icon

Slušnosť - vyžadujem tak veľa?

3. apr 2021

Ahojte baby,

zdá sa mi alebo slušnosť sa poslednú dobu už nenosí? Ja fungujem na 3 základné princípy slušnosti:
1. Ak niekomu niečo chceš povedať, niekde prídeš POZDRAV SA
2. Ak sa k niekomu chceš prihovoriť OSLOV HO hoc len pani, pán, slečna
3. Ak si si s niekým nepotykala netykaj mu len preto, že si staršia

niekedy, keď toto vyžadujem od druhých, či už mladých alebo aj dôchodcov v rôznych situáciách tak na mňa pozerajú s prepáčením ako na debila, pritom nemám pocit, žeby som veľa chcela len elementárnu slušnosť. Ako to vnímate vy? Alebo kľudne napíšte názor, či naozaj vyžadujem s tými 3 princípmi naozaj tak veľa od druhých.

ravenman
3. apr 2021

@0silvia0 a nie? nikdy si nebola v situácii že sa nehodila slušnosť?

kitycat
3. apr 2021

Vychovavat druhych ludi? A dirigujes to tu ako anonymka? Hmm?

0silvia0
3. apr 2021

@ravenman rozmyslam.... prepocitavam... neviem... vlastne hej, ked ma obtazoval vo vlaku cudzi chlap a chytal za koleno. To som ho strucne a jasne poslala do riti.
Ale myslim, ze tu je rec o beznych situaciach, ci?

autor
3. apr 2021

@kitycat co by ti pomohlo ak by som to napisala pod profilom kde je pseudonym a prazdny profil? Bez prispevkov? Nieco take ako ty mas len ja nie som clenkou ani ziadnej skupiny 😂 alebo nemam nahodou tu dat aj svoje meno, priezvisko, rodne cislo, cislo OP aby si bola spokojna, ze nie som anonym? A nikoho nedirigujem ale pytam sa na nazor ci aj ini to tak vnimaju a ci podla nich pozadujem od ludi vela ak mi vadi ked tykaju ked nemaju, nevedia sa pozdravit ani oslovit toho konkretneho cloveka s ktorym sa chcu rozpravat 😉

littlebubble
3. apr 2021

@simona1998 Keď som brigádovala tiež sa mi to stalo, ale nikomu som netykala.Slečna mala vtedy nejak 24. 😂

elizabet173
3. apr 2021

@ravenman zrejme sa pohybuješ v spoločnosti iných ľudí ako ja

autor
Autor odpoveď zmazal
simona1998
3. apr 2021

@kitycat to je pekne , ale anonymka si tak isto aj ty 🤣nemáš ŽIADNE údaje takze prečo takto hneď rýpeš ?🤣☝🏻

autor
3. apr 2021

@0silvia0 no, ja tu presne myslím obyčajné situácie ako dnes suseda na mňa začala niečo kričať z balkóna po 1. ani neviem ako sa volá takže žiaden bližší vzťah nemáme po 2. hneď začala tykať a na otázku, či sme si potykali som dostala odpoveď tebe môžem tykať 😂 a samozrejme tomu nepredchádzal ani žiaden pozdrav ani oslovenie, či to so mnou sa rozpráva alebo, či náhodou netelefonuje na balkóne alebo, či niekomu inému sa neozvala keďže som stála chrbtom 😂 a jednalo sa len o to, že potrebovala by som za ňou prišla podpísať jeden papier keďže je domová dôverníčka ako niekomu sa to môže zdať absurdné ale ak sa tieto situácie stávajú opakovane tak človek sa až zamyslí, načo vlastne učíme naše deti pozdravu, že sa nepatrí len tak prísť a tykať dospelej osobe ktorú nepoznajú, osloveniu v škôlke alebo škole keď v realite sa to málokde a kedy nosí

0silvia0
3. apr 2021

Mne sa raz velmi dotkla situacia v cinskom obchode. Dcera potrebovala nejaky umely kvet do skoly, tak som skocila do tohoto obchodu, ked starsi, podla reci jednoduchsi chlap tomu cinanovi/vietnamcovi (neviem rozoznat) automaticky tykal a komunikoval s nim, ako keby ten predavac mal 5 rokov typu: kabelu mas? Toto mi predas? Pritom ten predavac komunikoval plynule a slusne po slovensky🤦‍♀️
Uplne bez ucty, bez slusnosti, bez pozdravu...

autor
3. apr 2021

@simona1998 asi sa jej to nejak dotklo, možno patrí do tej "väčšinovej" skupiny a už niekto jej to "vykričal" v realite lebo aj ja hneď upozorním a ukážem ľudom hranice ako sa môžu správať voči mne a ako nie a vtedy je mi to jedno, či je to niekto nadriadený. bezdomovec, decko, dôchodca, biely, žltý, čierny, vlasatý, plešatý...

bluka2
3. apr 2021

Co presne tou vyššou spoločnostou myslíš? Mne vykanie príde trochu ako z minulého storočia. V novej práci sme si napríklad hneď tykali všetci bez toho, aby sme si to nejako navrhovali. Možno keď nejaká babka mi začne vykať, tak jej vykam naspäť, ale inak v tom nevidím veľký zmysel. A úplne zarážajúce sa mi to zdá na fóre, kde je v pravidlách napísané, že si tu tykame

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
lindous
3. apr 2021

@bluka2 presne som to mala na jazyku, že ja osobne by som vykanie najradšej úplne zrušila 😅 samozrejme, keďže u nás stále funguje, tak ho v komunikácii dodržiavam, tak ako si etiketa žiada, ale absolútne v tom nevidím zmysel, kolegyne s ktorými som si potykala nerešpektujem o nič menej ako tie, s ktorými si vykáme 🙂 ale keď zaniklo onikanie, mohlo by pomaly aj toto 🙂

bluka2
3. apr 2021

@lindous to sa postupne zruší, ako pokroci spoločnost. Veď si zober, že kedysi sa vykalo aj vlastným matkám.

autor
3. apr 2021

@bluka2 nenarážam na toto fórum to beriem bez problémov aj napríklad v športe kde je zažité, že ľudia si tykajú (zverenci medzi sebou, tréner zverencom, alebo niekedy aj zverenci trénerom), aj ja vtedy tykám ale myslím realitu... Tiež neprídeš na úrad alebo poštu alebo do potravín a nezačneš zamestnancom tykať len preto, že sú mladší od teba 😂 alebo keď niekoho stretneš na ulici a chceš sa opýtať napríklad koľko je hodní neprídeš za cudzím človekom, s "Hej ty, ahoj, prosím ťa koľko je hodín?". To isté ani na pohovore nezačneš tykať a predpokladám, že sa aj minimálne pozdravíš. V práci si tykám s väčšinou z kolegov ale tiež to nebolo také, že som vošla prvý deň do kancelárie a hneď "čaute, všetci ako sa dnes máme?" ale pri predstavení, keď mi kolega podal ruku so slovami "ahoj" alebo sa hneď opýtal, či si môžeme tykať tak samozrejme som prikývla a niektorí mi navrhli tykanie až po istej dobe keď som tam už pracovala a ma spoznali. Mne ide tu najmä o situácie kedy druhého človeka vôbec nepoznám alebo prvý krát v živote ho vidím alebo viem len to, že je to sused z 2. a nič viac a hneď takí ľudia začnú tykať a nedokážu sa ani pozdraviť a osloviť už vôbec nie (aj keď som im otočená chrbtom aby som vôbec vedela, že tie slová smerom ku mne idú). Vyššou spoločnosťou myslím pracovisko kde sú zamestnaní (okrem upratovačky) len ľudia s minimálne 2. stupňom VŠ (väčšina má 3.stupeň) alebo študenti minimálne 4.-5.semestra VŠ. Jednoducho celým tým spojením vyššia spoločnosť myslím, že tam nie je kolektív zamestnancov s ukončenou základkou alebo strednou. Samozrejme proti takým ľudom samozrejme nič nemám len neviem akým iným názvom oddeliť tie 2.skupiny ľudí. Napríklad teraz mi napadlo vzdelanejšia spoločnosť? No, neviem.
@lindous

autor
3. apr 2021

@zazvorka87 Ja som sa stretla aj s tým, keď mi jedna neznáma dôchodkyňa začala tykať a ani sa nepozdravila. A keď som sa "vyžalovala", čo sa mi stalo na ceste domov tak som dostala odpoveď od jedného člena rodiny (tiež dôchodcu), prečo by sa ti mala pozdraviť? V tom zmysle, že som mladá a ona je staršia. A ja som potom normálne kukala jak puk, že ako mám niekomu dospelému vysvetliť, že je normálne pred začatím konverzácie ovládať slušnosť bez ohľadu na vek...

mariejenka
3. apr 2021

To ako sa správame k sebe navzájom ma korene vo výchove, a neviem ako to pomenovať ale aj si akoby vyberáme ku komu budem slušný a pozdravim ( suhalsim čiastočne s tou falosou) príklad...bola som na pôrodnici,a moje spolubývajúce ked prisla vyzita pekne dobré ráno pan doktor, sestricky a upratovačky odignorovali...co som nechápala,
No stava sa mi akoby ľudia, boli podráždení,ze ich pozdravím,mali za tazko ozdraviť alebo sa boja ze daco budem chcieť?? Neviem.
Dávno to bolo, som vošla do čakárne u lekára a normálne dobrý den hned zo mna a jedna jedina pani tam sedela a hned z voleja,.."sa poznáme"? Ozaj takým ustipacnym výrazom, tónom...bola som prekvapená,ale tak dozvedela sa,ze nie nepoznáme sa,a ani sa nespoznáme,ked nemá tolko chochmesu ozdraviť.
Myslim ze je to v každom jednom človeku,niekto je tak namyslený,na seba hľadiaci ze on sa nebude zdraviť,sak on je niekto....ale ten istý by niekomu,koho uznáva,alebo od neho niečo chce aj do anusu vošiel...

kitycat
3. apr 2021

Js tu mam svoj nick, anonymka tu nema nic a zaujima ju nazir... Tak nech sa pod to podpise aspon svojim nickom...

Neviem preco ta hneva, ze sa niekto nevie spravat... Asi ho tak vychovali. Ak teba vychovali tak, ze mas povedat dobry den, prosim si a dovidenia tak sa tak zdrav a spravaj. Ak ti niekto tyka a nepozna ta je to proste nevychovanec a hotovo nebudes predsa moralne poucat toho cloveka...mozno sa hanbi a dalsie ine "co ked je to tak alebo onak". Ja sa ci na poste, v potravinach alebo co ja viem kde pozdravim a potom na zaver dovi. Ked sa hanbim tak potichsie... Niekedy sa v cakarni zabudnem pozdravit a potom uz je ako keby prilis neskoro... Som preto nevychovana? Zla nalada nejakej pani za prepazkov ma nenastve... Mozno ju nahneval nejaky kreten co sa nepozdravil... Vacsina mojich pozicii bola kontakt s ludmi.. Teraz som alinke a niektore starsie pani sa predstavuju stylom "No... To som ja" a to si nevymyslam a je to tak denne... Poviem ze podla hlasu ju zial nepoznam a idem dalej... Aj do toho telefonu sa predstavujem menom...mam ale pocit, ze starsi ludia a zvlast ti co dlho byvaju na jednom mieste si myslia, ze uz kadzy vie kto to je a nepovazujubto za dolezite.

Ja sa spravam tak aby som bola so sebou spokojna a nad ostatbymi akurat tak pregulam ocami

Poucala si niekoho v tej tvojej vyssej spolocnosti ci mas na mysli ten plebs co ti tykal a do tvojej spolocnosti sa nedostane? Tvoj prispevok je trochu povrchny zvlast ked sa nielen za nickom schovavas este aj za anonyma

lussinda2
3. apr 2021

Viete co ja by som si nikdy neodpustila keby niekam pridem a nepozdravim sa, nepodakujem a nezazelam pekny den, bola som tak vychovana a drzim sa toho stale a vediem k tomu aj dceru od mala, no aj ked ma uz 15 sem tam sa jej podari sa tomu vyhnut no zato sa nevie vyhnut mojej ruke, ked som pri nej. V poslednej dobe si vsimam, ze starsi ludia su nevychovanejsi ako my mladsia generacia co mi je luto. Robim s ludmi, viem porovnat no napr aj predavacky, alebo ludia na uradoch su niekedy dost nevychovany alebo akurat nemaju svoj den, no ja aj ked svoj den nemam, snazim sa chovat slusne a vzdy s usmevom na tvari.

lindous
3. apr 2021

@anonym no teraz by bolo aj mne divné začať všetkým z ničoho nič tykať, lebo na to nie sme zvyknutí a neviem si predstaviť prísť do obchodu so slovami "ahoj, prosím ťa, kde máte múku?" 😂 nie pre to, že by som to považovala za neslušné, ale pre to, že sme proste naučení na vykanie a kým je zaužívané, tak ho budem dodrživať, ale do budúcnosti si viem predstaviť, že zanikne ... neviem, možno je to tým, že vrámci práce komunikujem takmer výhradne v angličtine, kde vykanie neexistuje 🙂 a teda keď cudzí človek potyká mne, čo sa stáva dosť často, lebo mám len 25 a vyzerám ešte mladšie, ale vôbec ma to neuráža, vlastne sa nad tým ani nepozastavujem 🙂

S pozdravením, oslovením a milými slovami ako prosím, ďakujem atď. súhlasím, že sú slušnosť a mali by byť samozrejmosťou v komunikácii, nech sú dvaja v akomkoľvek vzťahu 🙂

autor
3. apr 2021

@kitycat povrchný v čom? Ako ak sa niekto nepozdraví alebo mi začne tykať sám od seba tak jednoducho kvôli nemu to nebudem "trpieť" ak mi to nie je príjemné. A hanbíš sa pozdraviť tak sa pozdravíš potichšie? Od dieťaťa max v 4.ročníku ZŠ to pochopím ale od dospelej ženy mi to príde viac ako divné najmä keď si pracovala s ľuďmi... A odporúčam ti prečítať v slovníku význam slova anonym (meno a pseudonym sú 2 rôzne pojmy). Mimochodom, písala som, že slovné spojenie "vyššia spoločnosť" som označila lebo nechcem napísať konkrétnu sféru kde pracujem a iné označenie nato mi nenapadlo. Keďže sú zamestnania ako napríklad predavačky, šoféri, čašníčky kde drvivá väčšina si tyká a je niečo iné zaužívané ako napríklad niekde kde sa chodí v obleku do práce a človek má titul pred menom aj za menom alebo taktiež inak sa správajú voči sebe aj učitelia v škole, v škôlke, v banke jednoducho každé zamestnanie má pre seba niečo typické a zaužívané... A celá diskusia sa týka pozdravenia, oslovenia, tykania a vykania v bežných situáciách na ulici, v obchode, na úradoch, na pošte... nie zamestnaniach ani v jednotlivých spoločnostiach takže to, kde pracujem je pre túto tému úplne irelevantný detail. A tej poslednej tvojej otázke veľmi nerozumiem.

moonlight1210
3. apr 2021

@ravenman slusnost nie je o preferenciach typov ludi a sympatiach k niekomu.

Je o korektnosti.

Ci ty chces, aby ti kdesi na urade dali hned najavo, ze im nie si sympaticky, odbili ta a poslali prec s prazdnou, lebo sa im nepacis?
Potom pojdes domov spokojny, ze boli k tebe aspon uprimni?

bluka2
3. apr 2021

Anonym, bola si niekedy v zahraničí na dlhšie, že by si možno mala iný postoj? Tiež sa pohybujem v tej skupine 1. VYsšia spoločnost to je také slovo, ktoré podľa mňa môže byt horšie ako nepozdravit, lebo je to vyvysovanie sa nad tými v gastre a pod.
V takom Nemecku sa aj vo "vyššej spoločnosti" zdravia Hallo (Ahoj), a tschüß prípadne aj čau. V severských krajinách napíšeš aj potenciálnemu zamestnávateľovi v tej triede "Hi Thomas" a kľudne dostaneš ten Job.

autor
3. apr 2021

@bluka2 celý dôvod prečo som napísala kde pracujem bolo ako svoj názor ku konkrétnemu príspevku 😂 a písala som, že aj my si tykáme v tejto diskusii nejde o to ako ľudia sa správajú v zamestnaní ale na ulici, v obchode, pošte a podobných inštitúciách kde medzi sebou nemajú žiaden vzťah... Každá krajina má zaužívané niečo iné toto je slovenská stránka tak budem riešiť ako to je tu alebo mám najbližšie šéfovi povedať vieš, čo ja ti budem tykať lebo vieš, v západných a severných krajinách sa to robí? A, áno bola som aj v zahraničí aj teraz moja práca nevyhnutne vyžaduje aby som cestovala poprípade nejakú dobu aj žila v zahraničí takže viem ako tam chodí. Bola som aj v Česku, Amerike. Anglicku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Rusku a v každej krajine som sa prispôsobila ich zvykom. (Čakám príspevky ako sa aj týmto vyvyšujem lebo som bola aj v iných krajinách o 3-2-1). Ale ešte raz toto nie je o tom ako sa ľudia správajú v zamestnaniach... Ja cením všetky zamestnania od smetiara až po jadrového fyzika, taktiež ani neriešim farbu pleti, veku, financií vierovyznanie, je mi jedno, či človek ktorí so mnou rozpráva je bezdomovec alebo najbohatší človek na svete ide o to, že ku každému človeku pristupujem slušne a to aj očakávam späť...

autor
3. apr 2021

@bluka2 A dokonca aj VŠ som študovala v inej krajine aj na 2 Erazmoch v iných krajinách 😵 aj týmto sa budem vyvyšovať? 😂 Ale ak raz som na SK a tu sú zaužívané isté pravidlá tak sa im prispôsobím ak som v inej krajine, v ktorej som nikdy predtým nebola najprv si niečo o nej zistím ako tam sa správajú a podľa toho sa tam správam. V Írsku sme bežne po škole išli s vyučujúcim na pivo do krčmy a tu na SR je to nepredstaviteľné aby študenti tak chodili, netreba miešať hrušky s jablkami. Iný kraj iný mrav 😉

bluka2
3. apr 2021

Už aj v takom Česku sa mi zdá bežná komunikácia na štýl dobrý den, Evo, s ľuďmi, ktorých nepoznám. Značka: môžeš zastávať starý slovenský konzervatívny model, ale skôr či neskôr to bude u nás tak, ako to poznáš z tých x krajín. Lebo toto proste nemá zmysel, že vyjadrujes rešpekt k osobe koncovkou.

bluka2
3. apr 2021

Ja som na slovenskej vysokej škole si tykala s mojím supervisorom bakalárskej práce, aj sme si v labaku vypili a dokonca sme aj fajčili do digestoru 😂 je to úplne, ale úplne predstaviteľné, priam zažité. Vďaka za pripomenutie týchto časov

lindous
3. apr 2021

Nepovedala by som, že na Slovensku je niečo také nepredstaviteľné, s nami si niektorí docenti potykali, aj na pive sme boli 🙂