexit bude vo vysledku ten ,,najmenší problém,,.

salfusco
1. sep 2016

@andreah25 najkvalitnejsie znacky maju praveže male loga,ich kvalita nie je o velkosti loga,ale o kvalite materialu a krase dizajnu..aspon ja si tak vyberam 🙂

sardinka335
1. sep 2016

@barcelona94901 ale netrep tolko!!! Uz si ako škrabnuta platna...

barcelona94901
1. sep 2016

@sardinka335 🙂 vies že tvoje príspevky mam najradsej .
Ale je to tak ak by som sa rozhodovala do ktorej krajiny tak si vyberám lepšiu pre život a možnosti ,nevyberala by som medzi svk ale posúvala sa ďalej .
Slovac sme hundrosi čo majú zatvorené oči ale nastavujú jednu ruku že daj 🙂

barcelona94901
1. sep 2016

@dominikav123 riskujem svoj život a to do slova ...stačí ?